onsdag, januari 29, 2014

Att bildsätta ett parti

När jag läste boken ”Reinfeldt – ensamvargen” av Anita Kratz så handlade mycket om att Reinfeldt planerade mycket hur han skulle ”bildsätta” politiken i människors medvetande. Alltså skapa en bild av politiken och partiet i människors hjärnor. Denna ”bildsättning” kan ju användas av andra i helt andra sammanhang självklart. Den stora massan av väljare är relativt enkel att ”bildsätta” om man äger de rätta resurserna. Frågan är om det inte är just vad som sker här och nu.

Under julhelgen pratade jag med några släktingar. Jag ansåg att det gick ganska bra för SD och att allt verkade ok. Släktingarna däremot brast ut ”men ni är ju inblandad i skandaler hela tiden, de kommer ju på rad!” Jag hade själv inte sett det så, eftersom jag mäter skandaler efter verklig magnitud, alltså hur mycket substans det är i dem, inte efter hur stora rubrikerna är. Men så mäter en stor del av valmanskåren inte ”nyheter” i medierna, fick jag vid detta tillfälle klart för mig. De ser rubrikerna första dagen, läser ingresserna andra dagen.  De ser däremot inte när det blir klart att det låg mycket lite i skriverierna, eller t.ex. när några medier kommer med halvkvävda visor om att SD nog inte handlade formellt fel, men att systemet är tveksamt.Kvar i valmanskåren blir en bild av ”skandalpartiet” och ”problempartiet”. Det spelar ingen roll att det låg mycket lite substans i de första anklagelserna, eller att det rentav var rena lögner. Kvar ligger bilden av alla feta rubriker och skandalerna. Medierna har ”bildsatt ett parti” medvetet och utan att många gånger haft särskilt mycket på fötterna. Även om SD får rätt vinner mediernas bild i många väljares medvetande i alla fall. Vi kan självklart inte veta vad som rör sig i huvudet på journalister, redaktörer och mediemoguler. Vi kan inte veta att detta är en medveten strategi (om ingen journalist träder fram), men några frågor tarvar en förklaring.

Varför förs braskande ”skandaler” ut om SD ut så pass ofta med uppenbart bristande underlag? Exemplet i det aktuella fallet om SD-kvinnors bidrag är ett talande exempel. Researchgruppen hade fått allt material och släppt hela historien enligt Martin Kinnunen. Varför har inte Aftonbladet hängt ut både MP och V som enligt talrika uppgifter erhållit samma bidrag på ännu sämre grunder under lång tid? Här ger SD kvinnor ytterligare förklaring till affären: LÄNK.

Varför använder man sig av så uppenbart tveksamma källor? Källor man normalt aldrig skulle släppa innanför portarna till tidningshuset om det gällde händelser som inte handlade om SD. Källan till historien om SD-kvinnors bidrag har i ett brev till partistyrelsen anklagat undertecknad för ”satanism” och dessutom anklagat SD Stockholms län för att ha försnillat pengar tillhörande en kommunförening, som enligt alla kvitton fått pengarna, pengar som dessutom rent juridiskt aldrig tillhörde föreningen (SVT började rota i detta men släppte det direkt).  

Varför kommer dessa ”nyheter” om SD med sådan regelbunden frekvens? På kansliet har vi roat oss med att räkna dagarna mellan tillfällena då media får ett nytt utbrott av sanningsindignation (dagar utan katastrof). Vi har slagits av den regelbundenhet med vilken dessa skandaler uppträder. Frekvensen verkar vara ungefär ett par gånger i månaden (men kan bli högre inför valet självklart). Vi får också räkna med juluppehåll och semestrar här, vi pratar om Sverige nu. Har vi någonsin sett en sådan skandalfrekvens drabba något annat parti någonsin förut?En högre tjänsteman som lämnade partiet blev av Expressen erbjuden en halv miljon för hårddisken, som användes i arbetet. Varför erbjuder man SD-medlemmar som lämnar partiet så stora summor för information? Gör man det om någon lämnar, låt oss säga MP eller V? Kan detta vara ett led i att ”bildsätta partiet?”

