fredag, januari 05, 2007

Hoppsan!

Adaktusson som slutat på SVT ger sig in i debatten om Public Service, statsbidrag och SVT, han publicerar sig på DN-debatt och tycker att fler än SVT kunde få statsbidrag. Dock så skriver han i inledningen något som borde få många att sätta morgonkaffet i halsen, så här skriver han,

- Det ringde på telefonen under förberedelserna för söndagskvällens direktsändning av "Agenda". Den dåvarande statsministerns närmaste man, Jan Larsson, hörde av sig för att meddela att regeringen var oroad över innehållet i det program som jag och mina kolleger arbetade med.

Till sändningen (den 5 maj 2002) hade vi bjudit in folkpartiets Lars Leijonborg och Sverigedemokraternas Sten Andersson för att debattera främlingsfientlighet och rasism utifrån ett svenskt perspektiv. Bakgrunden var att politiker som Pia Kjaersgaard, Pim Fortuyn och Jean Marie Le Pen skördade stora opinionsmässiga framgångar runt om i Europa.

Göran Persson och hans medarbetare ansåg att "Agenda" genom att arrangera TV-debatten bidrog till att "legitimera främlingsfientligheten". Som ansvarig utgivare uppmanades jag av Jan Larsson att tänka igenom konsekvenserna av det upplägg som vi planerade och offentligt hade annonserat.

Regeringen försöker alltså påverka innehållet i ett kritiskt granskande samhällsprogram. Det är så emot alla demokratiska principer som man kan komma, det går på tvärs mot grundläggande principer som yttrandefrihet, åsiktsfrihet och dessutom principen om ett fritt media. Men i Sverige så reagerar vi väl i vanlig ordning inte speciellt mycket över detta. Vi nöjer oss med att oroas över hur Putin i Ryssland skaffar sig alltmer makt och påpekar att riktningen där går i en alltmer odemokratisk riktning. Är det inte dags att titta på hur det är här hemma, vi ser alla odemokratiska tendenser i omvärlden, vi är helt blinda för de odemokratiska tendenser som finns i vår absoluta närhet. Hur hade svensk media och svenska debattörer reagerat om det kommit fram att Putin handlat på samma sätt som Lars Danielsson och regeringen i det aktuella fallet, de hade skrikigt i högan sky naturligtvis. Den svenska regeringen tillåter sig saker som den skulle bli djupt oroade av om det skedde i Putins Ryssland.

Inga kommentarer: