lördag, oktober 09, 2010

Är det fult att vilja hjälpa människor på plats i deras hemländer?


När Sverigedemokraterna vill hjälpa människor på plats i deras hemländer så kritiseras de för att vara "främlingsfientliga" och inhumana. Samtidigt vet vi att med hjälp på plats så kan vi hjälpa oerhört många fler människor än att ta emot människor i vårt eget land, människor som uppenbarligen inte får jobb och som ofta hamnar i någon etnisk problemförort.


Problemet är också att oerhörda summor läggs på enstaka familjer, summor som kunde hjälpa hela byar i utvecklingsområden (om de nu inte behövs här hemma). Ett färskt exempel bloggen har fått tagit del av (genom en deep throat) gäller två kurdiska familjer i Södermanland som är släkt med varandra. Kommunen har lagt ut en annons till privata vårdföretag som ser ut enligt följande.


Förfrågan gällande: Två kurdiska familjer
Kommun i Södermanlands län söker AKUT hjälp med två stora familjer som är Kurder och släkt med varandra, dom är 14 personer tillsammans. Familjerna kräver rättvisa. Hedersrelaterad problematik.
Mycket misshandel och bråk. Man ska jobba med familjerna på hemmaplan, så det behövs två personer
som ska jobba på heltid med dessa en period. Dom vuxna är dålig på svenska, men barnen kan. Man
talar mest sorani. Geografiskt önskemål: Södermanland.


Enligt den källa som pekat på dessa uppgifter så kan man räkna lågt med att varje person kommer att kosta 2000 kr. Det blir med lite enklare matematik 28,000 kr om dagen som dessa två familjer kommer att kosta staten, minst. Om frågan gäller humanism och att hjälpa sina medmänniskor undrar vi hur många människor man kan hjälpa på plats till en nätt summa av 28,000 kr per dag? Här hemma lyckas vi alltså möjligen hjälpa två familjer. Det är dessutom tveksamt om vi ens lyckas hjälpa dessa två familjer. Att de kräver "rättvisa" är inget gott tecken. Lägger man till skamproblematik och misshandel blir prognosen ännu sämre, det är ju inte direkt områden som svenska staten utmärkt sig på att kunna hantera.  


Dessutom är vår gemensamma pengapåse begränsad, det vi ger till en grupp blir en annan grupp utan. I dagens DN skriver Andreas Bergh,
fil dr och välfärdsforskare vid Centrum för ekonomisk demografi, om problemen med att finansiera både pensioner och den vård vi som har turen att bli gamla, kommer att behöva när vi uppnår riktigt "mogen" ålder. Inte ens Bergh verkar tro att vi kan lösa våra ekonomiska problem med invandring av arbetskraft. Invandrarna behöver ju också vård och pension när de blir gamla som Bergh så riktigt påpekade (och inte bara när de blir gamla som vi ser i exemplet ovan). Så här skriver Bergh i sin artikel om framtidens finansiering av äldreomsorgen och annan vård.


Sverige har i praktiken redan slagit in på en väg som innebär att människor i ökad utsträckning får betala delar av sin välfärdsservice med egna medel. Men trots att det redan förekommer, är detta kontroversiellt. Gamla människors efterfrågan på service är emellertid inte annorlunda än vilken efterfrågan som helst: Den beror på egna preferenser och på plånbokens tjocklek. Höginkomsttagare efterfrågar i dag mer än vad som ryms i det offentligt finansierade utbudet, och en marknad som kompletterar välfärdsstaten har börjat utvecklas. 


Vi har alltså redan slagit in på en väg med ökad egen finansiering av vår välfärdsservice, samtidigt som höginkomsttagare efterfrågar "mer än vad som ryms i det offentligt finansierade utbudet". Att i detta läge fortsätta med den immigrationspolitik vi har och med alla de kostnader detta för med sig är helt oacceptabelt. Till paradoxen som beskrivs här ovan skall läggas att dessa höginkomsttagare som nu kräver mer vård än vad det offentliga kan erbjuda, ofta hör till den grupp människor som skriker invektiv som "främlingsfientlig" till människor som vill reformera vår ohållbara immigrationspolitik. 


Konflikterna med nuvarande politik är så djupa och ohållbara om man skrapar lite på ytan så en omorientering av vår nuvarande politik är enda möjligheten, om inte hela vårt samhälle på allvar skall börja erodera.

Länk DN

Uppdatering:


Samtidigt som pengar läggs på några få familjer, så sker neddragningar och nedskärningar vad gäller antalet sängplatser inom den allmänna sjukvården i vårt land.

