torsdag, juli 22, 2010

Piratpartiet inte värst utsatt


Göran Widham, kommunikationskonsult och piratpartist skriver (och har fått in, grattis) en artikel i SvD där han skriver om våra demokratiska spelregler, de explicita och de implicita. Widham konstaterar det många medlemmar ur ett annat parti också tvingats konstatera, att vår demokrati inte fungerar riktigt bra i praktiken. Att det är en representant för ett litet, icke etablerat parti som reagerar och påtalar bristerna i vår demokrati är inget som förvånar, det är de nuvarande riksdagspartierna som sätter agendan. 

Widham påtalar att vår spärr mot småpartier stänger ute en hel del människors åsikter från att höras i riksdagen. Jag tror att vi ändå måste ha en spärr någonstans, annars är risken att oseriösa småpartier frodas i vår riksdag och gör det till en lekstuga. Var gränsen skall gå kan man alltid diskutera, alla är i alla fall ense om att den inte skall höjas. Så här skriver sedan Widham i sin artikel.

Partier över ett visst röstetal får ekonomiskt stöd för att bedriva sin verksamhet. Partier utan ett visst valresultat i föregående val får själva stå för tryck och distribution av valsedlar.

Staten kan inte stå för alla utgifter för alla partier. Det är en svår spärr att komma över 1 procent och därmed få sina valsedlar tryckta av staten, men någon gräns måste det vara. Jag vill inte bekosta Kalle Anka-partiets valsedlar med mina skattepengar, förmodligen vill inte Widham heller det. Det är snarast för mycket pengar i omlopp när det gäller de etablerade partiernas verksamhet, det är också något som korrumperar vårt system. Vi kan reflektera över minskningen av frivilligt arbete i de nuvarande riksdagspartierna. Arbetar man frivilligt är det många gånger för att få en betald tjänst efter nästa val, inte för att man är en eldstjäl (de flammar med sin frånvaro om man så vill uttrycka det). Vidare i Widhams artikel så står det så här.

Svenska medier har en tradition i sin bevakning där de särbehandlar riksdagspartierna. De etablerade partierna har starka kopplingar till resursstarka aktörer i organisationssverige.

Här underdriver Widham problemet snarast. Mediernas giftermål med de "etablerade" partierna (jag anser att SD är ett etablerat parti, men här menar vi de nuvarande riksdagspartierna, de sju systrarna) är ett mycket stort och demokratiskt allvarligt problem. Det handlar inte bara om pengar (fast det också naturligtvis) det handlar om en ideologisk överrenskommelse, ett oskrivet avtal mellan media och det politiska etablissemanget att hålla ett visst parti ute från maktens korridorer (och jag menar inte PP främst). Allt detta för att man i grunden inte gillar detta partis politik. 

Hela detta samspel mellan det mediala etablissemanget och det politiska dito grundar sig på beslutet att införa det mångkulturella samhället och massinvandringspolitiken. Ett beslut som aldrig dryftades med valmanskåren utan plötsligt stod svenska folket inför fullbordat faktum. Ett större parti, just nu utanför riksdagen, har tagit tag i denna förbjudna fråga. Därav den mycket kraftiga reaktionen från både den mediala och politiska maktsfären. Våra mediala aktörer är skolade i någon politisk fortsättning på 60-tals revolten. 

Nu blev det inget av med att kasta etablissemanget över ända för våra vindrickande medelklass-revoltörer, i stället blev man själv mer etablerad än någonsin. Som plåster på de själsliga såren fick vi andra, som inte fick tillfälle att stå på barrikaderna och prata visioner över några flaskor rödvin, dras med införandet av det mångkulturella samhället.     


6 kommentarer:

Unknown sa...

Hej Robert,

Kent har en låttext som går såhär "vi blev som dom andra, vi blev som de andra"

Bra skrivet!

Anders B sa...

Jag tycker ändå beskrivningen var rätt träffande vad gäller etablissemangets behandling av dem med "fel" åsikter.

I slutändan tror jag artikelförfattaren var medveten om att detta främst drabbar SD men är ju så illa tvungen att hålla en generell profil för att överhuvudtaget publiceras.

Crille sa...

Vi som tillhör verklighetens folk måste alltså, om vi vill förändra det rådande paradigmet, för egna pengar skriva ut flygblad och själv distribuera dem. Har skrivit om varför det är så viktigt här:

http://aktualia.wordpress.com/2010/07/21/flygblad-och-opinionsbildning/

I bloggtexten finns en länk till hur opinionens mekanismer används för att hjärntvätta folk. Här är den länken separat:

http://tinyurl.com/36wwh7h

itsweden sa...

Det var en väldigt intressant blogg du hade Cavatus. Bra sammanställning av de största bluffarna i det här landet.

Anonym sa...

Kanske de som roestar paa Piratpartiet skulle vilja att just deras skattepengar ska gaa till Piratpartiet nu och inte till ex. Centerpartiet som redan aer fullsketna av pengar men aendaa aldrig lyckas faa tillraeckligt med medlemmar och roester?

Kanske de som ligger under 4% skulle ha proportiornerligt partistoed till antalet medlemmar eller antalet roester i foeregaaende val, eller naagot liknande, foer hur man kan tycka att det aer demokratiskt att helt sonika utesluta nya initiativ med en spaerr och sedan subventionera de etablerade handlar inte om demokrati, det handlar om att politikerna med makten kaenner sig otrygga.

De aer helt enkelt raedda foer de smaa initiativen och skulle dessa initiativ valsamverka som Akltiv Demokrati vill, skulle de faa braattom att hoeja spaerren foer att hindra dem.

Nej. Alla dessa ruttna blaverande politiker i slips och kostym som jaemfoer piratpartiet med Kalle Anka-partiet aer det stoersta hotet mot verklig demokrati, anser jag, och att ledningen i Piratprtiet valt bort valsamverkan med ex. FI Junilistan och Aktiv Demokrati foer att komma foerbi 4% oevergaar mitt foerstaand om de inte jobbar aat fel sida.

MVH
MrPerfect72
Medlem av Aktiv Demokrati

Robsten sa...

Att de valt bort valsamverkan med Fi har jag full förståelse för, vilka skulle vilja ha valsamverkan med de dårarna?