söndag, september 26, 2010

Invandringens negativa aspekter diskuteras inte - provocerande konst


Expojournalisten Lisa Bjurvall skriver på DN-debatt ett svar till en föregående artikel av Neuding och Lundberg där de vill att invandringens baksidor börjar diskuteras. Bjurvall menar i sin artikel att invandringens baksidor visst diskuteras och att det i stället är invandringens fördelar som skall lyftas fram för att mota tillbaka de "främlingsfientliga" krafterna i samhället. 


Nu är det så att journalistiskt och nyhetsmässigt så skall tidningar och andra medier överhuvudtaget inte göra sådana bedömningar utan rapportera verkligheten som den är utan några som helst hänsyn, vare sig åt det ena eller andra hållet. Återigen måste vi fråga oss vad man får lära sig i dagens journalisthögskolor. Eleverna som går ut från journalistutbildningen verkar inte ens behärska de mest grundläggande journalistiska och demokratiska begrepp. Vidare skriver Bjurvall så här i sin artikel.


Att invandring skulle vara ett tabu diskussionsämne är ett av extremhögerns vanligaste – och mest uppenbart lögnaktiga – argument. På samma sätt som det inte existerar någon hotande ”islamisering” av Sverige, är den påstådda munkaveln på invandringskritiker en myt. Tvärtom har det ofta varit de negativa aspekterna av invandring som lyfts fram de senaste åren. Upplopp och spirande extremism i invandrartäta områden som Rosengård, slöja, burka och andra kontroversiella muslimska huvudbonader, och troende muslimers roll i det sekulära Sverige är ämnen som regelbundet dyker upp i debatten.   


För det första är det inte "extremhögern" som för fram argumentet att immigrationsproblematiken aldrig diskuteras, det är Sverigedemokrater, Folkpartister och en massa andra grupper som också påstår detta. Sedan är det så att de negativa aspekterna av vår invandring rapporteras som nyheter, vilket Bjurvall själv pekar på, men invandringen i sig diskuteras aldrig. Det ÄR tabu med sådana diskussioner. Jag har under mitt ganska lång liv aldrig sett (eller hört) två politiker diskutera invandringens fördelar respektive nackdelar. 


Seriösa diskussioner om effekterna av invandringen, på vilket sett det påverkar vårt samhälle, hur många av de som får asyl som verkligen behöver skydd, varför så många saknar giltiga papper eller vilka effekter invandringen får på de länder vilka folk flyttar från, ser vi aldrig. Att sedan våra medier rapporterar om upploppen i Rosengård är ju en helt annan sak och kan ju inte ersätta en seriös diskussion. 


Länk DN


SD och kulturen


Lars Amréus och Mats Persson, ordförande respektive generalsekreterare för Riksförbundet Sveriges Museer, skriver i en artikel på SvD om att SD "vill avveckla kultur som provocerar". Nu är det inte så att SD vill avveckla denna sorts kultur, SD vill däremot dra in de statliga bidragen till sådan kultur, vilket är en helt annan sak. Om en vuxen man vill ställa sig på scen och pinka inför publik så skall inte skattebetalarna vara med och betala "kalaset". Men är det så att hela föreställningen bär sig själv kan inget parti hindra sådana föreställningar, i alla fall inte om dylika konstformer håller sig inom lagens råmärken. Så här skriver de två författarna i sin artikel.


Med årets valresultat är det dock alltså slut på den samsynen i riksdagen. Sverigedemokraterna säger sig vilja avveckla alla anslag som går till kultur vars syfte är att ”chockera, uppröra och provocera”. I stället ska kulturen ”ha ett konstruktivt syfte och en bred folklig förankring”. Att de menar allvar är tydligt i Skåne, där de har ett starkt fäste. En fotoutställning på museet Kulturen i Lund stämplades av partiet som ”pervers”.


En del av den kultur som blivit statligt eller kommunalt finansierade kan betecknas som ren pornografi, annat har som absolut enda syfte att provocera och chockera. Skattebetalarna kan faktiskt inte välja om de vill vara med och finansiera denna typ av konst, hur demokratiskt är det? Då är det faktiskt demokratiskt att ett politiskt parti vågar ta diskussionen och dessutom anmäla en avvikande uppfattning än den allmänt rådande (bland politiker). 


Till slut måste vi ändå påpeka att Mats Persson och Lars Amréus hyllar konst som chockerar och rör upp känslor. Med tanke på detta måste Sverigedemokraternas valframgång kommit som manna från himlen för dem. Ingen konst, hur pervers den än varit, har rört upp känslor och chockerat som SD:s inträde i den svenska riksdagen. Persson och Amréus får se detta som provocerande konst helt enkelt.