Det finns självklart skandaler med mer eller mindre substans i. Även Sverigedemokrater gör sig skyldiga till misstag och ibland avsiktliga oegentligheter, precis som medlemmar i övriga partier. Men om mediernas bevakning stämde med respektive partis medlemskårs moral och uppträdande som människor, skulle SD:s medlemmar bestå av det absoluta trasproletariatet utan någon hyfs eller moral alls, medan övriga partiers medlemmar samtliga skulle bestå av avkomman till ängeln Gabriel. Den som tror på detta får väl göra så. Men det är faktiskt exakt den bild media målar upp, ”bildsätter” för att tala med Reinfeldts språk.

Efter en ”skandal” som den med bidragen till SD-kvinnor, så visar det sig att anklagelserna saknar substans (förmodligen). ”Ja, där fick de!” tänker då medlemmar och sympatisörer. Fel! Det kan mycket väl vara så att medierna och krafterna mot SD vunnit i alla fall. Rubrikerna och anklagelserna har fastnat i valmanskårens medvetande. Dementierna (om det ens blir några) fastnar inte i medvetandet. Det är också en fråga av mängden affärer, som till slut sätter sina spår. Det är självklart en osnygg och rentav odemokratisk taktik. Tyvärr fungerar den nog. Enda vägen ifrån detta är att tillräckligt många påpekar detta med bristande källor och att alla partier skall granskas med samma lupp av media.  

24 kommentarer:

Anonym sa...

Media arbetar enligt principen släng all skit du kan på väggen. Alltid är det nåt som fastnar.

Syftet med att erbjuda en halv miljon för hårddisken är att försöka hitta nåt smaskigt och via Researchgruppen kartlägga SD:s medlemmar.

Micke sa...

Hej!
Det hade kanske varit ide´ att ge ut SD-kuriren till alla hushåll där man i en specialbilaga bemöter
all skit som far runt i media. Att göra detta innan valen, med en annonskampanj som förspel om vad tidningen handlar om kanske kunde få en del (förutom oss redan frälsta) att få upp ögonen.
De flesta i detta land är fortfarande helt ovetande om mycket vad det gäller den sverigevänliga rörelsen.
Med vänlig hälsning Micke

Micke sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Mats sa...

Oerhört svårt att ändra eftersom SD har en enad mediekår emot sig. Att de anti-auktoritära skulle börja tänka själva och bedöma själva vad som är en skandal finns väl inte på kartan ens.

Mats sa...

Stor värdeförskjutning när det gäller normer när researchgruppen anses som en acceptabel samarbetspartner. Politiskt våld börjar bli mer och mer acceptabelt.

Stefans sa...

Det märkliga i hela denna historien, är att det bara är AB utav kvällstidningarna som skriver. Expressen har, vad jag sett, inte skrivet en rad om denna senaste "skandalen".
Det kan ju bero på de, enligt uppgift, fick tipset tidigt förra året, undersökte saken, fann den osann och lade ner tanken om artiklar...

Robsten sa...

@Micke, skulle vi skicka ut en SD kuriren till alla hushåll skulle det ta större delen av valbudgeten, med osäkert resultat.

Robsten sa...

@Exakt Mats, svårt att hitta något bra motmedel.

Robsten sa...

@Stefans, exakt så sade Kinnunen att det förhöll sig, och jag tror honom. Expressen har kanske blivit lite brända på alla märkliga deep throats.

Micke sa...

Re Robsten
Tyvärr är det först löpen med stora rubriker som fångar folks uppmärksamhet, sen pågår det ett par dagar för att sedan när det blivit motbevisat försvinner som en måsskit i dimman. Genmäle finns ju inte och därför om SD vill växa måste det till något radikalt. Att enstaka ledare och krönikörer ger SD rätt kommer inte att uppväga dom falska (och sanna) övertrampen som tyvärr sker. Risken är att partiet avstannar i tillväxt för att sedan p.g.a. för litet inflytande krympa till att omfatta de väl pålästa och övertygade, denna utveckling vore rent förödande för landet. Ett mer skrämmande scenario är att med denna utveckling kommer åsiktsfriheten att beskäras ytterligare.
Med vänlig hälsning Micke

Micke sa...

