onsdag, november 19, 2008

Vem driver samhällsutvecklingen, vem tar konsekvenserna

Sveriges första s.k. "gated community" har invigts. Det är Victoria park i Malmöområdet. Det är en liten stadsdel i sig, som är inhägnad och bevakad. Området bjuder säkert på en del lyx och bekvämlighet, men den största drivkraften för att skapa sådana områden är säkerheten. Inte så konstigt tänker många människor. Otryggheten ökar år från år, likaså den grova brottsligheten. Vem vill inte bo i skyddade småsamhällen där man kan känna sig säker i en otrygg omvärld?

Säker många människor vill känna sig säkrare i sin hemmiljö. Få har råd att bo i dessa "communitys dock. I USA är det vanligt med dessa små samhällen med stängsel och vakter som patrullerar området. Utvecklingen går alltså åt samma håll som i USA. Få människor med mycket pengar får råd och möjlighet att bo skyddat. Det stora flertalet kommer dock inte få råd att bo i något "gated community". Är det denna samhällsutveckling vi vill ha? Vi lever i en demokrati, alltså borde det vara den stora massan röstberättigade som styr utvecklingen i samhället. Är det åt detta håll vi velat vandra? Svaret är med största säkerhet "nej". Det var inte så länge sedan vi inte ens låste dörrarna om oss. Vi gick ut i staden vilken tid på dygnet som helst och kände ingen fruktan för det. Läget är ett annat i dag som vi alla vet. Vårt samhälle utvecklas i en riktning vi inte vill, trots att det är vi väljare som skall styra utvecklingen. Demokratin fungerar inte som det var tänkt helt enkelt.

En förklaring är ju naturligtvis att vi påverkas av omvärlden antingen vi vill det eller inte, oavsett politiska beslut. En annan förklaring är att människor inte uppfattar konsekvenserna av politiska beslut. Om politikerna tar ett beslut så får det en konsekvens som är helt uppenbar och som media och politiker deklarerar. Dessutom får detta beslut bieffekter som varken media eller politiker gärna pratar om, i fall de ens tänker på dessa effekter själva. Ett exempel som är konkret läste jag i boken "Svensk maffia" nyss. Om inte Öresundsbron hade byggts så hade de brottsbelastade MC-klubbarna i Skåneregionen inte kunnat ha utvecklats på det sätt de gjorde. En ledare för en stor och fruktad MC-klubb citeras i boken och säger rent ut att "har de byggt bron får de ta mig fan skylla sig själva". Att det blivit lättare att röra sig genom gränser i Europa verkar mest kriminella organisationer tjänat på, vi som inte är kriminella har alltid rört oss obehindrat i Europa. Jag tågluffade genom Europa när jag var ung och jag hade inga som helst problem med några gränser.

Det mest uppseendeväckande i hela denna utveckling är att de människor (eller samhällsklass i alla fall) som drivit på utvecklingen mot globalisering och en mycket generös flyktingpolitik är de som kommer att bosätta sig i dessa "gated communitys". De kommer att låta oss andra stanna utanför i otryggheten som de själva skapat. De som pratar om globalisering och en generös flyktingpolitik är de som om ett tag kommer att bosätta sig bakom stängsel och vakter för att slippa konsekvenserna av deras egen politik. Konsekvenserna får andra ta.

Länk Aftonbladet

7 kommentarer:

Chrille sa...

Nomenklaturan i Sverige lever redan idag i ett slags "gated communities", främst i Stockholms innerstad bakom portkoder, men också i mer fashionabla kvarter i olika fashionabla förorter. Man lever långt ifrån både kriminella invandrare, otrevliga invandrare, kriminella svenskar och utsläppta psykfall. Och man slipper därför vare sig se eller ta ansvar för sina beslut, vare sig det är politiska beslut eller beslut att hylla eller kritisera vissa politiska inriktningar och personer.
Och de få gånger som någon i nomenklaturan råkar illa ut så är det fortfarande lätt att säga att den personen provocerade sina angriper. Man slänger helt enkelt sina egna till vargarna. Bara om antalet i nomenklaturan som råkar illa ut når en viss kritisk massa så kan vi förvänta oss ett ansvar från nomenklaturan, antagligen i form av en temadag i media om våldet mot politiker och journalister som ökat. Inte ett ord om att det ökat mot vanliga medborgare.

Robin Shadowes sa...

Dom slipper dessutom läsa om eländet eftersom dom kontrollerar meda stenhårt. Och mångkulturen bara fortsätter och brer ut sig.

Andreas sa...

Uppslag till blogginlägg? :

http://www.aftonbladet.se/wendela/article3777558.ab

Robsten sa...

Ja, jag såg det. Ääähh, bygg upp landet, ge pengar och resurser, samt utrota tallibanerna med alla till buds stående medel.

Norbergssonen sa...

Lite vid sidan om, men vill uppmana alla att hjälpa Rödebyfamiljen ekonomiskt. De riskerar annars pga av skadeståndet om 180 000 kronor att få gå ifrån hus och hem. Sätt in pengar på Stödfond För Den 50-Årig/bg 207-4474

Andreas sa...

Jag skulle helt klart stödja Rödebyfamiljen om jag hade råd att göra det.

Hörde ni förresten om pensionärskvinnan som fick 2000 kr i böter för misshandel, för att hon rappade en pojke över ändan, en pojke som i gäng med andra pojkar djäklats med henne en längre tid.

Andreas sa...

http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=1298&a=854197