Länk SvD 

26 kommentarer:

Anonym sa...

Konstigt att konstvärlden för fram dessa argument nu då man inte var/är speciellt pigg att lyfta fram Vilks Muhammed-hund karikatyr. Detta visar att etablissemanget har en hycklande attityd och inkonsekvent vänder argumenten till sin fördel.

Anonym sa...

"...journalistiskt och nyhetsmässigt så skall tidningar och andra medier överhuvudtaget inte göra (egna) bedömningar utan rapportera verkligheten som den är utan några som helst hänsyn..." = Så sant! Men för att smita från den plikten så skyller hårt partiska och osakliga PK-journalister på att obekväma uppgifter, som de inte vill delge packet, är "irrelevanta" och därför inte ska publiceras. De som vill föra läsarna bakom ljuset hittar alltid svepskäl för att få en tendentiös text. Det är riktigt otäckt att bevittna eftersom det sedan länge är regel och inte undantag.

Goten sa...

Klart det är tabu! Det är till och med tabu att bemöta de som säger att det inte är tabu. Phuuuuu...

Tack för att du länkar till Gotiska Klubben, Robsten. Det vågar/vill inte Politiskt Korrekta Motvärnet göra.

Vi har fått "judenoja" på Gotiska och diskuterar nästan enbart judarnas roll i Sverige just nu.

Vi är tacksamma för hjälp av begåvade debattörer i dessa frågor.

Speciellt välkomna är svenska judar som röstat på SD.

Robsten sa...

Ja jag har sett att du diskuterat lite om detta ja. Tja, jag håller ju inte med dig om allt Goten, det vet du förmodligen. Jag har dock inte sett några kontroversiella texter på senare tid.

Jag fick ju fan för att jag länkade en bra text av Järvenpää, bara därför att han hade en länk som jag fan inte ens hade sett, reflekterat över, eller visste vad det var för något. Man får passa sig, rena minfältet. På en annan hemsida jag driver så har jag en länk till Maria Ferm (grön ungdom) hon propagerar för fri invandring bl.a, ingen har reagerat på den länken, fan så konstigt egentligen. Jag hade faktiskt väntat mig det.

Robsten sa...

jag läser förövrigt en bok där gotilicismen sågas jäms med fotknölarna, ha, ha. Hur det än är med den så uppstod denna lära som ett led i ett propagandakrig. Dessa propagandakrig började bli riktigt vanliga på 1400-talet, det var då gotilicismen startade. Det står i boken att ju svagare en makt är, ju viktigare är det med propaganda, tänkvärt, tänkvärt. Förlåt utvikningen...

Robin Shadowes sa...

En annan konstnär som likt Vilks är persona non grata inom kultur-etablissemanget är gatukonstnären Dan Park som bloggen Muslimska Friskolan brukar skriva om då och då. Men han tar ju inte heller direkt upp politiskt korrekta ämnen, så det är ju ingenting att förvåna sig över.

Robsten sa...

Ääähh...föråt Sveriges historia av Harrysson och Bo Ericsson. Kanske ingen av dina favoritböcker käre got.

Robsten sa...

Men en bok som läsning av anbefalles, är "Svitjods undergång" av bröderna Lindström. Där kommer ni inte undan go vänner. Den kostar ett par Selmor och är ett måste, även om Goten säkert inte tycker om allt som står där.

Goten sa...

Två inlägg om goterna. Vi tar det senare. När vi är packade.

http://gotiskaklubben.wordpress.com/2010/03/27/goterna-komma-fran-goterland-2/

http://gotiskaklubben.wordpress.com/2010/02/08/har-harrison-existerat/

Anonym sa...

Det som är tabu är inte att diskutera problematiska aspekter av invandringen. Det som är tabu är att:

- Diskutera detta utifrån andra utgångspunkter än de som utgår från antingen integrations- eller diskrimineringsparadigmen.

- Att föreslå lösningar på problemen som är icke-godkända (I.e. att minska invandringens omfattning).

Ungefär halva svenska folket vill minska invandringen.

Ingen politiker i riksdagen (tills för en vecka sedan) vill minska invandringen.

Ingen ledarsida vill minska invandringen.

I princip ingen offentlig person i Sverige tar ställning för att minska invandringen.

Så ser ett tabu ut.

Anonym sa...

När det gäller den judiska befolkningens inställning till invandring, etc. kommer den frågan snart att ställas på sin spets.

Den sedan 1900-talets början etablerade judiska vurmen för jämikhetsideologier, internationalism, etc. kommer framöver att ställas mot den hårda verkligheten - I.e. judar kommer att utsättas för ett allvarligt hot som deras ideologi varit med och orsakat.

