torsdag, augusti 19, 2010

"Verklighetens folk" bor inte på Södermalm


En gång i tiden var Södermalm i Stockholm en charmig arbetarstadsdel där klämchecka söderkisar bodde. En del av stadsdelens invånare hade klara alkoholproblem med på något sätt ökade det bara charmen i stadsdelen. Även alkoholisterna i stadsdelen var charmiga och vänliga, trots att de understundom tvingades till den något simpla sysslan tiggeri. Stadsdelen var på denna tid ganska röd, politiskt sett.

Det bodde dock sannolikt en betydande andel medelklassmänniskor på Söder även under 60 och 70-talet. Det var dock en annan typ av medelklass än den som bor där nu. Dagens medelklass på Söder är i stor utsträckning journalister, mediemänniskor och andra som på något sätt kan sägas vara "inne".

I en artikel på SvD så skriver journalisten Mustafa Can om Miljöpartiets stora framgångar just på Södermalm. Inte mindre än 20 procent av valmanskåren på söder röstar enligt Can på Miljöpartiet. Det är dock det "nya Miljöpartiet" man röstar på, Miljöpartiets historia är betydligt mer penibel än Sverigedemokraternas med vansinniga förslag på att avskaffa bankräntan och andra liknande förslag. Så här står det om Miljöpartiets politik i artikeln.

Miljöpartiet skulle bli ett framstegsvänligt parti med avancerade tekniksatsningar, snabbtåg, forskning – allt med grön profil. Och ändå stå fast vid en politik som värnar om flyktingar, hbt-rörelsen och feminismen. Ett modernt parti som försvarar individens frihet ska självklart även vara fränast i sin kritik av Ipred- och FRA-lagstiftningar.

Även MP värnar flyktingar, hbt-människor och feminism, som precis alla nuvarande riksdagspartier i vårt land. Att "värna flyktingar" är i sig en underlig formulering, det bästa vore väl om ingen tvingades fly? Partier som inte är för "feminism" är en omöjlighet i vår demokrati verkar det som. Ideologin "feminism" är något som alla helt enkelt skall bekänna sig till, annars är man inte välkommen i klubben. Självklart tilltalar denna så vanliga politiska mix den nya strömlinjeformade medelklass som nu befolkar Södermalm. Så här står det i artikeln om stadsdelens förvandling.

Det händer överallt, i New York, London, Köpenhamn såväl som i Malmö: gamla, nedslitna arbetarstadsdelar förvandlas raskt till ståndsmässiga kvarter. De hastigt stigande hyrorna och bostadspriserna kommer med riskkapitalister, reklamare, modefotografer, stylister, krögare, mediekändisar, popdrottningar och finansfamiljer som söker billiga lokaler eller kvarter med lite autenticitet.
Delar av ursprungsbefolkningen drivs till förorterna. De nyinflyttade är bohemchica nog att befläcka sin välanpassade värld med en lagom dos radikalitet, lagom farlighet, lagom upproriskhet. Se så charmerande med jovialisk arbetarklass som slänger sig med slang och rullar in V75-kupongen i kvällstidningen! Vi bor trots allt i Cornelis nejder med Bajen, utblottade konstnärer, gubbkeps och billig bärs på Gröne Jägaren. Om vi ändå hade fått uppleva Ebba Grön på Musikverket. 

Som artikelförfattaren skriver är utvecklingen förmodligen naturlig och kanske till en del ofrånkomlig. Den politiska förvandlingen kommer med förnyelsen av befolkningen, de politiska korrekta åsikterna kommer också med "reklamare, modefotografer, stylister, mediekändisar och popdrottningar". Vi kan svårligen tänka oss att en känd stylist eller popdrottning går ut i media och öppet deklarerar att hon tänker rösta på SD. Karriären vore nog över för denna popdrottning fortare än någon hinner säga "flaska". "Verklighetens folk" bor inte längre på Södermalm, de bor i förorten.

24 kommentarer:

peder sa...

Intressant läsning. Är själv journalist och söderbo sedan länge och kan hålla med om att "klientelet" i stadsdelen har förändrats enormt genom åren. Själv väljer jag att bo kvar på Södermalm just för att få slippa mångkulturen. Men det får man ju inte prata högt om. Tack för en intressant och välskriven blogg dock.

