fredag, november 12, 2010

SVT om Sverigedemokraterna


I går (torsdag 11 nov) sände SVT en dokumentär om Sverigedemokraternas väg till riksdagen. När programmet spelades in visste dock ingen att det verkligen var en väg till riksdagen, eftersom nästan hela programmet spelades in innan valet.

Man fick under programmet följa främst partistyrelsen, VU samt den grupp som arbetade med skuggbudgeten (om jag förstod programmet rätt). Det var en hel del tid nedlagt på inställda torgmöten där motdemonstranterna gång på gång drog längsta strået i valrörelsen. Det är påkallat med allvarliga reflektioner från våra demokratiska institutioner när ett politiskt parti får möte efter möte inställt i en valrörelse p.g.a. motdemonstranter som uppenbarligen saknar varje tillstånd till demonstration. En inställd Pridedemonstration i Litauen väcker våldsamma reaktioner från vårt politiska och mediala etablissemang, när ett politiskt parti får massvis med möten inställda så är tystnaden från samma etablissemang öronbedövande.

Programmet följde också ett par i Vellinge under deras idoga arbete med valrörelsen för SD. Nu var väl detta cykelhandlarpar inte direkt några typiska valarbetare för SD nationellt sett, trots en hel del realism i själva valarbetet. Jag har t.ex. aldrig hört någon SD-medlem koppla samman hygieniska aspekter på religionskritik som kvinnan i Vellinge gjorde, ett uttalande jag förövrigt tar direkt avstånd ifrån. SVT lyckades också här få fram paradoxen med att Vellingeparet skulle flytta från "sitt älskade Sverige" om SD inte tog sig in i riksdagen. Inslaget från Vellinge höll sig dock inom de gängse journalistiska ramarna, så vitt jag kan bedöma just nu.

Ett annat inslag handlade om Jimmie Åkessons reaktion på en övertydligt subjektiv och kritisk Ulf Kristoffersson, som nära nog löper amok med sin mikrofon. Jag tycker även det inslaget är i sin ordning. Jag tror knappast att "verklighetens folk" blir stötta av Åkessons ändå ganska ljumma utbrott, snarare väcker det sympati. En tysk mediekännare sade i ett TV-inslag att landets journalistkår inte är så populära som de själva tror, och att folk nödvändigtvis inte tar avstånd från reaktioner på denna journalistkår. Jag är övertygad om att samma förhållande råder i vårt land.

Den som, i det fullt godkända programmet, gjorde det mest sympatiska intrycket var Mattias Karlsson. Slutscenen där Karlsson från en mobil ringer sin son och talar om att "pappa har fått ett nytt jobb" kunde i princip vara regisserad av SD.

Inledningen av programmet var direkt obsolet propaganda mot SD, i övrigt så får nog programmet godkänt. Medias roll är trots allt att granska makten. Det betyder att även SD får stå ut med granskning och kritik efter riksdagsinträdet, bara det är seriös sådan. Återigen visade det sig att SVT är den media som är mest objektiv av alla våra PK-medier, eller skall vi fortfarande säga, minst subjektiv. Ett förhållande jag påtalat många gånger just på denna blogg. Jag har dock den goda smaken att kunna avhålla mig från ett "vad var det jag sade" ;-)

Länk SVT Play

21 kommentarer:

Goten sa...

Slutscenen i dokumentären om SD var filmad av ärliga människor som är duktiga på film och gestaltning, och som låter tittaren bestämma vad h*n ser, den skulle med andra ord aldrig kunna resigerats av en politiker eller propagandist. Så där har Robsten helt jävla fel. Och i övrigt har han helt jävla rätt.

Cap sa...

Var det bara jag som reagerade på musiken på slutet? Det var nog ingen slump att de hade valt låten Ragnarök som musik till eftertexterna.

Känner mig för övrigt mycket nöjd över att jag och sambon personkryssade Mattias Karlsson. Hoppas för guds skull bara att hans familj får fortsätta vara ifred.

Goten sa...

@ cap Jo, jag tänkte på det. Men så lät jag lät det bero och lyssnade bara. Den var så lugn. Vem har gjort låten? Inte Ultima Thule va?

Anonym sa...

