söndag, september 16, 2007

Hotet mot vår yttrandefrihet


I dagens DN står det att Vilks som ritat någon rondellhund föreställande Muhammed mordhotats och nu skall få polisbeskydd, det var väntat. Nu har svenska företag också blivit hotade i Mellanöstern. En huvudman för Al-Qaida har sagt på ett ljudband att de vet hur man skall tvinga fram en ursäkt. Sannolikt vet de detta, västvärlden har understundom fallit till föga för simpla hot och sådant lär sig dessa extremister sig av.

Chefredaktören Ulf Johansson har också blivit mordhotad och fått ett pris på sitt huvud, liksom Vilks. I dagens SvD står det glädjande nog att tidningsutgivare över hela landet går ihop för att slå vakt om yttrandefriheten och stötta den mordhotade redaktören, som fram till nu bara är en men det kan bli flera. Ett antal tidningar har publicerat denna teckning av Vilks, däribland DN, det är dock bara Nerikes Allehanda som fått mottaga dödshot.

Det framstår som om hela Sverige med dess yttrandefrihet, kultur och traditioner är satt under hot. Det rör sig om simpla men skrämmande mordhot av värsta märke. Avsikten är att skrämma oss till underkastelse och lydnad. Hoten går på tvärs mot allt vi håller heligt i detta land och strider mot hela vår kultur och hävdvunna rättigheter. Vi frågar oss hur människor långt borta i mellanöstern kunde få information om denna barnsliga teckning som man mycket väl skulle kunna hitta i en svensk skolelevs mattebok efter en osedvanligt tråkig lektion. De vet inte ens hur svenska flaggan ser ut men verkar ha full koll om något som på minsta sätt kränker islam publiceras eller ställs ut. Det är alldeles uppenbart att många av de flyktingar vi tagit emot känner mer samhörighet med de extrema muslimska regeringarna i Mellanöstern och annorstädes än de gör mot vårt fria samhällssystem. De borde aldrig ha klassats som flyktingar från början, deras värderingar ligger i linje med de som finns i Mellanöstern snarare än de värderingar om yttrandefrihet som vi har.

Det är bra att landets redaktioner och utgivare går ihop som en man i detta trängda läge. Jag efterlyser dock en politisk reaktion, var är Reinfeldt? Var är regeringen med sitt fasta ställningstagande? De skall ju vara den yttersta garanten för att vi politiskt står emot krafter som hotar vår kultur och rättigheter. Det är knäpptyst över hela den politiska linjen, är vi rädda? Är det ekonomiska aspekter som styr regeringens agerande? Är det politiska aspekter? Reinfeldt visar återigen att han inte är den rätta ledaren för nationen, han tror att en muppliknande hållning där man hela tiden stryker alla medhårs utom de mindre bemedlade inom landets gränser, är en statsmannalik hållning. Att hela tiden kröka rygg, hålla tyst och försöka sopa alla känsliga frågor under mattan är inte vad en ledare för nationen bör göra. Diplomati har sin tid och fasta ställningstaganden har sin tid, för ledaren av nationen är det ett måste att veta vad som passar när.

5 kommentarer:

Anonym sa...

Statsministern och hela regeringen borde fördöma dödshoten mot en svensk medborgare med starkaste ord av svenska språket. Vi har yttrandefrihet i Västerländska demokratier och Lars Vilks borde ha rätt att yttra sig utan dödliga konsekvenser. Muftin i Stockholm mosken uppmuntrade sina anhängare att döda judar. Sossarna vägrade åtala honom. Nu den borgerliga regeringen gör snarlik misstag genom att inte fördöma dödshoten mot Lars Vilks. Det måste vara nog med den fega politiken. Utvisa muslimerna till sina medeltisenliga hemmbyggder. Muslemerna hör inte hemma i Kungariket Sverige!

Grue sa...

Ja Reinfeldt står mig upp i halsen med sina hundögon och snack om att muslimerna varit så duktiga så. Hur gick det med Ecce Homo, var det nån statsminister ute och tröstade folk i syjuntorna då? Pratade man om vad duktiga kristna var som inte hotade och höll på? Nej det är inte vi som skiljer på folk och folk: det är dom som gör det som tycker att muslimer ska dömas lättare än vanliga mänskor.

