torsdag, november 02, 2006

Striden mellan blocken

Vi har i huvudsak två politiska block i Sverige, det ena blocket, vänsterblocket består av Miljöpartiet, Vänsterpartiet och Socialdemokratiska partiet, det andra blocket består av Moderaterna, Folkpartiet, Kristdemokraterna och Centern, populärt kallat Alliansen. Många människor som är kritisk till den senaste tidens politiska utveckling i Sverige röstade i senaste valet på Alliansen, det rör sig naturligtvis om flera olika grupper. Många som röstade på Alliansen är liberaler av olika schatteringar, de röstar naturligtvis på Alliansen. Vi har småföretagare, högre tjänstemän med hög lön och andra grupper som väntar sig mer pengar i plånboken helt enkelt med ett borgerligt styre. Tittar vi på hur människor röstat i specifika områden så finns det områden i Danderyds kommun där, t.ex. valkrets Danderyd 15, där 95.81 röstade på alliansen, vad kan det bero på? Beror det enbart på ideologi?

Vi är några som är missnöjda med både Alliansens politik och vänsterblockets politik. Vi som är med i denna grupp har röstat på något av de partier som varken är med i Alliansen eller i vänsterblocket, dessa mindre partier är inte heller med i riksdagen då de inte fått över 4 % av rösterna i riksdagsvalet. Några av oss som inte röstat på något av blocken är trötta på den politiska nomenklatura som blivit vår tids adel, vår tids frälse. Vi anser att dagens yrkespolitiker för riksdagspartierna fjärmat sig från "vanligt folk" och dess vardag, vi anser att dessa politiker med tillhörande tjänstemannaklass blivit en klick med egen gräddfil i samhället. De arbetar politiskt huvudsakligen för sin egen karriär, vilket de naturligtvis inte erkänner öppet. I grunden så är yrkespolitiker från Alliansen närmare vänsterblocket i sina åsikter än stora delar av befolkningen. Om inte annat så bevisar euroomröstningen detta, det var politikerklassen mot folket, den gången vann folket.

Många människor, som likt mig, röstade på ett parti utanför de två blocken, blev glada när Alliansen vann, trots att de röstat på ett parti som inte hörde hemma i något av blocken. De ansåg att det ändå var en halv seger att Alliansen vann och kunde köra ut den socialdemokratiska nomenklaturan i kylan. Det var sannolikt en injektion för demokratin med ett maktskifte, men någon halv seger var det absolut inte. Många av dem som kände det som en halv seger har redan uttryckt besvikelse, det blev inte som de tänkt sig. Folkpartiet som ändå varit det mest folkliga partiet har i princip inte fått igenom ett enda av sina omtalade förslag, var det enbart skådebröd inför valet? Att Alliansen och vänsterblocket i grunden tillhör samma politiskt korrekta nomenklatura märks alltmer. Tittar vi återigen på valdistrikt 15 Danderyd, Alliansens starkaste fäste, så var det där 2 personer som röstade på F!, 1 person som röstade på ett parti som kallas "Enhet", 1 person röstade på SPI, ingen person röstade på något annat parti utanför riksdagen, detta kan vara värt att studera lite närmare för de samhällskritiker som tror Alliansen har svaret på deras frustration.

1 kommentar:

jinge sa...

Vi har i huvudsak två politiska block i Sverige, det ena blocket, vänsterblocket består av Miljöpartiet, Vänsterpartiet och Socialdemokratiska partiet, det andra blocket består av Moderaterna, Folkpartiet, Kristdemokraterna och Centern, populärt kallat Alliansen.

Jaha!? Är det såå det är?