söndag, oktober 03, 2010

En fruktansvärd människosyn


Jan Söderqvist är enligt Wikipedia författare, skribent och konsult och har bland annat skrivit en bok tillsammans med Alexander Bard. Vi förstår ungefär vad Söderqvist står politiskt bara genom de knapphändiga uppgifter vi får genom Wikipedia. Söderqvist har dessutom skrivit en artikel i SvD (där han har en anställning) som borde väcka en del uppmärksamhet. Först skriver Söderqvist att de som vid valet röstade på Sverigedemokraterna sannolikt visste vad de röstade på och att vi i Sverige förmodligen har en hel del människor som Söderqvist kallar "främlingsfientliga".

Därefter tillbakavisar Söderqvist allt prat om att SD:s framgångar skulle bero på att de sju partier som sitter i majoritet mot SD i riksdagen skulle ha lagt locket på när det gäller immigrationsdebatten och alla de problem denna invandring för med sig. Söderqvist menar att det visst rapporterats om Rosengård, brinnande bilar och upplopp.

Nu är ju inte vanlig nyhetsrapportering någon politisk debatt, vilket Söderqvist borde veta om han nu är så intelligent, i alla fall jämfört med alla (enligt Söderqvist) korkade sverigedemokrater. Att tidningar och TV rapporterar från de ständigt återkommande upploppen i Rosengård innebär inte att våra politiker debatterar immigrationspolitiken, snarare är det vattentäta skott mellan verkligheten och den politiska debatten. Så här skriver Söderqvist om globaliseringen och de människor som röstat på SD i sin artikel.


Det här är människor [de som röstat på SD, min anm.] som har konstaterat att de är förlorare i den pågående process som präglas av globalisering och ökad rörlighet över gränser, och det är en helt korrekt analys.

Äntligen tar någon från den mediala eliten bladet från munnen och helt öppet säger att det finns en mycket stor grupp människor som förlorar på globaliseringen och de öppna gränser vi har i dag. Att Söderqvist som själv är en välbesutten konsult lite rått stämplar alla dessa människor som "förlorare" ger dock en lite fadd smak i munnen. Men det blir värre, så här fortsätter Söderqvist.

Det är ingen slump att så många av SD:s kandidater är arbetslösa och/eller kriminella. Alla dessa outbildade män från landsbygden är de som tar mest stryk i dagens snabbt föränderliga samhälle; ett skrämmande stort antal av dem är i praktiken icke anställningsbara.

Det har talats en del om vilken undermålig "människosyn" sverigedemokrater skulle ha av offentliga PK-debattörer. Även politiker på mycket hög nivå använder detta begrepp ofta för att markera avstånd från SD. Just därför studsar man till när Söderqvist likt ett frustrerat barn låter besvikelsen över valresultatet bubbla fram. Att definiera arbetslösa landsbygdsbor som "i parktiken icke anställningsbara" skvallrar om en oerhört rå och hänsynslös människosyn (och nu är det inga citattecken över människosyn) som borde få t.o.m. Söderqvists åsiktsfränder att reagera starkt.

Om någon frustrerad medlem ur den skara som kallas "verklighetens folk" skulle kalla t.ex. de somalier som kommer till vårt land "i praktiken icke anställningsbara" skulle han genast från Söderqvist få stämpeln "främlingsfientlig" men nu går Söderqvist själv ut och säger samma sak om en annan grupp. Så här elegant avslutar Söderqvist sin artikel.

Följaktligen måste vi avsätta betydande resurser för att integrera också denna extremt utsatta grupp. Våra underlåtelsesynder har i regel en prislapp, och i det här fallet blir det dyrt.

Rent faktiskt blir det nog billigare än vad vår vansinniga immigrationspolitik kostat. Oavsett det så visar Söderqvist återigen upp ett mycket rått, cyniskt och odemokratiskt ansikte, de som röstat "fel" måste integreras, trots att prislappen blir dyr. I själva verket måste en majoritet av svenska folket "integreras" enligt Söderqvist. Han själv bor på Norrmalm i en mycket flådig våning och arbetar som konsult, detta moderna snitsiga yrke där man understundom täljer guld med täljkniv, ofta på skattebetalarnas bekostnad.


