onsdag, juli 25, 2007

Sverige är fantastiskt

På SVT:s nyhetsprogram och i t.ex. DN står det om hur homo och bisexuella bemöts sämre än heterosexuella av landets företag. Jag vad annat kunde man vänta sig av medierna, någon amatörmässig undersökning visat att homosexuella "känner" sig osäkrare vid t.ex. köp, vad denna "känsla" står för vet ingen. Har man frågar heterosexuella vad de känner?

Så här står det i DN,
- Hälften av de tillfrågade homo- och bisexuella personerna är osäkra på om de kommer att bli bra bemötta på grund av sin läggning.

På grund av sin läggning? Om en person kommer in i en möbelaffär och vill köpa en soffa så vet antagligen ingen vilken sexuell läggning vederbörande har, ingen bryr sig sannolikt heller. Personalen på företaget vill antagligen bara sälja, de brukar ha provision. Är det någon som är så dum så de tror att man dissar homosexuella, även om detta innebär lägre lön och provision för en själv? Om försäljaren överhuvudtaget kan veta att vederbörande är homosexuell, vilket bara det är högst osäkert.

Vidare i DN,
- Samtidigt uppger över 90 procent av de tillfrågade företagen att de har tillräcklig kompetens att bemöta homo- och bisexuella på ett professionellt sätt. Men i utbildningen av personal som möter kunder inkluderade försvinnande få, endast fyra procent, denna punkt.

Så när unga Fia skall sommarjobba på ICA så måste hon först få en intensivutbildning i hur man bemöter homo och bisexuella, därefter måste hon få en kort briefing i hur man bemöter handikappade, förståndshandikappade och Sverigedemokrater. Efter det torde sommarlovet vara slut och unga Fia kan återvända till skolan. Sverige är fantastiskt.

Länk DN

36 kommentarer:

lubbe ferrysson sa...

Lösning är ganska enkelt och jag brukar tillämpa den trots att jag tillhör heterosexuella. Jag går inte till butiker där jag bemöts dåligt. Så enkelt är det. Fast då hamnar man inte i TV, DN och får inget bidrag från EU för att främja homokulturen.
Förresten, det har aldrig hänt att någon frågar efter min sexuella läggning, oavsett om jag köpte en limpa bröd eller två par kallingar.

Anonym sa...

Till skilnad från "lubbe" så tänker jag inte avslöja min sexuella läggning för er.

Det är dessutom ett tillvägagångssätt jag normalt, utan att tänka på det, har även när jag går och handlar.

Lätt som en plätt!

Trader sa...

Problemet torde vara ytterst marginellt, eftersom en försvinnande del av befolkningen tillhör nämnda sexuella läggning. Av dessa är det dessutom ett fåtal som skyltar med sin sexuella läggning (konstigt förresten att sk "transpersoner" inte nämns, som är brukligt i dessa sammanhang).
Men som vanligt kablas denna typ av "nyheter" ut medelst riksmedia och TT i spetsen. Man blir trött.

Peter sa...

Du har uppenbarligen missförstått hela artikeln.

Artikeln är inte en "tycka synd" om hbt-folk artikel (som för övrigt är baserat på ett EU projekt).

Poängen med artikeln är att visa för företagare att det är ekonomiskt dumt att glömma bort hbt-folket.

Weine Berg sa...

Instämmer med de tre första talarna...

Lexx sa...

Det handlar väl inte om att det är synd om hbt-folk utan om att det är ekonomiskt och socialt korkat att utesluta hbt-folk.

Du kanske borde ha läst den andra medföljande artikeln eller ett par av de andra bloggarna om saken för att få lite exempel på vad som menas?

Jag är hetero men har kompisar som är homi/bi och det _är_ jobbigt ibland när personalen börjar behandla en illa om man tex vill boka ett rum med dubbelsäng om man är av samma kön, eller som killen som ville åka på kryssning med sin pojkvän (fått erbjudande om billigparkryssning) men fick höra att det ju bara var för "riktiga par" och inte två av samma kön.

Anonym sa...

Någon som hört talas om rosa pengar? Så dags i så fall. De flesta bögar har pengar, mycket pengar pga inga barn och annat som snor stålarna. Istället läggs pengarna på konsumtion, resor och på den egna personen.
Vad artikeln handlar om är just detta, att handlare skulle tjäna ännu bättre på om de fick del av dessa rosa pengar. Det får man om man behandlar folk som folk.

Ulf Gustavsson

Marthin sa...

"HÄLFTEN AV DE tillfrågade homo- och bisexuella personerna är osäkra på om de kommer att bli bra bemötta på grund av sin läggning." Kanske något av det dummaste jag kommer att läsa denna vecka, även om jag har lärt mig att det alltid blir toppat.

Angående den "rosa kakan", även kallat "rosa pengar"; Personligen så går noll av mina riksdaler till företag som försöker ta större del av denna kaka, t.ex genom att sponsra pridefestivalen. Jag anser att dessa företag i önskan om mer pengar ger efter för otukt, promiskuositet, och lösaktighet.

När jag såg att Statoil klivit in som ny sponsor, så var det bara – som jag skrev någon annanstans i bloggsfären - att leta fram korthållaren, bläddra fram tankkortet med Statoil-loggan, ta ut det, gå till köket, fatta en sax; och därefter börja klippa framtida inkomst från mig till Statoil i bitar över sophinken.

Beroende på hur starkt kaffet är, som jag nu sitter och försöker avnjuta, så funderar jag på att lista alla dessa företag under www.hetsmotfolkgrupp.se tillsammans med en diskussion – bara för att se hur länge det tar innan det blir rättsal.

Leif-Ahmed sa...

Vi nekrofiler blir också illa behandlade när vi handlar.

Trader sa...

Denna enorma potential att dra in sk "rosa pengar" borde få företagare (en grupp som jag ingår i) att springa benen av sig efter kurser i politiskt korrekt bemötande av HBT-personer. Att detta inte är fallet är antingen ett bevis på att: 1.denna grupp har ytterst marginell påverkan på resultaträkningen, 2. att vi inte bryr oss och inte vill medverka i homosexsveriges politiska uppfostran av befolkningen, 3. total avsaknad av affärsmannaskap, eller 4. en kombination av ovanstående.
För egen del är jag inte beredd att sälja min uppfattning för ett par extra kronor i kassan. Jag klarar mig ändå och har min integritet i behåll.

Erik sa...

Jag tror att ni missförstår: det handlar alltså om när man som homopar går in i butiker osv. inte som ensam person. På bostadsmarknaden är det likadant, mitt bostadsbolag vägrade tro att jag inte var tillsammans med tjejen jag bodde med. "Men ni har väl något slags förhållande" Heteronormativiteten regerar! -Bög

Anonym sa...

Gillar inte att gå i butiker så mycket utan köper det mesta över nätet istället. Billigare och snabbare.

Det kanske de homosexuella också skall tänka på om de känner sig mobbade och kränkta.

Anonym sa...

Ok, jag förnekar inte att det förekommer diskriminering, men ibland tror jag att det sitter väldigt mycket i den "diskriminerades" huvud. Tror i allmänhet inte att butiksbiträden är särskilt intresserade av kundernas familjeförhållanden. Och dessutom är det ju så att det är väldigt lätt att åtgärda, känner man sig illa bemött - av vilken anledning det nu må vara - så måste man ju inte handla i den butiken.

Dessutom är det så att om det är några som är diskriminerade i det här sammanhanget så är det väl i så fall singlar! De kan ju inte ens utnyttja dessa par-erbjudanden etc och betalar i allmänhet mer för allting. Och om man som tjej dessutom skulle ta med sig en killkompis som smakråd eller sällskap till en bilhandlare eller i en teknikaffär så kan man utgå från att alla tror att han är ens partner och jag ser inte att det är ett större problem än tvärtom… Värre är däremot att man dessutom sannolikt kan räkna med att försäljaren hellre pratar med mannen än kvinnan när det gäller såna inköp!

Trader sa...

Erik, det är nog du som missförstår. I affärsammanhang skiter jag fullkomligt i om jag har med bögar eller flator att göra, så länge de betalar för sig och uppträder korrekt. Samma kriterier tillämpas för alla ponentiella affärskontakter, och jag mitt intresse för vad som försigår i vederbörandes sovrum skulle inte kunna vara mindre.
Vad denna debatt handlar om är pådyvling om att ngn slags medvetandeutbildning i HBT-frågor är nödvändig för oss företagare. Är man då lite konspiratoriskt lagd (som man borde vara som svensk företagare vid det här laget) så kan man misstänka att nästa steg är lagstiftning kring detta, som innebär ökade kostnader för företag för att uppfylla en dagsaktuell politisk agenda.

eponinethen sa...

Tack Erik, för att du försöker. Du tog orden ur min mun, och det ÄR sant att man bemöts annorlunda. Tex när man handlar säng, checkar in på hotel, osv. Det går inte att ursäkta.

z999 sa...

Robsten, jag har blivit censurerad på Karin Långström vinges blogg. Det var ett i mina ögon ganska milt inlägg om islam. Jag har alltid varit väldigt förstående när hon har censurerat mig där tidigare och tänkt att det är hennes domäner och hon måste rimligtvis få bestämma vad som får skrivas och inte.

Men den här gången tänker jag inte likadant. Bloggen är ju inte bara hennes privata utan hon driver den ju i egenskap av att hon företräder något och hon har ju ett syfte att påverka inom den institution där hon är anställd. Så jag lägger ner att försöka diksutera något där.

Babblan sa...

Marthin, jag förmodar att du inte heller handlar på Systembolaget som verkligen stödjer som du skrev "otukt, promiskuositet, och lösaktighet". Likaså förmodar jag att du inte heller stödjer charterföretag, kondomtillverkare samt företag som tillverkar eller säljer p-piller och dagen-efter-piller. All denna verksamhet uppmuntrar ju verkligen "otukt, promiskuositet, och lösaktighet".

Anna sa...

Det här var en väl stor förenkling. Självklart finns det situationer när ens sexuella läggning framgår när man handlar. T ex när man går båda två och det blir uppenbart att man är ett par. Jag är helt övertygad om att homosexuella blir sämre bemötta ibland pga att det finns många personer som har fördomar och som låter dessa fördomar stå i vägen för ett professionell säljbeteende.

Själv hade vi för många år sedan väldigt roligt åt en försäljare som envisades med att vända sig till mig när vi skulle köpa dammsugare - trots att jag var bakfull och att det var min man som absolut ville ha en ny dammsugare. Det var som sagt bara roligt.

Men jag är övertygad om att det finns tillfällen när det är mindre roligt om säljaren låter sina personliga fördomar styra. Och eftersom folk ofta gör just det ni skriver - går sin väg eller sluta handla - så är det väl bra om affärsidkare blir uppmärksammade på möjligheten att förbättra sig coh sitt resultat.

Sven-Olof sa...

jag som har minst 35 kg övervikt, är flintskallig, tillhör den förskräckliga gruppen meddelålders vita heterosexuella män, som dessutom är Sverigedemokrat. Jag kan försäkra er att jag möter betydligt större diskriminering än majoriteten av alla homosexuella män/ kvinnor. I kontakter med Myndigheter, arbetsgivare, i butiker, hos frisörer, av taxi, på badhuset... Så kom inte med den valsen. En stor grupp i samhället spelar rasistkortet så fort de inte får exakt som de vill. En annan grupp spelar på samma sätt HBT-kortet. Jag slänger kortleken i paperskorgen och går vidare. Allt är inte vad det ser ut att vara.

Mvh Sven-Olof

Jörgen sa...

Det finns två saker man kan komma väldigt långt med. Nämligen sunt förnuft och vanligt djävla hyfs. Lika illa som att det finns expediter som talar till en invandrare som om personen vore tre år, lika illa är det med en expedit som rynkar på näsan åt ett par tjejer som vill titta på möbler till deras nya gemensamma hem.

Att tolka artiklarna och undersökningarna som att man blir sämre bemött när man går till ICA för att köpa en limpa är att framställa sig själv som mer korkad än man är, hoppas jag. Alternativet skulle vara att man är korkad, på riktigt, och lider brist på vanligt djävla hyfs.

Som anställd är du avlönad för att ge service till företagets kunder. I detta ingår att lämna dina privata värderingar och fördomar hemma, oavsett om dom baseras på okunskap, religion eller annat. Eller, kolla först av med din chef om du får fullmakt att ge olika nivåer av service beroende på om kunderna är gröna, gula eller rosa.

Svårare än så är det inte kära vänner. Behandla oss inte annorlunda, vare sig till det bättre eller sämre, ge oss bara det bemötande och den service som ni vill att ert varumärke ska förknippas med.

Anonym sa...

Sad mothafuckaz...

Vissa kommentarer är ju obetalbara i sin stupiditet.

Som bög ska man tydligen numera vara otroligt glad att ens lilla skalle inte blir insmackat med ett stort jävla baseballträ.

Vad vi däremot inte ska vänta oss är ett bra bemötande, så långt sträcker sig inte er jävla tolerans.

Ulf Gustavsson

olof sa...

Man undrar ju vad denna "utbildning" i bemötande av HBT-personer skulle bestå av. Det behövs liksom ingen utbildning för att bemöta en HBT-person på samma sätt som en heterosexuell. Det borde väl räcka med ett enkelt direktiv ifrån företagsledningen.

Personligen tror jag att vissa människors negativa bemötande av HBT-personer kan bero på HBT-personernas egna beteende och krav i det offentliga rummet. Att det är HBT-rörelsen ständiga krav på särlagsstiftning, att deras med allmäna medel finansierade lobbygrupp RFSL ska få ännu mer inflytande, att HBT-rörelse kräver att skattepengar ska gå åt till att finansiera deras aldelles egna spektakel (pride-paraden och liknande tillställningar) som leder till att vissa människor blir avogt inställda till dom.

Vill man bli behandlad med respekt så får bör man också bete sig respektfullt. Och HBT-personernas offentliga företrädare beter sig allt annat än respektfullt.

Robsten sa...

Peter skrev
"Artikeln är inte en "tycka synd" om hbt-folk artikel (som för övrigt är baserat på ett EU projekt)"
jo, jag tycker det var en "tycka synd om" grej, det är naturligtvis ingen som går ut helt öppet och säger att detta är en "tycka synd om" artikel.

"Poängen med artikeln är att visa för företagare att det är ekonomiskt dumt att glömma bort hbt-folket."

LÖJLIGT! Vems hjärta blöder så för dessa företagare? Kan inte dessa företgare avgöra själv hur de vill skaffa sig sina vinster? Det var så oseriös så det inte är klokt. Skall varje handlare ha specielutbildning för alla grupper som kan tänkas finnas, Samer, handikappade, naturfreaks, straffade personer, imbecilla, pedofiler, tranfestiter, och hur skall de bemöta vita medelålders män som är heterosexuella , med tjock plånbok? Nä, det g¨år ju inte att hålla på så här, alla kunder skall för fan behandlas bra, på samma sätt.

Robsten sa...

Lexx skrev
"Jag är hetero men har kompisar som är homi/bi och det _är_ jobbigt ibland när personalen börjar behandla en illa om man tex vill boka ett rum med dubbelsäng om man är av samma kön, eller som killen som ville åka på kryssning med sin pojkvän (fått erbjudande om billigparkryssning) men fick höra att det ju bara var för "riktiga par" och inte två av samma kön."

Nä, det är enskilda personer som luftat sina fördomar i dessa fall, utbildning (som är en svensk standardåtgärd) löser sannolikt inte dessa problem, hur många tusen gånger har dina kompisar handlat eller gjort resor och inte behandlats illa då?

Robsten sa...

"Någon som hört talas om rosa pengar? Så dags i så fall. De flesta bögar har pengar, mycket pengar pga inga barn och annat som snor stålarna. Istället läggs pengarna på konsumtion, resor och på den egna personen.
Vad artikeln handlar om är just detta, att handlare skulle tjäna ännu bättre på om de fick del av dessa rosa pengar. Det får man om man behandlar folk som folk."

Men vad är problemet? de som behandlar dessa bögar väl får väl pengarna, om det inte är så att alla homosexuella sätter alla sina pengar på bank nu, för att handlarna är så otrevliga, vilket jag inte tror är fallet. Deras pengar går väl åt likväl som heterosexuellas, något företag får pengarna helt enkelt. Om något enskild handlare behandlar homo illa så ...tja...varsågod och lägg era pengar på konkurrekten. Detta är inget som behöver "visas", om kvinnor blir illa behandlade i en järnaffär så fattar alla att affären gör förlusterpå det.

Robsten sa...

"Tack Erik, för att du försöker. Du tog orden ur min mun, och det ÄR sant att man bemöts annorlunda. Tex när man handlar säng, checkar in på hotel, osv. Det går inte att ursäkta."

Ja, det är ju inte bra, men samhället kan inte starta något utbildningsprojekt för att råda bot på det. De samhälliga projekten är redan så misstänkliggjorda så det får sannolikt motsatt effekt. Det är ytterst få människor jag känner som skulle köpa något som regering eller riksdag kommer med, är det något som ens kan liknas med att tangera något politiskt korrekt så intar de flesta jag känner motsatt ståndpunkt än den påbjudna. På många områden så har regering riksdag och det övriga politiska samhället redan spelat bort sitt förtroendekapital, det finns inget kvar helt enkelt.

Robsten sa...

"Robsten, jag har blivit censurerad på Karin Långström vinges blogg. Det var ett i mina ögon ganska milt inlägg om islam. Jag har alltid varit väldigt förstående när hon har censurerat mig där tidigare och tänkt att det är hennes domäner och hon måste rimligtvis få bestämma vad som får skrivas och inte."

Vad skrev du för något då? Alltså en sammanfattning?

Robsten sa...

Babblan skrev
"Marthin, jag förmodar att du inte heller handlar på Systembolaget som verkligen stödjer som du skrev "otukt, promiskuositet, och lösaktighet". Likaså förmodar jag att du inte heller stödjer charterföretag, kondomtillverkare samt företag som tillverkar eller säljer p-piller och dagen-efter-piller. All denna verksamhet uppmuntrar ju verkligen "otukt, promiskuositet, och lösaktighet"."

Bullshit! Bolaget säljer alkohol, de lägger ingen värdering i vem du är så länge du fyllt 18 år, inga politisk värderingar ingenting.
Jag bojkottar företag som för fram politiskt korrekta ideer, vi har nu Manpower (som jag inte kan bojkotta) som för fram de mest infantila ideer. Varför skall ett företag stödja Pride? Nä, jag tycker att vi som är mot vansinnesglobalisering och annat multikulti inte skall köpa Spendrups öl t.ex. Jens Spendrup slog ett slag för EMU, alldeles frivilligt, dessutom finns det godare öl. Kan bögarna bojkotta så kan vi.

Robsten sa...

"Vad vi däremot inte ska vänta oss är ett bra bemötande, så långt sträcker sig inte er jävla tolerans."

Inte någon har sagt att homosexuella skall bemötas dåligt. Däremot är toleransen mot politiskt korrekta propåer och utbildningsprojket från vår politiska elit definitivt helt slut.

Robsten sa...

Jag kollade igenom Karins blogg Z, men jag såg inte att hon skrivit någon artikel om islam, får kolla igen.

Marthin sa...

