lördag, november 06, 2010

Vad var tanken bakom de nya reglerna för arbetskraftsinvandring?


Rapport och Aktuellt har i flera inslag tagit upp frågan om arbetskraftsinvandringen och de följder denna form av invandring får. Det är nu uppenbart att de som tar sig hit (en del medelst människosmugglare enligt Rapport) lever och arbetar under slavliknande former. Långa arbetsdagar, extremt låg lön och avsaknad av vettig bostad är några av de problem som uppdagats enligt SVT. Migrationsminister Tobias Billström säger så här på SVT:s hemsida angående uppgifterna om misären för vår importerade arbetskraft.
Det är naturligtvis djupt oroande och allvarligt när man får ta del av de här uppgifterna
Så hur hade då Billströmt tänkt sig att de nya reglerna för arbetskraftsinvandringen skulle fungera? Tänkte han sig att unga afrikaner skulle komma till vårt land och ta jobb inom byggbranschen, skaffa sig små mysiga ettor i Stockholms innerstad och både berika vårt land samt sänka arbetskraftskostnaden? Sänkta arbetskraftskostnader blir det ju, men i övrigt är hela denna hantering både osmaklig och katastrofal för alla inblandade partier. Vidare säger Billström så här om fackets roll i denna människohandel.
Då måste man också ställa sig frågan: Är det inte viktigt att ett fack som, till exempel hotell- och restaurangfacket, också tillvaratar de här människornas intressen
Billström ljuger, det var aldrig meningen att denna importerade arbetskraft skulle erhålla normala svenska löner. Vem skulle anställa en afrikansk kypare som inte kan vårt språk och kanske inte har satt sin fot på en västerländsk restaurang framför en svensk kypare för samma lön? Dessutom så bluffar Billström när han ger sken av att han inte kunde veta att arbetskraftsinvandringen skulle medföra de problem som nu uppdagats. Om en bloggare som undertecknad kunde förutse problemen så måste en normalintelligent migrationsminister också kunnat förutse dem. 


Vi har en ungdomsarbetslöshet på över 30 procent, skall vi erbjuda de jobb som finns till dessa ungdomar eller skall vi erbjuda jobben till människor som kommer från en annan världsdel? Regeringen och riksdagen sviker våra ungdomar som skall ut på arbetsmarknaden och som längtar efter sin första riktiga lön samt att kunna flytta från sina föräldrar. Vi lever i en global värld men tyvärr är det svenska väljare som tillsätter vår regering och väljer sina politiker. När vår nya ungdomsgeneration blir röstberättigad till nästa val kommer de sannolikt straffa regeringen hårt för denna politik.

Länk SVT10 kommentarer:

Anonym sa...

Du har höga tankar om politikers intelligensnivå. Själv tror jag som fakta visar att det är tvärtom. De flesta är rekryterade för att trycka på den knapp pappa säger att de skall tycka på. Återigen bevisat att det kan en apa med enkel träning göra.
Allemand

Lars Pettersson sa...

Kan inte fackföreningen för de papperslösa (illegala personerna)hjälpa dessa stackars utslitna lågavlönade stackarna ?
Obs Ironi.

Anonym sa...

bara två månader kvar att göra något!!!!!!!
2011 upphör det.

***OLOF PALMES DÖD!!!

Olof Palme Political Murders – The forbidden trail

http://www.youtube.com/watch?v=L-u35UBC60s&feature=related

Camilla sa...

Det finns ju någon mening med att dumma beslut tas. Frågan är ju bara varför.

Sen tror jag att de många gånger inte ens vet vad för förslag de lägger, någon annan har tåtat ihop en bunt i deras namn och så är dumheten ett faktum :)

Anonym sa...

I Göteborg hade många tidningsbud lagt över jobbet vidare till illegala flyktingar som arbetade för mycket lägre ersättning.

http://www.gp.se/nyheter/goteborg/1.331917-tidningsbud-utnyttjar-papperslosa-flyktingar

MW sa...

Det är väl uppenbart vad syftet med reformen var. Syftet är att öka arbetskraftsutbudet och förbättra arbetsgivarnas förhandlingsposition för att på så sätt pressa ner svenska löntagares löner och öka vinsterna för kapitalägarna. Lägre arbetskraftskostnader är en eufemism för lönesänkningar.

SD bör betona detta för att vinna fler arbetarklassväljare.

Anonym sa...

Mycket konstigt att ingen reagerar förrän nu! Slavhandeln gäller inte bara bärplockare, städ- och byggbranschen, utan säkerligen även många andra branscher.
Inom ingenjörsyrken är det lika illa. Volvo, IKEA, Ericson, Cap Gemini mfl är de som utnyttjar "slavarna" Läs och begrunda följande artikel i Ingenjören från Mars 2010.
www.ingenjoren.se/2010/03/lonedumpning-i-it-branschen/

".... I Sverige är det migrationsverket som granskar ansökningar för arbetstillstånd. Deras uppdrag är att underlätta för arbetsgivarna när de behöver ta in arbetstagare från länder utanför EU.

Det formella kravet här är att arbetet ska ske under vad som kallas kollektivavtalsliknande former. Sveriges Ingenjörer bad ett indiskt företag om att få se de faktiska kontrakten för två indiska IT-specialister som ska jobba en tid i Sverige. Enligt kontrakten motsvarar deras löner 24 000 respektive 32 000 svenska kronor i månaden. I kontrakten står också att de anställda under inga omständigheter får berätta för utomstående vad de har i lön.

Men när Ingenjören tidigare har frågat indiska ingenjörer vad de tjänar när de är i Sverige, säger de att de får ungefär som sina indiska löner plus traktamente. En typisk lön för en indisk ingenjör som har jobbat i fem år ligger på motsvarande cirka 8 000 svenska kronor i månaden.

Alejandro Lindström Firpo, jurist och beslutsfattare på enheten för arbetskraftsinvandring, har inte sett några fall av fusk bland ingenjörer eller IT-konsulter i Sverige. Samtidigt betonar han att migrationsverket inte gör några extra kontroller om bara ansökningarna uppfyller kraven och om fackförbundet har sagt att alla papper ser okej ut.

– Lagstiftaren har inte gett oss det uppdraget, säger han.

Det är först om det kommer en förlängningsansökan och allt inte verkar stå rätt till som migrationsverket granskar arbetsgivarintyg och utdrag från skattekontot. Det förekommer ett visst fusk, särskilt i restaurang- och städbranschen, men det är mer enstaka fall, enligt Alejandro Lindström Firpo...."

Någon måste göra något åt detta!

Erik, Sthlm sa...

Har läst din blogg många gånger, du är bra insatt, balanserad och argumenterar väl. Du borde varit topp-20 på riksdagslistan.

Robsten sa...

Tack Erik. Är väl mest glad att jag inte tillhörde valberedningen som satte ihop riksdagslistan.

Anonym sa...

Ja, sannsynligvis sa det er