Jag har p.g.a. Söderqvists råa tonfall och defekta människosyn frångått min vana att aldrig lägga ut bilder på personers bostadsportar (som är mycket lätt att erhålla från nätet dessa dagar). Jag lägger här ut en bild på hur Söderqvist bor i sin flashiga lägenhet fjärran från alla förlorare från vår svenska landsbygd. Tycker ni som Söderqvist, rösta som han gör, tycker ni inte som Söderqvist, rösta då inte som honom, thats democrasy.

Länk SvD

UPPDATERING:


En läsare har hittat en länk (Tack!) där det står att Jan Söderqvist var med i den exklusiva "elitlista"  där även Alexander Bard deltog med liv och lust (Bard var rentav huvudperson i denna maillista). Denna lista var ett E-postnätverk som i princip gick ut på att trakassera och mobba kända personer. En del text har sluppit ut på nätet från denna korrespondens, däribland en del skrift undertecknad Jan Söderqvist (det tackar vi varmt för). Så här har Söderqvist skrivit bl.a.

Apropå kritikern Jan Söderqvist så känner han sig uttråkad och vill därför hata någon som det är "litet sport att hata". "Någon fin människa?" Han ger själv ett exempel - författaren Kerstin Ekman.  
Eller varför inte ett helt parti? Som Sverigedemokraterna. Gillar man att mobba och trakassera finns det inget bättre objekt att ge sig på än SD, det är ju verifierat uppifrån att det är helt OK med hat och mobbning mot just detta parti. SD:s uppdykande på scenen måste vara rena julafton för personer som Söderqvist, äntligen får han hata och mobba med "licens". Jag tror mig veta att Söderqvist inte heller är helt populär i alla kretsar nuförtiden. Kan jag hjälpa till så att allmänheten får en lite mer realistisk bild av denne man står jag gärna till tjänst, prislappen behöver vi inte ens tala om. Så här beskrivs gruppen som deltog? (om den inte finns kvar) i den exklusiva E-postlistan av artikelförfattaren, och i mångt och mycket av Alexander Bard själv.Tycker du att hat är en fantastisk känsla? Vill du tillhöra en utvald skara människor som anser sig vara fysiskt och mentalt överlägsna alla andra? Vill du ha rätten att förlöjliga, håna och jaga underlägsna människor? Blir du upphetsad av att avslöja kända kollegers och bekantas sexuella äventyr, deras otrohet, deras knark- och alkoholvanor? Och, när du väl kommit in i den exklusiva skaran - är du beredd att hänga ut, skada och förstöra livet för den som läcker till utom­stående?
Då borde du tillhöra sändlistan Elit, som funnits i drygt 15 år och som styrs enväldigt av artisten och debattören Alexander Bard.

Med i denna E-postlista finns alltså människor som kritiserat SD för dess "människosyn". Man kan undra om det är på skämt eller om vissa element ur den mediala eliten fullständigt saknar all självinsikt och verklighetsförankring. Det är alltså, enligt många mediepersoner, SD som bör kritiseras för dess människosyn, inte t.ex. medlemmar (som Söderqvist) i E-postlistan "Elit". Själv skulle jag aldrig ägna mig åt organiserad mobbning som medlemmarna i Elit, det är avskyvärt och perverst.

Länk DN "Elit"25 kommentarer:

Blodsven sa...

Inget ovanligt att glidare som denne pajas vet exakt vilken dynga som ger bäst pröjs. Umgås man dessutom med slaskbögen Bard, så ska vi inte ställa för höga krav på stollens verklighetsuppfattning...

ddayperspective sa...

Inse islams farlighet!

Se något av programmen *Islam Special* på Axess Play - http://www.axess.se/tv/PlayProgram.aspx?id=1363
- Saknaden efter Gud Allah för alla
- Ayaan Hirsi möter Tariq Ramadan (rekommenderas särskilt)
- Ayaan Hirsi Ali möter Timothy Garton Ash Vad är upplysningsfundamentalism?
- Global Axess Ayaan Hirsi Ali - En kvinnas kamp mot patriarkatet (rekommenderas särskilt)

Anonym sa...

