söndag, november 16, 2008

KD lika stort som Sd enligt senaste SIFO

Enligt senaste SIFO har regeringspartierna tagit en bit på oppositionens försprång, Alliansen har närmat sig vänsterblocket med fyra procentenheter. Socialdemokraterna har backat mest av alla partier, de går bakåt med 2.9 procentenheter. Kristdemokraterna är enligt denna undersökning lika stort som Sd och skulle klara riksdagsspärren nätt och jämt. Den stora frågan inför nästa riksdagsval blir om KD kommer att sitta kvar i riksdagen eller åka ur.

Dilemmat för KD är att när partiet övergivit sina hjärtefrågor och anpassat sig till de andra Allianspartiernas politik så finns det inte så stor anledning för människor att rösta på partiet längre. Taktiken att alla nuvarande riksdagspartier triangulerar in sig mot mitten för att kapa åt sig mittenväljarna är på lång sikt obegriplig, det lämnar ju väljare på kanterna utan alternativ. Dessutom är det förmodligen så att en del "mittenväljare" står i mitten på den politiska skalan när det gäller ekonomiska frågar, i andra frågor står en hel del av dessa väljare betydligt längre till det som normalt kallas "höger".

Man kan förstå förvirringen bland kärnväljarna, när ett parti som KD slutar att föra fram kristna värderingar och åsikter, för att plötsligt börja försvara andra religioner. På kort sikt kan man förstå taktiken att triangulera in sig mot mitten för att kapa någon procent av väljarna från ett annat parti, men på lång sikt är taktiken obegriplig och dömd att misslyckas. Hela sättet att resonera på måste bygga på något slags tankefel. Gäller det att komma bäst ut i nästa opinionsmätning skulle taktiken vara rätt, men det är nog inte strategin för dagens partier, riktigt så dumma kan de inte vara.

Dessutom är det ett demokratiskt problem att alla nuvarande riksdagspartier rör sig mot mitten och börjar få politiska program som är förvillande lika varandra. Hela iden med demokrati är valmöjligheter för den enskilda väljaren. Det innebär val mellan olika alternativ. Att välja mellan partier som i princip driver samma politik i viktiga frågor är knappast verklig demokrati och lämnar inget reellt val till den som går och röstar.

Länk SvDLänk DN

16 kommentarer:

Anonym sa...

Enligt min mening var det ett misstag av S att ta Mona efter att dom själv har vingklippt henne.Hon är helt enkelt inte trovärdig längre och utstålar rädsla/hämningar.Det är jättesynd om en från början orädd och bra kvinna. Vad Kd anbelangar så har ju Alf aviserat att han kan tänka sig att komma tillbaka som en räddande ängel inför valet om det ser ut att gå åt helvete*S* /Minngor

Robsten sa...

Alf tror jag på, Mona har jag aldrig trott på;-)

Olbap sa...

SD är inte främlingsfientliga, de vill däremot att man ska se på sveriges ohämmade invandring (96.000 personer 2007) i nytt ljus. Jag är själv andra generationens invandrare från sydamerika, och jag är VÄLDIGT oroad av Sveriges långtgående islamisering, som alltmer visar sitt rätta ansikte. Sverige och Europa är REELT hotade, något som medelklassen/sverigesvenskar av vänsteråsikter/journalister (hej 68) har svårt att förstå i sina fina boningar i innerstan eller svensson-förorter (hej Täby, hej Vallentuna, hej Vaxholm, hej Danderyd), där de inte ser hur islamiserat delar av sverige REDAN är.

Anonym sa...

Som jag ser det dras vi i grunden fortfarande med sviter från andra världkriget. Hittler påverkar oss fortfarande vad gäller vilka åsikter som är rumsrena.Vissa självklarheter får man inte ge uttryck för idag för då förknippas dom omedelbart med hans sjuka syn på människan.Han skrattar säkert, där han befinner sig, när han ser hur hans hämd drabbar hela mänskligheten. Jag vet att detta är ett filosofisk tänkande och alla hänger inte med i min tankegång. Men det är kul att skriva det i alla fall.*S*/Minngor.

Robsten sa...

