fredag, mars 28, 2014

Ett annat perspektiv på besöket Tumba brandstation

Partiledare Jimmie Åkesson besökte brandstationen i Tumba för ett ganska snabbt studiebesök. Anledningen till besöket var att förkovra sig lite i arbetsförhållandena för brandmännen och situationen i största allmänhet vad gäller utbildning och rekrytering. Räddningstjänstens olika delar är ju en vital del av samhällets viktigare funktioner. Det som blev det bestående intrycket efteråt är hur vissa journalister och tidningar beter sig. Att journalisterna skulle frågat något om Botkyrka eller om vad arbetsplatsbesöket skulle tänkas kunna ge, är väl för mycket begärt. Pressuppbådet fick väl cirka 20 minuter på sig att ställa vilka frågor de ville. Det enda de frågade om var vad en viss medarbetare hade sagt om en annan medarbetare. Det hade varit betydligt bättre med ett mindre pressuppbåd som i stället ställt relevanta frågor, Länk DN.

Efter att i 20 minuter svarat på frågor om en viss medarbetares samtal med en annan medarbetare (eller snarare försökt svarat på dessa frågor, då Jimmie inte kunde veta så mycket om just detta) så kom då turen till ETC:s reporter, Mariela Quintana Melin. Hon började direkt med att prata om rasism och SD, varpå en trött Jimmie förklarade att han också var emot rasism. Melin fortsatte att prata om SD:s rötter och en ännu tröttare Jimmie valde då att i stället börja studiebesöket för att svara på frågor utan minsta samband med själva besöket eller Botkyrka. Jag stod bredvid vid tillfället och Melins frågor uppfattade inte jag som frågor utan anklagelser och påståenden. Jag hade gjort exakt likadant som Jimmie vid det tillfället.

Under rundturen sade vi och ledningen för brandstationen att fotografer kunde få följa med, men inte reportrar. Säpo fick förmodligen samma information de också. Att SÄPO eller någon från SD skulle ha givit en order om att speciellt Mariela Quintana Melin inte skulle få följa med är ytterst osannolikt. Vilket hon nu påstått i inte mindre än fyra (4) artiklar i ETC. Varför skriver man fyra artiklar om en ganska perifer händelse? Bara det är ännu en märklighet i vissa tidningars beteende. Jag lovar att detta blir min enda artikel i ämnet.
 
Vidare påstår både Södra Sidan och Melin att brandmän på stationen känt ångest inför besöket av Åkesson och att en del funderat på att sjukskriva sig. Vi vet självklart inte vad som är sant angående detta, men självklart finns det säkert brandmän som starkt ogillar SD:s politik (om de nu ens vet vad den innebär). Men SD är ett riksdagsparti och det hör till den demokratiska ordningen att riksdagspartier besöker både arbetsplatser och t.ex. olika vårdinrättningar. Det är en ordning för att partierna skall kunna bilda sig en uppfattning om verkliga problem och ges tillfälle att lyssna in medborgarna. Kort sagt en viktig del i hela vår demokrati. Hade jag arbetat som brandman hade jag inte gillat besök av Vänsterpartiet eller Centern, men jag hade accepterat det och gjort mitt bästa, utan att hänga ut banderoller (om det nu ens var brandmän som gjorde detta). Är man partiledare för ett riksdagsparti får man t.ex. finna sig i att bli intervjuad av reportrar som Mariela Quintana Melin, det svider, men man får stå ut för demokratins skull. 

Nu gjorde även brandmännen på Tumba brandstation sitt bästa under vårt besök måste vi säga, men det låter från vissa tidningar som om halva arbetsstyrkan låst in sig på toaletterna där de vred sina händer i ångestgråt. Om så var fallet var det inget vi besökare märkte något av. Alla brandmän uppträdde korrekt utan överdriven hjärtlighet eller motsatsen.

En annan reflexion är att både motdemonstranterna i Tumba, motdemonstranter på andra håll, kritiska reportrar och ”antirasister” i allmänhet verkar vara överrepresenterade av relativt unga flickor. De verkar brinna av iver att känna sig humana och vilja vara goda världsmedborgare. Inget fel i det. Deras frustration och ilska tar de ut på partier som SD. Att denna ilska mot SD står i bjärt kontrast till den annars så humana och toleranta sidan verkar inte störa självbilden nämnvärt. Det är kanske inte att vänta heller. Däremot borde vuxenvärldens lite mer krassa syn på att våra välfärdsresurser har en begränsning och att svenska politikers ansvar i första hand gäller pensionärer, sjuka och barn tränga igenom det allmänna bruset. Människor lider också av bristande resurser men det inhumana i detta blir på något sätt inte lika synligt. Att den långsiktigt och mest rationella hjälpen att få människor att överleva är att ge hjälp i närområdena, ger heller inte så många godhetspoäng. För det är ju poängen man räknar, inte hur många man i praktiken hjälper att överleva. Det handlar om självbilden, om att framstå som god. 
   