Bra skrivet

Anonym sa...

Bra skrivet!
Du ska veta att detta är den uppfattningen "storstadsglidare" har generellt om oss landsbygdsbor, förr har man ej erkänt det men nu fick man sin chans via sd. Jag känner kylan, hatet från 08, vi är skräp i deras ögon - dom som står ivägen för det som Sverige "kunde" vara...

Jag kan inte nog understryka hur jag avskyr dessa kretin.

Goten sa...

Ännu en 08.pajas. Av hans språk att döma är han känslomässigt handikappad.


Jan Slödderqvists före detta flickvänner/pojkvänner är välkomna att berätta sanningen om hans sexliv för Gotiska Klubben.

Det "ligger i allmänhetens intresse" att få reda på detta.

z999 sa...

När det gäller synsätt så skulle jag vilja framhålla att politisk korrekthet och demokrati går inte ihop. Enskilda politiskt korrekta kan visserligen leva i ett demokratiskt samhälle på samma sätt som att enskilda muslimer kan leva i ett demokratiskt samhälle trots att islam inte går ihop med demokrati. De som använder begrepp som "rumsrena åsikter", "främlingsfientlighet" med mera bör inte sitta på förtroendevalda poster. Det är en av demokratins brister de utnyttjar när de trots allt gör det.

Robin Shadowes sa...

Den politiska korrektheten måste krossas så fullständigt att den inte sticker upp sitt fula tryne om inte för alltid, så på väldigt lång tid.

magnus123 (at) live.se sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
magnus123 (at) live.se sa...

Ingress i en annan SvD-artikel: "det är inte de etablerade partierna i Riksdagen som motarbetar Sverigedemokraterna. Det är en läskedrycksförpackning av aluminium".

Artikeln handlar om ett nytt internationellt pantsystem och avslutas "Kanske är nyckeln att se de utländska burkarna som en resurs och inte en belastning".

Tanken är att man ska skratta åt det som humor, men genren liknar väl en som förekom i ett visst land på 30-talet?

Tror att detta fenomen bidrar till att SD:are blivit fritt byte för de våldsamma.

magnus123 (at) live.se sa...

Apropå den SdD-artikel jag cicterade finns iofs SD:are som ogillar invandrare på ett rasistiskt sätt (som inte SD accepterar), men det mest tragiska är nog att inte diskussion sker om sådant som måste ske om samhället inte ska förstöras av mångkultur.

Jonny sa...

Egentligen sysslar Jan Söderqvist ju inte med något av värde själv. Men kanske är han rolig att lyssna på? "Begåvade strukturer"! :)

"Jan Söderqvist är författare, föreläsare, skribent (SvD) och konsult. Före detta TV-producent (SvT) och redaktör på tidskrifter som Moderna Tider, Axess, Computer Sweden m.fl. Nu även internationellt firad författare till böcker som ”Nätokraterna” och ”Det globala imperiet” (tillsammans med Alexander Bard). En talare som med hjälp av den senaste forskningen på många olika områden undersöker hur samtiden och framtiden formas av ny teknologi och interaktiv kommunikation. Jan talar bl.a. om nya trender inom ekonomi och företagande, politik och kultur, medier och konsumtion.

De stora framgångarna för såväl böcker som föredrag runt om i världen, beror mycket på de djärva förutsägelser som görs och som sedan visar sig oerhört pricksäkra. Jan Söderqvist föreläser om vad informationssamhället och globaliseringen faktiskt innebär, hur vi människor blir intelligentare tillsammans genom att kommunicera effektivare, och vad som kännetecknar begåvade strukturer. Ingen lämnar en av Jans föreläsningar utan många nya och omskakande insikter och idéer om det man gör och det man är."
http://www.talarforum.se/jan.soderqvist

Jonny sa...