Länk SR


15 kommentarer:

Anonym sa...

Fantastiskt bra skrivet! Tänk att detta är bara ett exempel. Landet blöder ur ett djupt sår där blodet måste stoppas nu! Erik Eriksson

Bergh sa...

Du missade nog att ökad invandring är en faktor som kan _underlätta_ välfärdsstatens finansiering i framtiden, även om effekten inte är så stor som många verkar tro/hoppas.

Robsten sa...

Du pratar om en arbetskraftsinvandring, av relativt kvalificerad arbetskraft. Jag är tveksam. Massvis med polska byggarbetare har letat sig till vårt land för att bygga hus och annat. Samtidigt går massvis med svenskar arbetslösa, vi har en bedövande stor ungdomsarbetslöshet. Exakt hur finansierar detta vår välfärd? Kan inte svenska ungdomar lära sig bygga hus? Något stämmer inte här.

Lars M Hermansson sa...

Din artikel är mycket välskriven som alltid.
Tack och lov att vi nu har SD i riksdagen!!

Mikael sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Mikael sa...

Är det där ett ordagrant referat av annonsen? Man förstår ju knappt vad som menas eftersom den är så uselt formulerad. Vad menas till exempel med "Familjerna kräver rättvisa"? Att de kräver att döttrarna ska avstå från att umgås med pojkar? Det är ju en tolkning eftersom det i nästa mening står att det finns "hedersrelaterad problematik".
Förutom att den hela historien är ekonomiskt skrämmande med den enorma kostnaden är den skrämmande ur ett trygghets/etniskt perspektiv också. Jag vill inte ha sådana här familjer som granne. Frågan är hur många sådana här liknande familjer med 5 barn som flyttar/flyttat till Sverige. Det blir hela tiden svårare och dyrare för svenskar att flytta ifrån eländesområdena där sådana här familjer bosätter sig. Det är ju enda alternativet man har när man inte kan bilda opinion mot invandring eftersom det inte är politiskt eller socialt accepterat.

Anonym sa...

@Mikael Det som Robsten skrivit är en ordagrann återgivning av texten i annonsen. Den är språkligt sett undermålig, t ex skriver man "...Dom vuxna är dålig på svenska..", vilket ju är ganska dålig svenska. Men texten är äkta och kommer ursprungligen från http://www.sjukvardsinformation.com/www1/default.asp

"Deep throat"

Mikael sa...

28000 x 365 = 10220000

Gode gud! Det kostar alltså
över tio miljoner per år bara
att försörja dessa två familjer.
Snacka om att slänga pengarna i
sjön!

Mikael sa...

Observera! Jag är en annan "Mikael"
än han ovan... ;)

Robsten sa...

Jepp, samtidigt kan vi läsa detta, om neddragningar inom sjukvården

http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=4084621

Anders sa...

Robsten skriver: "Kommun i Södermanlands län söker AKUT hjälp med två stora familjer som är Kurder och släkt med varandra ... Det blir med lite enklare matematik 28,000 kr om dagen som dessa två familjer kommer att kosta staten, minst.

Hur bokförs dessa kostnader - hos staten eller kommunen?? Det är förvisso skattebetalarna som får betala, med vilket konto belastas?

Är det kommunens socialbudget som årligen belastas med 10 miljoner EXTRA per dessa två familjer - utöver all annan bidragsförsörjning. Pga familjernas profil med "mycket misshandel och bråk", så har de knappast någon försörjning via den ordinarie arbetsmarknaden.

Eller finns det några särskilda statsbidrag - t.ex. via någon obskyr myndighet - för hanteringa av skamkulturella konflikter?

Vet Robsten eller Deep throat (eller någon annan) något?

Robsten sa...

Fattade jag "Deep throut" rätt så är det kommunen som direkt betalar notan till vårdföretaget, däremot får kommunen sedan i sin tur bidrag från staten, som sällan täcker hela kostnaden.

cavatus.wordpress.com sa...

Kan du uppge exakt webbadress till just den annonsen? Den är bra att ha som bevis i diskussioner och bör sparas till eftervärlden, då den sannolikt kommer att försvinna när en diskussion av detta slag har kommit upp.

Tackar på förhand.

Robsten sa...

Jag har enbart en skärdump, som jag såklart sparat på hårddisken. Nu vill Deep Throut vara anobym så jag har inte ens lagt ut skärmdumpen. med DT:s tillstånd gör jag ju det.

leif sa...

Sverige är en stat i dödsryckningar