tisdag, december 31, 2013

Carl Bildt är inget annat än en simpel lobbyist

Carl Bildt har inga svårigheter att skaffa sig stort utrymme i DN-debatt, speciellt inte när ämnena är EU och migration. I dagens artikel slår Bildt ett slag för EU och den fria rörligheten. Bildt påpekar att ”främlingsfientliga partier” samarbetar över nationsgränserna, vilket precis alla partier i dagens EU gör. Dessutom ägnar sig Bildt åt att i resten av artikeln hylla just samarbete över nationsgränserna. I själva verket så är de partier Bildt kallar främlingsfientliga de som samarbetar allra minst i Europa, vilket kan bero på att de ofta har en viss nationell prägel.

Bildt för fram den gamla sanningen att EU skapades för att skapa fred i Europa. Det är sant att motivationen var mycket stor att skapa fred efter ett förödande världskrig. Men dagens EU skapar spänningar i stället för att mildra dessa. Att EU en gång skapades för att skapa fred innebär inte att vi kan gå med på vilka krav som helst från EU i dag. EU och dess organ i Bryssel strävar efter överstatlighet och absolut beslutanderätt. Beslut på olika områden förs hela tiden över från de nationella parlamentet till Bryssel. Skall vi ge upp vår demokrati för att EU en gång skapades med aldrig så goda intentioner? Intentioner som dessutom alltmer hamnar i bakgrunden. Bildt skriver så här i sin artikel.
Främlingsfientligheten har fått ny näring. Vår solidaritet med människor på flykt från krig och förtryck har satts på nya prov. Men vi har också sett framväxten av en ny aggressiv provinsialism. Inte sällan har den riktat sig direkt mot det europeiska samarbetet.
Motståndet mot att hjälpa människor genom migration, där de med störst resurser söker sig till väst, har ökat markant. Att hjälpa människor överleva vid katastrofer har däremot inte minskat. Det var aggressiv provinsialism som utlöste kriget på Balkan och det är väl den enda aggressiva provinsialism vi sett i Europa. Att svenska folket inte vill att Sverige styrs från Bryssel kan knappast kallas aggressiv provinsialism. Vidare:
Låt oss vara tydliga: främlings- och Europafientligheten är varandras politiska bröder.
Det finns varken främlingsfientlighet eller Europafientlighet, i alla fall är den i så fall minimal. Det finns däremot en avsevärd fientlighet mot dagens immigrationspolitik och EU, vilket är en helt annan sak. Blanda inte ihop korten nu Bild. De som är kritiska mot EU är mycket sällan kritiska mot andra Europeiska nationer. Inte heller är dagens EU-kritiker ”fientliga” mot avancerat samarbete mellan europeiska nationer, det är överstatligheten de är kritiska emot. Vidare.
Det talas om ”social turism” och om att det måste resas nya hinder och spärrar.
Att det som för ett par decennier sedan kallades normal tullverksamhet nu kallas ”hinder och spärrar” är måhända ett skickligt retoriskt drag, men mycket blev inte bra med Schengenavtalet. Skall vi låta kartan eller terrängen bestämma verkligheten? Om nu Sverige och Sveriges folk förlorar på (stora) delar av Schengenavtalet menar Bildt att vi ändå skall hålla fast vid det av solidaritet, oklar med vem. Ja, vi som bor, lever och arbetar i någon storstad ser denna ”sociala turism”. Men om man som Bildt mest rör sig mellan världens storflygplatser kan detta nog ses som ren retorik. Ingen ser längre EU som ett seriöst fredsprojekt och mot slutet av artikeln kommer Bildt in på vad det verkligen handlar om. Så här skriver han.
Europas ekonomiska situation i ett globalt sammanhang kräver att vi river återstående hinder i till exempel den snabbt växande tjänstesektorn och den digitala ekonomin. Men det finns en uppenbar risk att vi i stället slår in på den motsatta vägen.Det ekonomiska priset riskerar att bli högt.
Jag tillbringar mina arbetsdagar delvis med att plöja oändliga högar med EU-dokument, så jag tror jag anar vad det handlar om. Det Bryssel hoppas på är en ekonomisk tillväxt genom att integrera Europas ekonomier. Det handlar om att synkronisera regler och enheter samtidigt som man pressar lönerna genom den fria rörligheten. Självklart finns det integrationsvinster att göra för företag genom att synkronisera regler och kommunikationer. Men behövs det överstatlighet för detta? Svaret är nej. Sedan måste vi titta på vilka som är vinnare och förlorare i denna eko-integration. En stor del av Sveriges löntagare är utan tvekan förlorare genom pressade löner och förlorade arbeten, tro inget annat. De stora vinnare är de multinationella företagen, men även en del medelstora företag kan tjäna på denna integration.


Jag har tidigare skrivit om ERT, som är en sammanslutning av storföretag i Europa. Det är en lobbyorganisation med syfte att påverka EU och regeringar för att optimera Europa och EU, detta för att dessa storföretag skall kunna göra maximala vinster. ERT bryr sig inte om varken folken i de europeiska nationerna, nationerna, naturen, miljön eller demokratin. Bildt är i grunden inget annan än en ytterligare lobbyist tillsammans med ERT. 

9 kommentarer:

Micke sa...