En brandman sade att Tumba brandstation ”sticker ut”, detta p.g.a. en vilja att ta in kvinnor och medarbetare med utländsk härkomst i arbetsstyrkan. Vi i SD vet hur det känns, vi är ett parti som sticker ut en smula från den övriga grå massan av riksdagspartier. Tack för besöket i alla fall, det var trots allt både trevligt och lärorikt.

30 kommentarer:

Anonym sa...

Robsten, bra!
Har återupptäckt din blogg.
Läste den för flera år sedan, sen försvann den ifrån mina favoriter.
På återseende.
Claes-Göran

Robsten sa...

Ja, samma här. Man skriver om samma saker, till slut är det lite rundgång. Själv tagit bort bra bloggar från läslistan ibland, lite synd.

Mats sa...

Jag tycker att en brandstation fyller en av de viktigaste funktionerna i samhället. Det är fint av tumba brandstation att mitt i det viktiga arbetet kunna ta sig an andra raser och ge dom jobb på stationen och även kvinnor.

Jag har stor förståelse för att dom inte vill ta emot SD efter SD's nolltolerans linje. Om SD inte ens erkänner att vissa grupper är genetiskt underlägsna så är det ju precis motsatsen till vad tumba brandstation står för.

Icke troende ateist sa...

ETC har ju bestämt sig för att SD är ett rasistiskt parti; både SR och SvT tar tacksamt emot denna hjälp.
Vid sidan av att sälja Ehrenbergs solpaneler torde kampen mot SD stå högst på agendan hos ETC

Mats sa...

DN kommenterar SD's besök på arbetsplatser
http://www.dn.se/valet-2014/sds-offensiv-leder-till-protester-pa-sjukhus-och-i-skolor/

Och det är ju klart att det är ett hot mot etablissemanget om personalen på till exempel äldreboenden får reda på SD's politik och jämför med gratis sjukvård till illegala invandrare. Så motreaktionerna från vänsterextrema är väl väntad.

Mats sa...

Jag tror att senaste tidens händelser och reaktioner i media kommer att göra att SD's kärnväljare ifrågasätter det vettiga i att ens försöka framstå som acceptabla i media. Det kommer aldrig att vara tillräckligt vad SD än gör. Det kommer alltid handla om att försöka få ut SD's sida av saken i motstånd mot ett enormt demokratiförakt.

Mats sa...

Från DN artikeln,
"Medarbetarna uppträdde inte professionellt. Men protesterna försvaras av Yngve Gustafson, överläkare och professor vid centret:"

När protesterna försvaras av honom så är det liksom ingen ide för andra som vill behålla jobbet att säga något annat.

"Jimmie Åkesson tänker besöka ett 60-tal arbetsplatser i 20 kommuner fram till påsk. Målet är att plundra Socialdemokraterna på väljare."

För mig betyder det uttryckssättet att man inte ser det som självtänkande individer. Löfven har större möjlighet att nå ut med sosseinformation och borde lätt kunna parera ut det. Men har man inget bra att komma med så går ju förståss inte det.

Robsten sa...

"Och det är ju klart att det är ett hot mot etablissemanget om personalen på till exempel äldreboenden får reda på SD's politik och jämför med gratis sjukvård till illegala invandrare. Så motreaktionerna från vänsterextrema är väl väntad."

Och det är i själva verket det allt handlar om.

Robsten sa...

"Och det är ju klart att det är ett hot mot etablissemanget om personalen på till exempel äldreboenden får reda på SD's politik och jämför med gratis sjukvård till illegala invandrare. Så motreaktionerna från vänsterextrema är väl väntad."

Och det är i själva verket det allt handlar om.

Anonym sa...

Jag tycker det är bra med politiker som besöker arbetsplatser. Egentligen tycker jag överhuvudtaget det är bra när politiker väljare möts i alldagliga situationer för väljaren. Bra initiativ från SD. En arbetsplats är relativt neutral mark och samtidigt fokuserat till en branch. Den som inte tycker om budskapet har ju hur mycket tid som helst efteråt att racka ner på det i diskussioner med sina arbetskamrater. Man får försöka ha så pass mycket demokratisk mognad att man respekterar att andra kan tycka att det är bra.

