På ledarplats i DN skriver redaktionen att ÖB Håkan Syrén borde avgå när han nu gått ut med att Sverige inte kan försvaras om regeringens försvarsbudget går igenom. I artikeln står det.
Nu ställs försvaret av Sverige och samverkan med våra grannar mot internationella uppdrag i flernationella styrkor. Och regeringen väljer det senare alternativet. Låt vara att regeringen kan få en riksdagsmajoritet för sin linje men vilket stöd har den i folkopinionen?
En intressant fråga, jag tror att folkopinionen är emot regeringens prioritering att satsa på internationella uppdrag samtidigt som vi inte kan försvara vårt eget land. Det är väl så att internationella uppdrag ger fler politiska poäng internationellt och ute i Europa, vad väljarna tycker i just denna fråga är inte viktigt då det sannolikt inte påverkar framtida valresultat, det är vad regeringen tror i alla fall. Tolgfors säger i SvD rakt ut att det inte längre är en målsättning att vi skall kunna försvara oss själva, så här säger han.
Det är också flera år sedan vi övergav tanken att Sverige ensamt ska kunna stå emot en invasion. Det grundades på att den hotbilden inte längre finns.
Vi har dessvärre inget riksdagsparti som vill att Sverige skall kunna försvara oss själva. Vi har ett klart demokratiskt problem, vår parlamentariska demokrati fungerar inte längre såsom tänkt. Vilket parti skall väljarna rösta på om de vill ha ett försvar värt namnet? Det finns flera viktiga frågor där ett demokratiskt alternativ helt enkelt inte existerar längre för väljarna. De stora riksdagspartierna framstår mer och mer som ett enda stort parti vars motståndare är stora delar av befolkningen, inte ett annat stort riksdagsparti.
Länk DN
Länk SvD
2 kommentarer:
Ja, här har du verkligen träffat rätt.
Vi lever i ett system som liknar DDR, f.d. sovjetunionen eller andra liknande vänsterdiktaturer.
Problemet är att "svenne kålrot" verkar trivas med "sakernas tillstånd" och kommer att ge sin röst vid nästa val till "enpartistaten"
Hur förändrar man det?
Genom att upplysa Svenne Kålrot. Svenne gillar egentligen inte systemet när han väl upptäcker det ur alla aspekter.
Skicka en kommentar