fredag, mars 09, 2007

Operationen mot byn Boka

Svenska politiker vill gärna "vara med i det internationella gänget", en förutsättning är att vi deltar i internationella militära operationer och har trupper avsedda för detta. Det ger en del pluspoäng i internationella sammanhang, man får sannolikt lite varmare klappar på axeln av Blair när man träffas på något möte. Samtidigt har vi avvecklat vårt nationella försvar för att spara pengar, det viktiga verkar vara de internationella kontakterna.

Nu har vi en liten styrka i Afghanistan, den är effektiv och välutbildad. För ett tag sedan råkade svenskarna ut för ett attentat där två svenskar omkom, ett pris vi får betala. Nu har det kommit uppgifter från "Kalla Faktaredaktionen" om att svenskarna deltagit i en aktion mot byn Boka. Det anses som normalt att delta i operationer naturligtvis, men i SvD står det,

- När operationen var utförd efter två timmars stridigheter rapporterade Bengt Sandstöm till staben att "main target down"- målet för operationen var likviderat.

Det anses som något märkligt och uppseendeväckande att den svenska truppen slog ut en terrorist och maffialedare. Svenska trupper skall tydligen bara åka omkring med det snygga FN-emblemet och visa upp sig. Det finns en viktig poäng till i denna historia, det finns en koppling till det attentat där två svenska soldater dog till den kommendant som var målet för operationen, denna kommendant misstänktes för att ligga bakom attentatet. Detta gör den svenska pacifistiska hållningen obegriplig. Skulle det vara något fel i att slå ut den man som låg bakom ett attentat där två svenskar dog och två till sårades allvarligt? Vi pratar alltså om Afghanistan, ett i princip laglöst land där starkaste grupp har makten och gör som den vill, där ett människoliv väger mycket lätt. Vad menar svensk media och Kalla Fakta att man skulle göra, försöka ta fast mannen (som aldrig någonsin skulle ha låtit sig fångas levande) ge honom asyl i Sverige för att därefter ställa honom tillrätta. I nästa steg skulle rätten inte ha bevis att fälla honom dessutom.

Vi i Sverige har varit förskonade från krig och terrorattentat av betydelse under en mycket lång tid. Det är mycket bra men priset för detta är tydligen en naivitet och ankdammsmentalitet som kan upplevas som oerhört påfrestande. Det finns en värld där ut där man inte bryr sig om vad svenska socialstyrelsen rekommenderar och där man för länge sedan spolat ner den svenska "ickevåldsprincipen" på toaletten.

Andra bloggar om:

5 kommentarer:

Fredrik sa...

Antagligen så borde de ha bjudit in honom till en temadag där man plockar blommor och skriver barnböcker...
Herregud! Soldater som skjuter ihjäl en fiende? var är världen på väg? /sarkasm

Anonym sa...

Yes !!!!! Låt fienden skörda vad han sår. Ni har 199 kvar till 200, pojkar, så rappa på !

scuba sa...

Det handlar mer om vad du var inne på i början att deras uppdrag är inte att likvidera motståndare till USA utan att vara fredsbevarande. Att vara offensiv mot personer som USA inte gillar är inte att vara särskilt fredsbevarande oavsett hur illa de tycker om personen.

Anonym sa...

I den situation som råder i det landet kan det ibland vara bättre att skjuta de man vet annars kommer att skjuta eller spränga dig. Hur många journalister eller andra icke-krigförande har inte dödats där av talibaner? Oavsett vad USA tycker eller inte, vi tycker väl vad vi vill.

Robsten sa...

Ja Scuba, nu var det ju så att den likviderade personen var misstänkt för att ha orsakat två svenskars död, så vi hade ett berättigat agg mot just denna person. Inom begreppet fredsbevarande kan det ju rymmas mycket, sannolikt måste en fredsbevarande styrka eliminera speciellt destruktiva personer för att uppnå sitt mål.