söndag, februari 08, 2009

Demokratin i gungning

I Kävlinge kommun sitter Sd med Kenneth Sandberg i kommunfullmäktige. Sd är dessutom vågmästare i kommunen. Denna situation beskrivs i som kaotisk och som ett demokratiskt problem. Saken är den att alliansen och vänsterblocket inte kan samarbeta rent organisatorisk, det skulle ju sticka i ögonen på väldigt många väljare. Alltså blir det ett vågspel vilka förslag som skall gå igenom och vilka som inte går igenom. Förslag från båda sidor kan gå igenom med stöd av Sd.

Enligt SvD har "statsvetare" sagt att ett liknande läge i svenska riksdagen som förnärvarande råder i Kävlinge skulle leda till en parlamentarisk kris. SvD nämner inte vilka statsvetare eller var de har sagt detta, det hör annars till god ton att hänvisa till just detta. Men i artikeln mumlas det från olika håll att de nuvarande riksdagspartierna måste bilda allianser över blockgränserna för att stänga ute Sd från en vågmästarroll.

Det är självklart bättre med en parlamentarisk kris än en demokratisk kris som vi har just nu i vårt land. Vi lever i ett samhälle där båda de politiska blocken gör upp i viktiga frågor utan att ens fråga väljarna. Vi har en situation där vi lever under en politisk korrekthet, där alla måste sjunga med i refrängen för att inte utsättas för repressalier på olika sätt. Rädslan är allmänt utbredd för att säga något förbjudet och därmed hamna i skottgluggen. Vi har exemplet i färskt minne från Malmö där poliser sagt olämpliga saker och där det förekommit olämplig namnsättning vid en övning. Polismästare och andra knäböjer och uttalar i korus hur hemskt de tycker det är. Samtidigt anar de flesta att åtminstone höga tjänstemän och chefer inom polisen måste ha känt till detta tidigare, utan att agera. Nu agerar de av rädsla för det etablerade samhällets repressalier.

Vi har en situation där både de politiska riksdagsblocken är ens i viktiga frågor, frågor som faktiskt saknar folkligt stöd. Det är inte block mot block, det är det etablerade politiska samhället mot folket och väljarna. DET mina damer och herrar, är ett allvarligt demokratiskt problem.

Länk SvD

10 kommentarer:

Anonym sa...

Gärna en palametarisk kris. Ser fram emot en sådan. Då kanske vi får demokrati i Sverige. De s.k. folkvalda idag spelar sitt eget spel och ger tusan i vad deras väljer tycker. Det är ingen demokrati det är politisk diktatur. Vi måste få en ändring.
Obama är bra för Amerika, SD är bra för Sverige.

Anonym sa...

Jag blev förvånad över att Sandberg blivit avskedad från Invandrarverket för att ha startat Folkviljan mot massinvandring.

Det är som att avskeda någon från Hamnmyndigheten för att arbeta politiskt för Importbegränsning eller att sparka en anställd i Försvarsmakten för att starta en Fredsrörelse.

Det är obehagligt att höra om sådana politiska repressalier mot enskilda för demokratisk verksamhet.

Nicke

Robsten sa...

Helt riktigt Nicke, bra reflexion;-)

Anders sa...

Svenska Dagbladets artiklar idag är, som vanligt, grovt tendentiösa. Man förtalar Kenneth Sandberg och Sverigedemokraterna upprepade med formuleringar som "kasta ut invandrare", "främlingsfientligt", "missnöjesparti", "missnöjespolitik" och så vidare. Till och med Ny demokrati får sig en släng av sleven och kallas "främlingsfientligt". Kenneth Sandberg får inte avsluta artikeln. Man tar inte upp hans motargument i kommunfullmäktigedebatten heller. Man kallar Boriana Åberg för "svenska". Man försöker måla upp det som ett skräckscenario att Sverigedemokraterna kommer in i riksdagen och försöker utmåla SD som orsaken till "parlamentariskt kaos" när det inte alls behöver bli så - och om det blir så beror det på de andra partiernas väljar- och demokratiförakt, inte på SD.

