torsdag, april 26, 2007

Ännu en bra artikel

Javisst, en bra och tänkvärd artikel av Oskorei om likheterna mellan dagens politiska korrekthet och religion, är dagens politiska korrekthet rentav en religion?

Andra bloggar om:

7 kommentarer:

magnus sa...

Oskorei är en snubbe som gärna skriver om politisk korrekthet, men även om fysisk antropologi/raslära, som han beskriver som kopplat till människors intellektuella förmåga.Han länkar även till motpol.nu som är en slags alternativ Wikipedia där fascister beskrivs som hjltar och Hitlers brott mot mänskligheten inte nämns.

magnus sa...

Deärmed inte sagt att en del han länkar till har slagsida mot den "radikalkonservatism" han själv står för, men i hans resonemang smyger sig in ett oproblematiskt förhållande till exempelvis 30-talsmässig raslära. Han säger sig inte vara nationalsocialist, men det säger han när han resonerar som en sådan. På gränsen till det alltså.

Robsten sa...

OK. Jag har inte hittat några artiklar om raslära hitintills, men jag har ingen koll på var exakt han står någonstans politiskt. Jag trodde nationalsocialisten var utdöd, i princip.
Så mycket lättare om folk klart deklarerade var de stod någonstans, politiskt. Jag kanske skulle bygga på min egen "profil" lite för att klart deklarera var jag står, som någon slags varudeklaration, jag vet inte, det kan bli en smula övermaga också.

Robsten sa...

Går inte att bygga ut profilen, tänkte lägga till detta,
"Var jag står politiskt.
Jag står ekonomiskt någonstans i mitten på den politiska höger-vänsterskalan. Jag är för ett samhälle där det råder balans mellan det privata och det offentliga. Ett samhälle där det ges alla möjligheter till privata alternativ men där det ändå finns ett socialt skyddsnät och ett starkt offentligt utbildningssystem. Jag är värdekonservativ och tar starkt avstånd från både liberalismen som socialismen, det är två sidor av samma dåliga mynt. Det mest avskyvärda enligt mig är de förljugna ideologierna som feminism (modern vänster), mångkultur (modern vänster, Westerbergliberalism). I en del frågor så står vänstern och liberalisterna på samma sida, jag står på motståndarsidan. Jag är för folkstyre i stället för alla märkliga varianter av demokrati som numera lanseras friskt av den politiska nomenklaturan. Jag röstade fordom på Socialdemokraterna men kan/vill numera inte rösta på något riksdagsparti."
kanske inte var så bra ändå, jag vet inte, allt blir så ofullständigt på något vis.-(

magnus sa...

Jag gillade en gång Oskoreis formuleringar om konservatismen i en artikel jag såg, men frågade om vad som menades med "radikalkonservatism" och fick svaret att jag skulle kolla motpol.nu, och den sajten har alltså europeiska fascister i förgrunden och skriver t ex inte om Hitlers brott.

När jag påpekade detta menade Oskorei att vi nog inte hade samma syn - att ag var för blödig och att jag nog inte borde vistas där. "Raslära" är f ö ett mycket vanligt ord på bloggen, och den skildras inte som negativ utan som ett tecken på grad av intelligens.

En del inlägg kan se bra ut och det är begripligt om man missar den bakomliggande ideologin om man inte gör en undersökning. Jag gjorde det alltså närapå själv.

Ett annat exempel:
Pamela Geller på bloggen Atlas Shrugs är ju för kristendom och judendom, Bush och kriget i Irak (detta är jag med, f ö), men i dag bloggade hon en video av en britt, Pat Conell, som dissade islam hårt och som hon menade var ett giftasämne (! ;), men hon borde ha kolllat andra videos där Bush dissas som en kriminell som borde stå inför domstolen i Haag och att kristna präster och pastorer alla borde sitta i fängelse och religion förbjudas. Oops. :-) Men den Pat Conell-video hon postade är retoriskt imponerande och har i sig flera poänger! Men han är alltså alltför hatisk mot all religion och religiösa utövare.

-

Bra beskrivning av din ideologi. du behöver nog ingen närmare beskrivning av den då dina inlägg nog talar bra för sig själva. Instämmer om t ex feminism, men det ideologiska fenomenet där är ett modernt fenomen som mer eller mindre påverkar nästan all politik misstänker jag och är rädd för.

