söndag, december 12, 2010

Reinfeldt om explosionerna i centrala Stockholm


Jag ser att oändligt många bloggare redan skrivit om explosionerna i centrala Stockholm. Det blir svårt att s.a.s. komma med någon ny infallsvinkel om dessa händelser. Det som ändå är lite anmärkningsvärt från politiska håll (i övrigt reagerar alla som förväntat, från vänstern till högern) är väl ändå en del utsagor av vår statsminister. Så här står det i DN (och ungefär samma sak i SvD).


Statsminister Fredrik Reinfeldt var under söndagens presskonferens noga med att poängtera att mycket ännu är oklart; 
vi vet inte exakt vad som hänt.
Bilbomben, mannen som avled på grund av sprängladdningarna som han bar på sig samt brevet till Säpo och nyhetsbyrån TT behöver inte höra ihop, sade Reinfeldt.


Nej, det är säkert en chans på miljonen att dessa händelser inte hör ihop. Ännu är mycket oklart, men vi (regeringen och SÄPO) vet vad som stod i ”brevet” till TT, de vet också vad den nu döde mannen bar på, de vet också sannolikt mannens identitet. Därefter slår Reinfeldt fast detta.


Reinfeldt poängterade att det som skett är oönskat och oaccepteptabelt. Det är inte något som ett öppet samhälle som Sverige kan acceptera.


Man brukar säga att blir en utsaga löjlig om man vänder på den så är det politiskt snömos. Vänder man på denna utsaga av vår statsminister så blir det inte bara löjligt, det blir värre än så. Statsministern talar till sin befolkning som tydligen är helt intelligensbefriad. Man kan naturligtvis spekulera i vad Reinfeldt i stället skulle ha sagt, men jag har på känn att i situationer som dessa så skulle Göran Persson vida överglänst vår nuvarande statsminister. Vidare säger Reinfeldt så här enligt SvD.

Därför får vi inte heller tvinga fram förhastade slutsatser. Detta eftersom spekulationer knappast är av godo.


Reinfeldt säger också så här:


Människor ska kunna tro på olika gudar eller ingen alls. Man ska kunna leva sida vid sida,


Tydligen så har även vår statsminister dragit vissa slutsatser, som säkert inte är förhastade. Varför dra upp detta om att tro på olika gudar, om man nu inte skall dra förhastade slutsatser? Annars håller jag med statsministern, alla människor får tro på vilken gud de vill. Däremot borde nog inte heligt krig mot den kristna ursprungsbefolkningen rendera asyl i vårt land, där håller jag inte med vår statsminister. Till sist tar vi en utsaga från SVT där Reinfeldt säger följande.


Regeringen kommer att göra många ansträngningar för att få information från säkerhetspolisen och åklagarna.


Är det detta regeringen kommer att ägna sig åt, att försöka få information från SÄPO och åklagarna, jag trodde i min enfald att sådant skedde med automatik i vårt land, och att regeringen kunde lägga energin på själva beslutsfattandet. 


Reinfeldt säger att vi måste ha tålamod med demokratin i vårt land. Vi har tålamod med vår demokrati, det är snarast Reinfeldt själv vi börjar tappa tålamodet med. 

Länk DN

Länk SvD

Länk SVT

14 kommentarer:

Magnus sa...

Som alltid välskrivet!

Norrmän undrar över Reinfeldts reaktion på detta och senfärdighet att kommentera.

Reinfeldt ändrade inga planer trots terrorangreppet och han och justitieminister Ask avböjde att kommentera detta när de uppsöktes av media:

http://www.document.no/2010/12/hvor-var-reinfeldt

(Dhimmifeldt/Dhummifeldt skulle överlämna statsmakten till ett muslimskt förbund bara de skickade en förfrågan?)

Anonym sa...

Reinfeldt är den svaga länken.
Allemand

Anonym sa...