Jovisst är det Ultima Thule.
Fast det är ju tydligen några av svt anlitade musiker som gjorde den pianoklinkande dysterversionen.
Undrar om killarna i thule gett sitt tillstånd till detta, de har ju tidigare inte velat synas i politiska sammanhang?

-Åke

MS sa...

Jag läste i dagens Metro att de har problem med den reklamskylt Eniro(?) satt upp och dit folk kan sms:a. Det har lett till att diverse runda ord har stått på skylten till allas beskådan. På bilden i artikeln så stod det ordet "rövskalle" :-)

Det uttrycket kommer att ingå i SAOL om några år.

Skämt åsido. Jag har full förståelse för att Jimmie Åkesson blir trött på alla dessa Papphammarsjournalister och det finns betydligt gröve saker han skulle kunna ha kallat "Romeo" Kristofferson.

z999 sa...

"Jag har t.ex. aldrig hört någon SD-medlem koppla samman hygieniska aspekter på religionskritik som kvinnan i Vellinge gjorde,"

Frågan har diskuterats inom sjukvården.

Åke, Ultima Thule har nog inga problem med att synas i såna här sammanhang.

Jag tyckte annars att programmet var bra gjort i stort sett. Seriöst av SVT att tona ner inledningen och inte vräka på för mycket om SD's "mörka" historia. Man tonade ner påståenden som är svåra att bevisa eller där expo är enda källan. Dom som anser att expo är oseriösa idag ska veta att det var hundrafalt värre i slutet på 80-talet och fram till 2000 ungefär. På den tiden då expo skapade SD's mörka historia var det helt ok att förstora upp händelser och uttalanden som knappast kunde ses som representativa och helt utesluta uttalanden som var representativa.

Robsten sa...

"Undrar om killarna i thule gett sitt tillstånd till detta, de har ju tidigare inte velat synas i politiska sammanhang?"

"Velat synas i politiska sammanhang"?? Var vill de då synas, i melodifestivalen? Snack, de tillhör de systemkritiska blocket, tills de officiellt avsäger sig den tillhörigheten. Jag börjar få nog av fjollighet faktiskt.

Robsten sa...

Alltså, nu börjar jag återigen få problem med mitt blodtryck, trots en två tre whisky. Hur fan kan man sjunga i låt efter låt om "stolt" och "svensk" men samtidigt kräva att "vara opplitisk"? Skulle de framföra sådana synpunkter offentligt så skall jag ta fram tors hammare ( ja jag har den hemma) och slå sönder samtliga deras plattor (vilket innefattar hela deras produktion, låt vara att en del är nedladdat från PB). jag tänker inte lyssna på musik av män som bäst passar i korsett och högklackat.

z999 sa...

Behåll låtsamlingen Robsten. Det enda politiska UT tar avstånd från är från nazister. Dessutom vill de inte tala om vad de röstar på utom att det ska vara nationellt (källa: en intervju med UT).
http://www.youtube.com/watch?v=uwZkVheqdg8

Att dom skulle tramsa med något avståndstagande från sverigedemokraterna finns inte på kartan.

Torshammaren är en symbol för kampen mot ondskan som är evig men ändå inte meningslös. Tyvärr betyder den också att vi uppmanas att bekämpa ondskan inom oss själva vilket inte är lika roligt :-)

Wisky höjer visserligen blodtrycket en aning men alkoholen tunnar ut blodet. Berusade personer har sällan för högt blodtryck.

z999 sa...

Sossarna söker tydligen ny partiledare. Det är ungefär samma typ av lösning på deras problem som när rökare börjar med lightciggaretter (undrar om jag stavade rätt...?). Med den skillnaden att rökare har en större förståelse för sina problem.

Jag funderar annars på att söka posten.

Robsten sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Robsten sa...

"Jag funderar annars på att söka posten."

Det är tyvärr mycket värre än så, Anders Lago föreslogs som efterträdare på SVT morgon. Är detta en mardröm utan slut? Jag längtar efter Persson, han hade något som kan liknas vid normalt förnuft i alla fall.

Robsten sa...

Nå kvällens musik, som inte blir UT. "Brinn pengar brinn, jag vet att du är värt någonting"

http://www.youtube.com/watch?v=syR0msLOI_w

Robin Shadowes sa...

