onsdag, november 01, 2006

Ännu en människosmugglarliga inför rätta

Senaste tiden har ett antal ligor avslöjats som på ett organiserat sätt smugglat människor till Sverige mot en rejäl betalning. Den senaste ligan har varit stationerad i Halland och har företrädesvis smugglat vietnameser. En polis säger till DN,

Organisatörerna av smugglingen tjänat mycket stora pengar. Priset för att hjälpa en vuxen vietnames att ta sig till Sverige har legat på mellan 25.000 och 30.000 dollar alltså mellan cirka 180.000 och 220.000 kronor. Taxan för barn har varit lägre, mellan 15.000 och 20.000 dollar.

Jag minns tydligt ett program från UR-redaktionen, programmet tog upp hur svårt det var för flyktingar att komma till Schengenområdet, slutsatsen enligt programmet från utbildningsradion var att man lika gärna kunde kalla dessa människosmugglare för människohjälpare, då de ju hjälpte människor att komma till Europa. Jag hoppas att det politiska klimatet gjort det omöjligt för UR att fortsätta sin propaganda. Att utbildningsradion bedriver egen politisk propaganda är uppseendeväckande, att de bedriver sin propaganda i klar strid mot all svensk lagstiftning är på gränsen till sinnesjukt. Jag uppmanar alla att anmäla UR-redaktionen i framtiden om någon skulle höra något liknande i framtiden.

Marianne Paulsson, chef för utlänningsroteln i Hallandspolisen säger så här till DN,

Man har arrangerat skenäktenskap, skenadoptioner och bytt identiteter på barn. Folk kommer hit med falska handlingar, och har också papper på att de är gifta och har barn. De har gift sig av ett enda skäl, för att få komma hit. Syftet skulle alltså vara att ta sig in i Sverige för att få ett uppehållstillstånd i Schengen. Men många av de insmugglade har stannat i Sverige. Det rör sig om hundratals, kanske ännu fler.

Man tar sig alltså in i Sverige för att komma in i Schengenområdet, det verkar som om det är Sverige som det är lättast att ta sig in i. Man får hoppas att övriga EU reagerar på vår slappa hantering vid gränserna och vid flygplatserna, intern kritik lär man inte lyssna på och avfärdas förmodligen som främlingsfientlig kritik. Har man sedan förfalskat papper borde enligt sunda förnuftet saken vara klar, inget uppehållstillstånd eller asyl. Vi har en ny regering, jag fruktar dock att den nya regeringen är, om möjligt, ändå slappare än den förra vad gäller dessa saker.

Vidare står det i DN,

Enligt åklagaren finns också misstankar om ett systematiskt utnyttjande av socialförsäkringssystemet, och att barn som förts till Sverige övergivits och farit illa. Men det finns för närvarande inget som tyder på att någon tagits hit för sexuella ändamål, heter det i pressmeddelandet.

Någon hänsynslösare hantering är svårt att tänka sig när ligorna och de inblandade t.o.m. överger barn som får driva vind för våg, enbart för att de inblandade skall kunna ta sig in i Schengenområdet och ligan skall kunna tjäna pengar.

Inga kommentarer: