tisdag, mars 18, 2008

Svenska språket uppgraderas

Tidigare har minoritetsspråken haft lagligt skydd som s.k. minoritetsspråk. Enligt SvD skall även det svenska språket få något slags lagligt skydd. Detta har en utredning kommit fram till som presenterades i går. Bakgrunden är att det svenska språket trängts ut alltmer av andra språk, framförallt engelskan.

Det som är fullständigt obegripligt är hur den förra regeringen kunde skydda diverse minoritetsspråk men inte det svenska språket som de flesta faktiskt talar i detta land och som har lika gamla anor som alla andra språk. Ja det svenska språket härstammar från den indoeuropeiska språkstammen som så många andra europeiska språk. Det finns faktiskt stora språk som dött ut likt det östgotiska språket.

Låt oss alla i detta land, invandrare som etniska svenskar, slå vakt om det svenska språket och vårda det ömt, det är vårt fina språk värt.

Länk SvD

8 kommentarer:

Anonym sa...

Väl talat Robsten! Det sagda borde vara en fullständig självklarhet, men i dagens Sverige där kryperiet inför det främmande och självhatet ständigt tar sig nya former kan man inte utgå ifrån att ens vårt språk skall vara heligt.

Jag noterar att SvD stängt av kommenteringsfunktionen. Yttrandefrihet är något högst relativt i media och primärt förbehållet rättänkande.

Andreas sa...

Intressant i detta sammanhang är att högstadieskolor i Upplands Väsby har som obligatoriskt på sin svenskundervisning att läsa boken "Ett öga rött", vilken är skriven på rinkebysvenska/miljonprogramsvenska/hej-på-dig-kompissvenska. Det ter sig så, att just den mixade sociolekten är den som det föredras att svenska ungdomar (oavsett ursprung) ska lära sig och uttrycka sig i.

Andreas sa...

Hörde förresten på radion idag att Sverige under 2007 tog emot ELVA PROCENT av hela VÄRLDENS asylsökande! Tror ni mig inte? Här nämner TV4-nyheternas webbplats samma sak:

http://tv4nyheterna.se/2.139?videoId=1.348616&renderingdepartment=2.757

HELT djävla fucking otroligt! Man baxnar! Hur kan NÅN vilseledd AFA-anhängare eller politiker ens vara i närheten att tro att någon form av välfärd ska gå att upprätt hålla när sådana oerhörda mängder nya människor ska in i samhälle och system! Detta blir skit både för alla som bor i landet (invandrare som svenskar) såväl som de nyanlända!

Andreas sa...

Hehe, här handlade ditt inlägg om språkvård, och så råkar man i all hast av misstag slänga ur sig en förhatlig särskrivning :-D

Ordet "fucking" passade dock väl i sammanhanget med anglifieringen av språket ;-)

Roger sa...

Yes, men hur låter detta då? "fucking unbelievable" eller kanske "fuckingunbelievable". Vad är språkmässigt korrekt?

Robsten

Fröken Sverige sa...

Glad Påsk, Robsten!

Mvh

/FS

Quantrill sa...

Glad påsk, Robsten.

Robsten sa...

Tack:-O
Glad påsk alla.