fredag, maj 09, 2008

Demokratiska val

I en artikel i SvD tas frågan upp vad som händer om Sd kommer in i riksdagen vid nästa val. Två alternativ är tydligen möjliga. Det ena är blocköverskridande politik där de två blocken samarbetar för att hålla Sd ute i kylan. Det andra alternativet är att det största blocket söker stöd för sin politik i fråga efter fråga. Det som kommer att hända är att Sd hamnar i något som tidningen kallar "frysboxen". Det innebär att inget parti kommer att samarbeta med Sd under några som helst omständigheter.

Moderaternas partisekreterare, Per Schlingmann säger så här i SvD.

Det vi ser i de kommuner där sverigedemokraterna i dag har något slags matematiskt vågmästarställning, är att man hittar andra sätt att ta ansvar för kommunen. Man har mycket större förankring med oppositionen och socialdemokraterna. Problemet med sådana lösningar är att det ofta leder till ett lägre reformtempo.

På frågan om en blocköverskridande regering säger Schlingmann så här.

Jag är mycket tveksam till det. Då upphäver man de demokratiska alternativen. Det leder till att den enda opposition som finns kvar är sverigedemokraterna.

Schlingmann upplever alltså att man har mycket mer gemensamt med Socialdemokraterna än med Sd. Detta är vad partitoppen tycker. Den stora frågan är om också fotfolket tycker likadant. I vilket fall så förstärker det bilden av att vi har ett demokratiskt problem. Den politiska klyftan går inte längre mellan det borgerliga blocket och det socialistiska, klyftan går mellan yrkespolitiker och folket. Kniper det har inte alliansen några problem att samarbeta eller på kommunnivå t.o.m. regera ihop med socialdemokraterna. Man undrar om valrörelsen till viss del är ett spel för galleriet. Valrörelserna inför valen kan mer liknas vid en kamratlig tävling mellan meningsfränder där vinsten i spelet är regeringstaburetten. Schlingmann själv är pinsamt medveten hur det ser ut från ett folkligt perspektiv om alliansen och socialdemokraterna plötsligt regerar ihop som om de aldrig hade gjort annat. Det politiska spelet skulle bli lite för tydligt om de två blocken plötsligt regerade ihop. Vad har då demokratin och det fria valet tagit vägen?

Länk SvD

2 kommentarer:

Anonym sa...

Per-Albin!! Vi är snart inne igen!

*ser verkligen fram emot valet 2010!!!*

nicklas eriksson sa...

Blir det så har jag röstat för sista gången.