måndag, maj 26, 2014

Folket mot etablissemanget – det har aldrig varit tydligare


Det var en spännande valvaka i går där SD och FI fick samma utfall i den första Valu-undersökningen som presenterades kl. 21:00. Både FI och SD erhöll enligt denna undersökning 7,0 % av rösterna. SVT med Pontus Matsson var på SD:s valvaka och noterade god stämning, men inte översvallande. De flesta och mesta reportagen kom från FI, där jublet inte visste några gränser, samt också från övriga partier självklart.


Lite senare på kvällen kom så de riktigt räknade rösterna (förutom utlandsrösterna) där fick SD hela 9,8 % av rösterna (nu 9,7 %) medan FI halkat ned en bra bit och låg på 5,2 % (nu 5,3 %). Jublet och entusiasmen visste inga gränser på SD:s valvaka. Dock hade Pontus Mattson med flera redan dragit vidare. SD var inte intressant längre när partiet erövrade sina första två mandat i EU-parlamentet. Den fadäsen hade nog de flesta kunnat leva med, om det inte vore för alla andra ”fadäser” denna kväll.

På SVT:s valvaka pratade man om FI:s fantastiska framgångar, medan man var djupt oroad över högerpopulismens framfart, både i Sverige och ute i Europa. Att FI lyfts fram av medierna och speciellt SvD, nämndes bara en gång i förbifarten av en kommentator. 

Till kommentatorspanel hade man verkligen ansträngt sig för att uppfylla sitt Public Service-uppdrag. Man hade städslat förmågor som America Zavala vars titel flimrade förbi enligt ”dramatiker och vänsteraktivist”. Andra personer som fick kommentera denna kväll var Gudrun Schyman, Karin Pettersson och Mona Sahlin samt den inte helt välbalanserade  Alexandra Pascalidou. För att komplettera församlingen fick Jonas Sjöstedt också kommentera högerpopulismens framfart, de övriga kunde ju ha missat något. Här tyckte man det kunde räckt, men icke. SVT toppade hela anrättningen med en representant för "Rättviseförmedlingen" Seher Yilmaz. Någon orättvisare panel kan man knappt tänka sig, det kanske var därför Rättviseförmedlingen också fick komma.  

Ja, en djupt skakad Gudmundson släpptes fram med darrande stämma. Därmed ansåg tydligen SVT att man uppfyllde opartiskheten.


Övriga medier har följt ungefär samma spår som SVT. Skillnaden är att SVT är en del av licensfinansierad Public Service, eller allmännyttan på svenska. Denna kväll bröt SVT mot objektivitetsprincipen och opartiskheten så grovt att jag själv föll i skratt. Vi förstår den djupa besvikelse det mediala och kulturella etablissemanget måste ha känt kl 23 när det visade sig att SD fick nästan dubbelt så många röster som det medialt boostade FI, detta trots alla oblyga ansträngningar från media.
Om vi får rikta oss direkt till SVT. Tack SVT för att ni denna kväll visade en sak tydligare än någonsin. Det är folket mot etablissemanget, det mediala, kulturella och politiska etablissemanget. Ni visade det med all önskvärd tydlighet. Tack ännu en gång. Ni visade också att numera tillhör V, MP och FI det lite mer hippa etablissemanget. Det har inte alltid varit så, men nu är det så. Det visade ni med skärpa och tydlighet vid er valvaka.
Dagens Media kommenterar Expressens något partiska bild med uttalanden från följande personer:
"Kreativt, Expressen!", twittrar TT Nyhetsbyråns kultur- och nöjeschef Mikael Forsell.

Aftonbladet-profilen Fredrik Virtanen är också positiv:

"Bra banderoll, Expressen", skriver han på Twitter.

Moderaternas chefsstrateg André Assarsson kommenterar också ettan på Twitter:
"Vilken förstasida!".

Vilket bekräftar det jag skrev ovan i denna artikel. Och om man varje dag kan hitta en mängd sådana bekräftelser så är det till slut inte så mycket att pratat om längre. Case Closed.  

10 kommentarer:

Mats sa...

Tydligt som sagt. Men skulle ha varit dolt om inte internet fanns.

Robsten sa...

Folk måste för fan se det mest uppenbara.

Robsten sa...

Folk måste för fan se det mest uppenbara.