Man tar inte heller upp att Socialdemokraterna i Kävlinge har samarbetat med Sverigedemokraterna i flera frågor, vilket tidigare har uppmärksammats i andra medier, exempelvis Ekot, Sydsvenskan och Dagens Nyheter. Det är helt jävla otroligt att SD påstås vara "rasister" mot muslimer. När blev muslimer en ras? Fullt av politiskt korrekta floskler och lögner i den artikeln är det! Man tar inte upp något av de enorma problem som massinvandringen, mångkulturen, islamiseringen och massbrottsligheten har orsakat i Kävlinge och Skåne.

Sedan ignorerar man också i sin "analys" det mest troliga faktum: att Alliansen kommer att stödja sig på Sverigedemokraterna i utbyte mot att Sverigedemokraterna får igenom sina kärnfrågor - precis såsom har skett i Danmark och Österrike. Det finns dessutom ett stort stöd för ett samarbete med Sverigedemokraterna bland valmanskåren, särskilt bland Alliansens väljare, enligt en opinionsmätning från Synovate för några månader sedan. Man kan också torka sig i röven med analysen eftersom den inte tar upp att Sverigedemokraterna med största sannolikhet ligger högre i opinionen än vad som redovisas i opinionsmätningarna och att partiet kommer att växa ännu mer i valrörelserna. Det var inte heller bara Bengt Westerberg som lämnade tv-soffan utan även den dåvarande C-ledaren Olof Johansson. Den där Tommy Möller är väl socialdemokrat, eller hur?

Robsten sa...

Tommy Möller är sosse ja. Men det var Westerberg som lämnade TV soffan. Han sade innan valet att vara liberal, det är att inte hålla med dig, men att kunna då för din rätt att uttrycka din åsikt. Efter det lämnade han TV soffan när Ian satte sig.

Anonym sa...

Anonym #1.

Är inte alls säker på att
Obama är bra för USA och världen,
jag tycker att han verkar vara
inget annat än en pratkvarn...

/TC

Andreas sa...

Anders (och vem som helst som kan svara), jag hör ofta att SD egentligen har något mer väljare än vad som visas i opinionsundersökningarna, eftersom väljare som stödjer SD känner sig något stigmatiserade av sitt politiska val, och därför inte vill basunera ut det. Detta låter rimligt, och är fullt förståeligt. Jag anser fortfarande att vi inte kan hävda att det ÄR så här enbart i rimlighetens namn, utan jag skulle hemskt gärna vilja se siffor från de två tidigare valen. Gällande såväl riksdags- som kommun- och landstingsvalen. Att ställa dessa i kontrast mot olika opinionsmätningar som gjorts innan valen, detta borde visa om det verkligen ÄR så att SD har fått stöd av fler väljare än vad undersökningarna visade. Någon som kan skaka fram någon siffra? Tack på förhand.

Robsten sa...

I senaste valet var det klockrent Andreas. Sd låg klart under i opinionsmätningarna jämfört med det verkliga resultatet. Ja,jag har siffrorna någonstans på hårddisken, ger du mig lite tid att leta fram dessa?

DESSUTOM, under valnatten, när siffrorna VISADE att Sd MÅSTE få ett högreresultat, vägrade analytikerna att notera detta UNDER själva valnatten! De som INTE var riksdagspartier låg på ÖVER 3%, FORTFARANDE gav de Sd en alldekles för låg siffra. Vad trodde de, att Fi skulle kamma hem 2%?

Robsten sa...

SIFO och TEMO låg på 2.5 resp 2.2. inför valet. Och de partierna låg absolut NÄRMAST det verkliga resultaet. Du får helt enkelt lita på mitt minne. Jag kommer ihåg klockrent att dessa två låg närmaste, de andra institutetn låg och simmade långt borta.

Robsten sa...

Förlåt INTE partierna utan instituten.