måndag, december 06, 2010

Socialdemokratins och Alliansens framtida roll


Det finns många tecken på socialdemokratins kräftgång just nu. Det mest uppenbara tecknet är ju självklart det förhållandevis klena valresultatet för ett parti som historiskt har varit vana vid betydligt högre siffror. Andra tecken av det moras som drabbat socialdemokratin är den förvirring som drabbat partiet. Många socialdemokrater har delvis svaren på partiets erodering. Det talas om att ett parti inte kan vända sig till olika minoriteter och samtidigt förvänta sig att majoriteter skall rösta på dem. Så enkelt men samtidigt så klockrent! 


Ett tecken på socialdemokratins nedgång som det inte talats om (jag framför synpunkten här för första gången) är att partiets mest intelligenta och potenta medlemmar inte längre ställer upp som ordförande för partiet, det är faktiskt en relativt ny trend. Innan har alltid de mest kompetenta socialdemokraterna självklart tackat ja till valberedningens fråga om ett partiledarskap. Nu har både Bodström och Nuder tackat nej till att bli partiledare för socialdemokraterna, de har dessutom gjort det på allvar. Intelligenta och kompetenta människor inser vilka svårigheter och vilket arbete det innebär att axla rollen som partiledare för socialdemokraterna. De människor som har verklig kompetens gör hellre karriär inom det privata näringslivet. 


Socialdemokratin kommer i framtiden inte spela den roll för det politiska livet i vårt land som det historiskt sett gjort. Frågan är om socialdemokratin kommer att bli SD:s främsta politiska motståndare eller om några eller något alliansparti skall ta över den rollen. Innan valrörelsens slutskede så sågs socialdemokratin tillsammans med V som SD:s främsta motståndare, i alla fall på gräsrotsnivå. I valrörelsens slutskede så klev Reinfeldt fram och sade en del märkliga saker som att han inte vill ta i SD med tång. Det värsta utspelet av Reinfeldt var ändå att han inte ens tog avstånd från politiskt våld, när det riktades mot SD:s medlemmar. Då skall vi komma ihåg att Expo och t.o.m. Ohly (för första gången) tog avstånd från samma politiska våld. Många medlemmar hade innan dess haft i alla fall en viss respekt för Reinfeldt. 


Moderaterna har inte signalerat någon skärpning i immigrationspolitiken, tvärtom har de öppnat för arbetskraftsinvandring. Moderaterna blockerar dessutom förslag från FP om niqabförbud i skolan. Reinfeldt har dessutom gått till angrepp mot SD på ett sätt som inte är värdigt en statsminister. Socialdemokratin har nästan tonat ned sina angrepp mot SD samtidigt som M gjort sig skyldiga till rena övertramp i sina angrepp mot SD. Det är heller ingen hemlighet att SD fått sina sämsta resultat i områden som domineras av M. Vad värre är att SD har lika svårt att få bra resultat i områden som domineras av grupper som är mycket trogna väljare till M.  


Krutröken har inte lagt sig efter valet vad gäller den politiska kartan ännu. Dock kan en förskjutning av det politiska läget ägt rum, också vad gäller hur de politiskt korrekta partierna förhåller sig till de systemkritiska partierna. Hur som helst är det en spännande tid vi har framför oss. Min analys gör dock gällande att ett närmande mellan SD och M först kan ske efter att ett partiledarbyte skett i M.  

6 kommentarer:

Per sa...

Det kanske är svårt för de flesta att se nu, men om det blir så att det blir Sven-Erik Österberg som blir S partiordförande så tror jag det är negativt för SD. Han är den sortens jordnära gråsosse med någorlunda sunda åsikter om bensinskatten, arbete, synen på minoriteter och framförallt en mer realistisk syn på invandring som kan stoppa en del av väljarströmmen från S till SD. Hur strömmarna g¨r från övriga partier är mer osäkert. Många alliansväljare står ju egentligen närmare SD i sakfrågorna än de partier de faktiskt röstade på, så strömmar därifrån vore på sätt och vis troligare. En norsk utveckling där det rödgröna blocket fortsätter slåss om makten samtidigt som SD äter upp alliansen känns någorlunda trolig på lång sikt.

Blir Österberg partiledare tror jag SD får max 7 procent i nästa val. Många kommer inom SD inte då att förstå varför men jag har då redan förvarnat er! Blir det en flumdam till kan SD fortsätta trenden med fördubbling och med lite flyt faktiskt få 10 - 11 procent.