Stig sa...

Expressens förstasida ser ut som ett klipp-och-klistra collage utfört av en unge i förskoleåldern. Efter alla år som ett marginaliserat extremistparti kan man unna Fi att få in en person i EU-bunkern som får stångas med de andra 766 ledamöterna. En kvinnlig hovnarr från Nordens bananrepublik kan nog bli ett pittoreskt inslag i Europapalamentet och inget annat land i EU har så fanatiska feminister som Sverige. Att Sverige blir ännu mer utskämt får vi ta, vi har nog ändå nått botten och de saker Sverige var berömt för en gång i tiden är nu ett minne blott. Den världsberömda "svenska modellen" med kompromisser och frid på arbetsmarknaden är lika mycker historia som frid på gator och torg, fr.a. i våra ytterområden.

Om Fi:s romska feminist, Soraya Post, som skickas till Bryssel öht kommer in i någon partigrupp så blir det bland kommunisterna inom "Gruppen Europeiska enade vänstern". Jag har kanske fördomar om romer men något säger mig att dom inte trivs ihop med marxister och maoister.

Hoppas det blir en partigrupp med SD, Front National, PVV, Vlams Belang, Lega Nord och två till som krävs men absolut inte nazzarna i Jobbik. Hoppas också att Nigel Farage (Ukip) kovänder och vill vara med i den gruppen, hans avståndstagande från FN var nog ren taktik för att inte äventyra sina egna framgångar i Storbritannien.

Mats sa...

@Stig " hans avståndstagande från FN var nog ren taktik för att inte äventyra sina egna framgångar i Storbritannien. "

Mer rätt än du tror. Han behöver en mycket framskjuten plats för att UKIP ska komma till sin rätt, eller existera alls, och det kan han förlora i en grupp där NF är större till exempel.

Jag ser SD's valresultat som en seger för demokratin som trots allt finns kvar i undervegetationen.

Stig sa...

@Mats
"Han behöver en mycket framskjuten plats för att UKIP ska komma till sin rätt, eller existera alls, och det kan han förlora i en grupp där NF är större till exempel."
Jag är så dålig på det här med grupperna i EU att jag måste kolla på Wikipedia och får fram följande: Nigel Farage är gruppledare tillsammans med Francesco Speroni från Lega Nord i "Gruppen Frihet och demokrati i Europa" och där ingår även Dansk Folkeparti, Sannfinländarna, Slovakiska nationalistpartiet (ett rasistiskt parti) och några till.

Nu framstår det ju som rent hyckleri när Nigel Farage tog avstånd från Front National då han redan samarbetar med partier som Lega Nord och Slovakiska nationalistpartiet.
Läste alldeles nyss på text-TV om att Åkesson vill att SD ska komma med i Gruppen med UKIP, Dansk Folkeparti, Lega Nord osv men oavsett i vilken konstellation SD ingår så kommer rasistanklagelserna att hagla från svensk PK-media.
"Jag ser SD's valresultat som en seger för demokratin som trots allt finns kvar i undervegetationen"

Håller med dig. Samtidigt ett tecken på att allt fler kan och vågar tänka själva utan att kolla om deras tankar är kompatibla med Aftonbladet och Expressen. Om det blir en tredubbling även i riksdagsvalet kommer SD upp mot 20 % men det vågar jag inte tro på än. För höga förväntningar gör en bara besviken.

Robsten sa...

Såg att Soraya Post blev hyllad i DN, hon räds inte de som hyllar styrka, de högerextrema, ...gripande.

Tror inte jag gillar Wolodarski.

Grupperna i EU-parl kommer att ombildas efter valet nu.

Mats sa...

http://www.aftonbladet.se/nyheter/article18969214.ab

Mats sa...

Ska till läkare idag, har inget frikort vilket betyder att jag får betala 350 kronor. Det är 7 ggr mer än vad vissa andra får betala eftersom man tillämpar de nya svenska raslagarna.

Främjande av brott är olagligt i Sverige, jag anser att regeringen skulle dömas för det annars eftersom man främjar olaglig invandring. Men, men, det är samma som på Robin Hoods tid, överheten gör som dom vill.

Robsten sa...

det man kan göra är att försöka få folk att rösta lite annorlunda. Tufft jobb det också.