Fröken Sverige sa...

Hej

Efter al-Qaidas mordhot mot Lars Vilks och Ulf Johansson på Nerikes Allehanda, har det uppstått en situation i Sverige där den svenska yttrandefriheten hotas av radikala islamister. Till dessa islamister vill vi säga: nu räcker det! Vi tänker inte låta oss skrämmas, vi tänker inte be om ursäkt, och mest av allt, vi tänker inte underkasta oss!

Vår statsminister, Fredrik Reinfeldt, har visat en oerhörd undfallenhet inför dessa angrepp. Regeringen har inte fördömt hoten mot Vilks, vilket vi kräver att de gör. Vi kräver också att regeringen ser till att garantera det svenska folkets fri- och rättigheter, som nu är under angrepp.

Känner du likadant? Skriv då på petitionen till försvar för Lars Vilks och yttrandefriheten!

http://www.petitiononline.com/vilks/petition.html

Sprid den gärna!

Mvh

/FS

Marthin sa...

I förrgår var jag på en SNS-föreläsning med rubriken "Medierna och Yttrandefriheten", gästföreläsare var Anker Brink Lund (dansk).

Mycket kom givetvis att handla om Muhammed teckningarna, och hur Sverige kunde lära av Danmark som redan vandrat den vägen.

Men det som jag främst snappade upp var vad han redogjorde angående den danska invandringsdebatten. Den startade på Internet, 4-5 år innan den kom in i mer ”allmänna medier”. Medierna står ju inför ett ökat legitimitetsproblem, eftersom medborgarna i mediesammanhang inte längre är passiva prenumeranter och licensbetalare. Med Internet öppnas möjligheten för den enskilde medborgaren att inte bara aktivt deltaga, men även att föra ut budskap till stora skaror.

Så. Keep it up, som man säger på utrikiska.

Anonym sa...

Yttrandefrihet, pyttsan. Det här handlar om någonting helt annat. Tänk efter nu. Vem är det som har ett intresse av att vi i väst har en avog inställning till muslimer? Det pågår ett krig, den krigförande vill alltid att ha de egna skarornas stöd och hemma-opinionen på sin sida, utan det faller en förutsättning till krig. Alla krigshandlingar måste motiveras för någon, detta oavsett vilken av sidorna vi talar om. Detta är t ex. kärnan i alla false flag operations. Ju fler man måste motivera för, desto mer energi måste läggas ned på det. Vissa "lone-gunmen-terrorister" undantagna (finns det sådana? De är väl bara gamla hederliga brottslingar) som bara behöver motivera för sig själv, samma sak gäller i viss mån även en diktator, åtminstone vad gäller dennes folk som bara har att lyda utan motivation. Så fort det finns minsta lilla organisation, så kommer motiverandet, typ. generaler som behöver motivera för politiker, och politiker som behöver andra politikers stöd och en medgörlig opinion. Så, hos vem ligger intresset?

Hos muslimer i högst tveksamma nationer, så ligger största intresset i att skrämma just den egna befolkningen med de där hemska hoten från väst. Inte att vi i väst skall bli mer fientliga till dem. Tvärt om gäller här i väst. Så, vem är det som krigar mot muslimer, och vem är det då som har ett intresse av att vi hålls fientligt ställda emot dem?

Jag tror inte folk riktigt har insett att det pågår ett krig, och detta trots att varenda kotte hört Bush-administrationens ord till leda. Information och desinformation är vapen i krig, sanningen är nästan alltid det första offret i krig, allt i syfte att skapa opinion för något annars hade blivit politiskt ohållbart på hemmaplan. Det är dessa frågor som skall ställas, både av muslimer i andra länder och av oss här i väst, defenitivt inte frågor som bara underblåser utökad fientlighet, då har man inte förstått. Gör man det så går man ärenden åt precis den man inte vill gå ärenden åt, och detta helt oavsett om man är muslim, ex-muslim, kristen eller bara icke-religiös.

//steelneck