fredag, oktober 01, 2010

Reflektioner kring Dawit Isaak


Sveriges tidningar har drivit en intensiv kampanj för att få Dawit Isaak frigiven från hans fångenskap i Eritrea. I dagens DN publiceras ytterligare en artikel som resonerar kring Isaaks fångenskap på mycket tveksamma grunder. 


Det är lätt att hålla med om de allmänna principerna i DN:s artikel. Isaak fängslades på oriktiga grunder, inte ens en rättegång har hållits. Eritreas regering har inte ens presenterat någon anklagelse mot Isaak som låter vettig för en västerländsk medborgare. Det finns dock utvecklingstendenser i vårt eget land som är värt att reflektera över, även om de naturligtvis inte är fullt jämförbara med hur det ser ut i Eritrea. Så här skriver redaktionen i sin artikel.


På papperet gäller visserligen FN:s deklaration om mänskliga rättigheter i nästan hela världen, inklusive Eritrea. Men i realiteten är deras upprätthållande delegerat till de enskilda medlemsländerna. Vår frihet och trygghet är beroende av vårt medborgarskap. För att tala med Bertolt Brecht: det bästa hos människan är passet. 


Alla vet att FN:s deklarationer i många länder inte ens är värt papperet de är skrivna på. När svenska medier och organisationer hela tiden hänvisar till FN:s deklarationer så fort de vill driva en fråga (i egna politiska syften) så stärker de inte FN:s auktoritet. FN reduceras till ett tillhygge man använder får att nå sina egna syften och för att slå politiska motståndare i huvudet. Alla organisationer och enskilda individer som använder FN på detta sätt är principiellt medskyldig till att undergräva FN:s auktoritet, och det är många i vårt land. 


Om det bästa hos människan är passet så borde vi i vårt land vara lite mer försiktiga med hur vi delar ut vårt medborgarskap. Dubbla medborgarskap bör inte tillåtas, enbart denna reform har undergrävt vikten av ett svenskt medborgarskap och det tillhörande passet. Förmodligen beror den relativt svala folkliga uppslutningen kring fallet Isaak på att de flesta vet att vi delar ut vårt medborgarskap alltför lättvindigt. Allt har ett pris och när vissa individer t.o.m. köpt sig svenskt medborgarskap utan att regeringen anser sig kunna ta tillbaka detta, så kommer räkningen förr eller senare. 


En annan aspekt på fallet Isaak är att alla de friheter som DN nu trycker så hårt på är på tillbakagång även i vårt eget land. Exemplen på att partier och människor som inte ansluter sig till den påbjudna politiska paradigmen diskrimineras i vårt eget land kan göras mycket lång, även om det naturligtvis inte går så långt som i länder som Eritrea. Senaste har vi en valrörelse där vi såg en mycket smutsig kampanj mot oliktänkande. En ung pojke blev misshandlad och fick ett hakkors inristad i pannan av uppenbart politiska skäl. Vår statsminister gjorde ett uttalande med budskapet att denne pojke fick skylla sig själv eftersom han hade fel åsikter. 


Dessutom framfördes uppgifter om att den unge pojken tillfogat sig skadorna själv, detta några dagar innan vårt allmänna val. Vi vet ännu inte hur det förhåller sig med von Arnolds skador och händelsen där han skulle blivit allvarligt misshandlad, men statministern hade inte en aning om tveksamheterna kring händelsen innan han gjorde sitt uttalande. Dessutom så framfördes uppgifterna om dessa tveksamheter precis innan valet, och de var baserade på en rättsläkares tveksamheter. I alla andra fall skulle media och övriga institutioner väntat med uppgifterna om dessa tveksamheter tills de utträtts mer grundligt. 


Det finns ett bibliskt ordspråk om att "se bjälken i ditt eget öga innan du påtalar grandet i din nästas öga". Denna tes är väl inte helt plausibel i detta fall, då vår demokrati är vida överlägsen den obefintliga demokratin i Eritrea. Men de uppenbara bristerna som nyligen uppenbarat sig i vår egen demokrati, och som dessutom läggs i dagen så fort det kommer ett parti eller människor med en annan agenda, gör ändå att opinionen för fall som Isaaks mister sin udd. Jag och många andra ställer gärna upp på DN:s och andra tidningars kampanj för Isaak, men det går inte att samtidigt vara tyst för bristerna i vår egen demokrati, eller ännu värre, vara en aktiv aktör i dessa brister.

Länk DN

8 kommentarer:

MS sa...

Var det Palme som pratade om att solidariteten har en tendens att växa med avståndet till de man ska "tycka" synd om? Att reflektera över hur man har behandlat SD utifrån alla dessa vackra ord blir för mycket för tyckarna.

Förövrigt så misstänker jag att Dawit inte lever längre.

z999 sa...

Svenska regimen har fått liknande problem som Polen fick när fackföreningen solidaritet bildades på 80-talet. Ett kommunistland kunde inte förbjuda en fackförening så man använde den enkelriktade median för att svärta ner solidaritet. En brist var att median bara var enad till 90% och de 10 extra procenten räckte för att läcka ut "fel" information.

Polen hade inte samma möjliheter som svensk media har, man kunde inte demonisera på samma sätt.

Anonym sa...

Fy skäms, nu refererar Du till Lukasevangeliet. Muslimerna kan ju bli kränkta!

z999 sa...

Jag anser att dom har struntat helt i Dawitt Isaak. När det gäller barn så drar man in veckopengen (numera blir man väl anmäld om man gör det) och i Eritreas fall kunde man använda uhjälpen. Om man ville, men det vill man inte.Om Dawitt anses som svensk så ska det hela stämplas som en krigshandling från Eritreas sida.

z999 sa...

Medias "kamp" för att få Dawitt fri är väl ingenting jämfört med kampanjen mot SD? Är det någon som vet hur mycket Eritrea får i uhjälp? Försökte googla men det var som att fråga en alkoholist hur mycket han dricker.

Robsten sa...

Om Sverige hade en medborgar och immigrationspolitik jag åtminstone kunde acceptera skulle jag betrakta Eritreas handling som en krigshandling. Jag skulle kräva långt, långt kraftigare reaktioner än de som nu undsluppit oss. Vi har, enligt diplomatins regelverk, knappt räckt fingret åt Eritrea.

Anonym sa...

David Isaak har dubbla medborgarskap. Han flydde från Eritrea. Han följde inte Eritreas lagar. Enligt svenska migrationsverket så kan inte Sverige skydda svenska passbärare i andra hemländer.

Först flyr David Isaak från Eritrea. Sedan återvänder han dit vid första möjliga tillfälle.

Tycker att han får skylla sig själv. Sverige har inte något ansvar för honom så länge han befinner sig på Eritrianskt territorium.

Sverige har väldigt svårt att inse konsekvenserna av internattionela lagar.

Inte en spänn eller en rad mer om David Isaaks öde. Han gjorde ett eget val...

Mikael sa...

Ändra rubriken!
Det stavas Reflektion inte Reflexion.

Annars så ska du ha tack för en som
alltid välskriven krönika... :)

/Mikael