tisdag, februari 03, 2009

Att vara socialdemokrat är att förneka sig själv

I en debattartikel på DN-debatt går Sahlin, Östros och Palm ut och kritiserar pensionssystemet. Det är i sak inte fel att kritisera detta system. Det är oerhört snålt för människor som jobbat och slitigt ett helt liv. Det genomfördes av fem riksdagspartier, däribland Socialdemokraterna, utan någon som helst debatt eller information till allmänheten. En dag stod vi där inför fullbordat faktum bara. De fem riksdagspartierna som var med i denna uppgörelse var Moderaterna, Centern, Folkpartiet, Kristdemokraterna och …Socialdemokraterna. Socialdemokraterna med Sahlin i spetsen tycker att "systemet gungar" för mycket i takt med konjunkturerna. Men snälla Sahlin och Östros det var ju ni som tillsammans med moderaterna snickrade ihop detta system som gör mig till en riktig fattigpensionär. Ni gjorde upp bakom ryggen på blivande pensionärer, ni gav ingen information till folket, ni bara drev igenom detta nya system. Sahlin och Östros skriver så här i artikeln.

Vi förväntar oss att regeringen är beredd att vidta åtgärder som innebär ett långsiktigt helhetsansvar för att på flera områden trygga framtiden för Sveriges pensionärer. Dit hör en välfärd som inte försämras och ett skatte- och pensionssystem som håller långsiktigt och över tid.

Men ni socialdemokrater har ju själva varit med om att göra framtiden otrygg för kommande pensionärer. Själv får jag antagligen samla tomburkar för att överleva som pensionär. Detta p.g.a. den pensionsöverenskommelse som just Sahlin med partikamrater skrev under. Snälla Sahlin, du och dina partikamrater har redan försämrat välfärden för alla, speciellt för kommande pensionärer. Vidare skriver författarna till artikeln så här.

Socialdemokraterna öppnar med detta för en diskussion med regeringen om hur den ekonomiska situationen för landets pensionärer ska kunna förbättras. Vi är beredda att ta ansvar för långsiktigt hållbara pensioner för framtidens pensionärer och har till dagens möte med oss konkreta förslag för att säkerställa ekonomisk kompensation för dagens pensionärer

Sist ni socialdemokrater gjorde en blocköverskridande uppgörelse så var det när ni genomförde det pensionssystem vi har i dag. Ett fruktansvärt dåligt system som berövade mig flera tusen kronor i månaden. Skall ni göra en sådan överenskommelse till? Låt varje parti eller i alla fall samarbetsblock komma med sitt förslag på pensionssystem. Därefter kan ni gå till val på det system ni förespråkar, så får väljarna säga sitt. Det vore demokratiskt riktigt. Förmodligen blir det aldrig tal om något sådant, att väljarna skall få ett ord med i laget. Som vanligt kommer väljarna få ett (1) alternativ att rösta på. Om nu inte något parti utanför riksdagen har ett bättre alternativ att erbjuda.

Länk DN-debatt

9 kommentarer:

Anonym sa...

2010 är det val och nu börjar sirenerna sjunga för att locka till sig röster.Pensionärsgruppen utgör ca 25% av valmanskåren så vart 4:e år brukar vi bli ihågkomna.Sedan förra valet beskattas vår pension högre än lön och nästa år sänks pensionerna!Nu sjunger S och snart faller M och de andra in med sina stämmor men den här gången vänder jag dem alla ryggen och röstar Sverigevänligt./Tora

Robsten sa...

BRA Tora! Dessutom skrev de alla på pensionsöverrenskommelsen, som berövar mig flera tusenlappar i månaden, jävla svin!

Robin Shadowes sa...

Här är ännu en som kommer vända dom sju systrarna ryggen. Det enda dom förrädarna kommer få av mig denna gång är långfingret. Rösten däremot kommer gå till någon som alla sju hatar mer än något annat i denna värld. Ja, jag hat blivit en stygg rasist och islamofob. Live with it, biatches!!!

Andreas sa...

Medan jag är emot dagens pensionssytem, är det också så att pensionärer har och hade en självbild av att de har det dåligt ställt ekonomiskt, medan de i själva verket inte alls har det. Det är viktigt att komma ihåg. Det är lite som med sjuksköterskestrejken för nåt halvår-år sen. Deras strejk var berättigad i folkets ögon, för att folket tror och trodde att sjuksköterskor har 13.000-15.000 kronor i månaden. Detta framkom genom flera enkäter, intervjuer, etc. Frågan är om de flesta skulle varit lika benägna att tycka att sjuksköterskorna gjorde rätt som strejkade, om det vetat att medellönen för en sjuksköterska ligger någonstans kring 24.000/mån. JA, dom SKA ha bra lön. men 24.000 i månaden ÄR en bra lön, över en svensk medellön. Det är enligt mig hyfsat grisigt att strejka med en sån lön.

Robsten sa...

Håller med om sjuksköterskestrejken, har alltid gjort, men INTE när det gäller FRAMTIDA pensioner. De som är pensionärer NU har ju fortfarande ATP, det kommmer INTE jag ha, och min pension kommer absolut att SUGA FETT!! jag vågar fanimig inte ens öppna det oranga kuväret längre, får en depression varje gång. det ligger fortfande oöppnat på kösbordet.

