söndag, januari 05, 2014

Om SD:s offerroll och lokaltidningen Södra Sidan

Det talas ofta från etablerade politiker och journalister om Sverigedemokraternas ”offerroll”. Det menas att SD aktivt söker en roll där valmanskåren skall tycka synd om dem och försöker framställa en bild där gammelmedia och övriga riksdagspartier mobbar SD och inte kör med rent spel. Självklart kan man vinna politiska poäng kortsiktigt om man aktivt spelar på dessa ”tycka synd om” känslor hos valmanskåren. Det är bara att se på Ny Demokrati och intervjuerna med Bert Karlsson och t.ex. Olle Stenholm. Karlsson blev sågad jäms med fotknölarna men vann ändå folkets sympati. Att denna taktik skulle fungera långsiktigt, om man själv söker rollen är det nog få som tror [Annika Hamrud analyserar ”Journaliststudier” sid 11].

I veckans lokaltidning Södra Sidan så tar även folkpartisten Jan Jönsson upp SD:s offerroll. Även han menar att partiet spelar på denna roll. Dessutom får han utan att riskera bli motsagd, uttala sig om rasism i samband med SD. Jönsson får ett helt uppslag till sitt förfogande, vilket måste betraktas som mycket generöst av Södra Sidan. Här måste vi dock ifrågasätta om SD aktivt söker en offerroll eller om det faktiskt är så att SD särbehandlas, när t.ex. en folkpartist på ett helt uppslag får tillfälle att breda ut sig över ett annat riksdagsparti. Kan vi tänka oss att en Sverigedemokrat får ett helt uppslag att breda ut sig över Folkpartiet eller Socialdemokraterna? Eller kan det ligga något i att SD inte blir behandlad rättvist i realiteten? Om nu Södra Sidan skall undvika att SD får en offerroll borde den beredas tillfälle till replik. Här finns en unik chans att råda bot på det Jönsson tar upp i artikeln angående offerrollen. Jag har e-postat Södra sidan med följande budskap:

Hej!Jag läste sista numret av Södra Sidan i går och kunde inte låta bli att höja på ögonbrynen en smula. Hela förstasidan pryds av kommunstyrelsens ordförande och gruppledare för Socialdemokraterna i Botkyrka, Katarina Bergren, sittande i avslappnad lotusställning (nätupplagan ute i skogen orienteringsklädd, för att komplettera bilden). På sidan sex får så folkpartisten Jan Jönsson ohämmat breda ut sig över hur hemska SD är. Nu har svenska folket valt in SD i Sveriges riksdag, trots en något njugg inställning från svensk media, får man väl ändå säga. Detta borde borga för att både pressetik och vanlig hederlig moral träder in och ger SD replikrätt.

Vi får se om Södra Sidan motverkar SD:s offerroll genom att ge partiet replikrätt på Jönssons artikel.

UPPDATERING:

Södra Sidan har erbjudit SD en replik på högst 1000 tecken eftersom partiet blev direkt apostroferat i Jönssons artikel. 

Vi tackar för det! 


15 kommentarer:

Mats sa...

Om dom inte svarar så är det bara att konstatera att det är legitimt att prata om en regimtrogen media.

Ett stort problem är att majoriteten av antirasisterna anser att yttrandefrihet handlar om deras rätt att yttra sig, inte att yttrandefrihet skulle vara någon värdefull princip.

Idag hålls val i Bangladesh. Där har regeringen låtit fängsla oppositionsledare. Bland annat Bangladesh Nationalist Party (BNP, ungefär motsvarande SD i Sverige) har fått sin ledare inspärrad i husarrest. BNP anklagar regeringen för att låta Bangladesh bli en marionett till Indien. Ungefär som när svenska regeringen överlåter all makt åt Bryssel.

BNP borde ta lärdom av SD och försöka trampa vidare i demokratiska spår men har istället valt konfrontation och skapa en stor bojkott av valet.

Robsten sa...

få se vad som händer nästa vecka…späd inte på offerollen nu Mats ;-)

Anonym sa...

"Regimtrogen media" - det handlar om en reklamfinansierad gratistidning, Mats.

Annars är det aningen svårt att förstå varför Robsten kverulerar över en sådan här sak. Det är sådant här som får SD att växa, och enligt SD-religionen så kommer ju andra "tvingas" att samarbeta bara SD når en viss storlek. Att det är helt fel spelar kanske ingen större roll i sammanhanget.

Robsten sa...

har du läst tidningen Nisse? Du tycker det är helt ok?

Micke sa...

Re; Nisse
Tycker du själv trots din inställning inte att det är konstigt med media, offerroll eller inte? I program efter program, debatt efter debatt, artikel efter artikel diskuteras SD mellan 1-4 personer utan chans till genmäle. Blir man väl inbjuden till debatt så ordnas det ofta, inte alltid, så att man helst har många mot en SD; representant, gärna programledaren också. Man tillskriver oss Sd:are och våra representanter åsikter och egenskaper som normalt sett skulle falla under rubriken förtal. Politiken SD vill framföra har totalt skymts undan och granskas öht inte av journalisterna, det räcker tydligen med epitetet främlingsfientliga eller rasistiska SD för att klara av ett helt partiprogram. J.Åkessons vanligaste svar är; "ja man kan äta pizza om man är SD;are" och "jag vet inte om man kan kalla Zlatan för svensk, han vet ju inte om han vill vara det själv".
Jag vill påstå att SD:s motsats är MP. Totalt utan granskning och med maximalt utrymme i MSM, de får till och med själv recensera 0ch betygsätta sina kamrater i vissa tvprogram. Dock har de en likhet med SD! Bägges partiprogram och förslag granskas aldrig, skillnaden är att SD;s konstateras bara att vara främligsfientligt och paria för alla partier som ens skulle tänka sig att andas samma luft. MP;s granskas aldrig vare sig deras förslag handlar om fri invandring eller andra flummiga och idiotiska förslag, de är däremot den givna samarbetspartnern för alla regeringsalternativ. Tror du fortfarande inte att journalisterna har en egen agenda så har du nog otur när du tänker.
Med vänlig hälsning Micke

Mats sa...

