fredag, februari 13, 2009

Slöja i skolan

På Västerorts gymnasium vill två kvinnor inte ta av sig "slöjan" som det står i rubriken. Skolan kräver att kvinnorna tar av sig sin niqab (inte slöja som det felaktigt står i rubriken) då det påverkar undervisningen. De två kvinnorna har anmält skolan till DO naturligtvis.

För det första så reagerar man på att det står ”slöja” i DN:s artikel, där står det inte nämnt en enda gång att det rör sig om en s.k. niqab, inte när jag läste artikeln i alla fall. För det andra så är det så självklart att man anmäler allt sådant här till DO (diskrimineringsombudsmannen). Det är mycket få av de beslut DO tar som har folkligt stöd, DO är närmast ett skämt i folkmun och ses som en avart av myndighetsutövningen. Nu är det inte klart vilket beslut DO kommer att ta i detta fall ännu. Skulle DO gå på kvinnornas linje så ruskar folk bara på huvudet som vanligt.

Att ha niqab och burka på sig när man går i skolan är fullständigt främmande i vår kultur, det är dock helt normalt i andra kulturer. Det förtjänar att nämnas, dessa sedvänjor är inte fel i sig, det är när användandet av dessa sedvänjor skall pressas in i vår kultur det blir fel. Flyttar man inte bara till ett annat land, utan en annan kultur, så får man anpassa sig en del vad gäller vissa saker, det är fullt normalt. Väljer jag att flytta till ett muslimskt land så kan jag inte dricka alkohol som jag är van vid eller göra en del andra saker jag normalt gör här. Jag kan inte kräva att dessa länder ändrar sin kultur. Samma sak borde gälla när andra människor flyttar till vår del av världen.

Våra politiker skulle lätt kunna ta ett vägledande beslut i grundläggande frågor som dessa, men de gör de inte. De skapar i stället en myndighet som skall avgöra vad som skall gälla. Man kan föreställa sig den impopularitet den politiker skulle drabbas av som godkände niqab i svenska skolor. Man kan också föreställa sig den kritik samma politiker skulle få från det politiskt korrekta etablissemanget, om politikern tog det omvända beslutet, så man skapar en myndighet i stället. Vilket beslut DO än tar är det ett politiskt beslut, som våra yrkespolitiker står bakom.

Länk SvD


Länk DN

4 kommentarer:

Anonym sa...

Tydligen finns något mer kopplat till de som bär slöja som man borde reflektera över.
Har ingen någonsin funderat vart alla slöjbeklädda tar vägen på kvällar och nätter i Sverige?
Varför ser man aldrig slöjor på kollektivtrafiken på kvällar och nätter, på dansgolv på resturanger och pubbar?
Existerar inte slöj fenomenet efter mörkrets inbrott i samhället??
Borde man inte ställa sig dessa frågor i ett upplyst samhälle?
Sedan vad sanningen är till att det är tomt på gatorn och torg i Sverige av sljöbeklädda kvinnor på kvällar och nätter, vet många utan att i framtiden behöva läsa böckerna…………Inlåst på samhällets bekostnad osv…
Vi talar om inlåsning av 100 000 tals i Sverige år 2009
En skandal som först visar sitt rätta ansikte vid en större brand i ett flerfamiljs höghus.
En mycket beklämmande historia för jurister och andra rättsvårdande myndigheter.

Anonym sa...

ISLAM:

INBILLNING i stället för UTBILDNING.
Religion i stället för LOGIK.
Bönestunder i stället för arbete
Präster i stället för domstolar
Självmordsbombare i stället för forskare

Anonym sa...

I västerlandet är det bara två grupper som traditionellt dolt ansiktet.

Rånare och bödlar.

Därför tar vi illa upp.

Anonym sa...

I Sverige döljer vi inte ansiktet. Det är vår kultur. Bara att anpassa sig! Eller flytta.