Kommer ni ihåg Bards lilla sammanslutning och e-forum för "eliten", naturligtvis med namnet Elit, där medlemmarna skvallrade och talade illa om andra kända och okända människor? Den ödmjuke och überintelligente Jan Söderqvist var enligt uppgift "ett av de värsta råskinnen":

"En av medlemmarna i den elektroniska familjen Elit, Jan Söderqvist, Svenska Dagbladets filmrecensent och författare, skrev i första numret av det liberala idémagasinet NEO för ett tag sedan om den intellektuella och politiska borgerligheten. Ledarskribenten Hanne Kjöller kommenterar Söderqvists artikel i en signerad kolumn i DN (18/1): "& om borgerliga mäns exempel på kvinnors intellektualitet stavas (Linda) Skugge och (Natalia) Kazmierska, är det inte så konstigt om många kvinnor väljer att rösta på det röda laget."

I ett par mejl på Elitlistan möter Söderqvist Kjöllers kritik genom att anmärka på hennes vikt, något som för övrigt får Expressens sexrådgivare Katerina Janouch att genast undra om ledarskribenten inte är photo­shoppad i sin bildbyline. Söderqvist tror att Kjöller är bitter för att hon inte fick skriva eller intervjuas i NEO. Han talar om hennes "majestätiska fläskighet", att hon är "en dum jävla tjockis". Om Kjöllers kommande bok om övervikt skriver han: "Skratta åt den i stället. Jan S, trött på dumma tjockisar för tillfället.""
http://www.dn.se/kultur-noje/ubermobbning-pa-natet-1.545670

z999 sa...

Jan Söderqvist är en kappvändare i högen. Han har skrivit en bok som företaget jag jobbar på använde vid en kurs, den hette nätokraterna (kursen bedömdes som värdelös).
http://www.adlibris.com/se/product.aspx?isbn=918842085X


"Kapitalismen är död. Nationalstaten kollapsar och ett nytt samhälle, i många avseenden brutalare än det gamla, växer fram. Den digitala revolutionen vänder ut och in på alla invanda begrepp och förändrar förutsättningarna för allting. Vad händer med staten? Demokratin? Hur förändras vi och vår världsbild? Nätokraterna är ett ambitiöst försök att beskriva människans livsvillkor i ett framtida elektroniskt klassamhälle. Jan Söderqvist är journalist och författare, Alexander Bard är känd från musikbranschen, men är också internetföretagare och ekonomisk geograf."

I sina föredrag brukar han angripa onödiga kostnader i samhället och har den nyliberala uppfattningen att kultur ska vara självbärande. Hans feghet hindrar honom från att angripa mångkulturens kostnader, clownen Manne har däremot varit en måltavla.

Jag har hört hans "träffsäkra" analyser av framtiden och kan säga att man måste vara rejält insnöad för att uppfatta dom som unika och träffsäkra. Det är rätt många personer som har skrivit bättre än Söderqvist om att det blir ett kallt samhälle när nationalstaten säckar ihop, jag rekommenderar att läsa vad Robsten har skrivit om det istället. Då slipper man de poetiska övertonerna och stulna citat.

Robsten sa...

Han är en clown, men har mycket bra betalt. Nu tror jag han gick lite väl långt dock. Undrar om han fått fan för sin artikel av redaktionen eller något. Postat min artikel till honom, inget svar så klart, han kommunicerar inte med untermenschen.

Jonny sa...

Det är ju den här dåren! Jan Söderqvist tror sig vara väldigt stor (han tillhör ju "eliten", gudbevars), och så är han bara en simpel, liten feg mobbare!

"En av medlemmarna i den elektroniska familjen Elit, Jan Söderqvist, Svenska Dagbladets filmrecensent och författare, skrev i första numret av det liberala idémagasinet NEO för ett tag sedan om den intellektuella och politiska borgerligheten. Ledarskribenten Hanne Kjöller kommenterar Söderqvists artikel i en signerad kolumn i DN (18/1): " om borgerliga mäns exempel på kvinnors intellektualitet stavas (Linda) Skugge och (Natalia) Kazmierska, är det inte så konstigt om många kvinnor väljer att rösta på det röda laget."

