söndag, februari 05, 2006

Vart är vår yttrandefrihet på väg?

På "Brännpunkt" diskuterar politiske chefredaktören Anders Linder, redaktionschefen Mats-Eric Nilsson samt chefredaktör Lena K Samuelsson vart vår press och yttrandefrihet är på väg. De tycker sig skönja att taket håller på att sänkas för den allmänna debatten i vårt land. Som exempel nämner de förbudet att publicera omkomna i tsunamikatastrofen, rättegången mot Green, samt att svenska lotto vill att det skall vara förbjudet att publicera resultat från utländska spelbolag. Att tendensen är en sänkning av takhöjden vad gäller debattklimatet kan man hålla med om, speciellt måste man hålla med om den tendens där allt fler känner sig kränkta om de får kritik, så här skriver de: -"Och hos den allmänna opinionen möter man allt oftare uppfattningen att människor har en sorts rätt att inte behöva utsättas för åsikter och inlägg, som de inte gillar. Kritik och satir uppfattas allt oftare som övergrepp, som man inte ska behöva bli utsatt för. "
Samt: -"
Oöverlagda uttalanden blåses upp till orimliga proportioner. Att vara ”kränkt” är den nya folkrörelsen.
Den buttra indignationen å egna eller andras vägnar flyttar fram sina positioner på den öppna polemikens bekostnad: Bojkotta GB tills de slutar sälja Nogger Black! Förbjud fotograferande på allmän plats! Polisanmäl programledare i fjäderskrud! Applådera Icahandlare som censurerar löpsedlar!
"
Mycket bra formulerat. Tendensen är tydlig speciellt när det gäller att alla blir kränkta så fort de får kritik, svider det lite i skinnet, utropa med indignation, -"Jag är kränkt!"
Den allvarligaste formen av tystnad är ändå den som skapas av den politiska korrektheten. Denna tendens har varit stark i vårt land under decennier, den ökar sannolikt inte utan håller möjligtvis på att minska något, tendensen att det som är politiskt inkorrekt är fullständigt tabu. Den politiker som uttalar förbjudna ord, åsikter, nämner det som är tabu, den är slut som politiker, blir offentligt avrättat av massmediaapparaten. Om detta nämner Linder och de övriga ingenting, att det är massmedia själva som upprätthåller den starkaste censuren av alla. De tar dock upp ämnet, så här skriver de, -"
Det kan i stället vara så att medierna har blivit mer aktiva som åklagare och domare; att en större del av journalistiken har kommit att handla om att upptäcka och straffa det för tillfället politiskt inkorrekta.
I Sverige ska man vara, tycka och tala på ett visst sätt, och den som avviker kommer i tidningen och tvingas förklara sig. Ett sådant klimat kan kännas trångt för fler än dem som drabbas direkt."
Lysande insikt! Jag tar mig för pannan, detta är den starkaste och farligaste tendensen vad gäller hot mot yttrandefrihet, tendensen har pågått i årtionden och varit hur tydlig som helst. Då skriver dessa mediamagnater att "det KAN vara så" är ni blinda eller? I övrigt en utmärkt artikel i rättan tid dessutom, nu när yttrandefriheten återigen är på tapeten i.o.m. dessa streckteckningar på profeten Muhammed.

Inga kommentarer: