onsdag, augusti 15, 2007

Politiskt våld i Sverige


Ja, det förekommer klockrent politiskt våld i Sverige i dag, vi pratar inte om Ryssland eller Kina utan om Sverige. Det står i dagens tidningar att Martin Kinnunens flickvän blivit bortförd och hotad med kniv. Det är i huvudsak ett politiskt parti som är utsatt för detta våld, därför kan vi tala om systematiskt politiskt våld. Jag och många med mig undrar var alla reaktioner och avståndstaganden är från våra yrkespolitiker från riksdagspartierna, som normalt kryddar alla sina tal med vackra ord om demokrati samt gärna slår ner på odemokratiskt politiskt våld, bara det inte är i vårt eget land. Jag kräver som röstberättigad samhällsmedborgare att våra rikspolitiker på starkast möjliga sätt tar kraftigt avstånd från det politiska våld som just skett mot Martin Kinnunens flickvän, samt vidtar kraftfulla åtgärder mot detta våld.

Det råder ingen som helst tvekan om att det våld som drabbade Martin Kinnunens flickvän är utfört i politiskt syfte, ett sätt att försöka påverka den politiska agendan med våld, hot och skrämseltaktik. Våra politiker har hitintills inte reagerat särskilt mycket på detta våld, gör de likadant nu också är de i princip medskyldiga till detta våld.

Länk DN

Länk SvD23 kommentarer:

Rune sa...

Nej, just det!
Våra politiker har inte reagerat särskilt mycket på det politiska våldet som är riktat mot SD.
De har hittills gjort som de tyska poliserna under kristallnatten.
De tittar åt annat håll när våldsaktionerna pågår.

G.Orwell sa...

Nu försöker vi va tysta om detta , det är HAMAS vi ska ha dialog med.

GRK sa...

Usch, det är verkligen hemskt det som har hänt. Jag fördömer det verkligen. Men sen måste man tänka på att politiskt våld inte heller är något nytt i Sverige, att människor även har blivit dödade pågrund av sina åsikter och sitt engagemang. T ex Björn Söderberg, fackligt aktiv, som mördades av högerextremister utanför sitt hem 1999. Det finns otaliga exempel på mord och andra våldbrott som har begåtts av personer på den extremhögra sidan. Mordet på den homosexuella Peter Carlsson är ett annat exempel.

Vi får alla hoppas att extremhögern inte mördar igen, och att extremvänster aldrig mördar.

Sven-Olof sa...

Nu är jag riktigt jävla arg..

Dessa vänstersvin ska ha en sak klar för sig. Vi ger oss aldrig!!

NI komer inte att kunna stoppa oss..

Nu ska jag ringa Östersundsposten och Länstidningen och KRÄVA att de tar stark avstånd från det politiska våldet som Sverigedemokratiska politiker utsätts för av vänsterterroristerna.

Jag uppmanar er alla att göra detsamma, till era lokala nyhetsmedia.

Mvh Sven-Olof

Robsten sa...

Jag håller med dig Sven-Olof, men det värsta är nästan den ihållande känsla av tyst medgivande från våra rikspolitiker, varför i helvete tar de inte avstånd för? Varför pratar de inte ens om saken?De är jävligt pigga på att stifta lagar angående "hatbrott" är det bättre med iskalla politiska våldsbrott?

Jag förstår inte GRK varför du plötsligt talar om extremhögern? Skulle AFA-svinen på något sätt balansera det menar du. De flesta (om inte alla) som nu är jävligt förbannade har aldrig haft med någon "extremhöger" att göra, det är helt enkelt inte relevant annat som exempel på politiskt våld det också.

GRK sa...

Robsten
Ja, precis. Det som är relevant är allt politiskt våld är förkastligt. Och som medie, speciellt om det tas upp i någon public service-kanal, tycker jag att journalister har ett ansvar att belysa båda sidorna. Så som all polistisk journalist.

Och att du visar ditt missnöje över lagar gällande hatbrott förstår jag inte heller. Du borde väl lovorda dessa lagar då du är emot politiskt våld?

z999 sa...

GRK:
"Usch, det är verkligen hemskt det som har hänt. Jag fördömer det verkligen. Men sen måste man tänka på att politiskt våld inte heller är något nytt i Sverige, att människor även har blivit dödade pågrund av sina åsikter och sitt engagemang. T ex Björn Söderberg, fackligt aktiv, som mördades av högerextremister utanför sitt hem 1999."

Iofs blev han mördad av en politisk motståndare (kan man väl säga?). Men i motivet till mordet ingick hämnd för vad en flicka hade blivit utsatt för, enligt mördaren alltså.

Han blev förresten mördad i hemmet och kniven blev slängd i toaletten.

Fast jag tycker att det var mycket konstigt att just han blev vald till offer.

"Det finns otaliga exempel på mord och andra våldbrott som har begåtts av personer på den extremhögra sidan."

Gör det? Jag känner inte till speciellt många fall (allt är relativt...). När det gäller det motsatta så finns Daniel Wretström och James Whait.

"Mordet på den homosexuella Peter Carlsson är ett annat exempel."

Men det var väl inte organiserade människor från extremhögern väl? Eller var det nazister som mördade honom?

"Vi får alla hoppas att extremhögern inte mördar igen, och att extremvänster aldrig mördar."

Nu var det ju inte representanter från extremvänstern som mördade de två som jag nämnde. Närmast mord har de väl varit när de la en bomb på en macdonaldsrestaurang och vid Salem 2003.

Jag tror att extremvänstern ligger närmast till att begå något mord eller dråp av misstag eftersom de är för tillfället mest våldsbenägna.

z999 sa...

Grk:
"Och som medie, speciellt om det tas upp i någon public service-kanal, tycker jag att journalister har ett ansvar att belysa båda sidorna."

Det är plötsligt rätt uppenbart att du är ute efter att försvara förövarna. Man tar väl för f-n inte upp båda sidor när ett brott blivit begånget heller? Men om du tillhör vänstern och är van vid gullande från medias sida när vänstern begår brott så förstår jag din kommentar.

z999 sa...

Grk:
"Och att du visar ditt missnöje över lagar gällande hatbrott förstår jag inte heller. Du borde väl lovorda dessa lagar då du är emot politiskt våld?"

Robsten och alla andra som är emot speciallagstiftning för hatbrott är det därför att de vill att alla ska vara lika inför lagen. Alltså inget extrapjosk med utvalda grupper.

Robsten sa...

När det gäller hatbrott finns det en alldeles speciell problematik, som jag skrivit en artikel om, jag orkar inte upprepa mig, men det är INTE så att jag inte tycker dessa brott skall straffas hårt, märk väl.

Belysa båda sidor? Om du menar alla politiska våldsdåd är jag med dig, annars förstår jag inte vad du menar helt enkelt GRK.

Paul sa...

Så länge vi låter kommunister sitta med i vår riksdag så kommer vänsterns extrema våldshanlingar bara att bli värre och värre.Förbjud både nazister och kommunister att ställa upp i valen.Vi vill inte ha sympatisörer till massmördare i vår riksdag.

Anonym sa...

AFA är ett gäng losers med identitetssökande individer. Sådant här gynnar bara SD. Särskilt med tanke på Salman Rushdie´s (f.d Muslim) varning om västerlandets förfall o vår blindhet för att vi med vår tolerans släppte in en ond religion i vår västerländska kultur. Låt framtiden vara vårt facit.

jj.n sa...

Man kanske ska vänta med att dra förhastade slutsatser innan man vet anledningen till det hela.

I övrigt ska man natruligtvis inte överfalla någon, inte ens Sd:are

GRK sa...

z999
Björn Söderberg sköts med sex skott i huvudet utanför hans dörr. Tre stycken nazister fanns i trappuppgången men ingen kunde fällas för mordet. Alla tre fäldes för medhjälp till mord.

Var Daniel Wretström högerextrem? Tycks mig minnas att de högerextrema som vandrar i Salem varje år påstår att han "bara" var en vanlig svensk kille? Inte för att mord någonsin är rätt.

Nu var det ju inte representanter från extremvänstern som mördade de två som jag nämnde. Närmast mord har de väl varit när de la en bomb på en macdonaldsrestaurang och vid Salem 2003.

Precis. Medans om man ser på extremhögern så kan man göra en lista på hur många människor som fått sätta livet till, främst på 90-talet men öven in på 2000-talet.


Det är plötsligt rätt uppenbart att du är ute efter att försvara förövarna. Man tar väl för f-n inte upp båda sidor när ett brott blivit begånget heller?

Som jag tror Robsten förstod, menar jag att det är viktigt att när politiska brott har begåtts är det viktigt att belysa båda sidorna av problematiken, just för att "public service ska värna om demokratin"... Som det så fint heter.
Annat är det, som du säkert förstår, när brott inte har någon politisk grund.

Robsten och alla andra som är emot speciallagstiftning för hatbrott är det därför att de vill att alla ska vara lika inför lagen. Alltså inget extrapjosk med utvalda grupper.

Jag önskar också att sådana lagar inte skulle behövas, men så som jag ser det behövs det. Dels på grund av just politiska brott och häxjakt på olika "grupper" i samhället. Det finns andra lagar, som ni som jag kanske tycker om, t ex Kvinnofridskränkning.


Jag vill förtydliga: Jag stödjer absolut inte det som har hänt. Jag förkastar allt som har med våld att göra, i synnerhet politiskt våld.

z999 sa...

Anonym:
"AFA är ett gäng losers med identitetssökande individer. Sådant här gynnar bara SD."

Skulle du uttrycka dig så om du talade med Martin Kinnunens sambo? Det gynnar inte SD eftersom det försvårar rekryteringen ännu mer. SD behöver inte folk som tycker synd om dom om det är det du menar, dom behöver folk som engagerar sig.

En annan sak. Tänk om det inte är AFA? AFA består av militant samhällskorrekta fjortisar med messias komplex. Den enda åsikt de egentligen har är att de anser att de har rätt att ta till våld mot de som inte är samhällskorrekta. Är dom verkligen kapabla att kunna utföra ett olaga frihetsberövande? Sen var dom bara tre mot en, AFA brukar väl vilja ha ett mycket större övertag för att ge sig på folk fysiskt?

z999 sa...

Grk:
"Björn Söderberg sköts med sex skott i huvudet utanför hans dörr. Tre stycken nazister fanns i trappuppgången men ingen kunde fällas för mordet. Alla tre fäldes för medhjälp till mord."

Fy f-n. Men det måste vara något annat fall jag tänkte på. VAM var ju rätt aktiva med både det ena och det andra.

"Var Daniel Wretström högerextrem?"

Vem vet. Han var 17 år och på besök i området. Men han hade i alla fall högerextrema vänner (ostrukturerade skinheads).

"Tycks mig minnas att de högerextrema som vandrar i Salem varje år påstår att han "bara" var en vanlig svensk kille? Inte för att mord någonsin är rätt."

Jag tror inte att du försvarar mord. Han hade högerextrema klädesattribut, det var det som drog igång det hela.

"Nu var det ju inte representanter från extremvänstern som mördade de två som jag nämnde. Närmast mord har de väl varit när de la en bomb på en macdonaldsrestaurang och vid Salem 2003.

Precis. Medans om man ser på extremhögern så kan man göra en lista på hur många människor som fått sätta livet till, främst på 90-talet men öven in på 2000-talet."

Är inte detta rätt talande för att rättsväsendet tar ganska lätt på politiskt våld? Jag vet att VAM härjade ett tag men jag kommer inte på några specifika mord. Däremot rätt många förberedelser.


"Det är plötsligt rätt uppenbart att du är ute efter att försvara förövarna. Man tar väl för f-n inte upp båda sidor när ett brott blivit begånget heller?

Som jag tror Robsten förstod, menar jag att det är viktigt att när politiska brott har begåtts är det viktigt att belysa båda sidorna av problematiken, just för att "public service ska värna om demokratin"... Som det så fint heter.
Annat är det, som du säkert förstår, när brott inte har någon politisk grund."

Ja, ok då. Jag tar tillbaka en del av det där. Hoppas att du ursäktar.

"Robsten och alla andra som är emot speciallagstiftning för hatbrott är det därför att de vill att alla ska vara lika inför lagen. Alltså inget extrapjosk med utvalda grupper.

Jag önskar också att sådana lagar inte skulle behövas, men så som jag ser det behövs det. Dels på grund av just politiska brott och häxjakt på olika "grupper" i samhället."