I ett par mejl på Elitlistan möter Söderqvist Kjöllers kritik genom att anmärka på hennes vikt, något som för övrigt får Expressens sexrådgivare Katerina Janouch att genast undra om ledarskribenten inte är photoshoppad i sin bildbyline. Söderqvist tror att Kjöller är bitter för att hon inte fick skriva eller intervjuas i NEO. Han talar om hennes "majestätiska fläskighet", att hon är "en dum jävla tjockis". Om Kjöllers kommande bok om övervikt skriver han: "Skratta åt den i stället. Jan S, trött på dumma tjockisar för tillfället."
...
Apropå kritikern Jan Söderqvist så känner han sig uttråkad och vill därför hata någon som det är "litet sport att hata". "Någon fin människa?" Han ger själv ett exempel - författaren Kerstin Ekman."
http://www.dn.se/kultur-noje/ubermobbning-pa-natet-1.545670

Anonym sa...

http://www.aftonbladet.se/debatt/kronikorer/karinmagnusson/article7880131.ab

Robsten sa...

"För Sverigedemokraterna var det politiska målet att nå det politiska finrummet. De är där nu. Och med det följer att medier granskar partiföreträdare och förd politik. Så lyder villkoren också för Centerpartiet, Socialdemokraterna och Moderaterna."

Bullshit! hat och hetskampanjen nådde sin kulmen INNAN sd kom in i finrummet, just för att de inte skulle komma dit. Dessutom var det en lögnaktig hat och hets-kampanj som inte på något sätt kan liknas vid den "granskning" de övriga partierna blir utsatta för.

Robsten sa...

E-post till Söderqvist

Tja Jan ;-)
Jag har uppdaterat min artikel om dig, läsare har ivrigt letat efter dig på nätet och hittat dig på E-postlistan (ursäkta min svenska benämning) Elit. Det är väl trevligt, ha, ha.

Skall du inte kritisera SD för taskig "människosyn" också. Du och Alexander Bard? Ha, ha, ha, ni är för dråpliga.

Du borde tacka mig, jag har bidragit till att du håller på att bli en mycket känd person i systemkritiska kretsar, och du, prislappen, den snackar vi inte ens om ;-)

Per sa...

Helt klart är att karln har fått extrem hybris. Kan även diagnostiseras såsom Storhetsvansinne.

Robsten sa...

Absolut, men det är samma diagnos Per.

MS sa...

Ett folkförakt som han tydligen delar med biskop Eva Brunne.

ANTI-ISLAMIST sa...

http://www.expressen.se/debatt/1.318330/vi-i-hemliga-klubben-gor-ratt-som-skrattar-at-dn

PP sa...

Har ni missat att Anna Kinberg Batra fanns med på Elit's mailinglista?

Hon är Moderaternas nya gruppledare i riksdagen.
Kvinnan som ska hjälpa Fredrik Reinfeldt att hålla borta Sverigedemokraterna från inflytande.
- Detta är en för oss mycket viktig person, säger Fredrik Reinfeldt.

Anna Kinberg Batra lär också bli ordförande i riksdagens finansutskott.

Hon var då vice ordförande i Stockholms tillståndsutskott och satt i riksdagen för moderaterna, när det avslöjades att hon var med i mailinglistan i Elit.

Anonym sa...

Om du hade läst vad du själv citerat hade du lagt märke till det flerstaviga ordet "outbildade". En sådan miss fäller lite krokben för hela din argumentation. Outbildade är ofta oanställningsbara.

Robsten sa...

Jag förstår inte hur det sätter krokben för min argumentation. Söderqvist säger att de är outbildade och i praktiken icke anställningsbara, dessutom har de röstat på SD. Jag tycker det ÄR en skrämmande människosyn, jag har aldrig sagt något liknande om de somalier som kommer hit, fast de torde ha lägre utbildning än männen från landet som Söderqvist hatar.

Lägg därtill Söderqvist medlemsskap i E-postlistan Elite. Söderqvist är en av de otrevligaste och osmakliga personer som trampar svensk jord.