onsdag, september 10, 2014

En mycket smutsig valrörelse

Valrörelsen går in i sin final och stämningen är naturligt nog uppskruvad. Plötsligt vill politiker, som haft all tid i världen att föra fram sina förslag innan, skärpa straffen för olika brott och återinföra värnplikten t.o.m. (FP). Det hör till en valrörelse att tonen och debattens vokabulär skärps och skruvas upp. Vissa övertramp för god ton får man nog också acceptera i en valrörelse, andra saker, som flitigt förekommit i denna valrörelse bör inte förekomma någonsin. Vi bokför ännu en mycket smutsig valrörelse där sociala regler och t.o.m. regler grundläggande för vår demokrati, inte bara åsidosätts utan nonchaleras helt, dessutom med medias goda minne.

Vi har sett hur en ung flicka från SDU blir kallad saker vi inte ens vill upprepa på denna blogg. Detta dessutom av de som säger sig vara humanismen och tolerans virtuoser.


Vi har sett hur SD:s valstugor blir demolerade. Vi har sett hur valaffischer systematiskt demoleras. Valaffischer har alltid demoleras (låt oss vara ärliga) men det har aldrig skett med den systematik vi ser i denna valrörelse. Bäst att lägga till, det gäller inte bara SD:s affischer, moderaterna har blivit utsatt i nästan lika hög grad.

Vi har sett ett exempel på ren misshandel av politiska orsaker när Jonas Anderson från Linköping blev ganska gravt misshandlad för några dagar sedan. Media har varit mycket njugg med att rapportera misshandeln. En grav misshandel av rent politiska orsaker får alltså minimala rubriker medan kommentarer skrivna på Avpixlat för flera år sedan blir förstasidesstoff i flera dagar. Vad ger detta för signal?


Media tvekar inte heller att låta en dedikerad lögnare komma till tals för att sänka trovärdigheten hos ett visst parti. Dagens Opinion låter Daniel Assai uttala sig om Åkessons karaktär så här i valrörelsens slutskede. Ägnar inte undertecknad sig åt förtal nu, vad har jag för bevis för lögnerna? Vi nöjer oss med att konstatera det faktum att Assai signerar artikeln med titeln f.d. Kanslichef, vilket han alltså aldrig varit.

Låt oss slutligen ta ett talande exempel på medias och hela det politiska Sveriges dubbelmoral. Företrädare för SD har fått avgå efter kommentarer på sociala fora (kommentarer som jag självklart tar avstånd ifrån). Senast var det Christoffer Dulny som avgick efter vissa kommentarer som avslöjades för flera år sedan (bara det faktum att media sparar uppgifter i flera år till valets slutskede måste ifrågasättas). Kjell Bergqvist fick oemotsagd kalla sverigedemokrater för ”ett jävla pack” tisdagen den 9e september i programmet Valet med Janne & Belinda. Det är i princip ett grövre tillmäle än något av de Dulny avslöjats med. I alla fall av de kommentarer som nämnts i TV (har ej hunnit läsa artiklarna). Nu kanske någon tänker att Bergqvist ändå är skådespelare och inte politiker. Detta håller ju inte heller längre när Bergqvist faktiskt kampanjar för FI.

Hur skall vi tolka det faktum att Bergqvist oemotsagd kan kalla medlemmarna för ett visst parti för ”jävla pack”. Är det tillåtet att kalla grupper av människor för grova epitet, bara man gör det i direktsändning hos vår Public Service? Hade Bergqvist blivit uthängd om han skrivit exakt samma sak i en anonym kommentar? I vilket fall har vi nu satt en ny nivå på vårt politiska samtal. Vi kan jämföra alla kommentarer på sociala fora och alla andra uttalanden med det faktum att det tydligen är OK att kalla partimedlemmar för ett parti för ”jävla pack” i TV på bästa sändningstid. Det är ingen nivå jag är stolt över eller gläds åt.

Vi går inte i valspurtens slutskede och vi kan tyvärr konstatera att demokratin är en synnerligen tunn fernissa i vårt samhälle. Speciellt de som säger sig företräda humanism och ”antirasism” kan tydligen tillåta sig precis vad som helst och använda sig av hur grova tillmälen hur som helst i sin godhetskamp. Man kommer osökt att tänka på inkvisitionens Spanien. Det var en tid med en dubbelmoral jag trodde vi för alltid lämnat bakom oss.  

24 kommentarer:

Mats sa...

Jag tror att det beror på antirasisternas totala brist på argument som gör att det ser ut som det gör. När all argumentering byggs enbart på känsloargument så eldar det på något sätt upp folk att bete sig mer hänsynslöst mot andra, historiskt kan man se den effekten i religiösa sammanhang, du nämner spanska inkvisitionen här och det är nog ingen tillfällighet att det finns liknelser.

