torsdag, november 13, 2008

Svenska uppfinningar

Vi kan vara stolta över alla de uppfinningar och upptäckter vi gjort i detta land. Vi har ingen löjligt kultur och vi är inte barbarer och det är inte främlingar som byggt detta land.

33 kommentarer:

Tobbe S sa...

Hårgadansen - Hårgasägnen
Lever kvar och är sedan tiden före vårt kristnande.

"Invid Bergvikens strand reser sig den sägenomspunna Hårgåsen. Mörk och dyster, hemsk och avskräckande är den sägen, som är knuten vid dess skrovliga berghällar. Den berättar hur i forna tider ett offerställe låg däruppe på de flata stenhällarna. Många offerdjurs, ja kanske också trälars och krigsfångars blod påstås i forna tider ha runnit över offerstenarna och stenhällarna. Och i vild och yrande fart skall blotdansen ha gått där uppe på bergets krön.

Men detta är blott saga och sägen, som levat kvar bland generationer av släkten, och om dess ursprung vet man intet."


Ingen kultur... eller vad?

Robsten sa...

definitivt ingen löjlig kultur. de praktiserade väl asatron antagligen, där kvinnan var oerhöert mycket mer jämnställd än i muslimska länder i dag.

Anonym sa...

Alla länder har sina kulturer och sina storheter i historien.Som jag ser det finns det två väger för mänskligheten.Endera blir nästa världskrig ett kulturkrig eller kommer globaliseringen föra utvecklingen framåt så det bara kommer att finnas en jord med ett folk.Risken för det första alternativet är nog större och det andra alternativet kommer kanske först långt därefter./Minngor*S*

Tobbe S sa...

Jomenvisst...
Kvinnorna har alltid haft en stark ställning i vår del av världen. Första gången jag noterade det (även om jag nog tänkt att det var så) var när jag läste Peter Englunds "Den oövervinnerlige". Där skriver han om hur polska soldater, som under kriget drar in i Danmark, förvånas över de frigjorda och självständiga kvinnorna där. Själv har jag, som knegarunge/bonnunge, alltid vetat att det varit kvinnorna bland släkt och vänner som haft det sista ordet i allt väsentligt. Kvinnoförtryck och patriarkat verkar vara något som tillhört en fåtalig adel och elit. Så här skriver ärkekommunisten Jan Myrdal om våra familjetraditioner:

"Har ni funderat på att vi svenskar talar likvärdigt om morfar och farfar och om mormor och farmor? Det är inte så vanligt. Vi räknar nämligen släktskap både på kvinnolinjen och manssidan. Kognatiskt och agnatiskt heter det. Det har inneburit att vi aldrig i Sverige kunnat få sådant som klaner och därmed heller inte verklig blodshämnd. Vi blir alla insläktade på någon generation."

"Hos oss norrut i Sverige hade jungfrudom inte heller ett positivt värde annat än för borgerskapet (den fåtaliga adeln var europeiserat libertinistisk). Mödoms­ideologin fanns söderut. Skälet är enkelt. Klaner fanns inte hos oss och olikheterna inom byarna var inte särskilt stora vilket gav ungdomen större frihet att prova sig fram och förälska sig."

Skulle vi ta till oss berikarnas kvinnosyn och traditioner, skulle det innebära att vi steg tillbaka, i tiden, till en nivå där vi aldrig varit.

Robsten sa...

Ungefär vad jag försökt säga i artikel efter artikel, tack för de orden Tobbe;-)

LP sa...

Man skall väl inte gnälla i onödan, men varför är Volvo med bland uppfinningar? Visby och JAS kan jag nog förstå även om man där egentligen borde ha framhållit de innovationer som är viktiga i dessa high-techprodukter, men bara Volvo liksom? Öh...

I övrigt, Tobbe, intressant inlägg. Jag har läst mycket av Myrdals barndomsskildringar med stort behåll, men tycker att gubben rent politiskt framstår som mer och mer galen (om det beror på hans åsikter eller mina kan kvitta) ju äldre han blir. Han borde hålla käften om politiken och skriva skönlitteratur istället.

Dock mycket intressant citat från Myrdal du bjuder på! Värt att undersöka. Kan vara fint att banka i skallen på någon multikultiblindstyre som vill hävda hur fint det är med alla tidsresenärer från afrika, asien och mellanöstern som direkt från den mörka förmedeltiden, dimper ned i 2000-talets Sverige.