OT
Liten ledare från Marika Formgren angående särbehandling av melonerna, hon har även slutat som ledarskribent pga bristande åsiktsfrihet. http://www.vt.se/opinion/ledare/?articleid=6849990
Med vänlig hälsning Micke

Robsten sa...

Tack för länken Micke ;-)

Robsten sa...

I ditt första inlägg säger du samma sak som jag Micke, så jag har inga invändningar.

Micke sa...

Re Robsten
Sorry om upprepningen, det var mer än en dag mellan läsning och svar, tyvärr har jag bara cacheminnet kvar då hårddisken inte funkar som förr ;)
Med vänlig hälsning Micke

Mats sa...

Det här är alltså hur det fungerar idag med alternativ media och internet som ger en större öppenhet. På den tiden som SD's mörka historia fantiserades ihop av expo så fanns inget internet som avslöjade såna här missförhållanden.

Micke sa...

re Mats
Jag såg att fler refererade till Marika Formström, bl.a. i en bra krönika på ap ;)
OT Jag har skaffat en ny laptop och fått Windows 8 till min stora ilska och förtret, varför måste man ändra på något som är lätt att förstå som 7:an? Hälften av tiden vid datorn går åt till svordomar.
Med vänlig hälsning Micke

Mats sa...

Förstår frustrationen Micke. Förstår inte vad microsoft hållt på med när dom gjort 8:an. Win 7 kändes banbrytande som xp när den kom, dom borde behållt den linjen. Man får väl vara glad att dom inte tillverkar bilar :-)

Micke sa...

Hej!
Jag hittade många guldkorn i Marika F:s blogg, bl.a. denna om mp.
http://www.vt.se/opinion/ledare/?articleid=6988367

Med vänlig hälsning Micke

Robsten sa...

Tack Micke.

Mats sa...

Jag tror det är dags att uppdatera ordet nationalism. Ordet nation syftar på folket men används ofta pekande på nationalstaten. Om vi inte vill att ordet nationalism till slut ska få utarmas som fascism och rasism så borde normen för hur det används fastställas på något sätt. Sverigedemokraterna använder ordet syftande på ett värn för svenska medborgare och lägger inte in etniska aspekter i det. Meningsmotståndarna däremot använder det som ett ord som syftar på att värna endast etniska gruppen svenskar.

Micke sa...

re Mats
Jag håller med dig i detta, tyvärr förvanskas nationalism till något enbart negativt. Om det skall vara på detta viset kan vi snart bara heja på motståndarlaget vid landskamper ;)
Men samtidigt är ju "alla" svenskar, även utomlands enligt våra kära opponenter så egentligen kan man använda detta argument mot dom .
Robsten, du som har en högre utkikspost än vi andra;) Finns det någon undersökning via RUT som jämför våra socialförsäkringars/akassans/sjukvårdens omfattningar över tiden.
dvs på ren svenska: har vår välfärd urholkats?
Jag tycker det verkar så och någon orsak bör det finnas till att "Sverige går bättre än övriga EU" enligt expressen.
Partsinlaga kanske, men industrin blomstrade tack vare devalveringarna och någon skulle betala kalaset, precis som med invandringen!
Med vänlig hälsning Micke

Robsten sa...

"Robsten, du som har en högre utkikspost än vi andra;) Finns det någon undersökning via RUT som jämför våra socialförsäkringars/akassans/sjukvårdens omfattningar över tiden.
dvs på ren svenska: har vår välfärd urholkats?"

Känner inte till någon RUT om det. Men det gjordes ett TV-program "Välfärdsmysteriet" för ett antal år sedan. Visade att välfärden då (runt 1000-talet) var ungefär detsamma som alltid. Reformen med personliga assistenter funktionshindrade hade kostat enorma summor, men i övrigt var det ungefär som förut. Nu var det några år sedan och vi har avvecklat försvaret för att upprätthålla nivån. Tror det ändå gått tillbaka. ta bara j'rnvägen och ett otroligt misskött underhåll. dessa pengar har ju gått till att upprätthålla välfärden.

Robsten sa...

Runt 2000-talet självklart.

Mats sa...

"Runt 2000-talet självklart. "

:-)