torsdag, november 11, 2010

Den journalistiska gränsen är nådd - svart lista


Under valrörelsen så var det ingen tvekan om var Sveriges journalistkår stod politiskt. Att journalistkåren skall granska alla demokratiska partier enligt samma måttstock och enligt samma premisser framstår så här i backspegeln som ett skämt (ett dåligt sådant). Några journalister har dock både under och efter valrörelsen stuckit ut i den skrivande kåren och utmärkt sig för särskilt osmaklig och osaklig propaganda. Två av dessa journalister är Lena Sundström och Anna-Lena Lodenius.


Anna-Lena Lodenius utmärkte sig från början med en ganska balanserad ton mot SD, hon var en av "experterna" på SD som i alla fall inte gick till de värsta överdrifterna. Väldigt plötsligt, ungefär i samband med att radioprogrammet Kaliber sände sina program om SD i april 2009, så ändrade Lodenius sitt tonfall och vokabulär markant när han talade och skrev om SD. Hela omsvägningen förbereddes med att Lodenius tog bort möjligheten att kommentera på hennes blogg. Nu har sannolikt inte Lodenius omsvägning något att göra med kalibers "avslöjanden", utan mer med de stigande opinionssiffrorna SD erhöll vid tiden för omsvägningen.  


Lena Sundström skrev boken "Världens lyckligaste folk" som i vissa kretsar blev hyllad. men delar av den kulturelit som normalt inte försitter någon chans att slå ned på SD var t.o.m. sval mot Sundströms bok, det säger det mesta om kvalitén på prosan i den boken. Länk 1 länk 2. Nu har denne Sundström fått pris från "Centrum för lättläst", motiveringen skall vara följande: " visar att det är möjligt att uttrycka sig begipligt och lättillgängligt om komplicerade ämnen". Nej, det är inget skämt - länk. Som om inte detta vore nog har hon nominerats till priset "årets förnyare". Det är faktiskt inget skämt det heller - länk.


Christian Westling, SD Stockholm, gick med på att intervjuas av Sundström under sitt arbete på Gotland. Det arbete Westling utförde hade inget med polemik mot invandring att göra då hans sysslade med att bygga upp organisationen på Gotland. Ändå lyckas Sundström med konststycket att hela tiden föra in giftiga subjektiva kommentarer så att hela Westlings arbete på något outgrundligt sätt framstod som suspekt för TV-tittarna. Hon avslutade sitt inslag med att ta upp vad Westling eventuellt sjöng på en Tallinnresa ett år tidigare, detta som tack för att hon fick vara med Westling under två dagar när han utförde sitt obetalda värv för SD. 


Det kanske grövsta övertrampet gjorde Sundström efter valet när hon i ett debattprogram lyfte handen, visade upp samma handflata som Aftonbladet hade på sin förstasida på valdagen, och sade "dig pratar jag inte ens med" till partiledare Åkesson. Då var alltså Åkesson kallad till programmet för att kommentera valresultatet, en kallelse han ställde upp på trots två hektiska dygn utan sömn eller en lugn stund och ständigt hårt pressad. Oförlåtligt!


Jag menar (utan att det är partiets officiella linje naturligtvis) att det är dags att vägra all kontakt med representanterna för de värsta journalistiska avarterna. Dessa "journalister" lever i någon mån på att vara "experter" på SD, det visar inte minst mängden av böcker som just nu skrivs om partiet. En policy där vissa journalister förvägras alla intervjuer och all kontakt skulle sannolikt rensa upp de värsta journalistiska avarterna. Naturligtvis skall SD granskas och kritiseras som alla de övriga riksdagspartierna, kanske t.o.m. lite extra mycket då SD är nya i riksdagen och dessutom anmäler en avvikande åsikt mot den politiska nomenklaturan. Men det vi talar om här är den sanslösa smutskastning där alla fakta har kastats överbord. Så mitt förslag till "Blacklist" ser ut enligt följande just nu (kan vid behov fyllas på).


Lena Sundström


Anna-Lena Lodenius    


Jag vill avsluta med påpekande att skall en sådan här lista vara meningsfull kan man inte föra in journalister så fort de skriver något man inte själv gillar, det är till att förfalla till samma metoder som dessa journalister använder sig av. Just därför tog jag t.ex. inte med Annika Hamrud och Elisabet Qvarford, vid närmare eftertanke. 


UPPDATERAD Blacklist


Lena Sundström

Anna-Lena Lodenius    

Lisa Bjurwald

Ann-Charlotte Marteus

Gellert Tamas

Brors är hemsk, men han platsar inte på denna lista, den skall vara glasklar. Inte heller Svensson platsar på denna lista. Alltså har vi fyra kvinnor och ingen man på denna lista, märkligt. 


17 kommentarer:

Cap sa...

Dessa personer tycker jag passar in på svarta listan:

- Ann-Charlotte Marteus
- Niklas Svensson
- Lisa Bjurwald
- Henrik Brors

Har väldigt svårt att se dessa personer kunna vara objektiva eller att de inte skulle göra allt som står i deras makt för att skada SD. Lisa och Henrik var de som fick mig att säga upp min prenumeration på DN.

Robsten sa...

Brors var nära att hamna på listan, men vid tveksamhet, fria hellre än fälla.

Robsten sa...

Vill ni föra in någon i listan, lämna minst två, helst tre graverande länkar. Vi talar alltså om personer medlemmar inte skall ha någon kontakt med, vi måste sätta en viss höjd på ribban och inte införa personer hur som helst.

