lördag, augusti 21, 2010

Hur humant är det med vård till papperslösa?


Både folkpartiet och Miljöpartiet går i valspurten nu ut och propagerar för att vi skall lagstifta om vård till de s.k. papperslösa människor som vistas illegalt i vårt land. Om dessa utspel ger några röster eller får motsatt effekt måste vara högst osäkert, speciellt när vi läser i tidningarna om hur illa vården fungerar för våra egna medborgare.  I dagens SvD står det om kraftig överbeläggning på Karolinska i Solna. Patienter får ligga i korridorer eller hyses in på den avdelning som råkar ha lediga platser, vilket enligt artikeln får till följd att t.ex. en cancerpatient kan få tillbringa flera dagar på en avdelning för plastikoperationer med en kraftig vårdförsämring som följd. 


Vidare står det om att intagning av nya patienter stängts p.g.a. överbeläggningen, sjuksköterskor har fått jobba dubbla pass p.g.a. personalbrist. Vi tittar på detta citat från artikeln i SvD. 


I en rapport till Socialstyrelsen tidigare i sommar säger sjuksköterskor vid kliniken att läget är ohållbart och att det är svårt att garantera patienterna en säker vård.
–Vi hade förväntat oss någon form av ingripande eftersom läget varit så allvarligt, säger ett av de fackliga ombuden som inte vågar framträda med namn.


Inte nog med att vården upplever en allvarlig kris, fackliga ombud vågar inte framträda med namn eftersom de tydligen väntar sig repressalier. Sjuksköterskor säger att läget är ohållbart och att de inte kan garantera en säker vård för patienterna. Vad gör då FP och MP i detta läge? Jo de går ut och kräver vård för papperslösa också. Människor som enligt alla regler inte har rätt att vistas i detta land. Vidare så står det så här i artikeln.


Inför nästa säsong kommer Stefan Engqvist att kräva fler vårdplatser. Men huvudskyddsombudet Marta Christensson oroar sig ändå för framtiden.
–Istället för att bygga på vårdplatser bygger vi ett monster i nya Karolinska som kommer ha färre vårdplatser, vi förstår inte hur det kommer gå ihop. Vi behöver 200 vårdplatser till, säger hon.


Så inför framtiden har våra politiker i sin outgrundliga visdom beräknat och planerat för färre vårdplatser på Karolinska, detta trots att det råder en skriande brist på vårdplaster redan i dag. Marta Christensson förstår inte hur det går ihop och det gör faktiskt inte jag heller. Till slut så står det så här i artikeln.


Även Sol-Britt Lonne-Rahm, överläkare och ordförande för Karolinskas samt Stockholms läkarförening, är kritisk till den långsiktiga planen för att möta vårdplatsbehovet och skräms av den hårdnande attityden inom sjukvården.


Överläkare Sol-Britt Lonne-Rahm är kritisk till de långsiktiga planerna för Karolinska och "skräms av den hårdnande attityden inom sjukvården". Vi har alltså överbeläggning, kris och en hårdnande attityd inom svensk sjukvård. Våra riksdagspartier verkar inte vilja ta i denna fråga, trots att den inte borde vara känslig och att det torde finnas röster att fiska på vallöften angående vården i vår huvudstad. I stället går två partier ut och ägnar sig åt att kräva vård för papperslösa. 


Naturligtvis skall ingen ligga på gatan och dö i vårt land, inte ens de som går under den något felaktiga benämningen "papperslösa". Naturligtvis skall även de som befinner sig här illegalt få akut vård om behovet finns. Det är dock enligt all logik och nuvarande regelsystem så att har man fått avslag på sin asylansökan av västvärldens kanske generösaste asylsystem, så skall man lämna landet. Tar man sig in i vårt land på olaglig väg eller med ofullständiga resedokument så skall man enligt Svea rikes lag avvisas, allt annat är att ignorera de lagar vi har. Vilka fler lagar kan vi bortse ifrån om utlänningslagen kan brytas med makthavarnas goda minne? 


Det inhumana är att luckra upp reglerna så att varken vi eller omvärlden vet vad som gäller. Ju fler undantag och ju luddigare våra politiker uppträder, ju fler "papperslösa" lär vi få. Vi är redan nu en bra bit på väg mot kaos och anarki vad gäller dessa områden. På sjuttiotalet fanns det sannolikt fler konflikter och mer misär på vår jord än i dag, ändå hade vi inga "papperslösa" då, vad kan det bero på?

