torsdag, december 27, 2007

Kyrkan som politisk motståndare – dags att taga debatten


Normalt ser vi inte Svenska kyrkan som en politisk motståndare till skillnad mot t.ex. riksdagspartierna. På något sätt har Svenska kyrkan kunnat komma undan med politiska utspel som inget politiskt parti skulle ha gjort. Dagens kyrka tar politiska ställningstaganden, de har en politisk agenda och de propagerar för den. I princip alltid är det politiska ställningstaganden som går tvärs emot vad systemkritiker och SD står för. Det är hög tid att granska och reagera på kyrkans rent politiska ställningstaganden.

Uppsala domkyrka, av alla ställen, upplät sina lokaler till utställningen Ecce Homo. En utställning där Jesus framställdes som homosexuell, dessutom syntes den som föreställde Jesus med erektion på en av bilderna. Utställningen var gjord av den ytterst kontroversielle Elisabeth Ohlson och reaktionerna blev mycket starka. De starkaste reaktionerna kom sannolikt från dem som inte alls kunde göra sig hörda, gamla tanter och farbröder som slitit och jobbat hela sitt liv och som såg kyrkan som en tröst och trygghet på sin ålders höst. Hur mycket bryr sig dagens svenska kyrka om dessa individer? Inte alls verkar det som, vi frågar oss vem som överhuvudtaget förde deras talan? Inget politiskt parti gjorde det i alla fall och kyrkan svek dem grundligt. Göran Skytte formulerade kyrkans utveckling mycket bra i en ledarartikel på SvD, så här skrev han,

Svenska kyrkan har kritiserats för att inte nå fram till “vanliga människor”. När Svenska kyrkan nu skall satsa, då satsar man inte på att nå till exempel hundratusentals “vanliga” människor som sitter ensamma och utan arbete i splittrade familjer ute i förorter och glesbygder. Då satsar man i stället på palestinier i Mellanöstern och på chica och mediestarka innegrupper kring Stureplan.
När man talar om denna satsning, då säger man inte ett ord om själavård och fromhet - då handlar det i stället om politik och sådant som kan ge flashiga rubriker.
Och mest “intressant” av allt. När kyrkan nu är under kritik, när människor lämnar, vad gör man? Man säger: vi bryr oss inte, det gör inget. Och vi kommer att satsa på sådant som gör att ännu fler lämnar oss

Läs hela artikeln på SD-blogg. Där är hela artikeln publicerad.

Länkarkiv

Länk Ecce Homo

Länk Skytte ledare SvD


Hammar fördömer Vilks DN

Sveriges kristna Råd

Hammars brev till regeringen

Kommunflyktingar DN


1 kommentar:

Lovisa sa...

Jag ska snart ge min församling en ny chans - jag ser min "kristendom" som ett kulturarv, historiskt arv främst, ett förhållningssätt till hur jag agerar i samhället - och många av dagens kyrkliga män och kvinnor försöker ju förstöra det. Men ett gäng pk-politiker, medborgare och invandrade muslim-as ska inte få förstöra min historia och min andlighet. Men nu ska jag ge mig in i det hela, konservativare människa kommer de aldrig att ha mött, som är under 30 år gammal i alla fall! Ett delmål är att få en präst avskedad - tanten lever inte som hon lär, eller rättare sagt lär rakt emot det kristna budskapet.

Eccohomo-utställningen är en kränkning värre än vilken Mohammed-avbildning som helst!