Babblan:

Systembolaget: Det är dina värderingar som kopplar samman bolaget med fylleslag och lösaktiga relationer, medans det för många andra är att t.ex köpa en fin flaska till maten, eller varför inte för att avnjuta några kalla till matchen. Meningen med Systembolaget är inte att stödja det du anser. Bolaget lägger snarare in värderingar så som ålder och att inte sälja till onyktra kunder etc, något som skiljer sig från svartspriten kan jag tänka mig.

Charterföretag: Det är dina värderingar som kopplar samman charterresa med att supande och spridandet av könssjukdomar. För många andra betyder semester fortfarande ledig tid, en tid att slappna av, att knalla runt och fota sin partner leendes framför något kulturellt. Men jag förstår vad du tänkte på, och det är givetvis skamligt att det försiggår hos vissa av dessa företag.

Preventivmedel kan jag kommentera med följande; Köp för allt i världen inte kondomer med RFSU-loggan, för då stödjer du deras ”arbete med sexualpolitik” med allt vad det innebär. Alla vet hur barn blir till, och alla vet att preventivmedel inte är 100%. Samlag med härken man minst önskar sig barn med – eller ens minns namnet på – måste således upphöra. Ansvarsfulla relationer är det som gäller.

--

I övrigt så har jag ändå en undran över hur dina exempel – i ditt sinne - kan jämföras med halvnakna perverterade män och kvinnor, som går i parad genom huvudstaden. Eller som det egentligen är; en festival som under en vecka ger frizon till diverse perversioner, och "alla måste älska det"!

Excuse moi, som man säger på utrikiska, detta kan jag inte stödja. Det är väl dessutom bara en tidsfråga innan pedofilerna sluter upp i paraden, denna ”sexuella läggning” kampanjar ju friskt med sina internetportaler nu för tiden.

--

Hur upplever en barnalös man ett besök i en bebisbutik? Hur bör personalen bemöta honom? Som man bemöter alla andra antager jag att det självklara svaret är. Om han inte ser ut som scouten i filmen Yrrol förstås.

Robsten sa...

Här är företag som stödjer Stockholm Pride
http://www.stockholmpride.org/program/27

Jag ser att min bank också stödjer denna festival, det blir jag inte glad för, har skickat ett mail.
"Jag såg att ni sponsrar Pride.festivalen. Jag är trogen kund hos er och har alla mina bankärenden hos er. Jag tycker det är fel av en bank att ta politiska ställningstaganden, speciellt ställningstaganden som kan mynna ut i flera olika tveksamma riktningar. För mig får människor gärna delta i vilken festival de så önskar, men att ett företag som skall syssla med affärer sponsrar arrangemang som detta är jag helt emot. Det blir inte bättre av att jag är stark motståndare till vissa (inte alla naturligtvis) av de förslag som företrädare till denna festival representerar och som man med lite god vilja kan säga att hela festivalen representerar."

Och så detta Spendrups igen, köp inte en ölburk från detta företag, eller annan dricka heller.

Marthin sa...

"Spendrups is official brewery for Stockholm Pride"

"Statoil är stolt partner och Pridefestivalens officiella bensinbolag. Kom gärna och träffa oss på parkområdet, vi har många spännande erbjudande."

"Swedbank är stolt partner till Stockholm Pride"

Osv.

Se http://www.stockholmpride.org/ompride/samarbetspartners för 2007 års samarbetspartners till Stockholm Pride.

--

Robsten: Berätta gärna vad du fick för svar på ditt e-brev.

Robsten sa...

Jag skickade det i dag men jag kommer antagligen inte få något svar, funderade på att ringa huvudkontoret men, nä.

Robsten sa...

Ja, jag fick mail precis,
"Hej!
Tack för din synpunkt.
Jag har vidarebefordrat ditt meddelande till rätt instans.

Med vänlig hälsning
Swedbank AB (publ)"

Så de räta personerna får i alla fall läsa mailet, gott så.

Kapad sa...

Herre min jesus. Att företag diskuterar om de är "beredda att möta" homo- och bisexuella människor undgår mitt förstånd. Det här landet är så jävla vridet och ruttet att man vill vomera.