lördag, maj 10, 2008

Vem eldar upp våra skolor?

Antalet anlagda skolbränder har ökat dramatiskt de sista åren. Under de senaste tio åren har antalet sådana bränder fördubblats. Det betyder ungefär en skolbrand varje skoldag. Alla förstår att detta är ett allvarligt problem. Jag läser med stigande förvåning i DN hur journalisten behandlar detta problem. De grupper som pekas ut för denna dramatiska ökning i artikeln är högerextrema grupper. Redan där blir jag en smula överraskad. Jag har aldrig hört att just dessa grupper skulle ligga bakom skolbränder. Dessutom så är dessa bränder vanliga på platser som inte direkt utmärker sig för att vara hemorter för högerextrema grupper.

Som grund för att det skulle vara högerextrema grupper som ligger bakom ökningen av bränderna är ett dokument, "Revolution i välfärdsstaten" som hittades när några ungdomar som tillhörde en högerextrem grupp anhölls för skadegörelse. En pensionerad polis, Sten Axelsson, anger detta som enda källa när han anklagar högerextrema grupper för skolbränderna. Alltså ingen högerextrem medlem fälld eller ens anhållen för någon brand, storartat! Vidare står det så här i artikeln.

En rundrigning till flera polismyndigheter visar att man från polisens sida inte ser några kopplingar till högerextrema organisationer. Inte heller Säpo gör den kopplingen.


De flitiga journalisterna har alltså ringt runt och frågat både SÄPO och olika polismyndigheter, - Misstänker ni att det är högerextrema grupper som ligger bakom det ökande antalet skolbränder? Tyvärr så fick de denna gång enbart nekande svar. Tittar man på kartan så förknippar man inte de tre orter där de flesta bränder ägt rum med någon jättehög aktivitet av högerextremister.

Man får lätt den uppfattningen att de två journalisterna som står bakom artikeln redan från början ansträngt sig maximalt för att peka ut en grupp bakom skolbränderna, nämligen de högerextrema. Nu har jag inget till övers för högerextrema grupper, de gör säkert mycket ofog. Men varför peka ut dem för något de faktiskt inte står bakom?
Länk DN

10 kommentarer:

Barbaselo sa...

Klart att en skola skall brinna då och då. Det är ju den nya kulturen.

Idag har vi större andel människor i Sverige, med bakgrund i kulturer där det är mer regel än undantag att elda upp saker.

Mary sa...

Undrar om det verkligen finns någon organisation bakom? Jag tror att ungar är ute och dräller för mycket på egen hand och att det är mest tillfälligheter. Det går snabbt att få igång en brand.

Men oavsett är det inte bra att skolor eller annat som inte ska brinna brinner.

Anonym sa...

Tror inte heller att det finns någon organisation bakom. Men vad beror ökningen på?

ROBSTEN

Lennart sa...

DN: s skriverier blir alltmer naiva, troligen beroende på skribenter som kommit ur den urusla svenska utbildningen. Men en sak är klar det är vidrigt att det inte tas krafttag mot pyromanerna. Att bränna ned skolor är ett symptom på att samhället förlorat kontrollen och låter anarki härska.
Skolan står för något som varje demokratiskt samhälle uppfattar mycket värdefullt.

Illwill sa...

För det första så är den s.k "experten" Sten Axelsson rätt välkänd och ungefär lika seriös som en "journalist" på Aftonbladet.

De allra flesta bränder sker i områden med väldigt hög koncentration invandrare, vilket också då logiskt leder till ökad andel människor som inte är alltför förtjusta i invandrare. Regimkontrollerad media och "experter" som Sten Axelsson fattar då slutsatsen att det måste vara de högerextrema som anlägger bränderna. Slutsatsen må inte vara baserad på intelligens eller logik, men vi snackar om de politiskt korrekta nu trots allt.

Polisen vet antagligen vilka som anlägger bränderna men då det inte är politiskt korrekta att peka ut dessa grupper så har de order uppifrån (som vanligt) att inte göra det.

Snart kommer väl Sten Axelsson att påstå att det är "nazister" som smyger in i Tensta/Rosengård och övriga ghetton för att kasta sten på bussar också. De kanske t.o.m klär ut sig och rånar och våldtar lite, bara för att revolutionera mot välfärdsstaten (kan man verkligen kalla Sverige en välfärdsstat efter vad våra politiker gjort mot landet?).

Jag är för objektivitet och fritt ord, önskar bara våra politiskt styrda tidsskrifter också var det. Den där artikeln var en av de sämsta som DN publicerat denna vecka, men Bonnier lär antagligen hitta något ännu värre nästa vecka.

Tobias Struck sa...

Jag tror att det är missnöjda invandrarungdomar i utanförskap som står bakom bränderna. Invandrarnas utanförskap bildas av att de tyr sig till varandra. Detta hämmar deras anpassning till språk och kultur. Det gör deras integration ännu sämre. De är ofta enkla människor utan mycket reflektion. Så de projicerar sin frustration mot den institution som de tycker avdelar dem från "svennar" genom betygen: Skolan.

De rikaste vill ha massinvandring och en svarthårig, orörlig och alltmer utbyggd underklass, som kan stå i kö för att få jobb och därmed bidra till att lönerna hålls i schack. Staten lallar med, för de får sina största skatteintäkter från storföretagen.

Media sitter i Korporativets knä och mörklägger: Med charader som "flyktingen" som vann i Talang 2008:s semifinal igår, bidrar de till att få de lättlurade svenskarna med på det hela. Bara 7 % av alla de nära 100.000 invandrarna/år är flyktingar. Men det är inte den bilden som förmedlas i media. Och visst är det praktiskt att skylla på "högerextrema" för brott som invandrarna begår, då slås ju två flugor i en smäll: Folkets vrede projiceras mot de som kritiserar invandringspolitiken. Själv hatar jag nazismen. Men jag hatar lögner och girighet lika mycket.

Nu skall det bli väldigt intressant att se om DN länkar till min artikel om skolbränderna. Hittils inget. Är det bara DN som får gissa? De länkade till Robsten. Men kanske är kritiken mot invandringen mindre farlig när den inte innehåler en direkt analys om vilka som tjänar på massinvandringen från Nordafrika och Västasien? Att det är "PK" som ligger bakom massinvandringen, det har jag släppt för länge sedan. Det handlar om överklassens bevarande av sin ställning och förökandet av sitt kapital.

Anonym sa...

Jag läste artikeln nu. Ja, vem har någonsin hört någonting om att det skulle vara högerextrema grupper som tänder på skolor? Lika dumt som den där artikeln där det hävdades att holländare flyr till Sverige för att komma undan "rasismen".

rim sa...

Där jag bor har man lyckats få fast några pyromaner. Det har i samtliga fall rört sig om kulturberikare, unga sådana.

ProfessorPelotard sa...

Nu är det inte bara skolor som brinner. Tydligen är bilarna i Malmö mycket lättantändliga:

Våg av bilbränder drabbar Malmö

"Enligt polisen ska det inte finnas någon tidigare hotbild mot bilägaren. Den senaste tiden har det varit ett större antal bilbränder i Malmö. Polisen sätter dock inte bränderna i samband med varandra."

Suck!

Barbaselo sa...

Anledningen att medelsvenne inte känner till bakgrunden hos förövare är att media medvetet valt att tysta ner förövarnas ursprung. -- Men inte om förövaren har svenskt ursprung. Då framgår det tydligt.

Googla gärna på "Lilla Saltsjöbadsavtalet" och låt er skrämmas!