Att fullkomligt tapetsera med lappar om rasism inför mötet tycker jag påminner om att sätta upp arga lappar i tvättstugan. Beskyller man någon för att vara rasist så anser jag att man är skyldig att motivera varför.

/Verner

Robsten sa...

Nja, på brandstationen fanns det en rudimentär banderoll, Brandmän mot rasism.

Mats sa...

Bra att dom inte behöver specificera rasism. Låter ju inte lika bra med "brandmän för massinvandring"

Stig sa...

"Enad kamp mot SD-rasism" står det på "antirasisternas" banderoll... det finns alltså olika sorters rasism och "SD-rasism" är alltså en särskilt elakartad sort.

Rasism mot svarta, rasism mot asiater, rasism mot zigenare, rasism mot vita (som "antirasisterna inte ens har upptäckt än) skulle man alltså kunna kalla för negerrasism, asiatrasism osv. Personligen tycker jag att rasism bara är rasism helt enkelt oavsett mot vilka den riktas men så tänker inte "antirasisterna" och extremvänstern. För dom finns det fin rasism (den mot vita) ännu finare rasism (den mot vita medelålders män) och den allra finaste är den mot "vita kapitalistsvin" (helst med flint), sedan ful, fulare och fulaste rasism och den allra fulaste är "SD-rasism"... Mot vilka riktas den och hur yttrar den sig jämfört med de andra rasismformerna som spökar i deras små huvuden?

Mats sa...

Tjena Stig! SD-rasism är ett nytt påhitt och en markering att SD står för en egen sorts rasism.

Mats sa...

Tredje riket hade tydligen mindre regleringar än vad EU har. Är det för att vi har ett modernare samhälle nu eller beror det på att rättslösheten i en diktatur inte kräver så mycket lagar?

Mats sa...

Politiskt våld försvaras av Ann Heberlein hos Sveriges Radio. http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=503&artikel=5826439

Man kan ju se hur antirasisterna i gemen mer och mer glider över till att politiskt våld är rätt.

Robsten sa...

De börjar bli desperata. Eller så är det så att förr kunde vara helt tysta, efersom någon diskussion inte förekom alls. Nu förekommer en diskussion trots allt, och de måste mer visa korten.

Mats sa...

Men det är en ny ordning som antirasisterna sätter. Det är mer och mer flytande om politiskt våld ska vara acceptabelt. Andra antidemokratiska övergrepp anser de ju redan vara acceptabla.

Mats sa...

År 1986 blev Palme skjuten. Jag minns när jag såg skinheads samlas med svarta sorgearmbindlar med en krans för att hedra Olof Palme. Den typen av mentalitet finns inte hos den så kallade våldsvänstern idag, frågan är om den finns inom antirasismen i Sverige överhuvudtaget.

Ann Heberlein har fått bre ut sig på sveriges radios hemsida för att försvara det antirasistiska våldet och fått komma till tals inför tusentals besökare. En människa som är positiv till våld på det sättet har oftast en stor frustration inombords, i hennes fall är hon upprörd över media som hon anser drar ett likhetstecken mellan extremvänster och extremhöger alltför ofta. Alltför ofta betyder inte att dom gör det jämt och antagligen syftar hon på att dom gör det överhuvudtaget.

Det finns en stor fara för samhället när frustration och acceptans av våld kombineras. Blir den dessutom underblåst av offentliga personer och i media så är det en mycket farlig väg vi är inne på, och där är vi idag.

När folk börjar blåsa upp sig godheten personifierad och anser att de står för det enda rätta så är det faktiskt inte så långt kvar till våldshandlingar mot de som är meningsmotståndare och som naturligt blir ondskan personifierad.

Anders Breivik kallade sig kommendörkapten inom ett världsomspännande sällskap, Gustav Fridolin med flera kallar sig världsmedborgare. Det är såna yttringar man ska vara vaksam på och helst hinna uppfatta innan det händer något.

Världsmedborgaren Gustav Fridolin kanske inte är farlig, han får ju komma till tals obehindrat i media där han är speciell gullgosse. Breivik å andra sidan tyckte att han var åsidosatt och inte hade någon annan utväg än den han valde. Hade han suttit i norsk riksdag hade han kanske varit lika ofarlig som Fridolin.

Robsten sa...