Jag tror jag rört mig i rikting mot värdekonservatism jag med... "från andra hållet"; "borgerlig liberalism" istället för socialdemokratisk snällism/relativism kanske? Detta var möjligen en felaktig beskrivning...! Usch... orkar inte tänka ideologi nu!! Ska käka nu och ut å springa sen... rensa hjärnan.

Trevlig valborg förresten!

magnus sa...

Jag tror inte att det är vettigt att förespråka "folkstyre" istället för "demokrati".

Demokratin vi har i dag är ju uppenbarligen inte så demokratisk. Inte bara vad SD:s svårigheter beträffar utan även genom diverse system där det politiska för mycket tar kommandot. Bohmans kamp om ett utedass - på "stenåldern" - tror jag t ex de flesta svenskar kände sympati med.

Den representativa demokratin är det bästa system vi har, även om det på många sätt är kasst, men jag tror att det gäller att göra det bästa av det, d v s se till att det fungerar på ett bra sätt genom att förändra sånt som inte är acceptabelt mm; ett problem är kanske att det som inte är acceptabelt är sånt som politikerna själva har nytta av (t ex ger dem mer makt) och därför försvarar. Alltså är debatten oerhört viktig. Men det känns delvis rätt mycket som att medier och politiker gör gemensam sak i sådant som blivit moraliska hookar i den allmänna debatten, som t ex "miljö" eller "invandringskritik = rasism" och jag tror att det på såna områden som det är alltför tacksamt för politiker att utan motstånd öka den politiska makten; den makten finns ju bara i o m att medierna står på politikernas sida.

Det skulle behövas mindre politikerförtroende, tror jag, men även en bättre samhällsdebatt i stort där tystande av åsikter sågs som mer oacceptabelt än att "rätt" åsikter kommer fram. Dessvärre är det i dag ganska många som anser att "rätt" är viktigare än tankens frihet.

Ett typexempel är miljöfrågan där vissa vill stoppa åsikter från att ens föras fram eftersom de påstås minska möjligheterna att stoppa den katastrof som målats upp. Där påstås av de med bättre IQ som vill stoppa åsikter att komma fram att motargumenten som förs fram inte granskats och funnits korrekta, men man har dock aldrig ställt krav på sina egna argument som alltså motargumenten (som de alltså inte anser ska få föras fram) just ifrågasätter. I miljöfrågan så döms även forskare ut och tystas på detta odemokratiska, totalitära sätt och hela själva miljöfrågan är ju alls inte neutral politiskt, utan den s k alarmismen menar ju att den fria marknadsekonomin måste ges en massa inskränkningar och ofta menas ju att det är den som är själva orsaken till den katastrof man axiomatiskt menar kommer att inträffa (givet att inga kommer och får folk att tro något annat).

Demokrati måste vi alltid vara för, och även om det kan vara semantiska tolkningar av vad man menar med ord så förlorar vi massor om detta ord inte tryggt och stabilt ges ett vettigt innehåll. I och med hur demokratin nu utvecklas -- kanske inte alldeles bra -- så devalveras möjligen begreppet, men det gäller att "ta tjuren vid hornen" och påpeka felen i nutida demokrati, så att den inte får för stora brister.

Bloggande kan naturligtvis aktualisera såna fel... (Man kanske borde regga en demokratiblogg i Vilhelm Mobergsk anda oxå?)

Direktdemokrati vet jag inte om du menade med folkdemokrati, men jag tror inte på så kallad samtalsdemokrati. Fler folkomröstningar kan nog vara bra, och det har ju Schweiz och, vem vet, möjligen kan det vara viktigt för demokratin i ett mer diversifierat samhälle? Alltså det mångkulturella som vi nu fått och som säkert kommer att "explodera" (bli på en helt annan skala) om inte politiken ändrar en del i insikt om demografiska utmaningar.

Jag bryr mig inte om att korrekturläser inte denna långa och säkert konstiga kommentar. (Måste ju springa...)

Robsten sa...

Nä, jag tror att du missförstod mig en smula, eller så uttryckte jag mig slarvigt (förmodligen) jag använde ordet "folkstyre" för att det ordet är svårare att misshandla, det går inte att göra om till "antidemokrat", "kulturell demokrati", "demokratisk människosyn" o.s.v. jag menade förvisso inte att vi skulle övergå till handuppräckning, praktiskt omöjligt. Folkstyre säger dessutom direkt vad det är frågan om, folk som styr, inget annat.
Ha en trevligt valborg;-)