torsdag, december 14, 2006

Frågan om medborgargarden

Låt mig först säga, i en demokratisk rättsstat så skall polis, åklagare och andra rättsvårdande myndigheter sköta den allmänna ordningen och rättvisan. Nu fungerar detta inte alltid, jag har själv bott i ett hus där inte ens husvärden vågade vidtala en viss, mycket störande, lägenhetsinnehavare, systemet fungerade inte och jag själv var tvungen att flytta.

I Eslöv verkar rättvisan inte klarar av sitt åtagande, detta kombinerat med ungdomsgäng som systematiskt driver omkring på nätterna och enbart för skojs skull (eller av rasistiska orsaker) misshandlar personer som enbart är ute och promenerar och råkar komma i vägen för detta gäng. Samhällets reaktion kommer väl sannolikt att komma när första offret avlider av misshandel, det finns dock ingen orsak att invänta detta tragiska öde för något oskyldigt offer.

Jag menar att det är den vuxna befolkningens ansvar att bilda ett medborgargarde, räcker inte polisens resurser till, eller om man inte tar tag i problemen av politiska orsaker, så måste befolkningen själv vidta åtgärder för att skydda sig själv.

Medborgargarden har framförallt en preventiv effekt, har den ingripit med kraft några gånger så blir ligistgängen betydligt mindre benägen att bedriva sin horribla hobby. Gardet fungerar också som en väckarklocka för den styrande politiska makten, den kan ju vara svårväckt som alla vet.

När man bildar ett garde får man inte ta in vilka brushuvuden som helst, grovt kriminella våldsverkare och människor med en obetvinglig lust att skryta bör t.ex. inte få bli medlem i gardet. När man bildar gardet måste man börja med ett rudimentärt regelverk, ett regelverk alla skall hålla sig till. Reglerna kan i grova schematiska drag gå ut på att man inte misshandlar en klottrare med järnrör, det får med största säkerhet kontraproduktiv effekt. Man använder inte mer våld än nöden kräver, har man slagit ner en ligist med expanderbatong slår man inte ligisten i huvudet när han ligger ner och kanske är medvetslös, då åker man själv fast för dråp. Dessa regler bör noga inpräntas och personer som på förhand kan förmodas inte följa dessa bör inte ens bli med i gardet. En annan viktig aspekt är att om det inte behövs ett garde, om ordningsmakten kan upprätthålla ordningen någorlunda, ja då skall man inte bilda något garde. Det är i första hand polis och andra rättsvårdande myndigheter som skall upprätthålla lag och ordning. Man skall bilda ett garde när det gått som det tydligen gjort i Eslöv, när de myndigheter som normalt upprätthåller ordningen inte längre klarar av sin uppgift, bor man på annan ort kan man med fördel ägna sin fritid åt mer normala hobbys.

Inga kommentarer: