söndag, december 19, 2010

Ett rent falsarium av SÄPO


SÄPO har släppt sin senaste rapport som beställts från regeringen. Jag har inte läst den i sin helhet men jag har skummat lite i den. Mycket kan sägas vara rena självklarheter i rapporten och annat hade man nog kunnat räkna ut själv. Att ungdomar faller för extrema ideologier lättare än vuxna är inte så svårt att räkna ut, i alla fall inte för oss som själva uppnått mogen ålder. Regeringen har beställt denna rapport, därför följer avgränsningar och direktiv. Rapporten skall enligt direktiven handla om extrem våldsbejakande islamism, men när man på sidan 49 läser detta så undra man om inte regeringen beställt vissa åsikter också.


I de fall där personer har rört sig mellan olika våldsbejakande subkulturer är det tydligt att det våldsbejakande budskapet står i centrum. Det finns ett antal personer som har gått från kriminella gäng, och i några fall även från andra våldsbejakande eller extrema ideologier, till vålds- bejakande islamistisk extremism. Baserat på kända fall tycks den vanli- gaste förflyttningen till våldsbejakande islamistisk extremism ske från vit makt-miljöer.


Att människor rört sig från kriminella gäng såsom Black cobra och liknande, till extrem islamism är inte osannolikt, men att människor rört sig från det SÄPO kallar ”vit makt” till extrem våldsbejakande islamism låter fullständigt otroligt, det kan helt enkelt inte stämma. Det är troligare att människor rör sig från SKP, Sveriges Kommunistiska Parti till moderaterna än det scenario SÄPO här målar upp. Dessutom står det i rapporten att denna förflyttning från vit makt miljö till extrem islamism skulle vara den vanligast förekommande. Detta är ju fullständigt absurt. 


Mina kunskaper om vit makt miljö är väl tämligen begränsade, medlemmarna i dessa grupper mäter väl ett par hundra i hela vårt land. Mig veterligen har jag aldrig träffat någon från denna miljö, men det är ingen hemlighet att dessa grupper står mycket, mycket långt ifrån islam. För det första så är medlemmarna i vit makt miljöerna kristna, ateister eller hedningar, det skulle alltså krävas att de bytte religion för att nämna en liten detalj i sammanhanget. Hur har SÄPO tänkt här? Eller är det starka politiska krafter som vill ha in detta i rapporten?


SÄPO:s nuvarande chef Anders Danielsson har framträtt ett stort antal gånger i TV-rutan sista tiden. Danielsson ger ett ganska habilt och balanserat intryck, det förefaller omöjligt att Danielsson genom ren idioti gör sig skyldig till en sådant här praktmiss. Mystiken tätnar kring den märkliga skrivningen i SÄPO:s rapport.

Länk SÄPO:s rapport

19 kommentarer:

Anonym sa...

En möjlig gemensam nämnare mellan vit maktmiljön och islamisterna skulle tänkas vara båda gruppernas hat av judarna, men jag håller med dig, det är högst osannolikt att några "vit maktare" skulle så där hejsan hoppsan konventera till islam för att de har ett gemensant hatobjekt.

Dock finns det historiska kopplingar emllan nazismen och islam. Under andra världskriget knöts kontakter mellan nazityskland och islamska grupperingar, och på Balkan sattes muslimska SS-divisioner upp för partisanbekämpning. Orsaken till dessa åtgärder från nazisternas sida var det gemensamma judehatet. Men hur stark denna kopplig är idag vet jag inte, men som sagt jag finner det osannolikt att den ena gruppen skulle hoppa av till den andra

Till sist ett litet lästips om detta och andra nazistiska tänkare i då- och nutid, inte minst med koppling till dagens miljörörelse. Skrämmande läsning.

Dahl, Göran: Radikalare än Hitler? (Atlantis förlag)

God jul önskar
SB

Robsten sa...

Håller med om att de sannolikt har en gemensam nämnare där, men det är också allt. I allt annat är de varandras motsatser. Nazistyskland hade nog en del affärer ihop med muslimska rörelser, men det var nog mest av praktiskt natur. Jag har oerhört svårt att tänka mig Hitler som beundrare eller ideologisk sympatisör av några muslimska rörelser. Har det någonsin funnits en ohelig allians så var det väl den mellan Hitler och islam.

LP sa...

Att det skulle vara vanligt att personer från sk "vit makt"-miljöer övergick till islam tror jhag inte stämmer. Dina uppgifter gör mig förvirrad.

Häromdagen lyssnade jag på ett debattprogram i P1 där en representant för EXPO samt en kvinna med mellanösternklingande namn bjudits in. Om jag inte totalt missminner mig, hänvisade man till en rapport och sade att det var mycket ovanligt att sådana personer sas "bytte sida".
Man konstaterade dock att båda grupperna har gemensamma fiender, USA och judar, och att man därför kunde ingå tillfälliga allianser. Men man sade också att det rådde stor konflikt inom "vit makt"-kretsar huruvida man öht skulle befatta sig med muslimer. Och som sagt, det skulle enligt dem vara ovanligt att någon gick från "vit makt" till islam.

Förbannat att jag inte kan minnas vilket program det var!

LP sa...

Har inte lyssnat genom programmet igen, men jag tror att det kanske kan vara detta:

http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=1650&artikel=4242653

Muslimska extremister och nazister delar världsbild

Robsten sa...

Att de delar "världsbild" måste också vara en oerhörd överdrift. Att ha en gemensam fiende till att dela världsbild är en enorm skillnad. Tror inte USA-hatet är genomgående heller inom vit makt-rörelsen. I sådana fall skulle de ju dela detta hat med vänstern, då skulle vit-makt och vänstern dela världsbild enligt detta infantila sätt att se på saken. Ärligt talat vet jag inte ens om judehatet är genomgående inom vit makt, eller om det är vissa judiska företrädare med deras syn på världen som väcker anstöt. Men som sagt, jag vet för lite för att säkert uttala mig om detta, frågan bör ställas i alla fall.

Har du inte vaknat än Z? Detta är ju en diskussion du inte kan avhålla dig ifrån föreställer jag mig.

LP sa...

Nej det är verkligen att ta i att påstå att vit makt och islam delar världsbild, men så satte P1 rubriken på sitt program. Antar att det passar P1-redaktionens syften att fösa in vit makt och det de kallar "islamism" eller "radikal islam", och som jag envisas med att kalla för kort och gott "islam", i samma fålla. Tyvärr är man inte lika snabb att placera vänstertomtarna i de totalitäras skara...

Hur som helst, jag är nationalist, men jag delar inte vit makt-personernas hela världsbild, om det nu går att formulera en sådan. Vad jag vet räcker det inte att hänvisa till Mein Kampf på samma sätt som man kan hänvisa till Koranen, Hadith och den islamska praktiken då det gäller att formulera en "islamsk" världsbild. Några av de flesta vit makt-personernas åsikt delar jag helt säkert, tex att utan islam skulle Sverige vara en bättre plats för oss att leva i, vare sig vi är kristna, buddhister, ateister, nazister, bögar, flator, moderater, SD-are, vänsterpartister eller nästan vad som helst, utom just muslimer.

Islam är till för muslimer, alla andra är förlorare, that´s a matter of fact!

patrik blom sa...

Apropå inlägg från SP m fl: Under andra världskriget fanns det utbredda sympatier för det nazistiska Tyskland i Mellersta östern, av två skäl: Hat mot britterna, de tidigare resp fortfarande styrande över flera arabländer inkl NF-mandaten Irak, Jordanien och Palestina, och i realiteten Iran. Om Tyskland hade segrat vid El Alamein och nått fram till Suez var en omfattande tysk vapenhjälp till araberna planerad, så att dessa kunde kasta ut britterna. Och hat till judarna, som dock verkar ha varit mindre intensivt då än det är nu. Förhandlingarna med Tyskland sköttes bl a av Stormuftin av Jerusalem, som vistades långa perioder i Berlin.

Utlandssvensk sa...

"Jag har oerhört svårt att tänka mig Hitler som beundrare eller ideologisk sympatisör av några muslimska rörelse"

Ja, det lyfts väl inte direkt fram i Svensk debatt. Men faktum är att Hitler var precis det du har svårt att tro. Det finns massor skrivet av seriösa historiker och debattörer, främst i USA.

