måndag, september 22, 2014

Väljare utan makt

Valet är över och blir det inte nyval så dröjer det fyra år till nästa gång det är valkampanj och partiledardebatter. Just partiledardebatter och andra slags debatter mellan partierna verkade vara fler denna valrörelse än någonsin tidigare. T.o.m. politiskt intresserade som undertecknad började i slutfasen av valrörelsen bli en smula trött på alla debatter. För SD:s roll var det lite av samma negativa mediala uppmärksamhet som vid förra valet. Expressen hade tillsammans med Researchgruppen grävt fram diverse kommentarer från SD-företrädare, som de publicerade lagom till valet. En del företrädare fick lämna partiet eller lämna sina förtroendeuppdrag. Att det i nämnvärd mening skulle påverka valresultatet trodde väl inte Expressen själv på en gång. Att så uppenbart vänta med publiceringen för att påverka valresultatet så mycket som möjligt tar förmodligen bort en del av effekten. Dessutom blir det lite märkligt när både vissa politiker och andra debattörer går till storms mot lagstiftningen kring FRA-lagarna, men är knäpptysta när Researchgruppen hackar disqus-konton på löpande band. Med det sagt så har självklart en del företrädare gått klart över gränsen för vad man kan säga och tycka som politisk företrädare.

Borta var ändå raden av statsvetare som för en häpen allmänhet skulle förklara varför SD är en inkarnation av den rena ondskan. Man har väl på tidningarnas redaktioner insett det hopplösa i strategin, speciellt när möjligheten påtagligt uppenbarar sig att någon nätaktivist med begränsad utbildning kan avväpna statsvetaren. Det hela blir till slut bara penibelt. Borta är alla de idrottsstjärnor som vid förra valet gjorde diverse upprop. Det hela liknade mest Sven Melanders film om ”Fred på jorden” så det var nog klokt att inte köra vidare på det spåret. Man har i maktens centrum nog insett att kulturpersonligheternas effekt på en frustrerad väljarkår är högst begränsad. Att någon kulturpersonlighet, boende på det hippa Södermalm skulle kunna övertyga en enda av SD:s presumtiva väljare förefaller osannolikt, vilket t.o.m. spinndoctors på diverse håll måste ha insett. Vi tackar för att vi slapp dessa penibla inslag i valrörelsen. Jag trodde att dessa inslag av kulturpersonligheter och idrottsstjärnor skulle användas även i valrörelsen 2014, vilket jag lyckligtvis fick fel i. I övrigt stämde i princip min förutsägelse från 2013.

Valresultatet för SD blev högre än vad i alla fall undertecknad hade kunnat tro. Förmodligen spelade ändå Reinfeldts tal roll, där han erkände immigrationspolitikens kostnader och negativa effekter på välfärden. Talet kan ha givit SD den där sista procenten. Reinfeldt planerade sannolikt utspelet för att kunna angripa socialdemokraternas välfärdsutspel i valrörelsen. Han och andra inom M måste ha vetat att det kunde innebära vissa ”bieffekter” gällande SD, en bieffekt de alltså accepterade när makten stod på spel. I media har det spekulerats i hur mycket utspelet gynnade SD, inte om Reinfeldts utsaga är sann eller falsk, vilket faktiskt, i den bästa av världar, borde vara de mediala aktörernas huvudpunkt.

En strategi som i alla fall Anna Hedenmo gett uttryck för på ett glasklart sätt, är att isolera och göra SD maktlös. Principen går ut på att när väljarna märker att en röst på SD inte innebär någon direkt påverkan på politiken, så skall samma väljare vid nästa val ändå välja t.ex. S eller M. Hela resonemanget är i grunden märkligt. Att väljarna av resignation skulle överge SD när deras röst inte respekteras är osannolikt. Människor fungerar vanligtvis inte på det vis Hedenmo förde fram vid en intervju av en SD-företrädare, enligt ungefär detta mönster
  • Jaha, de respekterade inte min och andras röst på SD, då får jag väl rösta på S/M då.