Anonym sa...

Re per, Problmet för S och M är att deras grundsyn redan är förvriden och förvrängd. Du kan prata med en i övrigt intelligent s eller M sympatisör och får medhåll gällande en del av immigrationspolitikens problem. Men kommer man till kärnan så försvarar man sina partiers politik med näbbar och klor. Österberg kommer inte få mandat att bli en ny Elander, han kommer fortsätta multikulturellakramandet.
Vi kommer att ha ca 300.000 nya svenska inom landets gränser till nästa val.Det kommer pressa många kommuner till bristningsgränsen och slitningarna mellan svenskar och menainvandrare kommer att öka.
Tiotusentals nya väljare kommer att ha insett vart vi är på väg och rösta på SD 2014.
Men räcker det?

Robsten sa...

Nej, det räcker inte, vi måste räkna med att SD även påverkar de övriga partiernas politik. Alltså en vindkantring av hela det politiska klimatet.

Per sa...

Tror jag uttryckte mig lite oklart. Visst kommer Österberg driva nästan politik som Mona, men han kommer ha en helt annan retorik - vilket går hem hos vanligt folk.

ddayperspective sa...

SD måste rikta in sig på att bli "de nya socialdemokraterna" av Erlandermodell i en modifierad nutidsanpassad version som gör att vanligt folk lyfter blicken från den egna naveln och framförallt se in i den skräckfyllda framtid som väntar främst barn och barnbarn om vansinnet som nu pågår tillåts fortsätta.

När den postindustriella utvecklingen stannar av vad har då hunnit avvecklas resp utvecklas i Sverige vad gäller arbetsmarknad och världsunik tillverkning i Sverige som behövs globalt? Ett är då helt säkert att den krympta och specialkompetenskrävande arbetsmarknad som väntar är något som ALDRIG kommer passa importerade s k "flyktingar" eller s k "arbetskraftsinvandrare" och deras anhöriga som är lågutbildade, evt analfabeter och hur många pizzabagare, kebabförsäljare, städare behövs i Sverige och kan över tid försörja sig på 100% ärligt arbete?

Lägger vi sedan till de etniska och religiösa enklaver som islamister ser till växer inom vår parlamentariska demokrati med politiska och andra tokars benägna bistånd med avsikten att göra om Sverige till en teokratiskt diktatur av rättrogen Iranmodell så borde skräcken lysa i alla normala människors ögon...

Wikileaks jobbar för att sanningar ska komma fram. Åtskilliga sanningar om svenska politiker kommer allmänheten uppröras av. Redan visar de dagliga rapporterna i radio och TV och tidningar nya och oväntade egenskaper hos våra gamla "folkvalda" som gör politiken smutsigare än vad som troddes möjligt och ger fog för talet om väljarna som "valboskap". Att intresset för den egna naveln och egna makten ger intryck av att överskugga omsorgerna om oss svenskar och Sverige står klart för kritiska granskare, nu gäller det att förmedla till allmänheten så att människor verkligen förstår de ärliga strävanden för att återskapa trygghet, välfärd och ordning som Sverigedemokraterna som enda svenskt parti rättframt har möjlighet att genomföra! Valet 2014 måste partiet inte bara bli störst utan också komma i majoritet oavsett evt blockbildningar! Låt var och en av oss bidra på det vis vi kan oavsett om vi är medlemmar eller som jag bara en väljare som förstår att det är räddningens ljus de representerar!

Anonym sa...

Romantisera inte Erlander och "hans tid". Det är ett grovt misstag!
Den svenska sossepolitiken under 50 och 60-tal formades av en industri som gick för högtryck, helt enkelt för att den fanns! Inte för att den var så bra!
Övriga Europa låg i ruiner eller var omställt för krigsproduktion.
Erlanders "insats" bestod i att att vara skapa "trygghet" genom att leka mysfarbror och fördela det välstånd flitiga och samvetsgranna svenska arbetare skapade. Då.
"Fördela" något befintligt är betydligt enklare än att skapa något nytt.
Idag krävs helt annorlunda medel för att få ett fungerande land, ett land där alla trivs. Alla, inte bara en del. ALLA kan, och ska, också bidra, inte bara en del..
//WR