Nu kan ju Heberlein inte utöva något våld själv, hon kan hejja på AFA däremot, på säkert avstånd självklart.

Mats sa...

I Cissi Rådströms (SVT) dokumentär om Stockholm skins från 1987 så kan man se en del intressanta saker om man vet vad man ska leta efter och står ut med korkade kommentarer från fulla skinheads.

Filmen visar i början en demonstration/manifestation med stockholm skins och sverigepartiet, den är från året innan sverigedemokraterna bildades. Sverigepartiets ledare tar avstånd från stockholm skins för att några av dess medlemmar står och heilar, innan dess så har några skinheads sagt att de är där för att de hoppas på att det ska bli kravaller och heilandet är till för att provocera motdemonstrationen från vänster. Skinheadsen tar sedan avstånd från sverigepartiet eftersom dom politiserar demonstrationen för Karl XII:e och dom anser sverigepartiet vara rasister(?). En stor del av stockholm skins gick över till att sympatisera senare med sverigedemokraterna för att man inte gillade rasismen inom sverigepartiet. Detta bekräftar expos skola om sverigedemokraterna där man kortfattat nämner att SD inte var rasister ens från början.

Önskar att detta hade framgått tydligare i dokumentären men Rådström kan förståss inte se in i framtiden.

Robsten sa...

Har inte sett den, skulle vara roligt att få se den. Får kolla öppet arkiv.

Micke sa...

Hej!
Lite OT och äldre artikel om Anders Borg, han (utan avsikt?) sällar sig till en del av SD:s värderingar angående etik och moral. Kanske varit inne tidigare men är fortfarande aktuell.
http://www.kyrkanstidning.se/nyhet/den-kristna-tron-gor-att-jag-kanner-mig-trygg-i-tillvaron
Med vänlig hälsning Micke

Mats sa...

Micke, en stor kontrast mot moderaternas samarbete med miljöpartiet.
Själv tycker jag religionen är viktig på det sättet att den har betydelse för hur vi identifierar oss oavsett vilken religion man har.

Anonym sa...

Lever du?
Pelle

Mats sa...

If everyone is thinking alike, then someone isn't thinking. - George Patton

Att stoppa någon från att yttra sig är ett politiskt ställningstagande. Helt otroligt hur det kan ses som ok att anställda inom brandkår och vården får göra så starka politiska ställningstaganden. Håller med Carina Herrstedt helt att såna personer borde jobba med något annat.

Mats sa...

Måste säga att under den period som SD har suttit i riksdagen så har min respekt för antirasister stadigt sjunkit och är nere på en lägre nivå än vad jag trodde var möjligt.

Mats sa...

Någon skrev någonstans att det skulle vara ett önskescenario om det avslöjades ett samarbete mellan SMR eller SVP och SD. Faktum är att jag tror att antirasisterna är alldeles för korkade för att kunna utnyttja en sån situation. Inte ens den otroliga överexploateringen av "järnrörskandalen" gav ett övertag. Antirasisterna blev till slut tvingade att berömma Åkessons krishantering vilket naturligtvis är betydligt lättare än att erkänna att dom uppträtt som idioter.

Många har förundrats över hur bluffhistorikern Henrik Arnstad kan vara möjlig som offentlig person. Jag anser att han är en naturlig produkt av antirasismen i Sverige. Mentaliteten som gör att han kan fortsätta är en kvarleva från när SD's "mörka historia" fabulerades fram, på den tiden hade han varit en ännu större auktoritet, utan något besvärande internet.

Arnstad poängterar i sin bok om fascism att spaniens Franco inte var fascist, utan att närmare beskriva varför. Det är lite som när en del personer vill göra sig märkvärdiga med att påstå att månlandningen aldrig inträffat.

På tidiga medeltiden bestämde kyrkan att jorden var platt och det accepterades utan några ifrågasättanden. Det inte så mycket som förändrats sedan dess.

Mats sa...

Som sagt. Hur f-n kan det ens vara möjligt...?
http://www.ornskoldsvik.se/kommunochpolitik/aktuelltkommunochpolitik/aktuelltinomkommunochpolitik/aktuelltkommunochpolitik/kommunalochoppositionsradbjuderintillforelasningomframlingsfientlighet.5.418dec2a14519a5618240f56.html

Anonym sa...

Tack för din information från ert verksamhetsbesök och här får du vår info från Malmö.
http://malmo.sverigedemokraterna.se/2014/04/13/tid-for-reflektion-del-2/

vänliga hälsningar
Eva-Marie