När Adolf Hitlers tal visas så omgärdas de av heilande massor vrålande sieg heil. Diverse personer har påstått att det är effekten av skickligt manipulerande (ibland påstås hjärntvätt) men det förklaras aldrig på vilket sätt han kunde manipulera fram såna reaktioner. Saken är den att hans tal var uppbyggda med i princip enbart känsloargument, på samma sätt som när antirasister talar idag.

Och det har effekt att argumentera på det sättet. Men för bästa effekt så måste ens personlighet vägas in i och matcha argumenteringen, vilket är orsaken till att Hitler tränade upp både kroppspråk och tal framför spegeln.

Mats sa...

Det nya i den här valrörelsen är att så många "vanliga" antirasister blivit beredda att till och med begå lagbrott för att sänka SD på något sätt.

Mats sa...

Problemet jag ville belysa i första inlägget är att känslomässiga argument alltid öppnar för våldsamma beteenden, och för grova kränkningar av demokratin. Att man skapar slagord i en valrörelse är en helt annan sak, men om större delen av valrörelsen enbart handlar om vem som kan stapla bäst slående klyschor med bäst patos så blir det en helt annan sak.

Jag tror att bästa motmedlet mot politiker som argumenterar på det sättet är förlöjliganden. Tyvärr går det inte att få samma kraft om man svarar med verifierbara fakta som argument. På sikt så får faktan ett genomslag, i alla fall numera med internet som en motvikt till en 100%:igt enig media.

Mats sa...

Jag har aldrig sett en sån öppenhet i att sno förslag från SD. Ett tecken på att man är bra är när konkurrenter stjäl ens idéer.

Mats sa...

Inget att uppröras över eftersom svenska folket är så överslätande gentemot afa doku/researchgruppen/expressen
http://www.dn.se/ekonomi/miljontals-gmailadresser-med-losenord-utlagda-pa-natforum/

Robsten sa...

Ja det är fanimig obegripligt.

Mats sa...

Ett viktigt klipp på youtube:
Lyssna på detta

Mats sa...

Tänk expressens kampanj mot SD 25 år tillbaka i tiden utan internet och inga störande SD'sre överhuvudtaget som får komma till tals så kanske alla förstår hur SD's mörka historia byggts upp.

Det är direkt löjligt när man läser hur engelsk media beskriver SD som ett parti med rötter i nazismen. Förste partiledaren blev ett uteslutningsärende när det visade sig att han hade ett förflutet som medlem i NRP för en mycket kort tid i ungdomsåren.

Anonym sa...

Historierevisionism tjänar inget till, Mats. Det fanns nazister i framskjutna positioner när SD bildades och det heilades på SD-möten så sent som när Åkesson gick in i partiet. Det gör inte SD till ett nazistsikt parti varken då eller nu, men historien är besvärande och en belastning som inte går att bortse ifrån.

Fast många tror det. Och häri ligger också förklaringen till SD:s oförmåga att handskas på rätt sätt med situationer som de senaste dreven.

Vi får väl se om en mandatperiod till i utvisningsbåset får SD att nyktra till och inse realiteter. Som att det inte aktivt går att odla en kultur där det är acceptabelt att häva ur sig sådana uttalanden som alla kunnat läsa i Expressen. De som någonsin läst Ekeroths eller Alfssons bloggar, eller Avpixlat (den där sunda delen av SD:s nätrörelse, ni vet - Åkessons ord), vet också att detta inte är något isolerat fenomen som kan skyllas på havererade kommunalpolitiker utan är en del av kultur som helt tydligt skär tvärs igenom hela SD. Högt som lågt.

Likaså har ingen med bara ens ett förstrött intresse för sociala medier kunnat undgå att notera Dulnys uppenbara olämplighet. Men allt har fått fortgå med partiledningens goda minne. Tills Expressen skriver om det.

Exemplen kan göras många, och SD reagerar hela tiden för sent eller alternativt, ännu värre, vill skjuta budbäraren.

Nej, alla deltar inte detta, inte ens en majoritet av SD-företrädare, men tillräckligt många för att det det inte ska kunna skyllas på enskilda personer. Som sagt, det är kulturen, och det borde ju vara begripligt för SD som har kulturella förklaringar på allting. Varför får inte jag säga "jävla negerapa" när personer med rätt relation till Åkesson får det? I alla fall så länge inte Expressen skriver om det.

Jag hade personligen hoppats på mycket mer av Åkesson, och gick på bluffen om att han menade allvar med att göra SD till ett parti som går att ta på allvar och som andra kan tänka sig att alliera sig med. Det håller inte att bara agera när saker hamnar på löpsedlarna. Trovärdighet noll.