Det enda som är värt att beundra är deras förmåga att resa i tiden. Vad heter den arabiske fysiker som löst problemet med tidens linjäritet, och lyckats öppna ett hål flera hundra år bakåt i tiden och tvärs över hela Europa, ända upp i det moderna Norden? Står han månne i direktkontakt med Allah för att åstakomma detta underverk?!

Robsten sa...

Volvo är naturligtvis ingen uppfinning, inte ens en upptäckt. jag gjorde inte filmen he, he.

Tobbe S sa...

lp sa...
Vill du bilda dig en riktig uppfattning, om personen Jan Myrdal, skall du läsa hans förord till "Bakom stålvallen", en skildring av (högermannen och diplomaten)Arwid Fredborg, om hur livet i Nazityskland tedde sig under krigsåren. Fredborg och Myrdal står ljusår från varandra, politiskt, men Myrdal formligen dyrkar Fredborg för hans skildring. Myrdal står för, som jag ser det, stor bildningsnivå och hög intellektuell, rentav extrem, förmåga. Och han är alltid ärlig i det han skriver eller säger. Att han sedan satsat på en galen häst är en annan sak.

Anonym sa...

Volvo är ingen uppfinning, alldeles riktigt. Men både Volvo och Scania är in i helvete bra produkter. Det enda jag hört araber hittat på förutom sattyg, lär vara siffrorna. Blodsven

Robin Shadowes sa...

Tycker detta var ett bra initiativ. Vi borde lista inte bara rena uppfinningar men även andra kulturella gärningar för att på så sätt mota mörkermän/kvinnor som Dhimmifeldt och Måna Muslim i grind. Vad kommer hända med alla våra hällristningar och skeppssättningar i framtiden? Kommer dom sprängas i stycken av våra talibaner i sin strävan att förinta det gamla och bygga upp en ny kultur? Tänk bara vad som hände på 60-talet när massor av stadsdelar bara revs för att ersättas av höghus.

Anonym sa...

Visst kan vi vara stolta över Volvo!Den första bilen rullade ut 1927 från fabriken på Hisingen och inte sjutton var det några kulturberikare som var där och jobbade.Västvärldens uppfinningar har den vite mannen/kvinnan arbetat fram medan den muslimska världen sysslade med koranstudier.Kan ni tänka er,den muslimska världen låg ungefär 400 år efter Europa vad gäller boktryckning och den första tidningen kom 1828 i Kairo.Den första svenska tidningen startades 1645, säg det till dem som kallar oss "potatisar"! Tandsed

Andreas, arkeolog sa...

Nu tycker jag förvisso att det är lite för mycket pajkastning och för lite debatt och konstruktiva kommentarer här. Arabvärlden må idag vara ett betydligt annorlunda och från en västerländsk synvinkel omodernt och "bakom" samhälle. Detta förhindrar dock inte det faktum att dom vid tiden för deras första stora jihad och flera hundra år därefter (ca 700 e.Kr. fram tills den europeiska renässansen) låg mycket långt före europa i många många saker. När den europeiska läkekonsten ville skära av kroppsdelar på grund av lite utslag, skapade de arabiska läkarna salvor. När europa fallit in i "den mörka medeltiden" (efter romarrikets fall, tiden kallas så för att så mycket kunskap gick förlorad med roms fall) så utvecklas araberna, samt är faktiskt de som i stor mån ser till att antika grekiska och romerska skrifter kan bevaras i deras bibliotek. Det finns många exempel att ge. Sen att utvecklingen stagnerat i något skede är en sak, en mycket tråkig och farlig sak, men sannerligen inte samma sak som att "dom har bara kommit med jävelskap" eller som att dom inte tillfört några stora uppfinningar eller utvecklingsskeden till världen, för det är helt enkelt inte sant. Nyanserad debatt med perspektiv, tack. Utifrån en historisk kontext, som här i kommentarerna tas upp, så är det viktigt att påpeka detta. Men sätter man den historiska kontexten i kontrast till dagen, så håller jag absolut med om att utvecklingen sen länge stagnerat i de flesta arabiska länder. Koranen *i sig* har t.ex. en liberalare och mer jämställd syn på kvinnor än bibeln har. Men medan "västerlandet" reviderat, kritiserat, ifrågasatt samt även förkastat vissa av de dogmer som kristendomen ursprunligen står för, kan inte samma sak sägas i så värst hög utsträckning om arabvärlden gällande deras religion.

Andreas sa...

Robin Shadowes>>

Men visst finns det en oerhörd fara för våra fornlämningar! Framför allt i "kulturberikade" områden, så lever de farligt. I Jordbro finns Jordbrogravfältet, ett gravfält med gravar från äldsta till mellersta järnålder ( ca 400 f.Kr. - 500 e.Kr.). Det är Mälardalens största kända gravfält från denna period. Ni kan nog googla fram lite bilder, det är värt att se! Här finns flera resta stenar och annat. Väldigt ofta så är dessa omkullvälta, och stora bumlingar omkringrullade och vandaliserade. Kring järvafältet (bl.a. vid Husby) finns det såväl gravfält från yngre järnåldern (ca 500-1100 e.Kr.) samt runstenar. Runstenarna har blivit välta, översprejade, ristade i, etc. Att detta förekommer mer och mer i vårat avlånga fornlämningsberikade land är oundvikligt med en ökande population och ökande byggnation. Dessa problems utbredning är dock överlägset störst i de "kulturberikade" områdena. Personligen tror jag det beror mycket på våra politikers förakt för allt svenskt/nordiskt och vår egen historia. Uttalanden som de av bl.a. Sahlin och Reinfeldt (jag antar att ni vet vilka uttalanden jag talar om) tjänar inget annat till än att ge nyanlända till vårt land ett begynnande förakt för vår kultur och vår historia. Ett förakt som sedan späs på i de etniska och ofta svenskhatande/föraktande/fientliga enklaver som förekommer i våra segregerade förorter. De känner helt enkelt NOLL respekt eller samhörighet med de urgamla fornlämningarna som står som tysta monument över sveriges forntid och historia.

Kenneth sa...

Volvo har uppfunnit RDS (radio data system). Dessutom har dom ju alltid legat långt fram på säkerhetssidan. Så dom förtjänar sin plats på listan.

Andreas sa...

P.S. Jag är inte främmande till att guida eventuella intresserade på en tripp till länets mer kända eller "häftiga" fornlämningar. Om det finns intresse, säg till, så kan något säkert ordnas!

Anonym sa...

Jag håller inte med om att Koranen har en "liberalare och mer jämställd syn på kvinnor" än Nya Testamentet.I Koranen skall en kvinna som begått äktenskapsbrott dömas till 100 piskrapp, i annan sura står att hon skall låsas in tills hon avlider av törst/hunger.Jesus säger när man för en äktenskapsförbryterska till honom och vill att hon stenas "Den av eder som är utan synd,han kaste första stenen på henne(...)icke heller jag dömer dig(...)Gå,och synda icke härefter". Den muslimska kvinnans situation har varit och är fortfarande tragisk.Kristendomen har också förtryckt kvinnan men det beror på kyrkans tolkningar inte på Jesu ord. Jag säger som Selma Lagerlöf "jag tror inte att Gud tycker om religioner" Tandsed

Robsten sa...

Det kan bli aktuellt till sommaren. Skulle vara mycket intreserad. jag kan samla ihop ett gäng och vi kan naturligtvis betala för det. Du kan väl maila din kontaktinformation så hör jag av mig till sommaren?

Robsten sa...

Alltså det gäller Andreas och fornlämningar, är innihelvete trött nu, ha, ha.

Tobbe S sa...

Andreas arkeolog.....
...skall hålla sig till såll, borste, hacka och spade. Om vår traditionella kvinnosyn vs Islam bör han hålla snattran. Kvinnans starka ställning i våra trakter grundades långt innan vi blev berikade av Ansgar och hans hantlangare. Muslimernas kvinnosyn bygger på Semiternas skrifter, på samma sätt som vår bibel. Alltså bygger hela den kristna och muslimska kvinnosynen på gamla testamentetsurkunder. Vi har trots ihärdiga försök från Påvemakt och, senare, protestantiska potentater, lyckats behålla starka och självständiga kvinnor. Kognatiskt och agnatiskt som det så vackert uttrycks. Det du.... det smäller högre än semitiska, muslimska och latinska sandapors försök att packa på oss en usel kvinnosyn.

Anonym sa...

Bara en liten lätt Besserwisser-kommentar: Araberna uppfann inte de arabiska siffrorna. De uppfanns i Indien ca 400 år f.Kr. och spreds därifrån till araberna.

Robsten sa...

indoeuropeer således, kunde tänka mig det.

LP sa...

Tobbe och Andreas, jag tycker att ni båda verkar både ha intressanta kunskaper och åsikter.

Jag är varken arkeolog eller historiker, men väl född och uppvuxen i Sverige över en tid som omfattar 60, 70, 80, 90 och nu 00-talet (får se om det blir 10, 20, 30 och kanske även 40-talet framöver).

Min personliga utveckling är nog ganska typisk - först som barn omedvetet konservativ och traditionell, sedan medvetet radikal och rebellisk, därefter reflekterande med lätt eftertänksam inställning till det upproriska, vidare till ett försök att smälta samman och jämka, och sedan...

Våra kulturella identitet har mer och mer börjat intresera mig på senare år. Från att ha varit omedvetna självklarheter, har jag mera aktivt börjat reflektera över begrepp som "kultur", "etnicitet", "svensk" och liknande. De senaste två decenniernas ifrågasättande av just den identitet jag på ett kanske naivt sätt tagit för självklar, har såklart ökat denna medvetenhet.

Det finns olika sätt att förhålla sig till den nu uppkomna situationen, där bla Sveriges statsminister och ledaren för ett av Sveriges största partier gjort gravt nedsättande uttalanden om det enda vi som är etniska svenskar har att hålla oss till. Om vi nu inte skall bli som rotlösa små invandrarbarn som måste uppbära skattemedel för att odla vår självbild i diverse kulturföreningar.
Ett annat sätt är att helt förkasta det svenska som en primitiv förmodern rest, och se sig själv som en upphöjd kosmopolit. En del kan nog lyckas med det. En väldigt liten del misstänker jag, och förmodligen ofta en självuppfattning som endast varar under en kort (ungdoms-?)period av livet.
Ytterligare ett annat sätt kan vara att tokexellera i en nationalistisk chauvinism. Detta kan förmodligen kopplas samman med eller ersättas av en överdrivet nitisk hemfallenhet åt förfädernas religion.

Dessa förållningssätt anser jag är värdelösa. Jag är övertygad om att det finns ett förhållningssätt som fungerar, och jag tror att vår gemensamma historia är viktig då det gäller finna detta sätt. Det måste då handla om en så oförvanskad historieskrivnings som möjligt, som varken oförtjänt heroiserar, eller oförtjänt förringar det som åstadkommits av våra förfäder. Historien skall inte användas och förvanskas i politiska syften, varken av höger eller vänster. Det behövs inga försköningar, det är bra nog som det är om man jämför med omvärlden.

LP sa...

Snurrade till språket på en del ställen, men jag tror man fattar ändå. Borde kanske börja använda förhandsgranskning...

Robsten sa...

helt OK LP. tack för dina kommentarer;-)

Robin Shadowes sa...

Andreas, visste faktiskt inte att det redan förekom medveten vandalisering av våra forntida lämningar men blir ej heller förvånad. Detta är verkligen oerhört tragiskt. Våra förrädarpolitiker som redan bestämt sig för att byta ut både folk och kultur, bryr sig naturligtvis inte. En annan kommentar, då mussar hyser än större förakt för polyteistiska religioner än monoteistiska, så finns det en risk för att dessa lämningar kommer förintas likt dom afghanska Buddha-statyerna.

Anonym sa...

Detta med araber och siffror var en skröna jag hörde i unga år till sjöss. Vid närmare eftertanke verkar det ju helt obegripligt. Men har för mig att ingen lyckats bevisa var dom uppstod. Blodsven

Anonym sa...

Jag vill anmäla mig till Andreas guidning.Som du ser funkar det nu R./Minngor

Andreas sa...

Tobbe S>>

Jag betackar för för dylika spydiga kommentarer som den i inledningen av ditt inlägg. Om du tror att arkeologi endast är ett praktiskt hantverk utan några som helst krav på teoretiskt kunnande om forntiden så har du gjort en stor missbedömning. Det räcker inte med att sätta en spade i jorden och ta hand om några krukskärvor. Vi måste veta vad vi gräver, hur det ska grävas, vad för lämningar som vi förväntas hitta (datering, geografisk proveniens, etc), hur dokumentationen sker på bästa sätt, etc. Att jag sedan är nordisk arkeolog och inte specialinriktad på medelhavesområdets eller mellanösterns arkeologi/historia är en annan sak som måhända är relevant här. Dock så är jag utbildad även inom de tidsperioderna och områdena, även om jag inte arbetar där, plus att det under lång tid varit ett stort intresse.
Om du läser mitt inlägg igen så ser du säkert att jag inte nämner något alls om kvinnans ställning i förhållandet nordisk förkristen tid kontra kristendomen. Jag gör jämförelsen kristendom kontra islam. Jag säger:

"Detta förhindrar dock inte det faktum att dom vid tiden för deras första stora jihad och flera hundra år därefter (ca 700 e.Kr. fram tills den europeiska renässansen) låg mycket långt före europa i många många saker"

Med detta talar jag för det första inte specifikt om kvinnosyn, för det andra går jag inte in specifikt på mindre geografiska enheter (som Norden i förhållande till den islamska världen).