MS sa...

@peder

"Själv väljer jag att bo kvar på Södermalm just för att få slippa mångkulturen."

Det är du nog inte ensam om. Det är som bekant betydligt enklare att vara solidarisk med mångkulturen på ett tryggt avstånd. Att sitta och förfasa sig över SD och alla rassenasseislamofober i ett område där den enda Muhammed eller Ahmed man kommer i kontakt med är dom i kemtvätten eller kvarterets pizzeria. Det är just detta hyckleri som retar många. Speciellt dom som bor i dom riktigt utsatta områdena.

Jag hymlar inte en sekund med att jag noga tittar på vilka som bor i området innan jag flyttar dit. Nu gäller det i o f s bara vissa grupper av invandrare utan även andra faktorer. Där jag bor nu är det helt ok men nu har det börjat komma familjer där kvinnor bär slöjor och det har redan blivit oroligare i området med mer spring sent på nätterna och för att inte tala om ockupationen av tvättstugan. Jag räknar kallt med att området är "obeboeligt" om ca 5 år. Sad but true.

Anonym sa...

Har bott både på söder och i olika förorter. Just nu så bor jag strax söder om söder och det är lite MENA folk i området.
Mitt hus ombildades från hyresrätt till bostadsrätt för något år sedan.
Det känns otroligt skönt, då det betyder att det kommunala bostadsbolaget inte kan börja fylla upp tomma lägenheter med nyanlända flyktingar.
Ett säkert sätt att förstöra ett område.

Stig sa...

Off topic

@Robsten
Jag tog Danmarksfärgan igår och köpte en flask Black Grouse (1 liter)som du rekommenderade. Sitter och smuttar på den i dag och vill härmed verkligen tacka dig för rekomendationen. Den blir godare och godare för varje glas! Farliga grejer det där... :-)

Robsten sa...

Japp, I told you.

Robsten sa...

Peders inlägg är intressant, men, hmm... ja, ja. Bara det inte är Z som är på humör, ha, ha ;-)

z999 sa...

@Robsten:
"Bara det inte är Z som är på humör, ha, ha ;-)"

Inte den här gången. :-)
Jag är också misstänksam men det spelar egentligen ingen roll.

MS sa...

Z, du behöver inte skriva något mer. Bara hinta att det var du ;-)
Nej, min Z-radar gav inte utslag inte denna gång.

@Robis

Du har nog många hemliga beundrare bland journalister med tanke på hur duktig du är på att skriva tänkvärda artiklar om den absurda situation som råder i dagens Sverige.

Robsten sa...

Det var ju berömmande ord MS, men dels är jag väl lite misstänksam av naturen, dels var det formuleringen "Själv väljer jag att bo kvar på Södermalm just för att få slippa mångkulturen" som fick en liten klocka att plinga." Det naturliga är ju att man väljer att flytta, men bor kvar av gammal vana, by default s.a.s. Typ, man väljer att bo kvar i Fittja, men Södermalm, där bara bor man. Men det kan mycket väl tänkas att jag ser spöken på ljusan dag, ha, ha.

Stig sa...

Hej Z999.
Vi har ju ofta haft diskussioner i temat "alla människors lika värde". På en gammal blogpost här på Robsten "Kort reflexion om allas lika värde" lade jag in ett långt inlägg (för sent) som sysselsatt mina tankar länge om detta. Skulle var roligt om du läste det och gav din rektion.

MS sa...

@Robsten

Ja, man vet aldrig. I o f s så ser väl även folk på Södermalm varthän det barkar och förstår att det är bäst att stanna kvar. Priser och att det är få hyresrätter gör ju området relativt förskonat. Oavsett om det var ett troll eller inte så gav signaturen peder uttryck för det hyckleri som vi alla vet förekommer i dom "humanistiska" kretsarna.

Btw, noterar med förtjusning att din partiledare har slutat att klä sig i gubbkoftor. Han kanske läste mitt inlägg i våras ;-)

Robsten sa...

@MS
Nja, tror han tittar in då och då. Men vet det inte.

@Stig
Sannolikt många tankar här som aldrig blir tillräckligt lästa. Det skrivs ju så mycket på nätet i dessa dagar.