Hej!
Jag har precis kommit hem från Dominikanska republ. och har träffat en del tyskar,engelsmän och även svenskar och har hört hur väl deras åsikter och verklighet stämmer med min egen.
Carl Bildt har varit en skarp politiker men det var innan egennyttan gick före allt annat.
Kamratföreningen Bilderbergsgruppen har inget annat mål än makten åt kapitalet, och totalt förakt för den lilla människan.
Ha ett riktigt gott nytt år allesammans och Tack Robsten för en skarp och välskriven blogg!

Swedish Dissident sa...

Jättebra inlägg - tack för det. God fortsättning!

Robsten sa...

Tack och god fortsättning själv ;-)

Robsten sa...

God fortsättning du också Micke..

Mats sa...

Det är faktiskt tecken en mycket negativ sinnesstämning om man talar på det sättet som Bildt gör och påstår att alla som är emot är fientliga. Nu har nog inte Bildt någon sådan störning utan det är bristen på argument som gör att han använder ord som europa-fientlig. Marine Le Pen har ju av sina meningsmotståndare kallats eurofob, ogrundad skräck mot Europa :-)

Jag anser att det är mycket olyckligt att samarbete mellan NF och SD kommer att störas av ett uttalande från DFP. Politik idag har ju blivit mer hur meningsmotståndare tolkat vad man sagt än vad man egentligen menar.

Robsten sa...

Expressen om Stockholms tillväxt och opinionen mot en alltför ohämmad tillväxt av staden.

"Dessvärre tror jag att protesterna mot byggande i Stockholm bara kommer att öka. Stadens uttalade ambition att förtäta centrala delar snarare än att bygga nya förorter på jungfrulig mark lär öka konfliktytorna."

"Frågan är vem som blir först med att kanalisera denna opinion."

Jag hoppas det blir SD Stockholms län och SD Stockholms stad som "kanaliserar denna stora opinion".

http://www.expressen.se/ledare/patrik-kronqvist/bostadsegoisterna-later-som-sd/

Anonym sa...

Egentligen ska man väl rösta på SD på grund av invandringen men jag tycker att många av SD's andra ställningstaganden är lika viktiga. Bland annat förhållningssättet till EU där SD visar klok eftertänksamhet i motsats till motståndarnas rabblande av ordlekar som inte visar något av vad de tycker. Det är inte ett vuxet beteende när de EU-positiva bara har en enda rak linje i EU-frågan oavsett vad som händer. Jag är glad att SD inte driver sin linje om utträde ur EU på samma sätt. Man verkar mån om att studera effekterna av vad man förespråkar.

Alias på den här bloggen har försvarat gamla BSS. Jag undrar om de personer som gjort så menar att de klassiska 30'e novemberdemonstrationerna på tidigt 80-tal kan länkas ihop med SD idag på något sätt? Speciellt fram till 1983 med representanter inspirerade av ku klux klan närvarande. Dom demonstrationerna liknade vad vi sett i kärrtorp i slutet på förra året, som SD tog avstånd från. Mikael Jansson gjorde ett hästjobb under 90-talet för att få stil på demonstrationer och möten men jag anser att SD i dagens tappning är det bästa som hänt Sverige politiskt sedan sossarna bildades. Jag håller absolut med dom som anser att socialdemokraterna senare spårade ur.
Nåväl, lite åsikter från mitt håll bara. /Hjalle

Mats sa...

Innan missförstånden börjar hagla vill jag gardera först med att säga att det var ett bra inlägg. Har jag invändningar mot någon punkt så betyder det absolut inte att jag sågar vad du skrivit.

Nej, nej, nej Anonym. Jag försvarar inte BSS men vill att sanningen ska få en chans.
"Speciellt fram till 1983 med representanter inspirerade av ku klux klan närvarande."

Jag antar att du syftar på när vissa personer från närradion/öppet forum/gjallarhornet deltog. Dom var inspirerade och starkt influerade av amerikansk nazism. Och ja, ku klux klanledaren David Duke backade på den tiden upp den typen av människor (som hade åsikten att Hitler var för liberal bland annat). Dessa personer existerar än idag men har inte ens fått platser i SvP.

Eftersom du tycks veta en del, en motfråga. Anser du att dessa personer var representativa för BSS?
Den frågan betyder inte att jag försöker rentvå BSS namn och rykte men håll med om att det är väldigt överdrivet om man anser att de personerna representerade BSS?

Angående 30:e novemberdemonstrationerna så var det öppna demonstrationer vilket på den tiden betydde att NRP stal hela showen samt (som jag anser) informerade den tidens antirasister för att skapa upploppsliknande bråk. Detta mönster ändrades inte förrens SD's första partiledare klev in i bilden. Vid den tidpunkten var BSS upplöst genom enorma interna stridigheter. Finns en bild i expos arkiv om SD (officiellt utlagt på deras hemsida) där han sitter i en polisbil och uppmanar demonstranterna att ta det lugnt och följa polisens uppmaningar trots att de är under kraftig attack från antirasisterna. SD var alltså redan på den tiden emot allt politiskt våld.
Anders Klarström

Anonym sa...

Missnöjet mot EU och EMU grundar
sig på några enkla argument som
demokratisktunderskott, kostsam byråkrati, korkade
detaljregleringar samt att Sverige rättar sig blint efter alla beslut som fattas inom EU.


Det är fler än SD som är kritiska mot EU och EMU.
Läs Krönika av Olof G. Hedengren http://www.realtid.se/ArticlePages/201312/05/20131205180057_Realtid057/20131205180057_Realtid057.dbp.asp


// Per