Tror dom fleta som besöker denna blogg hänger med i resonemanget M.;-)

Anonym sa...

Skönt att höra eftersom jag nyss blev tipsat om att mina tankar kan vara en säkerhetsrisk för mig själv. *S*/Minngor

Kraxpelax sa...

Rösta på Piratpartiet!

---

Se där, Sd och Kd jämnstarka enligt senaste välarbarometern. Det är trots allt en glädjande nyhet. En röst på Sd är inte bortkastad, inte för att Sd är kompetent, men här gäller att till varje pris slå en spricka i Maktens mur, och hur vi än vrider och vänder på saken ÄR nu en gång massinvandringen ett av våra största samhällsproblem alldeles oaktat hur vi vill lösa det, vilket äntligen måste ERKÄNNAS, varför Sd för mig framstår som andrahandsalternativet efter Piratpartiet. Hellre Sd än det förljugna Kd i riksdagen!

http://www.newsmill.se/artikel/2008/11/05/om-invandringspolitiken

---

Medan vi ändå har varann på tråden:

Så har vi här ett specialfall på den politiska urartningen i Sverige. Samma elände hela tiden. Samma fördomar, samma inkompetens, samma tugg och samma tomgång. Sådan är vår poltiskt-mediala överklass. Oduglig, bortskämd och totalt ointresserad av människornas verkliga problem.

http://www.newsmill.se/artikel/2008/11/14/darfor-ar-kvinnor-battre-utrikespolitiker#comment-5955

Å herregud vilket jävla trams. Det enda kvinnliga politiker bryr sig om är maktrhavarnas kön. Garanterat ingenting annat. De ältar och ältar och ältar. Samma jävla FLOSKLER om och om och om igen. På så sätt vill de främja sina egna karriärer. Varför kritiserar ingen detta skamlöst uppenbara missförhållande?

Den statsunderstödda knäppfeminismen är en samhällsfara.

Ludermässigt är bara förnamnet.

UT MED KVINNORNA UR POLITIKEN!

Anonym sa...

Jag håller inte med ovanför men har en annan idé. Hur vore det om man kunde införa vanliga löner och ta bort alla fallskärmar och förmåner för politikerna. Då kanske eldsjälarna skulle få en chans och det skulle bli en ointressant arbetsmarknad för karrierister. En tanke bara,/Minngor

Robsten sa...

Yes, men vem skulle införa det?

midgardsjarlen sa...

Minngor. Du har fel angående Hitler. Han befinner sig på ingen av de fiktiva platser vi tänker oss. Han är som den nyligen omtalade sonen till Osama bin Luden på ständigt resande fot. St.Per sände genast ner Hitler men Djävulen sände förskräckt upp honom igen. Varken Gud eller Djävulen tror sig klara av en sådan konkurrent. Så kan det gå.

Anonym sa...

Ja så är det ju. Det finns hur många lösningar som helst på världens problem ute i stugorna.En motfråga: På vilket sätt tror du att din blogg hjälper till att förändra världen ?.Jag tror nämligen att genom att prata om sakerna på kafferasten, middagar hemma och bloggar bland likasinnade händer det ingenting. Man kan bara förändra världen om man sticker ut hakan och förmedlar sina tankar till människor som inte har funderat i dom banorna ännu. Först då kan man få en snöboll i rullning. Men det är klart då krävs det civilcurage och att man brinner för saken./Minngor

Anonym sa...

Midgardsjarlen.Det där var jävla roligt.*skrattar gott* /Minngor

Robsten sa...

"" På vilket sätt tror du att din blogg hjälper till att förändra världen ""

Nä, du har nog rätt Minngor. Har jag intelyckats påverka ditt tänkande det minsta lilla, inte påverkat dig en liten liten smula, så kan jag nog inte påverka någonting;-)

Robsten sa...

Är det inte dags att du tar kontakt med en där polisen förresten Minngor?

Anonym sa...

Inte än. Jag har blivit varnat idag.Måste först vara till 100 % säker innan jag ger mig in i något.Jag är en försiktig general men när jag gör nåt gör jag det ordentligt.*S*/Minngor

Robsten sa...

oki, vi väntar på dig;-)