Robsten sa...

Har ni förresten läst Poohls sanslösa artikel om Sundströms sanslösa program om SD:s väljare?

http://www.newsmill.se/artikel/2010/08/18/medierna-missar-sds-st-rsta-problem

Anonym sa...

Är han släkt med Nalle Puh?
Allemand.

peder sa...

Måste förtydliga några saker kring mitt tidigare inlägg. Ja, det är sant på sätt och vis att jag bor kvar på Södermalm av gammal vana. Har bott på söder i 30 år nu(är 35)och är väl något av en lokalpatriot. Mina bästa vänner bor alla nära (sofo såklart) och vi gillar att fika(latte). De flesta av oss röstade tidigare åt vänster men nu är de flesta moderater. Kanske för att alla köpt bostadsrätt de senaste åren. Har försökt att ta upp den misslyckade invandringspolitiken några gånger, och får ibland visst medhåll, men skulle jag säga att jag funderade på att rösta på SD skulle jag bli idiotförklarad. Det är tyvärr inte rumsrent ännu. Inte här i sofo i alla fall.

Andreas sa...

Vill inte vara elak, men Peder låter verkligen som en parodi på verkligheten. Är det sant, eller är det någon som försöker vara lustig?

z999 sa...

@Stig:
"Vi har ju ofta haft diskussioner i temat "alla människors lika värde". På en gammal blogpost här på Robsten "Kort reflexion om allas lika värde" lade jag in ett långt inlägg (för sent) som sysselsatt mina tankar länge om detta. Skulle var roligt om du läste det och gav din rektion."

Ska kolla.

z999 sa...

@Stig:
Jag svarade under posten och kopierar det hit också.
Det var rent ut sagt skitbra skrivet av dig Stig. Det kändes inte kryptiskt och bortförklarande som det gärna kan bli när man (även jag) ska förklara det orimliga i begreppet allas lika värde. Det gav ett ärligt intryck också att du inte duckar för "generaliserande" och "fördömande" tankegångar och beskriver nyttan av dom och framförallt varför dom behövs. Jag är glad att du tipsade om det eftersom jag annars hade missat det och det gav mig inspiration till hur jag ska svara i fortsättningen i den typen av diskussioner. Har redan en del uppslag klara i huvudet.

Anonym sa...

intressant ang. våld mot politiker/etc. inget nämns om att sd drabbas hårdare än andra av detta:

http://www.dn.se/kultur-noje/debatt-essa/sa-hotar-extremhogern-kritiska-journalister-1.1155388

Stig sa...

Z999
Tack Z, frågan är ju inte bara rent politisk utan även lite filosofisk och därför intresserar den mig och uppehåller mina tankar om det.
Vad menar man med alla de ramsor och uttryck används..? Den lingvistska delen av filoasofin (antar jag) m.a.o.

Stig sa...

"Har redan en del uppslag klara i huvudet"
Låt oss höra, Z999!

Robsten sa...

Då får jag be om ursäkt Peder, för min förmenta misstro. Vi har ju troll från alla håll och kanter nuförtiden. Din profil stillade ju inte heller misstänksamheten, skapad i augusti helt utan info eller kommentarer, men du har väl dina skäl kan jag tro.

Jag tror förövrigt inte att man vinner på att på allvar spela antirasist eller kycklinghjärna, man kan göra det på skämt naturligtvis som Z, men inte för att vinna politiskt på det. Det finns ett gammal ordspråk att ärlighet vara längst, och jag tror att det ibland stämmer.

z999 sa...

@Stig:
"Låt oss höra, Z999!"

Det kommer, men i rätt sammanhang och helst i en diskussion med någon som tar såna uttryck på allvar.

Jag är också intresserad av alla dessa klyschor och klichéer och hur det kan komma sig att så många tar dom på allvar fortfarande. Speciellt när dagens riksdagspolitiker använder begreppet allas lika värde så låter det för mig som när en prostituerad säger till en kund att hon älskar honom. Det är som någon typ av rollspel för att boosta egot på folk som inte är speciellt trevliga.

My Svensk sa...

Självklart kan inte en kändis ställa sig och säga att man stödjer ett inhumant parti officiellt.