Vidare säger jag att den tidiga kristendomen (både i Norden och annorstädes) var MINDRE liberal mot kvinnor än samtida islam, men medan kristendomen under århundradenas lopp ställt sig mer liberala till kvinnors rättigheter så har islam stagnerat, för att idag (och i mitt tycke åtminstone sen renässansen i Europa) vara långt bakom i sådana frågor.

Det jag INTE nämner är nordisk förkristen tro i förhållande till någon av dessa religioner, men om du vill ha min åsikt så håller jag med om att kvinnor hade större frihet i Norden innan kristendomens införande än efter. Återigen, åtminstone fram till renässansen eller kanske ett par hundra år senare ändå. DOCK så skall vi ha i åtanke att de historiska källorna och beläggen för samhällets utseende under Nordisk forntid (fram till vikingatidens slut, ca 1100 e.Kr.) är knapphändiga. Vi kan ta reda på seder kring begravningar. Hur stora husen var. Vilka svärd och vilken keramik och vilka smycken man använde. Men dessa saker säger inte ofta mycket om hur samhället *såg ut* eller om olika sociala grupperingar. Men NÅGRA slutsatser kan dras, både av det arkeologiska källmaterialet samt de fåtaliga samtida skriftliga källor som nämner något om sådana saker. Och de fåtaliga slutsatserna lutar som sagt åt att kvinnan hade något mer frihet - men man *måste* var försiktig i sina tolkningar. Historieförfalskning/förvanskning är enligt mig fel och förkastligt och bör försöka undvikas.

Andreas sa...

LP>>

Väl skrivet!

Robsten och Minngor>>

Kul! Jag mailar till Robsten, så kan vi höras igen angående det framåt vårkanten när snön börjar smälta undan =) (Jag fortsätter också naturligtvis följa bloggen i vanlig ordning!)

Robsten sa...

Jepp då säger vi det Andreas;-) jag o Minngor är anmälda so far.
Läser man Eddan och en del andra skrifter så får man uppfattningen om att kvinnans ställning var förhållandevis stark i det förkristna samhället. En kvinna kunde skilja sig t.ex. om mannen var impotent, det tror jag inte går för sig i det nutida islamiska samhället.
Uppgifterna är naturligtvis tolkade och vi vet inget med 100 procentig säkerhet, man lägger ihop uppgifter från flera källor och tolkar dessa efter bästa förmåga. Det är just därför det är så viktigt med forskares etiska stringens när det gäller förutsättningslös tolkning som jag tjatat så många gånger om på denna blogg.
En forkare som stöder denna tolkning om kvinnans ställning är t.ex. Rune Palm som säkert inte är obekant för dig Andreas.

Tobbe S sa...

Tobbe S ber Andreas om ursäkt för att jag lät mitt koleriska sinne ränna iväg med mig. Jag blir bara så f-bannad när jag ser, vanligtvis sansade och förnuftiga, människor betrakta en lumpen kvinnosyn, medeltida strafftänkande och tjuvaktig afärsmoral som kulturell berikning. Jag, nota bene, placerar inte dig i den skaran.
/TS

Robsten sa...

Väl talat Tobbe, ber man om ursäkt för att sinnet rinner iväg så är man förlåten, åtyminstone på min blogg. har vissa problem med humöret själv;-)

Anonym sa...

Andreas skrev:
"Detta förhindrar dock inte det faktum att dom vid tiden för deras första stora jihad och flera hundra år därefter (ca 700 e.Kr. fram tills den europeiska renässansen) låg mycket långt före europa i många många saker"

Det är en sanning med stor modifikation. En populär och obildad osanning blir inte mer sann för att den ofta upprepas. Utan att förringa araber (som förvisso också har haft positiva sidor) var det sålunda knappast araber som var kulturbärare utan andra mellanösternfolk främst perser och nordafrikaner, som dessutom lutade sig mot bysantinsk kultur. Att vissa av dessa som t.ex. egyptier numera kallas för araber är möjligen relevant från nuvarande språkligt perspektiv men absolut inte från andra perspektiv (egyptier är t.ex. snarast ett berberfolk).

Dessutom "många, många" är åtminstone ett "många" för mycket. Fullt så mörk var inte den europeiska medeltiden, den var sålunda tillräckligt ljus bl.a. vapentekniskt för att, till skillnad mot t.ex. Egyptien (ett före invasionen kristet land), någorlunda framgångsrikt kunna stå emot islamska invasionsförsök.