Länk SvD Karolinska

Länk DN debatt

24 kommentarer:

MS sa...

Om anarki och normlöshet är det våra folkvalda så hett önskar vilka är vi då att döma?

z999 sa...

Sant MS. Jag tycker att vi får väl konstatera att det är detta dom tycker och sen får väljarna bedöma.

Gunnar Karlsson sa...

Jag har aldrig litat på vare sig FP eller MP, men att representanter för dessa båda partier skulle uppmuntra till lagbrott, det hade jag aldrig trott. Jag förstår inte heller varför man kommer med ett sådant utspel. Om de som vistas här i riket i strid med våra lagar, hade haft rösträtt, ja så då hade det ju varit en helt annan sak.

z999 sa...

Gunnar, det kanske är anhöriga till dom som har rösträtt och att det påverkar?

MS sa...

Jag tror inte att detta har med valboskap att göra utan ett inre tvång hos vissa människor att känna sig finare och mer moraliskt högtstående än andra. Dom återfinns just ofta inom politiken och inom media. Att dom sedan inte alltid lever som dom lär är en helt annan fråga. En typ av människor som jag får ett allt mindre tålamod med ju äldre jag blir.

Robsten sa...

Håller nog med MS här. Tittar man på kommentarerna till artiklarna så förlorar snarare dessa partier röster på utspelen. Det är ett inre tvång som Reinfeldt sade om sossarnas skattepolitik, de kan helt enkelt inte hålla fingrarna i styr, de kan helt enkelt inte låta bli att spela humana.

MS sa...

Ja, om Fru Sahlins dröm om ett välfärdsparadis ska bli verklighet så får vi nog kallt kalkylera med ett skattetryck runt 100%. För vissa grupper vill säga.

Rune sa...

"Vi har alltså överbeläggning, kris och en hårdnande attityd inom svensk sjukvård. Våra riksdagspartier verkar inte vilja ta i denna fråga, trots att den inte borde vara känslig och att det torde finnas röster att fiska på vallöften angående vården i vår huvudstad."
-----------------
De vill inte ta i något som kan verka vara obehagligt. De smiter undan hela tiden istället för att sätta ner foten.
Om politikerna kunde hålla i minnet vilka som är deras uppdragsgivare så skulle inte detta vara så svårt.

Robsten sa...

The Seventies handlade i kväll mest om 10cc och Wings, inte lika bra som förra gången, men kul att se på. Missa inte nästa avsnitt.

z999 sa...

Jag gillade 10cc men wings blev inte riktigt min favorit.

Robsten sa...

Paul McCartney ser så jäkla engelsk ut, gör han inte? Eller är det jag som fantiserar?

Stig sa...

Jag förknippar alltid "papperslösa" med flyktingar och flykting-"barn" men det är väl kanske en del anhöriginvandrare som också är "papperslösa". I så fall: Är de flesta "papperslösa" anhöriginvandrare eller flyktingar?

På tal om 10CC. Deras bästa plattor var de tre första "10cc", "Sheet music" och "The original Soundtrack". Sedan hoppade Lol Creme och en till av och därefter tynade 10cc bort tycker jag.

z999 sa...

@Robsten:
"Paul McCartney ser så jäkla engelsk ut, gör han inte? Eller är det jag som fantiserar?"

Stämmer exakt tycker jag. Håller med Stig angående 10cc.

Robsten sa...

"Jag gillade 10cc men wings blev inte riktigt min favorit. "

Nä, men de gjorde ett par bra låtar, absolut.

Robsten sa...

Band on the run, var bra.

Robin Shadowes sa...