Här kommer ett litet exempel från Atlas shrugs, en av USAs största bloggar, utgiven av Pamela Geller:

http://atlasshrugs2000.typepad.com/atlas_shrugs/2007/11/paul-belien-on-.html

Detta är INTE några extrema fåntrattar. Både Geller och Paul Belien (som refereras i bloggposten) skriver artiklar i de stora, etablerade amerikanska dagstidningarna.

Om du vill veta mer är en bra början att söka i Atlas shrugs. Du kommer att hitta massor av artiklar och länkar.

Utlandssvensk sa...

Här kommer en längre artikel på ämnet från en seriös författare:

http://www.andrewbostom.org/content/view/61/55/

Jag tror knappast att det är någon tvekan om att dagens svenska journalister och politiker hade behandlat nazismen på 30-talet ungefär som man behandlar Islam idag.

Winston Churchill däremot hade demoniserats och sannolikt blivit fälld för hets mot folkgrupp. Faktum är att om man tittar på hans uttalanden om Islam så hade han utan tvekan blivit fälld under dagens svenska lagstiftning.

Jonny sa...

I våra dagar hade Winston Churchill definitivt blivit fälld för hets mot folkgrupp:

"The indigenous inhabitants of the country were negroes as black as coal. Strong, virile, and simple-minded savages, they lived as we may imagine prehistoric men--hunting, fighting, marrying, and dying, with no ideas beyond the gratification of their physical desires, and no fears save those engendered by ghosts, witchcraft, the worship of ancestors, and other forms of superstition common among peoples of low development.
...
Although the negroes are the more numerous, the Arabs exceed in power. The bravery of the aboriginals is outweighed by the intelligence of the invaders and their superior force of character.
...
The qualities of mongrels are rarely admirable, and the mixture of the Arab and negro types has produced a debased and cruel breed, more shocking because they are more intelligent than the primitive savages."

Winston Churchill, The River War: An Account of the Reconquest of the Sudan (1899)

---

"There is no need to exaggerate the part played in the creation of Bolshevism and in the actual bringing about of the Russian Revolution, by these international and for the most part atheistical Jews. It is certainly a very great one; it probably outweighs all others. With the notable exception of Lenin, the majority of the leading figures are Jews. Moreover, the principal inspiration and driving power comes from the Jewish leaders. Thus Tchitcherin, a pure Russian, is eclipsed by his nominal subordinate Litvinoff, and the influence of Russians like Bukharin or Lunacharski cannot be compared with the power of Trotsky, or of Zinovieff, the Dictator of the Red Citadel (Petrograd), or of Krassin or Radek -- all Jews. In the Soviet institutions the predominance of Jews is even more astonishing. And the prominent, if not indeed the principal, part in the system of terrorism applied by the Extraordinary Commissions for Combating Counter-Revolution has been taken by Jews, and in some notable cases by Jewesses.
The same evil prominence was obtained by Jews in the brief period of terror during which Bela Kun ruled in Hungary. The same phenomenon has been presented in Germany (especially in Bavaria), so far as this madness has been allowed to prey upon the temporary prostration of the German people. Although in all these countries there are many non-Jews every whit as bad as the worst of the Jewish revolutionaries, the part played by the latter in proportion to their numbers in the population is astonishing."

Winston Churchill, "Zionism Versus Bolshevism: A Struggle for the Soul of the Jewish People", Illustrated Sunday Herald, February 8, 1920.

z999 sa...

@Robsten:
"Har du inte vaknat än Z? Detta är ju en diskussion du inte kan avhålla dig ifrån föreställer jag mig."

Det är en intressant diskussion. :-)
David Myatt är den mest kända nazist(?) som har blivit muslim. Inom "vit-makt" (hallå, är 80-talet tillbaka i Sverige? Det är ganska oseriöst att tala om någon vit-makt rörelse i Sverige idag.)

http://en.wikipedia.org/wiki/David_Myatt

Islams religiöst grundade judehat har inga likheter med dagens nazisters inställning till judar som är etniskt grundat. David Myatt är lika död som säpos hopljugna rapport. Säpos främsta uppgift är idag att berätta lugnande sagor för folket, i alla fall för de chefer som vill ha en fortsatt karriär.
Myatts fascination för islam var grundat på dess krav på total lojalitet, inte för att islam hade likheter med nazism.

