lördag, december 18, 2010

Utbildningschefen på Expo uttalar sig på SVT Debatt


Utbildningschefen på Expo, Alexander Bengtsson skriver på SVT-debatt en artikel i polemik med Ulf Nilsson, som ju skrev en Expressen-artikel i veckan som säkert var oerhört upprörande för alla som jobbar på Expo. Det första Bengtsson attackerar är att Nilsson använt sig av det numera förbjudna ordet ”pursvensk” (det blir t.o.m. rödmarkerat i min mac-word). Jag förmodar att Nilsson med ordet pursvensk menar en person vars släkt i flera generationer bott i vårt land, samt anammat alla seder och bruk vi har här. Vad är det för konstigt med detta Bengtsson? Skall vi hellre ge denna grupp benämningen ”multigenerationsinvandrare” eller något? Vi har ju som Expo påstår alla en gång invandrat till vårt land, de tidigaste efter att istidens isskorpa drog sig tillbaka. Skall vi syna lite mer vad utbildningschefen verkligen skriver och påstår så kan vi börja med detta.


Tidigare i år när en äldre kvinna misshandlades och senare avled i Landskrona kopplade Nilson samman det tragiska överfallet med den högerextrema vanföreställningen om en så kallad ”massinvandring”. Ett begrepp som bara Sverigedemokraterna, Nationaldemokraterna och vit makt-rörelsen använder sig av. Och Ulf Nilson.


Utbildningschefen på Expo påstår att benämningen massinvandring, när det talas om invandringen till vårt land är en vanföreställning och att bara SD, ND och andra högerextrema använder sig av detta begrepp. Sverige tog 2009 emot mer än 100,000 invandrare, är inte det massinvandring? LÄNK. När 20 asylsökande avvisas från vårt land står det med svarta rubriker om ”massavvisning”, Bengtsson har aldrig reagerat mot detta. Per capita ligger vi också skyhögt över våra nordiska grannländers mottagning t.ex. LÄNK.


Vidare i sin artikel skriver Bengtsson så här.


Krönikan kom i en tid precis som nu. Nilson, precis som sina åsiktsfränder inom extremhögern, passade i samband med en tragisk händelse på att kollektivt skuldbelägga och sprida direkta lögner om invandrare i Sverige. En antirasistisk tidning värd namnet publicerar inte en sådan dynga.


Här försöker Bengtsson för det första klumpa ihop Nilsson med någon odefinierad ”extremhöger” är det inte just detta tillvägagångssätt han anklagar Nilsson för? Dessutom haglar invektiven från Bengtsson, ord som ”dynga” och ”brun gyttja” kryddar artikeln. Är det sådan debatteknik utbildningschefen lär ut i våra skolor? Vi noterar att Bengtsson kallar attentatsförsöket för ”tragisk händelse”, det var kanske inte alls meningen att någon bomb skulle sprängas, kanske var det nyårssmällare vår unge vän transporterade till att användas på nyårsafton? Till slut tar vi med detta av vår unge, nästan valpige, utbildningschef.


Vad Nilson inte nämner är det kvinnoförtryck och det hat mot homosexuella som islamitiska grupper saluför även och i större utsträckning basuneras ut av andra krafter i Sverige.


Vilka krafter då? Kristna fundamentalister? Det här är ett påstående som Bengtsson verkligen borde bevisa och lägga fram fakta för. En utbildningschef som på detta sätt kastar ur sig lösa allvarliga anklagelser är egentligen en katastrof. Skulle SD eller andra politiska inkorrekta organisationer kasta ur sig allvarliga anklagelser på detta sätt, som dessutom inte är underbyggda, så skulle det orsaka ett ramaskri från pressen. Nu blir det väl ingen reaktion alls. Det Bengtsson gör sig skyldig till är att anklaga kristna grupper för mycket allvarliga brott, utan att han underbygger sina påståenden. Bengtsson klumpar dessutom ihop alla medlemmar i dessa grupper och skuldbelägger dem gemensamt, fy på dig Bengtsson!


Bengtsson avslutar sin artikel genom att även anklaga Birro för att legitimera främlingsfientliga krafter. Vad har Birro gjort nu då? Ja, han skrev en Newsmill-artikel där han var sorgsen över att sitt gamla kära Göteborg förfallit, är det denna artikel som renderar Birro detta stigma? Allvarligt talat, detta börjar gå för långt, det inte bara liknar klimatet i det gamla Sovjet, det ÄR samma klimat. Säger eller skriver man ett felaktigt ord, som tydligen Birro gjort sig skyldig till, så kommer genast Expo med sin stigma-stämpel. Vakna! Vi kan helt enkelt inte ha det på detta vis. 

Länk SVT

7 kommentarer:

lasse sa...

"Vad Nilson inte nämner är det kvinnoförtryck och det hat mot homosexuella som islamitiska grupper saluför även och i större utsträckning basuneras ut av andra krafter i Sverige."

Vanligtvis håller jag med Robsten men i just detta fall är jag lite ställd. Är det uttrycket "islamitiska grupper" som trasslar till det eller vad?

Robsten sa...

Va? Nä, jag sitter och funderar på vad Bengtsson egentligen menar, ju fler gånger jag läser det, ju underligare blir det. Vad fan menar han?

Jonny sa...

Verkar ha fallit bort ett "att"?

"Vad Nilson inte nämner är [att] det kvinnoförtryck och det hat mot homosexuella som islami[s]tiska grupper saluför även och i större utsträckning basuneras ut av andra krafter i Sverige. Varje religion har sina fundamentalister och medan Ulf Nilson höjer ett varningens finger för fundamentalister inom islam så ser han uppenbarligen inga problem med att befatta sig med den kristna svenska högern som har många beröringspunkter med fundamentalismen inom islam.

När de kristna fundamentalisterna i nätverket ”Bevara Äktenskapet” för ett par år sedan samlades till ett slags protestmöte i Sankta Clara kyrka i Stockholm agerade Nilson ”expert” via länk. Inte så konstigt kanske då samme Nilson även agerar ”expert” i den Livets Ord-anknutna tidningen Världen Idag. En tidning som återkommande ägnar sig åt både homofobisk och antimuslimsk propagandaföring."

Robsten sa...

Ja, just det, borde ha klistrat in lite mer där, blev ju nästan obegripligt.

Anonym sa...

Åsiktsdiktaturen och debattklimatet i Sverige är rena rama skämtet, och har varit det i åratal. Man nyper sig i armen och hoppas att man ska vakna, men nej, det är på riktigt. Internets genomslag kom inte en dag för tidigt!

Rune sa...

" ord som ”dynga” och ”brun gyttja” kryddar artikeln."
----------------
Dr Göbbel verkar vara förebilden när han argumenterar?

Anonym sa...

Alex är fullständigt rabiat. Om man läser hans blogg inser man att han anser att alla människor i grunden är rasister. Utom EXPO då.