fredag, december 28, 2007

Vad ni inte visste om Bhutto


Benazir Bhutto hyllas av västliga medier efter det avskyvärda attentatet som tog hennes liv under torsdagen. Attentatet utfördes enligt de flesta bedömare sannolikt av någon islamsk rörelse, det är ju dessutom enbart islamska rörelser som använder sig av självmordsbombare (med risk för att Expo kallar mig islamofob, men fakta talar för sig själv).

I DN står det t.ex.

Redan innan hon återvände från sin exil i oktober sade en islamistledare att han skulle göra allt för att döda den USA-vänliga Benazir Bhutto.

I SvD står det.

Under sin valkampanj sade Bhutto att hon ville göra Pakistan till en modern och demokratisk stat – och hon har bestämt tagit avstånd från extremism av alla slag. I ett valtal i staden Lodhran på juldagen anklagade hon till och med Musharraf för att ha misslyckats med att få bukt med landets islamiska militanter – och lovade att ta till krafttag mot extremisterna, om hon blev vald.

Att Bhutto tog avstånd från extremism och Al-Queda på senare tid råder det inget tvivel om. Vad tidningarna inte skriver om är att Bhutto när hon väl satt vid makten var med och byggde upp Talibanrörelsen för att öka Pakistans inflytande i Afghanistan. Utan att talibanerna vunnit makten i Afghanistan hade inte Al-Queda kunnat växa och fått den slagkraft den senare fick och utan Pakistans hjälp hade Talibanerna förmodligen aldrig ens tagit makten i Afghanistan. Pakistan hjälpte talibanrörelsen med regelbundna vapenleveranser samt logistik och fordon. Hjälpen distribuerades och planerades med hjälp av Pakistans underrättelsetjänst. Benazir Bhutto satt vid makten i Pakistan under denna tid och allt gjordes med hennes goda minne naturligtvis. Bhutto mördades förmodligen av de krafter hon själv varit med om att skapa. Om Bhuttos medverkan vid talibanernas framväxt och maktövertagande i Afghanistan kan ni läsa om i Ahmed Rashids suveräna bok "Talibanerna". Att journalisterna på DN och SvD inte läst den är inget godtagbart skäl till att ni inte skall läsa den, seså, beställ boken nu!

Länk DN

Länk SvD

4 kommentarer:

Joel sa...

Ær det inte sådant hær som man borde få reda på nær man læser sveriges størsta tidningar? Jag tycker svensk journalistkår ska ta sig sjælva i øronen och rycka upp sig! Men tack før en ny sida av problemet! Vældigt intressant och boken kommer bestællas!

Sivan sa...

Håller med. Svensk media blir allt sämre och allt mer lik sensationspress, men inte att undra på med sådana journalister som idag utbildas på högskolan.

seven-11-shaolin sa...

Tar avstånd från extremism och kritiseras för att ha misslyckats med att "få bukt" med militanta islamister?

Hmm, låter som en islamofob. En mindre för Expazi att oroa sig för...

Anonym sa...

Visst, som ledare för Pakistan har Bhutto ett ansvar för den satsning på talibanerna som gjordes.

Men man får komma ihåg att skälet för snart ett par årtionden sedan var realpolitiskt.

Pakistan ser, och har sett, stora delar av Afghanistan som sin intressesfär, och olyckligtvis hade satsningen på talibanerna (som ansågs som pakistans förlängda arm) en och annan oavsedd konsekvens som vi väl vet idag. Självklart är den närmaste jämförelsen här USA:s satsning på andra islamistiska krafter i kampen mot sin huvudfiende Sovjet.

Men lika lite som USA, Pakistan, eller den utmärkte Rashid, kunde någon då ana den "återfödda" islam som skulle komma.

Hade man det, tror jag knappast Bhutto tagit samma beslut, lika lite som USA hade tagit samma beslut på 80-talet.

Det tycker jag är det väsentliga. Man har ett strategiskt mål, man har en huvudfiende;och tyvärr samarbetar man med den machiavellska devisen som ledstjärna "min fiendes fiende är min vän" med helt fel grupper... Men det är lätt att säga i efterhand.

Sånt händer. Och kommer att hända igen.


safflemannen.se