Det beror dels på den muslimska invandringen, dels på att de progressiva ideologierna nu utsett Israel till mänsklighetens fiende nr. 1.

Lawrence Auster (judisk konvertit till katolicismen) har en bra diskussion på ämnet från ett amerikanskt perspektiv här:

http://archive.frontpagemag.com/readArticle.aspx?ARTID=12534

Den stora faran ur ett svenskt nationalistiskt perspektiv är att det finns en stark tendens att dra iväg till att utmåla judarna som halvt övermänskliga supermanipulatörer med en dold aggenda och att sedan dra iväg rakt ner i antisemitismens grotta, som man sedan sällan kommer ut ur.

Robsten sa...

"Den stora faran ur ett svenskt nationalistiskt perspektiv är att det finns en stark tendens att dra iväg till att utmåla judarna som halvt övermänskliga supermanipulatörer med en dold aggenda och att sedan dra iväg rakt ner i antisemitismens grotta, som man sedan sällan kommer ut ur."

Nä, här håller jag med, vi skall inte utmåla några andra grupper som syndabockar. De som främst svikit oss och svenska folket är våra egna helyllesvenska politiker, låt oss inte glömma det.

Robsten sa...

Juste läsning

http://nettelblad.blogg.se/2010/september/om-masspsykosen-i-sverige.html

Robsten sa...

Jonny

Man kan ju iaf konstatera att samsynen inom den svenska "kulturvärlden" är total. Ännu ett exempel är Upsala Nya Tidnings kulturchef Lisa Irenius som kommenterar SD:s ”kultursyn” i ”Med SD blir kulturen fattigare”:

"[E]ftersom jag anser att ett partis kultursyn säger mycket om dess människosyn är jag extra beklämd av valresultatet.
...
Det blir en sinnebild för Sverigedemokraternas syn på människan och kulturen: hon ska ha blicken sänkt, ej vara mottaglig för intryck från övriga världen och helst inte uttrycka sig för mycket själv. Inget ”stötande”, inget ”obscent”, inget ”kulturradikalt”, kort och gott inget som berör, väcker tankar eller ifrågasätter. En människa som inte reflekterar.”

Jonny.

Camilla sa...

Ja du Robsten.. Är det verkligen så fel att vilja neka statligt stöd till liknande kulturevenemang?

http://ragfors.wordpress.com/2010/02/15/vill-du-betala-for-att-lata-ditt-barn-fa-lyssna-pa-porrnoveller/

Robsten sa...

Ha, ha ha, jag tänker inte ens klicka på den länken ;-)

Robsten sa...

Z och Goten!
Sprang på denna organisation när jag slösurfade lite. Vad anser ni?

http://www.runestone.org/

Svenska asatrosamfundet anser jag vara ett skämt värdigt Schyman.

Anonym sa...

Det tycks råda okunskap hos de politiskt korrekta som hävdar att flyktingproblematiken visst diskuteras. De har nog aldrig frågat sig vad debatt är för någotning. Debatt enligt dem är att någon påstår någonting och då måste svaret vara att berätta hur den personen är som person. Att debattera enligt dem är att inte diskutera sakfrågan i sig utan det handlar om att misstänkliggöra den som ifrågasätter.

Det ska berättas om bruna vatten och människosyner och 30-talets historia som återupprepar sig. Så visst, ur den synvinkeln "debatteras" det hejvillt. Men ger det några andra resultat än polarisering. Deras "debatt" handlar helt enkelt om att det rådande inte ska ifrågasättas.

För mig är debatt där man argumenterar sakfrågan istället för debattörerna.

Anonym sa...

haha Feg du är Robsten! Jag har faktiskt gjort ett jättesnyggt bildcollage´;o)

Robsten sa...

Kommentarsfunktionen är kass just nu här.

Robsten sa...

NU Fungerar det!
Håller med vargen. Tycker du jag skall klicka på länken Camilla?

z999 sa...

@Robsten:
"http://www.runestone.org/"

Jag ger dom godkänt. Men det finns andra samfund som inte finns på nätet som är bättre. Vantolkningen av ariosofin på 30-talet i Europa för att sammanlänka den med nazismen har gjort att många asatro-samfund ligger lågt.

"Svenska asatrosamfundet anser jag vara ett skämt värdigt Schyman."

Ja, det kan man lugnt påstå. Fast inte ett skämt, en skam för asatron.

Robsten sa...

Ja jag tyckte också att det verkade juste. Svenska förbundet kan man inte ta på allvar, säkert har både Sahlin och KG Hammar välsignat det. Men å andra sidan vill man inte gå med i raka motsatsen, om du förstår... Jag vill inte befatta mig med något där det kommer upp konstiga symboler eller tankar, he, he.

