lördag, februari 24, 2007

En professor jag gillar

Ja för ovanlighetens skull så läser jag en artikel av historieprofessorn Lennart Palm som jobbar vid Göteborgs universitet, och jag gillar skarpt vad jag läser, mer än så, jag har väl tänkt i liknande banor själv. Palm vänder sig med skärpa mot alla de lagar som föreslås eller redan införts i Europa mot människor som av en eller annan anledning inte håller med om den gängse historiebeskrivningen. Först ut var det ju lagar mot att förneka förintelsen, i Sverige stiftade staten institutionen "Forum för levande historia", som ett vapen mot detta. Nu var det ytterst få i detta land som förnekade förintelsen, några märkliga original mest. Det kan tyckas övermaga att inrätta en hel institution för att övertyga några udda existenser. Efter den borgerliga valsegern i Sverige så lägger inte regeringen ner denna institution, som man kunde tro, nej den ändrar inriktning så att även kommunisternas brott skall belysas. Varför då undrar vi? Finns det folk som tror att Pol Pot och Stalin var hedersknyfflar? Ja, det kanske finns några äldre kommunister från Malmberget som tror det fortfarande. Gott, så om några dårar tror att jorden är platt skall vi naturligtvis starta en institution för att motverka detta. Fast det rör sig naturligtvis om politik här. Forum för levande historia brukar allt som oftast användas för att kritisera partier utanför riksdagen som inte är riktigt politiskt korrekta, där har vi en ledtråd varför olika regeringar är så intresserade av denna märkliga verksamhet.

Lennart palm skriver i artikeln,

- Det började i Frankrike 1990 med kriminalisering av en liten udda grupp historiker som i större eller mindre grad förnekade Förintelsen.
2006 straffbelades också för­nekelse av Turkiets folkmord på arme­nierna 1915. Turkiet svarade med att förbereda kriminalisering av förnekelse av Frankrikes brott
i Algeriet. Liknande lagstiftning ­införs i flera europeiska länder.
För närvarande lägger Tyskland fram ett förslag till EU-lagstiftning. Innebörden är att ”offentligt försvar av, förnekelse eller trivialisering av folkmordsbrott, brott mot mänskligheten och krigsförbrytelser”, begång­na under de senaste 20 åren och fastslagna av en internationell domstol, ska straffas med upp till tre års fängelse i hela EU.
Kontentan blir att den historiska sanningen hädanefter ska slås fast av politiker och domstolar.

Vill vi överlämna historiebeskrivningen till de politiker som för tillfället sitter vid makten? Nej, det vore ju rena dårskapen. De flesta politiker är inte speciellt historisk bevandrade heller, de är experter på det egna partiets politik. De flesta politik styrs helt av den egna politiska agendan. Sådana saker som objektivitet, nyansering, att se egna misstagen och dessutom erkänna dem är inte våra politikers främsta kännetecken. Överlämna historien till dem som är satta att forska i den, inte till våra politruker.

Andra bloggar om: , ,

3 kommentarer:

Weine Berg sa...

Att upplysa om kommunismens brott mot mänskligheten är ett absolut måste och bör inte dröja längre.

Robsten sa...

Varför är det ett måste? Finns det många som inte känner till kommunismens brott? Är det risk för att unga människor ansluter sig till ett kommunistiskt parti i Sverige? Finns det ett kommunistiskt parti kvar i Sverige överhuvudtaget? Kommer framtida politik handla till någon del om kommunism? Vem skall i sådana fall informera om kommunismens brott, vår nutida politiska nomenklatura för mina skattepengar?
Vi har Forum för levande historia, det är alldeles klart att denna instition också tjänar en massa politiska syften som att misstänkliggöra nationalistiska och konservativa rörelser i vårt land.

Thomas H Johnsson sa...

Information om mänskliga och politiska brott måste ut. Spelar ingen roll om det är brott begågna på höger, vänster eller brunkanten. Brott är brott. Och de måste fram. Det är från detta vi lära oss, gå vidare, skapa nytt.

Sen ser jag det som ett problem att informationen och den s k upplysningen är färgad. Röd. Blå. Brun. Ibland svart.

Samtalet bör nog istället handla om vad som vi anser är ett brott. Tycker polis/stat närmar sig gränsen till diktaturstater numera.