Det är ju bara bra om Lago tar över. Det kommer definitivt att garantera att SD blir tredje största parti 2014. Minst!

Robsten sa...

test

z999 sa...

Har kollat första delen av TV4's serie om förintelsen (tre dvd'er, Hitler - Förintelsen). Rekommenderas. Det är filmsnuttar blandat med intervjuer med diverse folk som upplevt på nära eller relativt nära håll vad som hände. Serien skiljer sig från andra dokumentärer för att den lyfter fram förloppet mer kronologiskt. Från början har man ingen plan för att lösa judefrågan annat än att förflytta dom österut och sen lite löst om att förvisa dom till Madagaskar. Serien tar även upp att man från början hade en åldersgräns på vilka som skulle avlivas och det förekom (i början) att kvinnor och barn skonades.

Den normala demoniseringen av de som utförde det hela lyser med sin frånvaro, man försöker framställa dom som dom verkligen var så långt det går.

Utan ett politiskt korrekt tänkande så hade det hela inte varit möjligt. Det behövdes inte någon bestraffning av folk som inte deltog i förintelsen. Goebbels hade inga problem med ett ifrågasättande internet.

Efter dokumentären (så här långt) så kände jag ett visst äckel inför de som vill få det till att SD skulle vara början på en ny nazistisk era på grund av respektlösheten mot de som dog. Inte ens svenskarnas parti har samma agenda. Nazismen på 30-talet hade en väldigt global anda gentemot svenska grupper idag. Den andan ser man mest bland amerikanska grupper.

För de som gått i skolan på det vänstervridna 60-talet så innehåller dokumentären en hel del nytt om hur judehatet i Ukraina och de baltiska länderna uppstod och i vilken grad antisemitismen stöddes i dessa länder.

Anonym sa...

Robsten, jag förstår faktiskt inte din upprördhet. Ultima Thule är nationella, men det är ju inte samma sak som att som band ställa sig bakom ett parti. Alla nationella älskar inte SD.

Robsten sa...

Fast det var ju egentligen inte SD det var frågan om, utan "politiska sammanhang". Fast jag förstår inte heller min upprördhet. Tror de någon gång fällt ett sådant uttalande för att de var så trötta på att utpekas som rasister och nazister. Nu är de "politiska", deras musik är det och de vet om det själva också.

z999 sa...

Anonym:
"Alla nationella älskar inte SD."

UT är medvetna om den sprickan (och andra) men vill inte ta ställning till splittringen. Sen, det är tämligen omöjligt att alla nationella skulle komma övverens med SD. Men det vet du nog.

Robsten sa...

Alltså alla "nationella" kommer sannolikt aldrig att befinna sig i samma parti. "Nationell" är liksom "konservativ" en överideologi. man kan vara nationell och till höger, mitten och lite till vänster (inte för mycket troligen). Däremot bör nationella inte bekämpa varandra (förutom rena nazister). Det skulle vara som om sossarna gjorde V till sin huvudmotståndare, inte så smart. Speciellt nu ligger väl nationella på ett vis nära varandra eftersom vi har den politik och de ödesfrågor vi tyvärr har.

Begreppet "konservativ" är ännu mer en överideologi. Man kan vara konservativ kommunist t.o.m. (typ marxist) normalt så ses konservativ som det Bohman och Unger stod för ungefär. Då talar vi om någon slags konservativ-konservativ som står för långsam och respektfull förändring, fri företagsamhet men med statlig styrning delvis, moral och etik samt fast värdegrund, kärnfamiljen etc.

z999 sa...

@Robsten:
"Alltså alla "nationella" kommer sannolikt aldrig att befinna sig i samma parti. "

Nä, det kommer nog aldrig att hända. Men det finns många som röstar på SD trots att de egentligen inte delar SD's ideal. Orsaken till det är att SD trots allt har en invandringspolitik och EU-politik som inte innebär att landet sakta går under samtidigt som det berikar ett fåtal röststarka personer.

Arbetarklassen (eller vad man ska kalla dom) röstar på SD för att det är dom som får ta den största smällen av invandringspolitiken. Detta trots att SD ligger kanske för långt åt höger för dom i andra frågor.