Men fortsätt drömma om 51% där SD fullständigt kan strunta i vad andra tycker. Det kanske är den terapi som SD-sympatisörer behöver. Vad vet jag? Men jag går inte på struntpratet en gång till.

Mats sa...

@Nisse:
"Historierevisionism tjänar inget till, Mats. Det fanns nazister i framskjutna positioner när SD bildades"

Kan du nämna någon möjligen?

"och det heilades på SD-möten så sent som när Åkesson gick in i partiet."

Har du någon länk eller nåt?

Mats sa...

@Nisse, ska berätta lite ur extremhögerns historia. En gång i tiden fanns inte SD att kanalisera missnöjet med invandringspolitiken. Vad som då hände var att folk som ville engagera sig sökte sig till nordiska rikspartiet som då fick en massa medlemmar som inte var nazister.
Medias urdåliga information om nordiska rikspartiet hjälpte också till att fösa invandringskritiska åt det hållet.
Anders Klarström, SD's förste partiledare kan räknas in där. Han hade en viss hybris och trodde att han skulle kunna förändra nordiska rikspartiet till ett mer demokratiskt parti med mer inriktning på kritik av invandringspolitiken. På 80-talet så engagerade sig icke-nazister också i alternativet kampanjen BSS som gick ut med att alla fick vara med och enda kravet var att man var negativ till invandringspolitiken. Självklart anslöt sig även nazister med en sån programförklaring av vad kampanjen gick ut på. Men även väldigt många som inte var det.

På grund av att det var på det här sättet så gick alltså flera personer med i kampanjer/partier som innehöll nazister och blev naturligtvis påklistrade naziststämpel, jag tycker det var ganska orättvist att dra alla över en kam på det sätt som gjordes och dom fick självklart aldrig någon chans att försvara sig och något internet fanns inte.

Det är egentligen efterdyningarna av den tiden som SD dras med idag. Sossarna har haft liknande problem med att ha medlemmar som kallats radika och som borde kallats kommunister istället och ha varit med i VPK (på den tiden).

Mats sa...

@Nisse, citerar från expos skola om sverigedemokraterna Sverigedemokraternas politik

Sverigedemokraterna beskrivs ofta av utomstående bedömare och politiska motståndare som ett rasistiskt parti. Partiet har dock sedan starten tagit avstånd från rasism. Ändå är Sverigedemokraternas hjärtefråga motståndet mot invandringen och främmande kulturinslag. Anledningarna till varför partiet är emot invandringen är många.

Mats sa...

Expos skola om sverigedemokraterna innehåller en del citat som är direkt fel och som blir ännu mer fel när de plockas ur sitt sammanhang, men jag hoppar över det.

Mönstret inom "extremhögern" i Sverige har tidigare under decennier sett ut så här.

Engagerad person startar kampanj eller parti som är emot invandringspolitiken och är uppbyggd på sansade vettiga idéer -> Vettiga personer ansluter -> Nazister och personer med näraliggande åsikter ser att något är på gång och ansluter, ofta bara för att backa upp något som kanske gynnar dom -> Eftersom nazister anslutit sig kan expo kalla hela projektet nazistiskt oavsett åsiktsfördelning och åsiktsregistrera medlemmar som nazister och få det att se trovärdigt ut -> Alla debatter förvägras och personer som inte är nazister får ingen möjlighet att försvara sig -> Icke-nazisterna lämnar projektet som vartefter får dåligt rykte som underblåses av en gemensam media med "fakta" från expo -> De som lämnat söker ett nytt vettigt anti-nazistisk projekt -> dom hittar SD -> expo uppfattar SD som ett hot och rotar igenom sina åsiktsregister som egentligen är förbjudna i svensk lag.

Mats sa...

Om man betänker den bakgrund jag beskrivit här så är det helt otroligt vilken prestation SD lyckats med.

På tal om att dra till sig fel folk så har ju även de som arrangerar motdemonstrationer mot nazism samma problem som SD. Fel folk dras till det hela och ger det en mycket dålig image. SD's tidiga sverige-demonstrationer drog till sig fulla skinheads en gång i tiden som tyckte det var kul på fyllan att heila för att provocera motdemonstranterna för att ställa till så mycket bråk som möjligt. Däremot har aldrig till exempel SD-kuriren försvarat våldsamma skinheads på det sätt som media försvarar och bagatelliserar den så kallade våldsvänstern. Många antirasister ser ju våldsvänstern som en tillgång, mest tydliga är anti-sd-kampanjen expressen.

Mats sa...

12,9%! Så idiotbröl och teatraliskt ryggvändande gick inte hem som argument bland folk.

Mats sa...

