tisdag, oktober 05, 2010

En bra och nödvändig markering


Sverigedemokraternas riksdagsgrupp tågade ur ceremonin i Storkyrkan som är en tradition vid riksdagens öppnande. Bakgrunden är att Biskopen Eva Brunne i sin "predikan" hyllade en protest i Sverige mot "den rasism som säger att du inte är lika mycket värd som jag". Dessutom lär Brunne ha sagt att "det inte var värdigt en demokrati som vår att göra skillnad på människor".

Alldeles uppenbart så gör Brunne och andra skillnad på de folkvalda sverigedemokraterna och andra mer politiskt korrekta ledamöter. Ett annat bibliskt ordspråk säger att man skall se bjälken i sitt eget öga innan man börjar orera om grandet i din nästas öga (fritt översatt). Svenska kyrkan deltar i trakasserier och mobbning mot ett parti som har hela det övriga politiska etablissemanget mot sig, för att inte tala om det mediala och kulturella etablissemanget. Man kan undra om detta är i enlighet med kristen värdegrund. Så här står det i DN om varför Brunner tog upp frågan om rasism i sin predikan.

För att det hör till evangelium och för att det är något som förekommer i vår tid. Mitt uppdrag som biskop är att tolka evangeliet in i vår tid.

Hör en generös immigrationspolitik till "evangelium"? I sådana fall så bryter de flesta av våra grannländer mot detta evangelium och Brunne borde genast brännmärka bl.a. våra grannländer. Man kan tydligen tolka evangeliet "in i vår tid" lite som det passar och som de politiska vindarna blåser. Om SD:s åsikter företräddes av en 60 procent av riksdagens skulle vi inte varken höra Brunner eller någon annan biskop predika om "rasism".

Svenska kyrkan och kristendomen har oförtjänt gott rykte i vårt land. Jag läser en relativt opartisk historiebok om meddeltiden där det går som en röd tråd genom hela boken hur kyrkan lismat och lierat sig med den politiska och militära makten. I mångt och mycket har kyrkan sysslat mer med maktpolitik än religion. Behöver det sägas att kyrkan alltid ställt sig på den till synes starkaste sidan, även om denna sida inte alltid avgått med den slutgiltiga segern.

Likadant är det med de s.k. kristna värderingar vi omhuldar i vårt land. Dessa är till stor del från det förkristna samhället, då dessa värderingar t.o.m. kunde återfinnas i sin ädlaste form. Dessutom håller ju Svenska kyrkan själv på att sälja ut dessa värderingar, detta för att framstå så politiskt korrekta som bara möjligt.

Det är dags att markera på allvar mot Svenska kyrkan och vända den ryggen med kraft. Uttåget från Storkyrkan var definitivt ett steg i rätt riktning. Det som verkligen skulle kännas för Svenska kyrkan är ett medlemstapp av betydelse, det är väl det enda som verkligen skulle få biskopar och andra företrädare för kyrkan att börja tänka till.

Länk DN

Länk SvD

Länk SR

26 kommentarer:

Rune sa...

Hon uppmanade ju också till våld och stenkastning har jag fått mig förmält.
Detta av en Svenska Kyrkans biskop i närvaro av Kung och Regering?

MS sa...

Läser man kommentarerna på bl a PI så har svenska kyrkan ett ordentligt medlemstapp att vänta. Jag är en av dem som nu har beslutat mig för att begära utträde. Att jag inte gjort det förut beror på ren lathet. Jag vill härmed tacka Brunne för att hon nu har fått mig att agera i frågan. Somliga straffar Gud direkt Biskop Brunne.

Robin Shadowes sa...

Det borde bara finnas en stats-religion i Sverige och det är asa-tron.

z999 sa...

@Robin Shadowes:
"Det borde bara finnas en stats-religion i Sverige och det är asa-tron."

Jag håller med helt!

Hm sa...

Det är inte heller utan intresse i sammanhanget att Brunner själv deltog i demonstrationen mot SD. Hon bör då ha vissa problem att förneka kännedom om detta.

z999 sa...

Kyrkan har sedan medeltiden använts för att tala om för den dumma massan, pöbeln, vad makten anser att den ska tycka. Genom att hänvisa till en god lära (evangelium) så behövde man aldrig motivera varför överheten har rätt.

Genom århundraden så har både häxbränning och antisemitism (judarna ansågs ha dödat Jesus) motiverats av kyrkan och nu senast antidemokratiska strömningar mot sverigedemokraterna.

Skulle kunna skriva hur långt som helst med bibelhänvisningar om hur fel hela den där predikan var. Och jag blev otroligt glad över den sverigedemokratiska reaktionen med att lämna kyrkan.

Anonym sa...

Svenska kyrkan arbetar hårt på att göra sig helt irrelevant. Brunner är ju som bekant öppet lesbisk, och det får hon gärna vara för mig, men det är ju knappast något som gör de kulturkonservativa, där kyrkan har sitt största stöd, särskilt entusiatiska. Det är ju rent besynnerligt att man alienerar sin viktigaste medlemsgrupp. Något att hämta hos nyliberalerna, som Reinfeld och consortes, har knappast kyrkan. Reinfeld är ju som bekant inte med i Svenska kyrkan. Jag tror att SD får sluta med att propagera för skolavslutningar i kyrkan. Låt dessa PK-präster föra sin kamp själva. De lär knappast lyckas./Arvid Bengtsson

Robsten sa...

Just nu har vi ingen statsreligion Robin.

Robsten sa...

Precis Hm, det gör också att hennes uttalande måste vara direkt riktat till SD, med all sannolikhet.

z999 sa...

@Anonym:
"Brunner är ju som bekant öppet lesbisk,"

I svenska kyrkan så anses väl Gud själv vara bisexuell, feminist, muslim och allt annat som anses trendigt idag.

Tusentals människor har fått lida genom århundraden då det inte funnits människor som varit modiga nog att resa sig upp och gå ut.

Robsten sa...

Håller med både Z och Arvid här...;-)

z999 sa...

Jag måste tyvärr hänvisa till nazism här och förlorar alltså diskussionen...eh, utan att ha någon motståndare att kalla nazist...

Vita rosen (tyska Die Weiße Rose) var under andra världskriget en tysk motståndsgrupp, som var verksam juni 1942 - 18 februari 1943.

Vita rosen propagerade för icke-våldsmotstånd mot den nazistiska regimen. Bland annat så reste man sig upp och gick ut ur kyrkan när tyska präster predikade om hur judarna i bibeln valde att fria Barabbas från korsfästning framför Jesus. Gruppen tryckte sex upplagor av flygblad och en sjunde var på väg när den greps av Gestapo i München den 18 februari 1943. På flygbladen uppmanades folk till motstånd mot nazistiska regimen, vilket inte var tillåtet.

Samtliga dömdes till döden av domaren vid Folkdomstolen, Roland Freisler. Syskonen Scholl och Probst avrättades med giljotin samma dag som domarna avkunnades, 22 februari 1943. De övriga halshöggs senare samma år.

z999 sa...

Ett bra tip av Arvid att uppmana SD att sluta propagera för skolavslutningar i kyrkan. Många anser väl att jag talar i egen sak här som asatroende men jag anser att det går att motivera kraftigt utan att ta till religionen eller kulturarvet från kristendomen.

Robsten sa...

Bhaaa...jag är uppväxt i Stockholms södra förorter, jag gick aldrig på någon skolavslutning i kyrkan. Däremot börjar jag med stigande ålder minnas hur en lärare med fanatisk frenesi inpräntande i oss ohängda yngel hur veckodagarna fått sina namn. Hur vår natur formades av den tjocka isen. Hur människor kämpade för att överleva och hur gammaldags heder och moral såg ut. Den gamle läraren är nästan som en mental pappa på något sätt, har alltid legat i det undermedvetna. Vi skall alla sträva efter den rollen.

Robsten sa...

Man kan säga att läraren lärde ut en riktig "hederskultur" till skillnad mot den nya trendiga skamkulturen.

Börjesson sa...

Angående att lämna kyrkan så använde jag själv, när jag gick ur härom året, sidan kyrkoavgiftningen.se. Kan rekommenderas för den late! Mot en smärre avgift slipper man allt besvär. Man skickar bara in en anmälan, får hem papper att fylla i, lägger på lådan och så är det klart.

Angående Brunnes prat om att "om de tiger kommer stenarna att ropa" så var det kanske inte så välbetänkt med tanke på den stenkastning som brukar möta SD på deras valturnéer. Men det är ett bibelcitat och inte en uppmaning till våld:

Lukas 19:37-40
Då han närmade sig staden och var på väg ner från Olivberget började hela skaran av lärjungar i sin glädje ljudligt prisa Gud för alla de underverk de hade sett: "Välsignad är han som kommer, konungen, i Herrens namn. Fred i himlen och ära i höjden." Några fariseer i folkmassan sade då till honom: "Mästare, säg åt dina lärjungar att sluta." Han svarade: "Jag säger er att om de tiger kommer stenarna att ropa."

Stig sa...

