onsdag, april 25, 2007

En statsvetare eller militär

Ja så beskriver DN valet mellan Björklund och Malmström, som egentligen inte är något val, Björklund är redan given som efterträdare. Som DN lägger upp frågan så är det nog meningen att man med ryggmärgsreflexen skall tänka "Malmström", vem vill ha en militär? Nu är det dock lite skillnad på att titeln statsvetare och yrket militär. Att vara statsvetare är inget yrke i sig, i DN står det,

- Hennes karriär är akademisk. Hon doktorerade i statsvetenskap 1998 på regionala partier i Västeuropa, och hon har undervisat och forskat i sådant som europeisk politik. Hon talar flera språk och hade bott i både Tyskland och Frankrike innan hon kom in i EU-parlamentet 1999.

Med andra ord, hon har häckat på universitetet. Men frågeställningen är intressant, vad har partiledarkandidater haft för yrkeskarriär innan de hamnade i politiken? De flesta har nuförtiden haft en tveksam erfarenhet av yrkeslivet likt Malmström, i dag är det broilerpolitiker som gäller, de måste nästan vara intrimmade från start i dessa dagar. Politiken har blivit ett yrkesskrå som Anders Isaksson så väl beskrivit det i sina böcker, en karriärmöjlighet och ett heltidsyrke.

Vad som skiljer de två kandidaterna, och det DN:s Henrik Brors egentligen menade men inte skrev ut är att Malmström står för det som normalt kallas socialliberalismen, Björklund står inte riktigt för denna typ av liberalism utan är väl snarast en smula konservativ i sin framtoning. Nu är det så att ingen modern journalist eller politiker vill ta det ordet i sin mun i dessa dagar, alltså står Björklund för "ordning och reda". DN har en smula svårt att dölja vilken som är deras kandidat, socialliberalismen står ju närmare den Westerbergliberalism som DN egentligen står för, den allra sämsta typ av liberalism som någonsin drabbat vårt så politiskt sargade land. Det märks t.o.m. i dessa "tyck till" rutor att DN och SvT har lite olika läsekretsar, det är betydligt fler som har Malmström som kandidat i DN än i SvT där Björklund är skyhög favorit.

Länk DN

Andra bloggar om:

Inga kommentarer: