lördag, november 11, 2006

Föräldrarna från hedersmordet i Högsby får skadestånd

En flicka från en Afghansk familj boende i Högsby blev kär i en 20-årig pojke, också han från Afghanistan. När socialtjänsten skjutsade flickan och pojken till flickans föräldrar mördades Abbas Rezai som flickans fästman hette. Rezai var skållad med bl.a. olja, så här står det i Svt.se,

20-åringen skållades med het olja, överöstes med slag med olika tillhyggen och fick ta emot mängder med knivhugg i ryggen och bröstet. De flesta huggen i bröstet utdelades efter det att mannen dött, enligt rättsläkaren. Offret var dessutom nästan skalperad och ett av hans fingrar nästan avhugget.

Den dömde 18åringen hävdar att det inte rör sig om ett hedersmord, utan om ett vanligt bråk som spårat ur. Den dödes skador och massvis med andra omständigheter talar för att det inte förhåller sig så, på Svt.se så står det

Hovrättens majoritet uttryckte starkt tvivel inför 18-åringens berättelse om att ett bråk skulle ha lett fram till mordet, och slår istället fast att det handlar om hedersrelaterat våld. Flera av skadorna verkar enligt rätten ha tillfogats i syfte att skända offret som straff för sin relation med dottern i familjen.

Vidare i Svt.se,

Båda föräldrarna ska ha befunnit sig i lägenheten då 20-åringen dödades. De ska ha uttalat hot mot både honom och dottern, och på mamman fann man brännskador som tros ha kommit från het olja. Hovrätten finner det dock inte ställt utom allt rimligt tvivel att föräldrarna deltagit i mordet.

Ibland kan den svenska rättvisan ställa orimliga krav på bevisning och indicier. Hur stor chans är det att t.ex. mamman inte deltagit i mordet? Det är större chans att vinna högsta vinsten på lotto två veckor i rad än att denna mamma är oskyldig till mordet. Nu får föräldrarna 100,000 kr av svenska skattebetalare för att de suttit oskyldigt häktade. Föräldrarna friades dessutom av oeniga nämndemän i både tings och hovrätt. Det svenska rättsystemet ter sig oförmögen att handskas med förslagna brottslingar som redan bestämt hur de skall lägga upp försvaret, så lätt får det helt enkelt inte vara. Den nu dömde 18-åringen fick fyra års sluten ungdomsvård samt livstids utvisning. Allt gick enligt planerna, utom utvisningen, den hade familjen sannolikt inte räknat med. Det enda familjen protesterat emot och överklagat är utvisningen av 18-åringen, familjen hade nog räknat med ett kort straff för sin son, det är välkänt hur mycket rabatt man får för låg ålder i Sverige vad gäller strafftidens längd, övriga i familjen räknade med att bli frikända. Om allt fungerade skulle sonen snart vara ute ur fängelset, hedern upprättad, och familjen skulle kunna fortsätta i Sverige som vanligt. Nu ställer livstidsutvisningen allt på ända, vill familjen fortsätta sitt liv i Sverige får de göra det utan sin son. Det är en tafatt politik av svenska politiker som ligger till grund för att detta händer med jämna mellanrum. Klara signaler om vad som gäller här har inte uttalats av statsmakterna, i stället har politiskt korrekthet fått komma i första rummet, att bekämpa hedersvåld kommer i andra rummet, det gäller ju att bekämpa "rasism" och "främlingsfientlighet".

3 kommentarer:

Anonym sa...

Bra skrivet Blogsten!

Ser att du är på Louise hemsida också och sköter dig bra.

Ha det bra min vän!

/ Sven

Robsten sa...

Tyvärr så var nog sista kommentaren där skriven efter C 70 cl cognac (jag hade en lätt förkylning och medicinerade);-)

Anonym sa...

Jo, jag känner till det där. Ibland har jag både för mycket öl och vin i mig när jag kommer med mina inlägg sent på fredag/lördag kvällarna. Men konstigt nog är det alltid då som jag känner mig som smartast :-)))

Jag har tittat och det ser bra ut. Men jag förstår hur du känner dig.

Hörs!

/ Sven