Under mer än tolv timmar var Reinfeldt försvunnen - var var han. På mediaträningskurs? I så fall bortkastad tid med tanke på det han släppte från sig när han väl dök upp. Om vi hade blivit anfallna av ryssen hade då också gömt sig i tolv timmar. Pinsamt!!!

Anonym sa...

Så talar en minister med total avsaknad av kontakt med verkligheten Sveriger på väg att utplånas. Befinner mig på kanarieöarna och betraktar ett land i norr som totalt ägnat sig åt alla skall med för länge

Veritas odium paret sa...

"Bilbomben, mannen som avled på grund av sprängladdningarna som han bar på sig samt brevet till Säpo och nyhetsbyrån TT behöver inte höra ihop, sade Reinfeldt."

När Reinfeldt uttalar detta så är det en direkt uppmaning till fulmedia att mörka och söka ologiska förklaringar till det som skett innan allt för mycket läckt ut.

MS sa...

Det enda som är värt att minnas från den intetsägande presskonferens var när Reinfeldt satte Bildt på plats. Tänk om han kunde visa samma beslutsamhet mot de invandrare, läs muslimer, som vill döda våra kvinnor och barn.

Jag undrar också varför han ens tog upp frågan om tro om han inte vill dra några slutsatser.

Anonym sa...

Intessant att höra journalisten innan Reinfeldts tal. Är ni inte oroliga att setta skall spä på främlingsfientligheten. Ungefär så löd frågan. Man tar sig för pannan. En islamist försöker begå en terrorattack riktad emot svenskar och journalisten är orolig att de som var måltavlor skall bli arga........ Vad fan skall man säga..Vi sjunger we shall overcome..
/Bo

Robsten sa...

Min uppfattning också, det enda etablissemanget är oroliga för är reaktionen från befolkningen.

MS sa...

@Robsten och Bo

Precis. De vet att en händelse som denna kan vara det som spränger fördämningarna. Det är viktigare att med alla medel hålla tillbaka folkets rättmätiga vrede över vad de har förvandlat detta land till än att utföra den uppgift som de är valda för. Att skydda medborgarna mot inre - och yttre hot. En regering som inte kan uppfylla detta basala krav har ingen legitimitet. Reinfeldt har inte längre folkets mandat och han bör avgå och lämna över till Jimmie Åkesson. En politiker som kan, vill och vågar.

Anonym sa...

Man kan ju undra hur länge Bildt får vara kvar. Han var den förste ur regeringen, som reagerade på händelsen. När sedan Reinfeldt väl dök upp fanns ingen reaktion - bara floskler värdiga ledaren på ett team-buildingmöte för väskadängare.

Stig sa...

Jag vill bara lämna en kommentar som är något mindre intelligensbefriad än Reinfeldts: Karldjävulen måste vara rejält dum i huvudet!

Göran Persson sa ju "Mona är bra på att föra fram partiets politik men hon kan inte tänka själv". På exakt samma sätt verkar det förhålla sig med vår vördade "landsfader" Reinfeldt.
Hur många sådana här politiskt väldresserade hundar utan kreativt tänkande finns det egentligen inom den politiska eliten, på Helgeandshomen, i Rosenbad?

Anonym sa...

Jag håller med Reinfeldt om att man ska vara försiktig med att tro att attentatsmannen hade politiska motiv. Han verkade ju vara en normal och trevlig pojke i skolan. Jag tror det enkla svaret är sexuell frustration. Han annonserade ju för inte så länge sedan efter en andra hustru. Fick uppenbarligen inget napp, och satsade därför direkt på 72 jungfrur./Sten Sture

Anonym sa...

72 stycken, tänk om de kommer på att gadda ihop sig?
Allemand

Bengterikj sa...

För otroligt för att vara sant?

"Regeringen kommer att göra många ansträngningar för att få information från säkerhetspolisen och åklagarna"

Lyssnar man på presskonferensen i SVT hör man att orden inte föll så, som det står på SVT:s hemsida. Är det så skrönor uppstår?