När det gäller Sundström så är det i princip partiskadlig verksamhet att ens befinna sig i samma tunnelbanevagn som hon. Det är lite på den nivån vi skal befinna oss.

Robsten sa...

Jag sätter också en absolut maxgräns på 9 personer för listan. Blir den längre kanske man inte kan upprätthålla den och den tenderar att bli meningslös. När någon måste in kanske någon måste åka ur i en framtid.

Robsten sa...

Företrädesvis skall personer som lever på att de själva framstår som "SD-experter" komma med på listan också (där försvagas t.ex. Brors nominering) Det är för dessa personer medlemsskap på listan också biter bäst. Brors t.ex. har säkert inga tankar på att intervjua någon SDare, eller ens någon alls, han sitter på röven tryggt på redaktionen redan.

Robin Shadowes sa...

Nu minns jag inte hennes namn, men hon som skrev om möten mellan människor angående p-plats mordet. Heter hon Britta Svensson kanske? Tycker det var så smakligt att hon förtjänar också att bli svartlistad.

Stig sa...

Mitt förslag är Caroline Stenman, reporten på Kaliberredaktionen på SR som Wallrafade på den där färgan och ljög ihop en story om att hon blev rånad på handsväskan av Sverigedemokrater.
Varför inte bojkotta hela Kaliberredaktion som är kollektivt skyldiga till ett snuskigt reportage som inte hade ett dyft med den verklige Wallraffs arbetsmetoder att göra. Han var MODIG på 70-talet, Kaliberpacket
är bara fega B-journalister.
Men Caroline Stenman kan knappast mäta sig med de övroiga på listan vad gäller rykte och inflytande.

z999 sa...

Håller helt med Stig. Kaliber påminde mer om watergateskandalen.

Olof sa...

Det heter omsvängning, inte omsvägning. I övrigt bra artikel.

Erik, Sthlm sa...

Tycker du saknar motivering på Lodenius, du skriver inget konkret där.

Jag menar att man måste ha oantastliga argument för att placera någon är på en sådan lista. Vad gäller Sundström tycker jag att du har det.

Även om Marteus med råge uppfyller gränsen för oetisk behandling av sd så är hon väl inte heller någon som intervjuar politiker. Hon sitter bara i sitt elfenbenstorn och gormar. Så det är väl ingen poäng med att ha med henne.

Robsten sa...

Antar att du har rätt om Marteus, men hon åker ur listan när någon annan uppfyller kvoten (9st). Loddan har jag hört så många gånger ösa ur sin skit, i flera radioprogram bl.a. när hon kommenterade Kaliber. På TV har jag också hört henne kalla SD för allt möjligt. Även i tidningarna. Jag har skrivit om det tidigare och jag tycker nog det är befogat att anta att en intervju med henne skulle vara fullständigt meningslös.

Cap sa...

Alexander Noren på SVT?

Hans sätt att behandla Jimmie, William och Julia i Tv är bland det sämre jag sett på sistone. Iofs tror jag att vårat stöd ökar när man låter en komplett förvirrad idiot som Alexander intervjua kung Jimmie...

Anonym sa...

Ulf Kristofferson TV4.

Åkesson säger själv i kvällens program (SVT1)som handlar om Sverigedemokraterna, att han aldrig kommer att prata med Ulf Kristofferson igen.

Jag kan inte annat än hålla med.

/Stella Tilde

Robsten sa...

Självklart är Kristoffersson är partisk idiot som låter de egna preferenserna gå ut över sitt journalistiska uppdrag. Ändå så var det något av en ärlig svensk "bullfight" över drabbningen med Åkesson. Tittarna kunde följa allt Kristoffersson sade och vad Åkesson sade. Tror dessutom att Åkesson vann sympatierna.

Låter hellre den genomförljugne Gellert Tamas hamna på listan. Han är genomförljugen, hör till latte-liberalerna på söder, skiter fullständigt i en verklighet han inte själv behöver leva i och för fram sitt budskap på ett lömskt och giftigt sätt, utan att någonsin riskerar mothugg från dem han kritiserar. Skulle han få för sig att skriva en bok om SD, vilket kan hända, så är det förräderi att ställa upp. Geller kan utan vidare skriva att svart är vitt och tvärtom.

z999 sa...

Bra val med Gellert Tamas.

Robsten sa...

Tja, den som protesterar mot det kan räcka upp handen. Sliskig latteliberal, med det där humanistiska uttrycket i sina latteliberala ögon som jag fullkomligt avskyr ända in i benmärgen. Hans tonfall, hans anklagande uttryck i ansiktet, hans uppenbara lögner, hans tillkämpade humanistiska approatch. Lägg därtill hans bostadsort mitt i hjärtat av Söder, inte alla långt från Södermosken. Jag önskar att de ville börja med böneutrop på Södermosken 5 gånger om dagen, med början kl 5 i arla morgonstund. Högtalarna skall vara på 4 X 50,000 watt. Jag har hört att latteliberaler är tröga på morgnarna, ligger gärna och drar sig, detta kan vara botemedlet. Jag vet egentligen inte, känner ingen latteliberal, de tillhör en annan värld.

Robsten sa...

Här kan man få för sig att jag för upp Tamas p.g.a. personliga antipatier. Ja, jag vågar inte säga hur det förhåller sig med det, jag strävar efter ärlighet på bloggen, så jag lämnar walk over på den frågan.