Men går det inte att bekämpa såna brott extra utan att det ska behövas skrivas in i lagstiftningen?

"Det finns andra lagar, som ni som jag kanske tycker om, t ex Kvinnofridskränkning."

Ja.


"Jag vill förtydliga: Jag stödjer absolut inte det som har hänt. Jag förkastar allt som har med våld att göra, i synnerhet politiskt våld."

OK. Jag tror dig faktiskt.

GRK sa...

"Jag önskar också att sådana lagar inte skulle behövas, men så som jag ser det behövs det. Dels på grund av just politiska brott och häxjakt på olika "grupper" i samhället."

"Men går det inte att bekämpa såna brott extra utan att det ska behövas skrivas in i lagstiftningen?"


Jo, det hoppas/tror jag också att man eftersträvar. Genom information för att öka förståelsen för utsatta grupper, samt att eftersträva en bra integrationspolitik. Att arbeta för ett mer jämställt samhälle.
Finns säkert mer man kan göra.
Jag ser lagen som kortsiktigt skydd samt en reaktion på hur det ser ut i samhället.
Men det här är nog en annan diskussion :)

Jag håller med jj.n.
Vi ska inte dra förhastade slutsatser.

Anonym sa...

Mer jaktvapen åt folket.

Gustafsson i Säffle

Robsten sa...

Tyckte jag såg ett inslag om händelsen i Godmorgon-nyheterna. Ni kan väl uppdatera vad som sänds på TV.

z999 sa...

GRK:
"Jo, det hoppas/tror jag också att man eftersträvar."

Felet med lagar om hatbrott är att det strider mot flera olika grunder i västerländskt tänkande när det gäller lagstiftning. Man måste ju ta reda på förövarens åsikter bland annat.

"Genom information för att öka förståelsen för utsatta grupper, samt att eftersträva en bra integrationspolitik."

Om man har en särlagstiftning som säger att bara människor av en viss hudfärg kan begå hatbrott, då har man kraftigt minskat all möjlighet till förståelse mellan grupper i samhället.

Någon bra integrationspolitik tror jag aldrig kommer att inträffa, de har ju haft över 20 år på sig och problemen har bara förvärrats. Man pratade ju om misslyckad integrationspolitik redan i 90-talets början när Ny Demokrati hade sina framgångar. Sen dess har ingenting ändrats mer än att problemen har blivit större och är växande.

"Att arbeta för ett mer jämställt samhälle.
Finns säkert mer man kan göra."

Jag anser att det enda moraliskt riktiga är att stoppa invandringen.

"Jag ser lagen som kortsiktigt skydd samt en reaktion på hur det ser ut i samhället."

Ett kortsiktigt skydd? Lagen om hets mot folkgrupp ingår i grundlagen.

"Men det här är nog en annan diskussion :)"

Ja.

Anonym sa...

Man kan verkligen fråga sig vad som kommer att ske i Sverige den dagen när det första politiska mordet sker. Vad skulle hända om Lars Vilks togs av daga av en islamist, eller en SD-aktivist av en AFA-terrorist?

Man kan verkligen se den ändlösa raden av kommittéer och samrådsgrupper framför sig.

Man kan höra klyschorna om "vikten av samförstånd och diskussion", av att ta in "alla åsikter i samtalet"; att "läkprocesserna måste initieras", och allsköns annat dravel med psykologer, kuratorer, präster och annat terapeutiskt manskap i spetsen.

Alltså MER av samma jolmiga attityd som lett oss till dagens kritiska läge i samhälle. Och lika LITE som nu av polisiära och allmänt juridiska insatser mot missdådarna.

Dom har verkligen satt kniven i det hederliga Sverige.

Gustafsson

Robsten sa...

Jag skall höra om någon politiker behagar uttala sig i kväll, annars å+terkommer jag med kommentar i form av en ny artikel.
Vem står förresten bakom de rykten som säger att det skulle vara en intern uppgörelse, eller iscensatt av SD själva för att vinna sympatier? Honom skulle jag bra gärna vilja träffa:-(

Walle sa...

Hær ær en riksdagsledamot; Vænsterpartiets kanske mest synliga just nu, Josefin Brink:

http://josefin.brink.riksdagsvanstern.org/2007/08/proxima_estacion_upplyst_despo.php