Det var rätt av SD att tåga ut ur kyrkan även om det inte såg bra ut i alla svenskars ögon och säkert kommer att användas emot dem. Det var en spontan reaktion och därmed kan den bli taktiskt förkastlig. Spontaniteten tror jag beror på den massiva anti-SD propaganda och hatiska rubriker och alla infama lögner om nazism och rasism i fr.a. Aftonbladet och Expressen dessa två veckor sedan valet. Lägg där till en sadistisk misshandel och ett mordförsök. AB:s chefred. Jan Helins koppling till Original Gangsters "president" som hotar SD:are med tunga vapen etc.
Fifflet med antal ledamöter i utskotten för att utestänga SD som inte blev av.
Är det konstigt att tålamodet tar slut? Framför allt i en kyrka där man förväntar sig lite frid och avkoppling från PK-poliska demagoger men så står där plötsligt ändå en sådan i prästaskrud som om själve djävulen dykt upp framför altaret.
Uttåget visade att Sverigedemokrater är människor av kött och blod och ett psyke som inte tål precis allt. Vill vi inte ha mänskliga politiker? Vill vi ha Demokratiska mänskliga politiker som både visa känslor och vill ta ansvar för Sverige? "Nej" svarar hela PK-delen av riksdagen om dessa Demokratiska mänskliga politiker har en blåsippa som partisymbol.
Vilket dårhus SD nu har hamnat i. Det visste vi alla innan men nu blir det så konkret!!

Stig sa...

Riksdags-7-klövern har i allians med massmedia och Original Gangsters startat ett psykologiskt inbördeskrig jag aldrig sett maken till eller läst om i någon historiebok. Men jag tror inte man kan starta och ständigt underblåsa ett sådant krig utan att själv få betala ett högt pris för det i slutändan.

Mikael sa...

Jag är tveksam till om det där med att lämna lokalen gör någon nytta. Det är ett av motståndarnas vapen som också kanske bör lämnas hos dem. SD ska ju ta debatten och inte gå ifrån den som Lars Ohly m fl ofta har praktiserat ända sen Bengt Westerbergs uttåg ur TV-studion där Ny Demokrati var inbjudna 1991.

z999 sa...

Mikael, biskopen debatterade inte utan talade till "folket", inte med "folket". Som förr i tiden när överheten använde kyrkan för att föra ut sitt budskap, perfekt om man inte vill behöva förklara sin moral.

Jag anser att dom ska säga rent ut att svensk massinvandringspolitik är godkänd av Gud personligen.

MW sa...

SD gjorde rätt som lämnade kyrkan i protest mot detta orättfärdiga påhopp. Alla sverigedemokrater som inte redan gjort det (Jag själv gjorde det för några år sedan) bör för övrigt lämna Svenska Kyrkan i bemärkelsen utträda. Svenska Kyrkan är i praktiken att betrakta som en marxistisk kamporganisation.

MS sa...

http://www.uturkyrkan.se/

Det enda som det kostar är ett frimärke.

Per sa...

Ett tips om en bra artikel om (det högst befogade) uttåget ur Storkyrkan:

http://adacta.motpol.nu/?p=98

Artikeln ger en god bild av vad Eva Brunne är för en filur.

Stig sa...

@ Per
Bra länk du bifogade. Det jag fastnade för var:
Eva Brunne:
”Jag kan bara säga än en gång att medan jag var där [på demonstrationen] så förekom ingenting sådant och jag beklagar om det skedde. Min tanke var inte att hylla någon speciell politisk grupp utan min tanke var att hylla människovärdet och få oss att arbeta mer för det.”

Eva Brunne gör alltså gällande att hon inte förstod att den demonstration som hon omnämnde i uppskattande ordalag i sin predikan – och som hon själv deltog i – riktade sig mot Sverigedemokraterna! Det är en bortförklaring som är svår att ta på allvar. Missade hon de stora tidningarnas reportage om demonstrationen? ”Demonstrationer mot SD när riksdagen samlas”, skrev DN. ”Stor demonstration mot SD”, stod det i SvD. Såg hon inte demonstranternas plakat.

Eva Brunne är socialdemokrat och Sveriges första öppet homosexuella biskop. Hon har firat ”Kärlekens Mässa” på Pridefestivalen.
Det som hände igår var att en politisk motståndare till SD missbrukade sin position som biskop för att ge SD ett tjuvnyp.”

Eva Brunne tycks vara en modern version av Den onde prästen i Torsåker som beskrivs i Guillous Häxornas tid. Präst, mytoman, vänstervriden, SD-hatare och oikofobiker i en och samma ruttna person.

Anders sa...

Robsten, Brunne skall ha berättat, att hon själv deltog i den demonstration, som hon prisade. Har du (eller någon annan) någon länk till den (TV?)intervju, där hon tillstår det?

Mats sa...

Den största och första skandalen är att Eva Brunne själv deltog i den manifestationen hon refererade till i sin predikan, väl medveten att denna var riktade mot att SD gjort entré i Sveriges Riksdag.
Därmed ville Eva Brunne "läxa" upp SD i sin predikan.

Den andra stora skandalen är att Eva Brunne i SVT Aktuellt svarade att hon INTE visste att manifestationen var mot SD. Hon ljög för TV-tittarna och borde ge SD en offentlig ursäkt.
Alla som sett vänsterns manifestationer vet vilka de hatar ...