Jag kommer sluta göra skillnad på våldsvänster och "fredliga" antirasister efter den här valrörelsen, allt annat känns som självbedrägeri. Jag är trött på sd-hatande "statsvetare" som aldrig kritiserar SD's idéer utan bara hittar på vad SD står för och sedan staplar floskler som enbart får någon tyngd för att personen har en fin titel.

Jag förstår Anders Borg och Reinfeldt som lämnar moderaterna men dom kommer ersättas med nya misslyckade pajaser som bräker på om hur goda de är och står för öppenhet och tolerans (tack Jimmie för att du inte pratar på det sättet!). Även om de bara ersätts med nya kopior kan de ju va kul med nya ansikten.

Mats sa...

Såg att SD får problem med många tomma stolar, en effekt som delvis beror på att partiet har en så bra politik att de plötsligt fördubblat sitt stöd. En annan anledning är antirasisternas politiska våld och klarar dom inte att slåss så handlar det om utestängning från facket osv. Vare sig det handlar om våld eller andra påtryckningar på folk som tycker fel så är det sprunget ur samma värdegrund, att det är rätt att kränka andra människors yttrandefrihet.

Orsaken till att de kan hålla på som de gör är för att inga antirasister reagerar på det. "tar avstånd" och sånt skitprat räknas inte när det gäller människor som sitter med makt och inte bryr sig i handling.

Sen är det väl inte troligt att antirasisterna kommer ändra sig eftersom de tomma stolarna innebär att det antirasistiska våldet har vunnit och gjort att SD har färre röster på grund av de tomma platserna.

Mats sa...

80% positiva till elektronisk övervakning av medborgarna
http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=1139718

Ganska nära siffran på antalet som inte röstade SD och som finner researchgruppens jobb som något naturligt i en demokrati.

Mats sa...

Tobias Hubinette, medgrundare av expo och afa:it, har skrivit en bok om svensk nazism genom historien. Läser man kritiken av den boken så kan man få en förståelse för hur myten om SD's "nazistiska rötter" byggdes upp.
http://www.sydsvenskan.se/sverige/forskare-kritiserar-nazistbok/

Det är Tobias Hubinette och numera avlidne trotskisten Stieg Larsson som byggt upp "bevisen" för SD's mörka historia.

Mats sa...

Här, ett klipp från 1988, Anders Borg tycker att demokrati är skit-
https://www.youtube.com/watch?v=-g51NFNlJQI

Jag vill påminna om att han bara är 23 år där och man kan inte förvänta sig att ett barn (se ensamkommande flyktingbarn som kan vara över 30 år) ska ha något ansvar för vad han säger.

Mats sa...

Antirasisterna har flertalet gånger upprepat segervisst att 87% av svenskarna röstade mot SD. För att få fram den siffran så medräknas de 4000 rösterna som svenskarnas parti fick, så visst stämmer det.

Som SD-anhängare så upplever jag det naturligtvis som hotfullt att antirasisterna (i valsamverkan med svenskarnas parti) fick så många röster. Hotet märktes direkt dagen efter när folk tittade snett på mig när jag kom två timmar försent till jobbet och alla tog för givet att det hade att göra med valvakan kvällen innan. Alltid dessa kopplingar till allt möjligt från antirasisterna. Jag fick också ett sms med en arg smiley på vägen till jobbet, inget annat än rent näthat.

Robsten sa...

:-)

Borde blogga lite, men har faktiskt inte tid just nu. Men det kommer.

Mats sa...

Hoppas jag Robsten. En valanalys.

Vafaan är det som händer??? Mina länkar som kopplar svenskarnas parti till nationalsocialistisk front visar blanka sidor....

Alltså, inte ens på ipnummer sökning i nätverk och inte i cachen...
de var faan det jävligaste jag sett i nätverk, både intranät och internet. Någon annan som ser samma sak?

Mats sa...

Direkt när Reinfeldt tillträdde så infördes den så kallade arbetslinjen. Den grundar sig på tanken att sjuka och svaga är ett hot för Sverige och inte har något existensberättigande...

Hårt vinklat? Det är faktiskt en kopia av uttryckssättet i expos vitbok (pdf-fil) om sverigedemokraterna. Diverse händelser tas helt eller delvis ur sitt sammanhang och kommer göra att många människor som seriöst är intresserade av den här delen av svensk politisk historia blir totalt vilseledda.

Det görs ingen skillnad mellan nutid och dåtid. Ny IT-teknik och internet skapar helt nya förutsättningar för all verksamhet idag, inklusive politisk. På den tiden när SD inte var ett hot mot etablissemanget så förekom inte några granskningar av medlemmarna, starkt bidragande orsak till hur det såg ut då men som expo helt hoppar över.