Mina favoriter med 10cc är Original Soundtrack somär inget mindre än ett mästerverk. Original-sättningen gjorde ytterligare ett album How Dare You som inte är lika bra som föregångaren men ändå väldigt bra. Sedan hoppade Godley & Creme av och gjorde trippel-LP'n Consequenses som PR för sin Gizmo. Albumet innehåller även dialog skriven av komikern Peter Cook som även medverkar och gör vissa röster på detta tema-album om jordens undergång. Känns det temat igen kanske? Fast detta var 1977. Samma år släppte 10cc sitt allra bästa album under den reducerade sättningen med namnet Deceptive Bends. Efter nästa album Bloody Tourists var framgången slut men 10cc får ändå räknas som ett originellt 70-tals band med en hel del bra låtar i bagaget. Tycker serien kunde gott ha fokuserat mer på symfoni-rocken som fick alldeles för lite ytrymme, bara lite grann Yes i ett avsnitt. Svagt, SVT. Förmodligen kommer väl resten av serien bara att handla om punken. Så fall kommer jag sluta se på serien. Det är världens mest överreklamerade musik-genre. Vilka förutom journalisterna och kultureliten älskade egentligen skiten? Förmodligen inte särskilt många.

Stig sa...

Ursäkta jag sticker ut hakan lite men...:
Band on the run och Venus and mars var mina favoritplattor av McCartney. Lennons solo-skivor var också bra men inte lika medryckande. McCartney fullföljde Beatles enkla popstil medan Lennon blev mer poetisk, självbespeglande och melankolisk.
George Harrisson gjorde faktiskt sin bästa LP:n strax innan han dog. Och Ringo Starr.. Lika anonym som i Beatles och försökte bli filmskådis, inte så mycket bättre det...

Börjesson sa...

"Naturligtvis skall ingen ligga på gatan och dö i vårt land, inte ens de som går under den något felaktiga benämningen "papperslösa". Naturligtvis skall även de som befinner sig här illegalt få akut vård om behovet finns."

Men är det inte just det förespråkarna säger? Dvs att finns det ett akut vårdbehov så skall personen tas om hand, så får man bråka om betalningen senare. Rätt självklart egentligen, så jag inser inte riktigt vad debatten handlar om. Det finns väl ingen motsättning mellan detta och att bli hårdare på att verkligen hitta och utvisa personer som vistas i landet utan tillstånd. (Vilket det tyvärr inte är särskilt många som förespråkar, verkar det. Men det är ju en helt annan diskussion.)

Robsten sa...

"Men är det inte just det förespråkarna säger?"

Nej, då hade det inte funnits någon debatt alls, förutom den lilla detaljen att de skall avvisas efter erhållen akutvård naturligtvis.

Avvisas personer efter erhållen vård är det ingen som bråkar om betalningen, inte jag i alla fall.

Robsten sa...

För och fortsätta att vara OT (vi vet vad vi tycker redan, allihopa) så botaniserade jag lite på Tuben, söndagar är ofta enda chansen till detta. Jag hittade den här av Thomas Andersson

http://www.youtube.com/watch?v=fT4URg1sBAY&feature=related

Tycker den är ganska juste, gillar filmen också. Kom nu bara inte och säg att han är antirasist också. Då får vi skippa honom också.

Stig sa...

Egentligen är det fel att AFA och liknande slödder fått ensamrätt till benämningen Antirasister. Jag har själv antirasistiska tankar och värderingar och inte rasististiska och det finns väl inget däremellan, eller?
De självföhärligande och aggressiva antirasisterna borde ges en ny beteckning som t.ex. "de militanta antirasistera" eller "de fundamentalistiska antirasistera" eller "de självförhärligande/narzissistiska antirasisterna" eller något annat passande som skiljer dem från vanliga vettiga svenskar som inte är varkens rasister eller stenkastande antirasister.
Samma problem med "feminist". Säg "jag är inte feminist" och det tolkas som "jag är kvinnohatare".

z999 sa...

Stig, jag brukar lägga till självutnämnda och självgoda till ordet antirasist för att förtydliga vilka jag menar. Men det blir lite långt. Det är ju tragiskt att ordet antirasist börjar bli ett skällsord liksom feminist. Historiskt sett så ska man komma ihåg att Martin Luther King aldrig blev benämnd antirasist. Han hade inga problem heller att tala om olika raser, det viktiga var vad människorna hade i hjärtat.

My Svensk sa...

Ska vi lämna skadade och döende människor utan vård? Tänk om det var du eller någon du håller kär som var i den situationen. Skulle du tycka likadant då?

Robsten sa...

@My svensk

Var god läs artikeln innan du kommenterar.