Om Sundberg skulle jag kunna säga en del, men debatten är avslutat, och jag kan säga att jag har inside information om en hel del saker som han säger bland kommentarerna. ursprungsartikeln orkade jag knappt läsa till slut, fan vad långt han skriver!

Ja, det är kristen tradition partiet värnar om, enskilda högt uppsatta medlemmar värnar om själva kristendommen, partiet är officiellt icke konfessionellt. men jag tycker du har ett korn av sanning, en nedtoning skulle vara välgörande. Speciellt sedan man läser om kristendomens införande i vårt land, den infördes med våld och blod av överheten, mot en motstrvig allmänhets vilja. Vår traditionella tro är asatron, så är det.

Tja, det var väl allt?

Andreas sa...

Jag gör likadant med det orangea kuvertet. Jag valde inga fonder heller, när man skulle göra det. Kastade allt skit som kom i brevlådan om att man skulle välja och jiddra. Det där är en grej som bara SKA "funka" utan att man ska behöva "hålla på", så att säga.

Som arkeolog måste jag dock nämna några ord angående det du säger om asatron. I Sverige verkar det som om kristendomens införande gick relativt lugnt till, i motsats till Norge och Danmark. Danmark kristnades av Harald Blåtand, enligt runstenen Jellingestenen som restes av honom. Där sägs det att "Han vann åt sig Danmark och Norge, och gjorde danerna kristna". Detta torde ha skett med tvång, kring år 974 e.Kr. Norge kristnades av Olav Trygvasson, som i princip sa "kristen eller död" kring år 1000. Konverteringen gick fort. Sverige har inte en sådan fast "punkt" för vår omvändelse. Här var det nog en långsam process, som avslutades i stort först kring år 1100. (Sen att det fanns vissa enstaka områden/ätter/etc som höll fast vid asatron längre i samtliga tre länder, absolut, men på det stora taget var det ungefär så här). Saker som tyder på att det inte var några stora religionsstrider i Sverige angående asatrons införande är t.ex. senvikingatida gravfält där det även finns obrända gravar utan gravgåvor (kristet influerade gravar) sida vid sida med de klassiska vikingatida brandgravarna med mängder av gravgåvor. Likaså under tidigaste medeltid, när omvändelsen i stort sett skett, så finns det på kyrkogårdarna ännu vissa gravar med mängder av gravgåvor. Vidare så finns det flera runstenar som uppvisar såväl kors som omnämnandet av t.ex. Oden eller Tor. Man har hittat smycken i form av kors i samma gravar som man hittat torshammarringar. Den populärkulturella bilden av asatron överdramatiserar kristendomens införande i Sverige. En intressant sidnotering är att vi innan asatron i skandinavien hade en annan kult, vilken vi vet väääldigt lite om. Nerthus-kulten brukar den kallas. En mer fruktbarhetsinriktad kult som vi kan se endast genom någon enstaka romersk källa, samt arkeologiska fynd. OCH, vi ser spår av den kulten i asatron! Nämligen i form av vanerna. Stiden mellan asar och vaner i asatron, tror man symboliserar en verklig religions-strid som ägde rum här uppe kring år 0. Och den gamla kulten, som då i längden förlorade fästet, lever kvar i den senare asatron i form av vanerna.

Robsten sa...

När kristendomen infördes så blev götarna kristna först. Delar av svearnas överklass och götarna försökte kristna svealand (svearnas land, snarare) Det var i princip mälardalen, Uppland och kusten ned till Västervik.

Svearna var motståndskraftiga och ville inte anamma den nya religionen. Det stod flera mycket blodiga slag mellan kristna och asatroende svear. Vi har slagit vid Lena 1208, slaget vid Gestilren 1210 (Gästre by finns fortfarande), slaget vid Ostra 1229. Vid den sista drabbningen vid Herrevadsbro så lovade Birger Jarl fri lejd för de som gav upp av de asatroende svearna. De gav upp till slut varvid Birger Jarl hugg huvudet av samtliga sveakungar (folkkungar, de sista). Där vann kristendomen slutgiltigt över asatroende. Kristendomens slutgiltiga seger kan dateras så sent som 1240 talet alltså. Rester har funnits kvar ända till vår tid, i vårt språk, vår vidskepelse och våra sagor.

Som lök på laxen bildade Birger Jarl en stad för att slutgiltigt skära av nordsvearnas handelsvägar och möjligheter till egen handel, den staden kallades såsmåningom Stockholm. Den staden grundades för att slutgiltigt utrota asatron och de äkta folkkungarnas makt.

kristendomen och asatron levde länge sida viod sida. Man kunde vara kristenn utåt, men asatroende i sitt privarliv o.s.v. i själva verket har Sverige aldrig helt kristnats, asatron har aldrig 100%igt varit utrotat, det är nivåskillnader som rör sig hela tiden. Nu är islam på frammarsch och sannolikt ökar intresset för asatron återigen. kristendomen är på klar reträtt, det fattar nog alla.

anki sa...

Att vara sverigedemokrat är att inte existera.

Robsten sa...

Du har din fulla rätt att tycka så Anki. Å andra sidan är det alla människor demokratiska rätt att "inte existera" om de så vill.