torsdag, maj 15, 2008

Sverige kan inte längre försvaras

Enligt artiklar både i SvD och DN så är det tveksamt om Sverige kan försvaras vid ett anfall mot vårt territorium. Efter det senaste besparingsförslaget så anser ÖB Håkan Syrén att Sverige inte kan klara av alla de uppdrag den får av regeringen. Vilka uppdrag det kan vara står inte i tidningarna men allmänhetens intresse torde gälla om vårt land kan försvaras vid ett angrepp. Enligt SvD så innebär det senaste besparingsförslaget att en lång rad förbandsnedläggelser i Sverige.

Enligt DN säger ÖB så här.

Med minskade ekonomiska anslag betyder detta att Försvarsmakten tvingas sänka ambitionen när det gäller förmågan att möta omfattande militära operationer som hotar Sverige

Samtidigt vill regeringen att vi även i fortsättningen skall satsa på internationella operationer utomlands. Det är en mycket oansvarig politik regeringen för och man verkar inte lärt någonting av historien. Många västländer hade rustat ner försvaret innan 2a världskriget bröt ut, man tyckte inte att det fanns något hot på den tiden. Nu resonerar vi på exakt samma sätt, vi har således inte lärt oss ett dyft av den trista 1900-tals historien. Våra regeringar anordnar "Forum för levande historia" och andra spektakel för att landets skolelever skall lära sig av historien, samtidigt har våra politiker inte själva lärt sig något, det är snarare de som skulle sättas på skolbänken.

Länk SvD

Länk 2 SvD

Länk DN

4 kommentarer:

Jonny sa...

Bra kommentar av SvD:s Claes Arvidsson:
"Så tyst att man kan höra en knappnål falla. Det är en sammanfattning av röststyrkan i den borgerliga debatten om försvaret. Annat var när socialdemokraterna nedrustade försvaret tillsammans med försvarsovännerna i miljöpartiet vänstern: då saknades inte kritiklusta. Visst var det väl härliga tider, när engagemanget riktigt kunde få blomma ut.

Men när Alliansens vallöften om ett stärkt försvar förvandlas till nedrustning sitter de borgerliga försvarsvännerna och hulkar i något hörn. Skotträdda, kan jag tro. Men den som tiger samtycker. Personligen är jag mest rädd för att regeringen ska anpassa hotbilden efter Anders Borgs besparingskrav."
http://blogg.svd.se/ledarbloggen?id=7185

Anonym sa...

Tänk om...försvarministern arbetar för Putin...

Anonym sa...

Tror inte försvarsministern är så förslagen, har så vida vyer.

Brynte C sa...

Underskatta aldrig byråkratisk och politisk inkomptens. Jag har själv ibland spekulerat om det funnits konspirationer bakom en del av de mest hårresande idéerna Tullverkets ledning hamrat in i organisationen. Det har hitills istället visat sig vara närmast spektakulärt odugliga människor som fått makt för att de golfar ihop med "rätt" makthavare etc. Sedan får de snilleblixtar som ska "lämna ett avtryck" på verksamheten så alla kommer ihåg dem. Det gör man också, men inte på det sätt de tänkt sig. Samma sak lär bli fallet med "tomhylsan" Tolgfors om man fullföljer det här förslaget.