@Robsten:
"späd inte på offerollen nu Mats ;-)"

Inte direkt avsiktligt i så fall. Hoppas "offerollen" syftar på SD och inte det jag skrev om valet i Bangladesh. BNP i Bangladesh har utsatts för 18 politiska mord, ganska saftigt för ett enda parti under en enda valkampanj. Ändå använder även regeringspartiet i Bangladesh termen offeroll. Bangladesh har inte någon problematisk invandring, nationella personer där kämpar mer för att stärka det nationella självstyret och mot islamiseringen av politiken (står för moderat islamism).

http://www.dn.se/nyheter/varlden/minst-18-doda-pa-valdagen-i-bangladesh/

Robsten sa...

Jag håller med Micke. Man är ju van och lite cynisk. Men när förstasidan pryds av socialdemokraternas gruppledare i Botkyrka, sittandes i lotusställning utstrålande perfekt balans, och där nätupplagan visar en spänstig Berggren i orienteringsspåret för att komplettera bilden, där en folkpartist ohämmat får utveckla sina tankar om SD, och hur dåligt det skulle vara för skärholmsborna om SD fick makt, då har det fanimig gått för långt. Skulle exakt samma förhållande avslöjas i Ryssland är det ingen hejd på etablissemangets harm, men HÄR är det helt ok? Det här är ju fullkomligt vansinnigt och anledningen till att inte alla tycker det är vansinnigt är vanan och indoktrineringens makt.

Robsten sa...

Det här är helt åt helvete för att tala ren svenska:

Robsten sa...

Det här är helt åt helvete för att tala ren svenska:

Mats sa...

"Södra Sidan har erbjudit SD en replik på högst 1000 tecken eftersom partiet blev direkt apostroferat i Jönssons artikel. "

Jävlar! Dom förstörde mitt inlägg.

Mats sa...

Håller också med Micke. Ett bra inlägg och kul vinkel med jämförelse mellan SD och MP, som dessutom är minst sagt tänkvärd.

Robsten sa...

"Jävlar! Dom förstörde mitt inlägg." ;-)

Mats sa...

Nisse, om du syftar på att SD skulle söka kompromisser för inflytande så tror inte jag att det går i nuläget. Både moderater och sossar måste göra stora avsteg från sin linje i invandringsfrågan vilket i sin tur betyder tappad good will i media vilket är viktigare än vad väljarna tycker. Dom förlitar sig på att media ska styra opinionen rätt om dom lägger sig nära ett ideal som V och MP (journalistpartier) skulle acceptera.

SD har fått ett inflytande redan nu och har enligt mig varit rätt duktiga på att förvalta de röster de fått. Fast visst skulle det säkert öka rösterna en aning om de plötsligt ingick i antingen alliansen eller den rödgröna röran.

När man pratar om SD's inflytande så måste man väga in inflytande utanför riksdagen också. Det är ju inte längre någon självklarhet att sparka SD'are från jobbet eller utesluta ur facket. Och det är en effekt som skapats redan med 5,7% av rösterna.

Sen så har det ju blivit så att SD's röster stiger väldigt mycket beroende på vad meningsmotståndarna hittar på. Som när man i Malmö vill lösa Ungerns och Rumäniens problem med romer genom att betala socialbidrag åt dom när dom stannat i landet så länge att de klassas som illegala invandrare. Vore ju konstigt om inte det gav SD en massa röster.

Mats sa...

Tanzania, enda landet i Afrika som kört en rent nationalistisk stil med Julius Nyerere och därmed hållt traditionella afrikanska inbördeskrig borta.
http://sv.wikipedia.org/wiki/Julius_Nyerere


"Det anses att Nyereres nationalistiska linje varit en anledning att Tanzania till skillnad från andra länder inte haft problem med inbördeskrig. Den socialistiskt präglade statspolitik Nyerere sökte föra kallas Ujamaa ("självtillit", eller självförsörjning). Han ledde bland annat kriget mot Uganda och Idi Amins störtande."


I Sverige skulle nog Ujamaa kallas för socialkonservativ politik och inte socialistisk. Den var socialistisk på det sättet att det krävdes stora insatser för att rusta upp de fattigaste delarna när Nyerere tillträdde. Men det blir fel. Ungefär som att kalla Reinfeldt för socialist när alliansen sänker skatten för de med lägre inkomster.

Vore ju önskvärt om Irak drev en mer nationalistisk politik och folket där enades med att de är irakier eller araber i första hand och islam får komma i andra hand (helst inte i någon hand). Som alternativ till de ökande stridigheterna där baserade på islam.

Micke sa...

Re Mats
Jag håller med dig angående V-partiet också, givetvis smyger dessa små röda khmerer med i samma kölvatten som melonerna och slipper all otrevlig granskning. Det är bara att dra till med de mest populistiska uttalande om att höja skatterna för dom rika och att införa medborgarlön utan arbetsplikt. Det är ju alltid någon "annan" som skall betala. Det blir inget ramaskri i tidningen om företagsutflyttning eller kompetensflytt om de så närmar sig makten, dock skulle börser dyka och företag flytta om SD blev vågmästare.
Med vänlig hälsning Micke