Det hela är ett mycket osannolikt scenario. Om nu många väljare röstat på SD förmodligen beroende på en oro för den oansvariga immigrationspolitiken och vår framtida välfärd, så minskar inte den oron för att övriga partier isolerar SD från makt och inflytande (vilket dessutom inte låter sig göras i praktiken). Det är troligare att samma väljares oro ökar och att frustrationen också ökar. Frustrationen lär i de flesta fall riktas mot övriga partier, inte mot SD. Det är ju inte SD:s ansvar att övriga partier inte vill ta ansvar, som Jan Sjunnesson så riktigt uttryckte det i en eftervalsintervju. Det är ytterst osannolikt att väljare som anser att vi skall strama åt immigrationspolitiken ändrar åsikt bara för att SD blir utfrysta. Lika osannolikt är det att samma väljare i hopplöshet röstar på något annat parti i framtiden. Snarare kommer dessa väljare att straffa de övriga partierna för deras ovilja att ta en stor del av väljarkåren på allvar. Detta enligt följande mönster,

  • Jaha, ni tog inte min och andras röst på allvar, då skall vi i alla fall se till att ni förlorar mandat, pengar och makt.

Straffet blir alltså färre röster och att tjänstemän och politiker från övriga partier förlorar sina tjänster. Det är ett kännbart straff, tro inget annat.


I praktiken är det omöjligt att inte ge politisk makt till SD med nuvarande valresultat. Framgångarna för partiet påverkar den parlamentariska situationen på hundratals olika sätt. Den påverkar samhällsdebatten. Den påverkar vad folk pratar om vid köksborden och vad media skriver om. Det politiska landskapet är annorlunda och det går inte med sämsta vilja i världen att önsketänka bort det nya politiska landskapet.  

20 kommentarer:

Anonym sa...

Att man skulle byta parti för att det inte får något inflytande är ju en korkad tanke. Då skulle det ju i slutändan bara finnas ett parti när alla röstar på det parti som har inflytande.

Robsten sa...

...Också en poäng.

Mats sa...

En sak, SD är ju ett socialkonservativt mittenparti och kan väl åtminstone ytligt sett ses som höger. På det sättet så har vi alltså en borgerlig majoritet i riksdagen men ändå styr vänstern.

Robsten sa...

Den här slutsatsen måste väljarna komma på själva, men jag misströstar att det kommer gå upp för dem.

Mats sa...

Reinfeldts starkaste karaktärsdrag var väl att aldrig lyssna på vare sig meningsmotståndare eller moderata svansviftare. Med hans inställning till andra människor så var det naturligt att straffa väljarna i förra valet som valde in SD i riksdagen genom att göra upp invandringspolitiken med miljöpartiet.

Sissi sa...


För mig framstod 'soffan' som det enda möjliga alternativet till SD. - Det blev SD.

Men jag är förvånad över att valdeltagandet blev så högt. Jag hade nog trott att 'soffan' skulle locka betydligt fler.

Bengt T Borrdorrff sa...

Väntar på ett nytt parti som lägger sig emellan SVP o SD.Är det bara jag som ser suget?

Mats sa...

@Bengt, jag tror faktiskt att det kan finnas väljare som inte känner sig hemma i varken SD eller SvP. Men lägger sig emellan tror jag inte räcker som ambition, det måste finnas en klar linje om du inte vill ha tillbaka sent 80-tal med en drös "extremhöger" småpartier som inte visste vad dom ville egentligen.

Som väljare kommer man nog alltid att få rösta på ett parti som aldrig stämmer helt med ens åsikter. Jag håller inte med SD i alla frågor till punkt och pricka men röstar på dom ändå. Och jag inser att deras linje är bättre än mina lösningar på politiska problem, kan ju va kul om rättstaten överlever efter att man genomfört sina idéer :-)

Mats sa...

Istället för ett nytt parti skulle jag vilja se en förnyelse av SD's väljare. Jag syftar på kommentarsfälten. Alltså att man siktar på att skriva mer genomtänkta saker än att ha som mål att mosa meningsmotståndare. Att man inte stannar vid "Vi måste för fan få säga negerboll!" utan kanske mer om problem som verkligen känns som problem.

Mats sa...

Noterar att SD blir vågmästare i Huddinge med självaste Arnold Boström. Moderaterna kör samma barnsliga stil som i riksdagen och talar om blocköverskridande samarbete. Så jag antar att det blir fortsatt massinvandring kommunalt och svårare med bostäder, som vanligt.

Mats sa...

Man måste vara väldigt blind och döv om man inte kunnat se SD's inflytande under förra mandatperioden.

Anonym sa...