Nä, jag letade men hittade inget konstigt, åt något håll. Får väl kolla vidare innan jag lägger upp en länk här.

z999 sa...

Asatron är en naturreligion och tanken är att du hittar Gud (Oden, Wotan) i den svenska naturen. Om andra folk ska hitta samma kraft så ska dom söka i naturen i den del av världen där dom är uppväxta och dom måste känna samhörighet med den också, det viktigaste är att man befinner sig i en natur som man känner samhörighet med, det är där man börjar.

Detta användes av ariosofin, teologisk tolkning av asatron, för att skrivas om till att överenstämma med nazismens idéer om blodet och jorden. Alltså typ att den ariska rasen hör hemma på en speciell plats på jorden och ska hålla den platsen fredad från icke-arier. Detta är en vantolkning av asatron, du behöver inte bo på någon helig mark för att hitta kraften från Oden. Adopterade barn som letar efter sina rötter brukar hitta den här kraften utan att veta om det (hur ska jag hålla det här kort och begripligt...?), men dom behöver inte flytta "hem" för gott för det.

Den som vill söka sig till asatron rekommenderar jag att söka sig ut till naturen i stillhet. Det går inte att läsa sig till asatron, eddan till trots finns det ingen bibel som fungerar som en manual för asatro, det är en naturreligion. Samhörighet med naturen för kontakt med det som skapat naturen och insikten att man fyller en funktion där man är skapad oavsett hur man är skapad.

Jag vill tillägga att ariosofin från början inte var rasistisk.
http://sv.wikipedia.org/wiki/Ariosofi
Och asatroende idag som tillämpar ariosofin är inte rasister.

Kraxpelax sa...

En konkret fördel av invandringen, som alla svenskar drar nytta av, är all nyetablering i knivskarp konkurrens med åtföljande prispress inom restaurangbranschen. Det är en ingalunda obetydlig samhällsekonomisk intäkt, som Sverigedemokraterna på ett osakligt sätt har bortsett från. Det handlar, omräknat i reda pengar, om mångmiljardbelopp.

Jag tycker heller inte om Sverigedemokraternas hets mot islam. Det överväldigande flertalet muslimer - och jag har träffat många - är skötsamma, anständiga människor med hög moral. De jobbar och gör rätt för sig. Varför inte se de positiva möjligheterna? Den i det tysta dominerande måttfulla typen av islam kan t ex göra nytta i invandrartäta krisområden, motverka misär, hopplöshet och kriminalitet. Men då måste man visa islam respekt, tillåta moskéer, niqab etc. Att fullständigt nyanslöst demonisera och marginalisera islam gör ju bara ont värre, som en självuppfyllande profetia.

Samtidigt stagar våra stora muslimska minoritet upp ett synnerligen välbehövligt svenskt motståndmot ett överdrivet sionistiskt (inte judiskt) inflytande i landet. De antisemitiska incidenter vi tyvärr har sett får man ta som en biverkan. Här har bland annat Jusisk krönika och den kloke Jackie Jakubowski, visat en mycket försonlig hållning mot Islam i Sverige samtidigt som man framhållit ett ökat skyddsbehov mot muslimsk etremism. Det är en balanserad hållning som förtjänar efterföljd.

Burka? Jag har sett en enda burka. Det var en tjej i toppsnygga modekläder av västerländskt snitt, inklusive själva burkan. Jag tyckte hon var fin. Varför förbjuda detta? Finns verkligen ingen anledning alls.

Vidare är det likafullt helt klart att invandringen måste dras ner, om vi nu menar allvar med att bekämpa arbetslösheten. Det begriper ju för sjutton varje människa.Det är inget snack om saken, bara.

En sorgligt förbisedd nackdel med invandringen är folkhälsoaspekten. Herregud, samhällsfarliga smittor bara strömmar in över landets gränser med invandringen! HIV, tuberkulos, hepatit, multiresistens... Det måste man tvunget göra något åt. Smittade människor, flyktingar eller ej, skall överhuvud taget inte släppas IN i landet, basta. Vi har redan ett känt fall där en svensk kvinna våldtagits av en HIV-smittad asylant. På denna punkt har Sverigedemokraterna tagit lovvärt initiativ,och det ska de verkligen ha credit för, tycker jag.

Nu får vi ÄNTLIGEN en skarp debatt i kontrast till allt högfärdigt "antirasistiskt" gläfsande översitteri. Jag tycker det är BRA att SD kommit in i Riksdagen med vågmästarroll, och vi måste verkligen med all kraft sätta stopp för den utbredda vänsterterrorism som hotar demokratin, och som massmedia på ett fullständigt ansvarslöst sätt systematiskt eldat på.

- Peter Ingestad, radikalkonservativ poet, Solna

Kraxpelax sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.