Ahmed Rami (radio islam) fick föreläsa om judar och judeproblemet(?) för NSF för några år sedan. Rami var väl medveten om att han talade för en publik som inte var välvillig till islam (milt uttryckt).

z999 sa...

@Johnny, dina källor kräver väldigt långt svar om jag ska svara seriöst på dom. Ska se om jag kan prestera något mer allmänt hållet svar. Dina citat måste sättas i samband med de stämningar det var på den tiden de uttalades för att bli begripliga.

z999 sa...

Som Robsten skriver så är inte USA-hatet grundat på samma sätt inom delar av den nationella rörelsen (DELAR AV) som inom islam. Och den mest skiljande punkten är att islam är internationalistisk och inte nationalistisk.

Robin Shadowes sa...

I Sverige är förmodligen Ralf Lennart Wadman den mest kände nazist som sedermera blev mer känd eller kanske ökänd som Usama El-Swede.

fingers_unltd@hotmail.com sa...

Detta smått förvirrade utgångsläge från Säpo säger mer om dom och vad de begriper om Islamisternas drivkraft och rekryteringsbas.

z999 sa...

@Robin Shadowes:
"I Sverige är förmodligen Ralf Lennart Wadman den mest kände nazist som sedermera blev mer känd eller kanske ökänd som Usama El-Swede."

Inte precis någon som man förväntar sig vara en idealistisk självmordsbombare, va?

Reinfeldt har hållt sitt jultal. Jag anser att det inte borde återgivits offentligt. I Iran hade han blivit hängd för medhjälp till självmordsbombning.

Jonny sa...

z999

Citaten "måste sättas i samband med de stämningar det var på den tiden de uttalades för att bli begripliga".
Jag håller med i så måtto att olika tider naturligen innebär olika normer och olika syn på saker och ting. Å andra sidan skulle man ju på detta sätt ("tidsandan") även kunna bortförklara alla idiotier som Reinfeldt, Sahlin, etc. har hävt ur sig.

Nåja, det hela var mest menat som en kul grej. Churchill sade helt enkelt åtskilligt som idag definitivt skulle falla under HMF.

Churchill är ju en av de s.k. liberalernas hjältar, men få av dem vet nog att Churchill inte ville ha "a magpie society" samt förordade "Keep England White" som slogan för de konservativa (1955).

Men som vanligt vart det mest bara snack:
"[S]uccessive Conservative Governments between 1951 and 1960 privately deplored the way in which mass New Commonwealth immigration was changing the nature of British society, but did nothing to control immigration until that change was well underway."

Utlandssvensk sa...

"måste sättas i samband med de stämningar det var på den tiden de uttalades för att bli begripliga".

Ja, faktum är att man kan bortförlara det mesta med denna metod. Även Hitler kan sägas ha varit en del av "tidsandan". Tankarna kring rasbiologi var nämligen mycket etablerade och ansågs "normala" under t.ex 1930 talet. Om man läser en del tal av Roosevelt är det faktiskt lätt att tro att det är en fascist som pratar.

Sen är det faktiskt så att det nazisterna ville var från början var att driva ut judarna och det finns en del som tyder på att Muftin av Jerusalem spelade en avgörande roll för att istället inleda massmord.

Slutligen kan man ju notera att den svenska tyckareliten har givit sitt starka stöd till i princip samtliga blodtörstiga mördarregimer på planeten både före och efter 1945. Stödet till t.ex Mao, som mördade 70 miljoner människor, var massivt i svensk media.

Robsten sa...

Fast här måstye m,an ändå göra en distinktion mellan "Sverige" och svensk media. Sveriges regeringar och riksdag har näppeligen varit så Kinavänlig som måhända media har varit. Sedan kom handeln igång med Kina. då började våra regeringar inta en försiktigare attityd p.g.a. detta kan man väl ana.