Undrar hur mycket valfusk som förekom. Fyra i min familj kryssade Robsten men max en av dem blev registrerad, han fick en personröst i vår valkrets trots att vi var tre som kryssade honom. I sonens valkrets fick han ingen röst trots att sonen kryssade honom.
/Lunkentuff

Mats sa...

@Lunkentuff
Kolla denna länk http://www.dn.se/nyheter/sverige/124-procent-rostade-i-munkfors/

Eller klicka här

Robsten sa...

valfusk Sälvesborg

http://www.expressen.se/kvallsposten/misstankt-valfusk--tio-funktionarer-till-forhor/

Mats sa...

Den politiska informationen är fortfarande så dålig sammantaget att många invandrare tror att sverigedemokraterna kommer att kasta ut dom oavsett medborgarskap och hur länge dom bott i landet.

På nyhetsplats så säger man visserligen vad SD har för ambitioner, men ledande åsiktsproffs pratar sedan om att SD vill något helt annat blandat med en massa struntprat om vilken som är Sveriges äldsta befolkningsgrupp och andra totalt ovidkommande saker. Så kallade statsvetare, bluffhistorikern Arnstad med flera fyller sedan på med yttreligare lögner som aldrig ifrågasätts.

Numera lever vi ett öppet samhälle med ett öppet internet som kan ifrågasätta etablissemanget. Men mångkulturen har jäst och ruttnat i ett slutet system i årtionden så att folk vant sig vid att auktoriteter säger åt dom vad dom ska tycka och vad som är skandal eller inte. Det är en lång väg att ändra på det.

Mångkulturen kräver ett mer slutet system och där har expressen tillsammans med våldsvänstern gått in och skapat en stämning av att folk kan åka fast om de yttrar fel åsikter, även när det innanför lagens råmärken.

Sissi sa...

Det här känner ni förstås till:

http://www.svt.se/nyheter/regionalt/vasterbottensnytt/fel-uppdagades-vid-slutrakning-av-valresultatet

http://www.svt.se/nyheter/regionalt/vasterbottensnytt/sd-roster-forsvann

Robsten sa...

Nu känner vi till det, tack!

Mats sa...

Har gjort ett försök att diskutera islam och terrorism med Magnus Ranstorp, expert på terrorism men inte på religion och livrädd för att säga en enda stavelse fel tydligen.

I Sverige blandas sekulära muslimer med andra muslimer och sen har man bildat en grupp som betraktas som en egen folkgrupp av det. Svenskar har svårt att se vilka som är sekulära eller inte och klumpar ihop allihop i en grupp. Ungefär som att kalla alla svenskar för kristna, vilket görs av muslimerna.

För att skilja på sjysta muslimer som folk känner gentemot de som begår våldshandlingar så snackas det om politisk islam, islamism. Något sånt finns inte i verkligheten, det är som att kalla sändandet av kulturkristna amerikanska soldater till mellanöstern för politisk kristendom.

Sekulära muslimer som lever i utanförskap och hamnar i problem söker sig ibland till islam av samma skäl som kulturkristna ateister i liknande situationer söker sig till kristendomen. Men är det rätt språkbruk att säga att en sekulär muslim som blir religiös radikaliseras?

Om man aldrig bryr sig om att försöka förstå dom här bitarna så kommer man aldrig förstå varför terrorism uppstår. USA vill förståss underblåsa okunnigheten eftersom man vill dölja att ISIS släpptes loss i och med avsättandet av Saddam Hussein som höll såna grupper nere samtidigt som han kunde förhandla med dom.

Mats sa...

AFA Doku/Researchgruppen har gjort ett enormt jobb som kräver ett flertal heltidsanställda. Att plocka ut enskilda inlägg från en så enorm databas som det handlar om är dyrt dessutom i fråga om resurser, den som inte förstår det kan ju försöka hinna med att läsa alla inlägg som skrivs bara under en dag på avpixlat.info

Undrar vart pengarna kommer ifrån? Tänkte om expressen sponsrade, men det kräver mycket mer än så. Även om man skulle nöja sig med att bara söka på kända SD namn vad de skrivit så är det ändå ett hästjobb om det ska göras åratal tillbaka i tiden.

Robsten sa...

Har ju kommit en del info om detta. Aschberg står bakom det med en del bolag som Piscatus mm. De säljer också info till företag och personer.