söndag, oktober 05, 2008

Irakiska barn

Det står i dagens DN om att allt fler irakiska barn får avslag på sin asylansökan. Det har kommit in 297 ärenden och 111 av dessa barn eller snarare ungdomar har fått avslag på sin ansökan. Omvänd räkning gör då att 186 ungdomar fått asyl i vårt land. DN tar upp fallet med en 16 årig pojke som har fått avslag på sin ansökan. Eftersom han kommer från Bagdad så anser DN att det strider mot FN:s rekommendationer att inte bevilja honom asyl.

Vi i allmänheten har själva mycket dålig insyn i vilka regler och rekommendationer som gäller från FN. Hur gör andra länder undrar vi? Är Sverige det enda land som bryter mot dessa påstådda rekommendationer, eller är vi kanske den nation som följer alla dessa rekommendationer bäst i alla fall? Klart är att Sverige är det land som tagit emot flest irakflyktingar hur man än räknar. Sverige ensamt har tagit emot hälften av alla de irakflyktingar som tagit sig till väst.

Dessutom så skall barn och ungdomar vara hos sina föräldrar i sitt hemland. Har de inga föräldrar så finns det i dessa kulturer släktingar att växa upp med. Det är fullständigt vansinnigt att ge asyl till ensamma ungdomar från ett land som Irak. Det är förvisso oroligt i Irak men situationen kan inte ens liknas vid inbördeskrig. Behöver inte Irak sitt uppväxande släkte? Är det bättre att dessa ungdomar växer upp i ett betongghetto i Sverige för att sedan hamna i arbetslöshet eller kriminalitet? Det står så här i DN.

FN:s flyktingorgan, UNHCR, uppmanade senast i slutet av september EU:s medlemsländer att även i fortsättningen ge skydd åt alla irakier från centrala och södra Irak. Säkerhetsläget är enligt UNHCR:s färska rapport fortfarande riskabelt.

Att ge skydd åt alla irakier skulle innebära att om alla från södra och mellersta Irak flydde så skulle man i princip tömma hela södra och mellersta Irak på alla människor. Detta är som alla förstår en fullständigt vansinnig politik. Hur kan förresten UNHCR ge dessa rekommendationer enbart till EU:s medlemsländer? Detta måste ju gälla alla FN:s medlemsländer, vad blir nästa steg, att UNHCR ger rekommendationer enbart till Sverige?

Det måste bli ett slut på den politik som innebär att man löser problem med rena folkomflyttningar. Det är dessutom alltid vissa länder som tar emot lejonparten av alla flyktingar. Om människor flydde för sina liv så skulle sannolikt fler länder kunna tänkas vara mål för emigrationen. När det så tydligt är vissa länder med generösa mottagningssystem som är mål för "flykten" så är vi många som tvivlar på att man verkligen flyr för sitt liv. Framför allt behöver Irak sina egna ungdomar för att bygga upp landet igen och skapa ett demokratiskt system där alla får plats. Skall alla de som inte är fundamentalister emigrera från Irak är det tänkt? Hur skall i så fall det framtida Irak se ut? Det är dags att tänka om i hela den asylcirkus vi så ivrigt har deltagit i.Länk DN

10 kommentarer:

Robin Shadowes sa...

Detta med barn är ett så stort skämt att man ej längre knappt vet om man skall skratta eller gråta. Hade inte media varit så stenhårt kontrollerade av makten hade denna bluff avslöjats för länge sedan. Icke desto mindre hoppas jag att detta fenomen exponeras så mycket som möjligt fram till september 2010 på fria bloggar och fria forum. Må Svenne Banan bli varse att dessa "barn" i verkligheten är vuxna karlar med skägg!

Robsten sa...

Jag har inte uppfattat det så att media är stenhårt kontrollerad av "makten". Om vi med makt menar den politiska nomenklaturan så är spelet dem emellan mer komplicerat än så. Jag har uppfattat det som så att politikerna är oerhört beroende av media och tar mer hänsyn till media än till dem som faktiskt skall rösta på dem en dag. media har en egen agenda vad gäller t.ex. flyktingpolitiken. Media är t.o.m. mer generös än vad de flesta politiker är i sin uppfattning om hur sveriges asylpolitik skall vara utformad. Vi som är kritiska till dagens asylpolitik slåss lika mycket mot media som mot politiker.

Allt detta är ju svårt att bevisa och det bygger mer på en känsla än empiriska fakta, vilket ju helt enkelt inte går at få fram i analyser av detta slag. Men så fort politikerna stramar åt asylpolitiken reagerar media kraftfullt, i vissa fall backar då politikerna. Media drar alltid fram FN och UNHCR i dessa sammanhang, det är väl dags att kolla upp vad dessa organisationer egentligen säger och hur andra länder följer de instruktioner som de ger. I vilket fall så verkar Sverige vara det enda land som ens försöker följa påbuden från t.ex. UNHCR.

z999 sa...

På tal om ungdomar och barn

Trader sa...

FN har inte rätt mkt trovärdighet kvar när man t ex låter länder som Libyen presidera människorättskonferenser. Allmänt sett verkar FN:s och UNHCR:s rekommendationer på en hel del områden mest vara gripna i luften. Det är inte speciellt konstigt med tanke på att en stor del dess tjänstemän är inkvoterade på geografisk och politisk basis, och knappast de mest lämpade för jobbet.

Men om vi nu håller oss till UNHCR:s rekommendationer, som SVT mfl så gärna hänvisar till, då skulle Sverige kunna reducera sitt "flyktingmottagande" med 95% eftersom endast en bråkdel av de vi tar emot är flyktingar enligt UNHCR:s definition. Men den aspekten, och det faktum att svenska politiker ständigt stiftar nya lagar som tänjer på flyktingbegreppet talas det väldigt tyst om i media.

Robin Shadowes sa...

Givetvis har du rätt, Robsten. Ofta blir man så arg att man kokar nuförtiden och bara skriver av sig. Det är nog inte ens så enkelt som tvärtom ens. Snarare en intim symbios mellan dessa två grupper men även detta är möjligtvis en förenkling av detta verkliga förhållandet som säkerligen kan vara oerhört komplicerat, med förgreningar till EU, Bilderberg och liknande grupper.

Daniel sa...

Lägg ner FN!

Vart kan jag köpa en visselpipa med dom tonerna?

skyddsrum sa...

Ny anti-PK-blogg med glimten i ögat.

"skyddsrum"

http://www.metrobloggen.se/jsp/public/index.jsp?article=19.4851277

Anonym sa...

Man kan verkligen undra.Jag vet precis vad du talar om. Jag har det nära inpå mig.Det är inga barn.Det är unga män.Betydligt mer utvecklat än våra ungdomar i den åldern dom säger att dom är./Minngor

Robin Shadowes sa...

Daniel, gör som Alex Jones, skaffa et "bullhorn". Sorry men jag kommer just nu inte på det svenska namnet.

Robin Shadowes sa...

Ny Pat Condell-video.

http://www.patcondell.net/