måndag, november 08, 2010

Hemsk utveckling för Sverige


BNP (bruttonationalprodukt) är det vanligaste sättet att mäta en nations välstånd, då mäter man BNP per capita naturligtvis. Ett mer komplext och övergripande sätt att mäta välståndet i en nation för befolkningen är HDI (Human Development Index). Det är en metod att mäta välståndet hos befolkningen som ursprungligen framtogs av en ekonom från Pakistan och som sedan 90-talet används av FN. När man tar fram en nations HDI så tar man hänsyn till nationens utbildningsnivå, BNP och förväntad livslängd. 


Det förekommer också kritik av metoden HDI då en beställare lättare kan manipulera resultatet än vad som är fallet med BNP. Dock har inga beställare med största sannolikhet manipulerat ned Sveriges förväntade HDI-utveckling, och det är den som pekar rakt ned i FN:s senaste HDI-prognos. Sverige är en av mycket få nationer där kurvan för HDI faktiskt pekar nedåt från 2010 till 2030. Endast Belgien har en negativ kurva i presentationen, då tillsammans med Sverige. 


HDI anges i en skala från o till 1,0 och i presentationen anges HDI för 2010 och sedan ges prognossiffror fram till 2030. För Sveriges del går HDI-siffran ned från 0,949 till 0,906. I jämförbara länder som Tyskland, USA Kanada, Norge, Frankrike, Spanien, Irland, Nya Zeeland, Italien, Nederländerna, Danmark och Finland så pekar HDI-kurvan stadigt uppåt. Samtliga dessa nationer kommer 2030 att ligga på en HDI-nivå långt över den svenska. En bankrutt nation som Grekland kommer enligt prognosen att 2030 ligga på ett HDI som anges till 0,980, emedan Sverige då ligger på ett förväntat HDI av 0,906. 


Detta är prognoser men om prognoserna slår in så visar det att Sverige har kanske världens sämsta politiker, det går helt enkelt inte att förklara bort. Vad skulle annars orsakerna vara till just Sveriges nästan brutala trend vad gäller HDI? Våra politiker är tillsatta för att göra vår samhällsutveckling så god som möjligt, inte motsatsen. Denna prognos från en FN-rapport är inget annat än förfärlig för vårt lands vidkommande. Vi går tillbaka i samhällsutvecklingen och siffrorna antyder att Sverige blir ett sämre land att leva och bo i. Tydligare kan inte våra politikernas misslyckande beskrivas. 

Länk Rapport Human Development Research Paper 2010/40

Länk PI

Tabeller från Rapporten nedan:11 kommentarer:

Rune sa...

Vi litar inte längre på våra styrande, som vi gjorde förr.
Osäkerheten sprider sig.

robban sa...

kul att se att japan men sin nuvarande demografiska utveckling ändå knallar upp topp 2030. bör funka som ett argument när det tjafset kommer upp i politiska diskusioner i svedala.

Robsten sa...

Mexiko och Bulgarien går om oss, Mexico och Bulgarien!!! Jag hoppas det är något fel på prognosen, detta är ju absurt! Ju mer jag tittar på listan, ju mer verklighetsfrämmande ter sig det hela. Alltså skulle det kunna gå sämre om vi saknade styre och politiker överhuvudtaget? Skulle en berusad Percy Brunström (youtube, Medborgarpartiet) kunnat göra det sämre?

Robsten sa...

Polen slår oss med hästlängder. Svenska byggjobbare får åka till Polen för att pressa polska löner, bo i husvagn bli dissad av befolkningen samt känna sig som tredjeklassens medborgare. ja det är väl bara att rösta på de gamla vanliga partierna så ordnar det sig nog, jävla puckon!

Robsten sa...

Kroatien och Estland lägger sig långt, långt framför oss, så trevligt! Våra politiker genomför väl principen om "allas lika värde" genom att göra hela landet till ett U-land och en bananstat, så effektivt.

Robsten sa...

Har dom inverterat siffrorna eller något?

patrik blom sa...

robban sa...
"kul att se att japan med sin nuvarande demografiska utveckling ändå knallar upp i topp 2030. bör funka som ett argument när det tjafset kommer upp i politiska diskussioner i svedala."

Eller för att säga det ännu lite tydligare: Japan har fullt medvetet valt en minskande befolkning framför invandring. Och Japan har högst HDI i världen år 2030. Jojo....

MS sa...

Det går nog att hitta ett direkt samband mellan ett sjunkande HDI och andelen invandrare från MENA- området. Sad but true.

Högutvecklade och stabila samhällen tar emot stora grupper av analfabeter som är uppväxta i länder där störst går först och där nävarna tar vid väldigt fort. Lägg till en s k religion vars anhängare lärs sig hata alla icke-troende med modersmjölken. Varför blir vi förvånade?

Anonym sa...

@MS, vi och vi, jag vet inte det? Det här har jag varnat för länge utan att vara förvånad.
Allemand

Anonym sa...
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.
Anonym sa...

Det enda positiva är att den svenska, groteskt uppblåsta, självbilden en gång för alla kommer att krossas.
Sedan kan vi påbörja färden uppåt igen.

Johan